Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Класика и съвремие се срещат на сцената на зала "България"

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Класика и съвремие се срещат на сцената на зала "България"

На 3 ноември Софийската филхармония посреща младия диригент Любомир Денев-син, с когото ще представят Концерт за ударни от баща му - композитора Любомир Денев

Любомир Денев (Източник: Софийска филхармония)

Още

Легендарният Иво Погорелич и маестро Найден Тодоров си партнират отново на 10 ноември

Легендарният Иво Погорелич и маестро Найден Тодоров си партнират отново на 10 ноември

На 3 ноември Софийската филхармония посреща младия диригент Любомир Денев-син, с когото ще представят Концерт за ударни от баща му - композитора Любомир Денев.

Концертът за ударни и оркестър е написан в Норвегия през 1986. Премиерата и студийният запис за Националното радио са осъществени под диригентството на композитора със солистите от ансамбъл "Полиритмия" Антонин Бржечка, Борис Динев и Асен Аврамов.

Източник: Софийска филхармония

Солисти на 3 ноември ще бъдат са перкусионистите Калина Владовска, Мартина Митева и Мирослав Димов.

Във втората част на вечерта Любомир Денев-син включва Втора симфония на Ленард Бърнстейн със солист обичания от родната публика македонски пианист Дино Имери.

Купи билетЛенард Бърнстейн е една от най-ярките музикантски фигури на ХХ век. Прочутият композитор, диригент, пианист, публицист и музикален пропагандатор е популярен сред най-широка аудитория. Автор на три симфонии, оратории, балети, опери и няколко мюзикъла, Бърнстейн винаги търси в музиката си, както и на сцената, общуването с широката аудитория. Неговият идеал, по собствените му думи, е "земната музика, тясно свързана с такива старомодни неща като човешките отношения..."

Втора симфония е вдъхновена от забележителната едноименна поема "Времето на тревогите: барокова еклога" на Уистън Хю Одън. Когато се появява поемата през 1947, тя е определена като "провал" от страна на критиката в притурката за литература на The Times.

Дино Имери (Източник: Софийска филхармония)

Само броени месеци след това Одън получава "Пулицър" (1948) за нея. Бърнстейн възприема творбата като разтърсваща с "поетичната си виртуозност" и пише втората си симфония, вдъхновен от нея. Нещо повече - той изпълнява клавирната партия на премиерата през 1949 г.

Още

Найден Тодоров - музикалният магьосник с вълшебна пръчица

Найден Тодоров - музикалният магьосник с вълшебна пръчица

Концерт за цигулка №3 и Коронационна меса от Моцарт ще звучат на 6 ноември под палката на маестро Урош Лайовиц. Диригентът,познат и обичан от българската публика, ще представи младия цигулар Цию Хе.

Незаслужено в сянката на Волфганг Амадеус Моцарт - гениалният композитор и великолепен изпълнител на клавишни инструменти - остава цигуларят Моцарт. Наред с пианото, той обожавал "нежния и сочен" глас на цигулката и я олицетворявал с човешкия глас. Легендата разказва как на 4 години Амадеус, който вече с лекота свирел на клавира, поискал от баща си да има своя цигулка.

Купи билетСамостоятелно се научил да свири и на 6 години на един домашен концерт изненадал музикантите с желанието да се включи в триото им като "втора цигулка". След това ги развеселил като изсвирил партията и на "първата цигулка", преодолявайки всички трудности, въпреки неправилната постановка на пръстите.

Третият концерт за цигулка и оркестър в сол мажор е с датировка 12 септември 1775. Може с основание да се предположи, че Моцарт е написал произведението за себе си.

Още

Пинкас Цукерман накара публиката да запее

Пинкас Цукерман накара публиката да запее

Солист в София ще бъде китайският цигулар Цию Хе - един от най-младите солисти, които дебютират в престижната зала "Музикферайн" с Виенската филхармония под диригентството на Адам Фишер през 2017 г. Тогава той е едва на 18 години.

През 2014 г. печели I награда, представяйки Австрия на конкурса за млади музиканти "Евровизия" в Кьолн. През 2015 печели I награда на Международния конкурс "Моцарт" за млади музиканти в Джухай, Китай. През 2016 г. става победител в Международния конкурс "Моцарт" в Залцбург и конкурса "Йехуди Менухин" в Лондон, получава II и специална награда на Международния конкурс за цигулари "Леополд Моцарт" в Аугсбург.

Купи билетВ последния сезон Цию Хе свири на фестивала "Би Би Си Промс в парка" в Белфаст, дебютира на фестивала "Джордже Енеску" в Букурещ, изнася рецитали в "Концертхаус" - Виена в поредицата "Големите таланти". Понастоящем продължава резиденцията си в "Музикферайн" - Виена с трио "Алтенберг" и тяхната редовна концертна серия в зала "Брамс".

Цию Хе свири на инструмент от 1688 г., изработка на Андреа Гуарнери, любезно предоставен на цигуларя от частен спонсор.

Цию Хе (Credit-Pia-Clodi)

Партитурата на Коронационна меса е завършена на 23 март 1779 г. Най-вероятно тя е написана за Великденската служба, състояла се на 4 март, същата година, в катедралата в Залцбург.

Тя илюстрира дарованието на Моцарт и като блестящ композитор на духовна музика.

Източник: Софийска филхармония

В изпълнението ѝ се включва Националния филхармоничен хор и солистите Елена Механджийска, Росица Павлова-Инджева, Любомир Чернев и Николай Веселинов.

Билети за концертите са налични на касата на зала България и в Ивентим.

Още

Пловдив посреща за първи път легендарния цигулар Пинкас Цукерман

Пловдив посреща за първи път легендарния цигулар Пинкас Цукерман

Още

Пинкас Цукерман: "Светът преживява трудни времена, но музиката е мощна сила, която ни обединява"

Пинкас Цукерман: "Светът преживява трудни времена, но музиката е мощна сила, която ни обединява"

Още

Лятна промоция за концерта на Пинкас Цукерман в "Европейски музикален фестивал"

Лятна промоция за концерта на Пинкас Цукерман в "Европейски музикален фестивал"

Още

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Концертът Chaplin Pianissimo се мести от Античен в Драматичен театър – Пловдив

Нестабилно време и технически проблеми е причината да гледаме синът на Чарли Чаплин на закрито

A to JazZ разкрива звездния състав за своето 13-то издание

От 4 до 7 юли София отново се превръща в музикална, професионална и образователна сцена със значим принос за културата и международния имидж на страната

Световният феномен 40 FINGERS с концерт в Античния театър

Италианският квартет идва за първия си концерт в България на 23 юли в Пловдив

Българска песен звуча на музикален фестивал в Баден-Баден

Това е второто съвместно гостуване на престижния музикален форум на българското топ сопрано и диригента, който в момента е служебен министър на културата