Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Класика и съвремие се срещат на сцената на зала "България"

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Класика и съвремие се срещат на сцената на зала "България"

На 3 ноември Софийската филхармония посреща младия диригент Любомир Денев-син, с когото ще представят Концерт за ударни от баща му - композитора Любомир Денев

Любомир Денев (Източник: Софийска филхармония)

Още

Легендарният Иво Погорелич и маестро Найден Тодоров си партнират отново на 10 ноември

Легендарният Иво Погорелич и маестро Найден Тодоров си партнират отново на 10 ноември

На 3 ноември Софийската филхармония посреща младия диригент Любомир Денев-син, с когото ще представят Концерт за ударни от баща му - композитора Любомир Денев.

Концертът за ударни и оркестър е написан в Норвегия през 1986. Премиерата и студийният запис за Националното радио са осъществени под диригентството на композитора със солистите от ансамбъл "Полиритмия" Антонин Бржечка, Борис Динев и Асен Аврамов.

Източник: Софийска филхармония

Солисти на 3 ноември ще бъдат са перкусионистите Калина Владовска, Мартина Митева и Мирослав Димов.

Във втората част на вечерта Любомир Денев-син включва Втора симфония на Ленард Бърнстейн със солист обичания от родната публика македонски пианист Дино Имери.

Купи билетЛенард Бърнстейн е една от най-ярките музикантски фигури на ХХ век. Прочутият композитор, диригент, пианист, публицист и музикален пропагандатор е популярен сред най-широка аудитория. Автор на три симфонии, оратории, балети, опери и няколко мюзикъла, Бърнстейн винаги търси в музиката си, както и на сцената, общуването с широката аудитория. Неговият идеал, по собствените му думи, е "земната музика, тясно свързана с такива старомодни неща като човешките отношения..."

Втора симфония е вдъхновена от забележителната едноименна поема "Времето на тревогите: барокова еклога" на Уистън Хю Одън. Когато се появява поемата през 1947, тя е определена като "провал" от страна на критиката в притурката за литература на The Times.

Дино Имери (Източник: Софийска филхармония)

Само броени месеци след това Одън получава "Пулицър" (1948) за нея. Бърнстейн възприема творбата като разтърсваща с "поетичната си виртуозност" и пише втората си симфония, вдъхновен от нея. Нещо повече - той изпълнява клавирната партия на премиерата през 1949 г.

Още

Найден Тодоров - музикалният магьосник с вълшебна пръчица

Найден Тодоров - музикалният магьосник с вълшебна пръчица

Концерт за цигулка №3 и Коронационна меса от Моцарт ще звучат на 6 ноември под палката на маестро Урош Лайовиц. Диригентът,познат и обичан от българската публика, ще представи младия цигулар Цию Хе.

Незаслужено в сянката на Волфганг Амадеус Моцарт - гениалният композитор и великолепен изпълнител на клавишни инструменти - остава цигуларят Моцарт. Наред с пианото, той обожавал "нежния и сочен" глас на цигулката и я олицетворявал с човешкия глас. Легендата разказва как на 4 години Амадеус, който вече с лекота свирел на клавира, поискал от баща си да има своя цигулка.

Купи билетСамостоятелно се научил да свири и на 6 години на един домашен концерт изненадал музикантите с желанието да се включи в триото им като "втора цигулка". След това ги развеселил като изсвирил партията и на "първата цигулка", преодолявайки всички трудности, въпреки неправилната постановка на пръстите.

Третият концерт за цигулка и оркестър в сол мажор е с датировка 12 септември 1775. Може с основание да се предположи, че Моцарт е написал произведението за себе си.

Още

Пинкас Цукерман накара публиката да запее

Пинкас Цукерман накара публиката да запее

Солист в София ще бъде китайският цигулар Цию Хе - един от най-младите солисти, които дебютират в престижната зала "Музикферайн" с Виенската филхармония под диригентството на Адам Фишер през 2017 г. Тогава той е едва на 18 години.

През 2014 г. печели I награда, представяйки Австрия на конкурса за млади музиканти "Евровизия" в Кьолн. През 2015 печели I награда на Международния конкурс "Моцарт" за млади музиканти в Джухай, Китай. През 2016 г. става победител в Международния конкурс "Моцарт" в Залцбург и конкурса "Йехуди Менухин" в Лондон, получава II и специална награда на Международния конкурс за цигулари "Леополд Моцарт" в Аугсбург.

Купи билетВ последния сезон Цию Хе свири на фестивала "Би Би Си Промс в парка" в Белфаст, дебютира на фестивала "Джордже Енеску" в Букурещ, изнася рецитали в "Концертхаус" - Виена в поредицата "Големите таланти". Понастоящем продължава резиденцията си в "Музикферайн" - Виена с трио "Алтенберг" и тяхната редовна концертна серия в зала "Брамс".

Цию Хе свири на инструмент от 1688 г., изработка на Андреа Гуарнери, любезно предоставен на цигуларя от частен спонсор.

Цию Хе (Credit-Pia-Clodi)

Партитурата на Коронационна меса е завършена на 23 март 1779 г. Най-вероятно тя е написана за Великденската служба, състояла се на 4 март, същата година, в катедралата в Залцбург.

Тя илюстрира дарованието на Моцарт и като блестящ композитор на духовна музика.

Източник: Софийска филхармония

В изпълнението ѝ се включва Националния филхармоничен хор и солистите Елена Механджийска, Росица Павлова-Инджева, Любомир Чернев и Николай Веселинов.

Билети за концертите са налични на касата на зала България и в Ивентим.

Още

Пловдив посреща за първи път легендарния цигулар Пинкас Цукерман

Пловдив посреща за първи път легендарния цигулар Пинкас Цукерман

Още

Пинкас Цукерман: "Светът преживява трудни времена, но музиката е мощна сила, която ни обединява"

Пинкас Цукерман: "Светът преживява трудни времена, но музиката е мощна сила, която ни обединява"

Още

Лятна промоция за концерта на Пинкас Цукерман в "Европейски музикален фестивал"

Лятна промоция за концерта на Пинкас Цукерман в "Европейски музикален фестивал"

Още

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Деветият Plovdiv Jazz Fest: бутиков и камерен, с някои от най-активните и влиятелни музиканти в джаза днес

От 27 до 29 октомври ще прозвучи музиката на артисти от България, САЩ, Италия, Австрия и Бразилия

Софийската опера открива новия си сезон тази вечер на крепостта Цари Мали град

Режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната крепост, за да оживи на открито "Рилският пустинник", произведение, посветено на подвига на възвисен човек и покровител на държавата ни, светецът Йоан Рилски

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман

Людмил Ангелов посвещава рецитала си в "Европейски музикален фестивал" на своя учител Константин Станкович

Забележителният български пианист Людмил Ангелов ще вземе участие в тазгодишния "Европейски музикален фестивал" с клавирния рецитал "Фантазии и сонати", който ще се състои на 2 октомври т.г. от 19:30 ч. в зала "България"

„Новините в джаза“ начело с Михаил Йосифов с концерти в Русе, Велико Търново и Стара Загора

И трите събития ще са на закрито от 19ч. В Русе ще ги видим в Зала Европа, Доходно здание, във Велико Търново врати отваря Театрален салон на Народно читалище "Надежда 1869", а в Стара Загора - Регионална библиотека "Захарий Княжески"

Българска музика във всеки концерт от новия сезон на Радиосимфониците

Откриването на новия сезон на Симфоничния оркестър на БНР е на 6 октомври, петък, от 19.00 ч. в зала "България"