Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Четирима пианисти от четири държави откриват осмия Plovdiv Jazz Fest с музиката на Чарлз Мингъс

ДЖАЗ В ПЛОВДИВ

Четирима пианисти от четири държави откриват осмия Plovdiv Jazz Fest с музиката на Чарлз Мингъс

След броени дни ще започне осмото издание на един от най-големите и значими международни джаз форуми в страната - Plovdiv Jazz Fest

Американският пианист Дани Грисет (Снимка: Plovdiv Jazz Fest)

След броени дни ще започне осмото издание на един от най-големите и значими международни джаз форуми в страната - Plovdiv Jazz Fest.

Още

Четири вечери на Plovdiv Jazz Fest с Гретчен Парлато и "Грами" носителя Тейлър Айгсти, Йълдъз Ибрахимова, Емет Коен, Давид Дорантес и Яз Ахмед

Plovdiv Jazz Fest с Гретчен Парлато и "Грами" носителя Тейлър Айгсти, Йълдъз Ибрахимова, Емет Коен, Давид Дорантес и Яз Ахмед

Концертите от основната програма са всяка вечер между 04 и 07 ноември в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив от 20:00 ч.

Шест концерта за четири дни на някои от най-интересните имена в джаза днес са част от основната програма на фестивала. Тази година сериозен акцент в нея е пианото в джаза, затова още в първата вечер започва с буквално уникалния концерт, създаден и продуциран от Plovdiv Jazz Fest.

На 04 ноември от 20:00 ч. ще бъде единственият път, в който ще се състои концертът "Четирима пианисти свирят музиката на Чарлз Мингъс".

04 ноември 2022 г.

Четирима пианисти от четири държави ще представят музиката на легендарния джаз музикант и композитор Чарлз Мингъс.

През април 2022 г. се навършиха 100 години от рождение му и световната джаз общност отбелязва тази годишнина по различни начини. Още в началото на годината екипът на Plovidiv Jazz Fest се свърза със забележителните пианисти Антони Дончев (България), Дани Грисет (САЩ), Пьотр Вилезол (Полша), Роберто Таренци (Италия) с покана да направят общ концерт с композиции на Чарли Мингъс, както често са го наричали. Виртуозен басист, композитор, бендлидер и много дързък музикант, приносът му към развитието на джаза е огромно.

Купи билет

Той е сред от основните поддръжници на колективната импровизация. Мингъс също така има и албум за пиано, в който свири самият той.

Солови и дуетни изпълнения на пиано, както и изпълнения на 8 ръце ще бъдат част от този специален концерт, създаден единствено за осмото издание на Plovdiv Jazz Fest. Събитието ще е поредната забележителна и първата международна продукция, инициирана от и за фестивала след "Четири дами пеят джаз", "Четирима господа пеят джаз" и "Четири млади дами пеят джаз".

Макар все още да не са се срещали на живо, четиримата пианисти работят заедно върху цялата програма на концерта. Първата им сценична среща ще бъде и откриващият концерт на фестивала.

Първата вечер от фестивала всъщност ще включва два концерта, така че веднага след тях на сцената със своя квартет ще се качи една от младите звезди на джаза днес, тромпетистката от британско-бахрейнски произход - Яз Ахмед.

Чарлз Мингъс (Снимка: Plovdiv JAzz Fest)

Още

Plovdiv Jazz Summer продължава в края на август с три концерта в село Марково

Plovdiv Jazz Summer продължава в края на август с три концерта в село Марково

Този концерт също така е и продължение на акцента върху жените в джаза, който през годините Plovdiv Jazz Fest поставя.

Музикалната критика отбелязва, че творчеството на Яз Ахмед не прилича на нищо, което сте слушали. Експерименталната ѝ музика размива границите между джаза и електронния саунд дизайн, а това, което прави на сцената е описвано като опияняващ психеделичен арабски джаз. Вече отличена с някои от престижните награди за джаз, свирила с групи като Radiohead, Яз Ахмед е сред най-интересните и иновативни музиканти днес.

05 ноември 2022 г.

Следващият ден ще започне в 18:00 ч. в Bee Bop Café с концерта на младите джаз вокалистки от "Класът на Мишел".

Мишел Дийн е творческият псевдоним на родената в Бургас Михаела Тенев. Тя завършва Музикално училище със специалност контрабас, дипломира се в Държавна музикална академия в София със специалности контрабас и поп и джаз пеене.

Купи билет

Нейната активна певческа кариера започва през 1996 г. От 2005 г. до 2015 г. живее в Берлин. Там тя създава свой джаз група Mishel and The Company, с който се изявява на много немски и европейски джаз сцени. От 2015 г. Мишел Дийн е воклен педагог в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас, където създава и своята джаз школа.

Интересен факт е, че повечето нейни ученици почти нямат представа от джазова музика преди да започнат да се обучават в класа ѝ. Те печелят многобройните награди, а голяма част от учениците на Мишел са участвали заедно с нея в концерти на престижни джаз сцени и джаз фестивали.

Основната програма на 05 ноември ще продължи от 20:00 ч. с безспорно един от най-очакваните концерти тази година - този на Йълдъз Ибрахимова заедно с музикантите Живко Петров, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов. Концертът е своеобразно събитие, тъй като той е сред малкото нейни изяви в последните години в България.

Антони Дончев, който ще бъде част от откриващото събитие "Четирима пианисти свирят музиката на Чарлс Мингъс (Снимка: Plovdiv JAzz Fest)

Plovdiv Jazz Fest отбелязва 70-годишния юбилей на певицата и с Наградата за цялостен принос в джаз музиката. Наградата отдава почит към дългогодишната ѝ и забележителна кариера, която надхвърля значително пределите на България. Вторият концерт от програмата ще бъде на един от най-модерните млади джаз музиканти днес - Емет Коен.

С турнета из цял свят, американският пианист и композитор се превърна в истинска онлайн сензация, стриймвайки концерти с нюйоркски музиканти от своя дом по време на пандемията. Буквално днес - на 28 октомври, излиза и най-новият му албум Uptown in Orbit.

Италианският пианист Роберто Таренци (Снимка: Plovdiv JAzz Fest)

Още

Розалия де Соуза, Белослава, Мирослава Кацарова и Теодосий Спасов в първото издание на Plovdiv Jazz Summer

Розалия де Соуза, Белослава, Мирослава Кацарова и Теодосий Спасов в първото издание на Plovdiv Jazz Summer

06 ноември 2022 г.

На 06 ноември от 18:00 ч. в Bee Bop Café ще бъде представянето на една от най-важните поетически книги през тази година. Нейното заглавие е "Галерията на сърцето" и включва голяма част от поезията на Марин Бодаков.

В този сборник са всички негови стихосбирки, късни и непубликувани досега стихотворения, както и някои съвсем ранни стихове. Редактори на книгата са Надежда Радулова, Зорница Христова и Силвия Чолева. Неин художник е Кирил Златков. Тя е издадена съвместно от издателство "Точица" и издателството за поезия "Да". Разговорът за нея и първото ѝ пловдивско представяне ще бъде заедно със Зорница Христова, Кирил Златков и Ина Иванова.

Купи билет

Вечерта ще продължи в Дом на културата "Борис Христов" от 20:00 ч. с още един забележителен и то фламенко-джаз пианист - Давид Пеня Дорантес.

Обичайно свързваме фламенко музиката с китара, но Дорантес преобръща тези представи. Истински новатор и забележителен музикант силно повлиян от джаза и от класическото си музикално образование, Давид Дорантес променя напълно представите за фламенко музиката. Не случайно той е поканен да участва и в документалния филм на Карлос Саура "Фламенко, фламенко". Дорантес е носител на много музикални награди и гост е на най-престижните фестивали, а в Пловдив той ще пристигне със своето трио.

Полският пианист Пьотр Вилезол (Снимка: Plovdiv JAzz Fest)

07 ноември 2022 г.

В последния ден от фестивала на 07 ноември от 18:00 ч. в Bee Bop Café Светослав Николов от Jazz FM Radio ще представи мемоарната книга на маестра Константина Петкова "Това, което чух, видях и преживях" на издателство "Фама 1", която излезе тази година.

Купи билет

Книгата е разказ за вълнуващия и интересен живот на известната оперна прима. Тя започва своята кариера още съвсем млада в хора на Русенската опера през 1958 г., завършва оперно пеене в прочутата консерватория Санта Чечилия в Италия и специализира оперна режисура при Херберт фон Караян във Виена.

Движи се в артистичните среди на прочути музиканти, режисьори и художници като Игор и Олег Маркевич, Франко Ферара, Микеланджело Антониони, Федерико Фелини, Виторио де Сика, Кристо, Баския. Участва в редица оперни спектакли на големите европейски сцени, живее и работи в САЩ. През 1986 г. Константина Петкова се завръща в България в родното си село Пчеларово, където създава музикална школа и обучава бъдещи оперни певци.

Още

Седмото издание на Plovdiv Jazz Fest с двама носители на "Грами" и един специален проект

Седмото издание на Plovdiv Jazz Fest с двама носители на "Грами" и един специален проект

След време тя превръща градината и стария обор на дом си в театрална и музикална сцена и до днес кани известни музиканти, певци, актьори, писатели и художници от България и чужбина.

Световноизвестната Гретчен Парлато закрива осмия Plovdiv Jazz Fest от 20:00 ч. в Дом на културата "Борис Христов". Американската джаз певица заслужено е считана за изключително хипнотизираща певица. Хърби Хенкок казва за нея, че тя има дълбока, почти магическа връзка с музиката, че всеки тон е експресивен, мощен и красив. В Пловдив ще чуем последния ѝ най-нов албум, който бе с номинация за "Грами" за "Най-добър вокален албум" - FLOR. Това е първият ѝ студиен албум за последните близо десет години и бе описан като прекрасен синтез между американска популярна музика, европейска класическа музика и бразилски стандарти.

Гретчен Парлато участва в над 85 албума и има четири издадени албума като лидер. Тя пристига в Пловдив със своята група, част от която е един от най-интересните съвременни пианисти Тейлър Айгсти, който пък тази година спечели "Грами" за "Най-добър съвременен инструментален албум".

Още

Четирикратният носител на „Грами“ Антонио Санчес ще бъде гост на седмия Plovdiv Jazz Fest

Четирикратният носител на „Грами“ Антонио Санчес ще бъде гост на седмия Plovdiv Jazz Fest

Всяка от вечерите на Plovdiv Jazz Fest по традиция ще завършва с джемсешъни от 22:30 ч. Bee Bop Café.

Всички билети са в продажба в мрежата на Eventim.

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M.

Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2022 г.

Plovdiv Jazz Fest се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Гостуването на Давид Пеня Дорантес се осъществява със съдействието на Посолство на Кралство Испания в България.

Plovdiv Jazz Fest се реализира с подкрепата на Schweppes, Хемингуей, 8 ½, КЦМ, New Natures Way и Natural Factors, Deroni, NESCAFÉ Dolce Gusto, Bee Bop Café

Фестивалът се осъществява с медийната подкрепа на Jazz FМ, Катра ФМ, БГ Радио, Радио 1, Въпреки, Импресио, дир.бг, Виж, Лицата на града, Артакция, Mediacafe, Капана, Под тепето, Пловдив тайм, Трафик нюз, Нула 32, My Sound.

Още

Антонио Санчес и Тана Алекса: Джазът е свобода

Антонио Санчес и Тана Алекса: Джазът е свобода

Още

Прочутият пианист Брад Мелдау гостува със своето трио на седмия Plovdiv Jazz Fest

Прочутият пианист Брад Мелдау гостува със своето трио на седмия Plovdiv Jazz Fest

Още

Един феноменален Марко Мескида

Един феноменален Марко Мескида

Още

Роберто Фонсека пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

Пианистът на Buena Vista Social Club пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Фондацията" празнува 10 години около света с голям концерт на 26 април догодина

Новината дойде от Добрин Векилов-Дони снощи от същата сцена, преди на нея да излязат "Щурците"

HAYES&Y с нов видео клип броени часове преди най-мащабния им концерт

Песента се казва "Turn Around, Look Away" и е част от дебютния албум на групата

Топ музиканти дават начало на празничната декемврийска програма на Софийската филхармония

На 1 декември Софийската филхармония посреща един от най-известните съвременни виолончелисти в света Даниел Мюлер-Шот

Смесеният хор на БНР посреща своята публика с впечатляващ концерт на 23 ноември

Събитието е в рамките на 70-ия юбилеен сезон на емблематичния състав

Васил Петров с празнично турне за Рождество Христово

Първият концерт е на 14 декември в Перник на сцената на Драматичния театър, на 15 декември е във Велико Търново в читалище "Надежда, 16 декември в Търговище в Драматичния театър и 19 декември в Хасково в читалище "Заря"