Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пинкас Цукерман: "Светът преживява трудни времена, но музиката е мощна сила, която ни обединява"

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Пинкас Цукерман: "Светът преживява трудни времена, но музиката е мощна сила, която ни обединява"

Ученици от София ще посетят репетиция на именития маестро с Оркестъра на Classic FM радио

Пинкас Цукерман по време на репетиция (Източник: Софийска филхармония)

Още

Пинкас Цукерман и Оркестърът на Класик ФМ радио представят три любими шедьовъра на Моцарт в София и Пловдив

Пинкас Цукерман и Оркестърът на Класик ФМ радио представят три любими шедьовъра на Моцарт в София и Пловдив

Легендарният цигулар Пинкас Цукерман вече е в България за своето участие в "Европейски музикален фестивал" 2022 в София и Пловдив. Неостаряващият виртуоз ще изнесе два концерта като солист и диригент с Оркестъра на Classic FM радио, които са част от 20-тия юбилеен сезон на състава. "Много съм щастлив, че отново съм в тук, особено след периода на Covid-пандемията", сподели маестрото още в първите часове след пристигането си.

"В момента светът преживява трудни времена, заради напрегнатата ситуация с военния конфликт в Украйна, но според мен е много важно да помним, че музиката е мощна сила, която ни обединява", категоричен е той.

За двата си концерта у нас, единият от които е първа изява в Пловдив, Цукерман ще представи стилна програма от великолепни произведения на Волфганг Амадеус Моцарт: Увертюра към операта "Сватбата на Фигаро", Концерт за цигулка и оркестър №5 в ла мажор, K. 219 и Симфония №40 в сол минор, K.550.

Забележителният музикант сподели за българската публика, че в младежките си години му е било доста трудно да свири Моцарт. Като ученик той е изпълнявал предимно камерна музика от виенската класика, но в онзи момент му е липсвал житейския опит и познания, за да осмисли творбите.

Едва по-късно той посещава Виена, Мюнхен, Залцбург и се запознава отблизо с цялостната културна среда и традиции, в които се раждат шедьоврите на композитора. Това му помага да постигне зрялост и разбиране за творчеството на австрийския гений. "Необходимо е да намериш свой вътрешен мир, който на 14 - 15 години е невъзможен", категоричен е Цукерман. А дали сегашната му интерпретация на Моцарт е достатъчно зряла? "Ще бъде искрена, но не мога да обещая, че ще е зряла ....", смее се маестрото.

Още

Пловдив посреща за първи път легендарния цигулар Пинкас Цукерман

Пловдив посреща за първи път легендарния цигулар Пинкас Цукерман

Критиците и публиката изтъкват винаги, че неговият звук е напълно неподражаем със своята изразителност, пластичност и техническа изрядност. Ключът към успеха за великия изпълнител: "Всеотдайност, ежедневен усилен труд и малко късмет!", казва той в интервю за Classic FM радио.

Пинкас Цукерман вече започна работа с музикантите от Оркестъра на Classic FM радио за подготовка на програмата. Днешната репетиция е със свободен достъп за ученици от Националното музикално училище "Л. Пипков", които могат да проследят работния процес и да чуят отблизо звука на неговата уникална цигулка Гуарнери дел Джезу "Душкин" от 1742 г.

Гостуването на Пинкас Цукерман в София (28 октомври, зала "България", 19:30 ч.) се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община - Календар на културните събития на Столична община, Министерството на културата и Национален фонд "Култура" - Програма "Едногодишен грант"21" и в партньорство със Софийската филхармония. Концертът в Пловдив на 29 октомври в Дом на културата "Борис Христов" от 19:00 ч. се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Билети за двете събития са налични на касите на съответните зали и онлайн на Ticketsbg.com.

Кариерата на Пинкас Цукерман, като изтъкнат цигулар, виолист, диригент и педагог, продължава вече над 50 години. Роден в Тел Авив през 1948 година, той започва първите си занимания с музика благодарение на своя баща. Ключов момент в живота на младежа е срещата с Исак Щерн през 1962 година, когато той открива таланта му и го съветва да учи в Ню Йорк.

Първите години в САЩ са много трудни за Пинкас Цукерман, но той развива дарованието си благодарение на преподаватели като Исак Щерн и Иван Галамян. Има възможност още на 19-20 годишна възраст да свири с музиканти като Даниел Баренбойм, Жаклин Дю Пре и много други, с които постига отлично музикално разбирателство.

Концертният му дебют е в Ню Йорк през 1963 година. Четири години по-късно спечелва наградата "Левентрит", съвместно с корейския цигулар Кюнг-Уа Чунг. Първите му записи са през 1969 г. с Концерт за цигулка на Чайковски под диригентството на Антал Дорати с Лондонския симфоничен оркестър и цигулковия концерт от Менделсон с Ленард Бърнстейн и Нюйоркската филхармония. Те поставят началото на блестяща звукозаписна кариера с над 100 албума, две награди "Грами" и 21 номинации.

През 1970 година Цукерман се насочва към дирижирането, изнасяйки концерти с Английския камерен оркестър. През 80-те години той е музикален директор на Камерния оркестър "Saint Paul", а от 1999 до 2015 г. ръководи оркестъра на Националния център за изкуства на Канада (NACO) в Отава.

Още

Лятна промоция за концерта на Пинкас Цукерман в "Европейски музикален фестивал"

Лятна промоция за концерта на Пинкас Цукерман в "Европейски музикален фестивал"

Отдавайки много енергия на преподавателската работа и младите музиканти, Пинкас Цукерман е председател на Изпълнителската програма в Музикалното училище в Манхатън повече от 25 години. Той е ангажиран в престижни учебни институции в Обединеното кралство, Израел, Китай, Канада и др.

През последните сезони Пинкас Цукерман продължава да концертира интензивно като солист и камерен изпълнител. През сезон 2021/2022 той осъществи концерти с Израелската филхармония, Симфоничния оркестър на Барселона и Симфоничния оркестър на Далас в новата си позиция на артистичен ръководител и основен образователен партньор.

С камерния състав "Цукерман Трио" той посети фестивалите "Равиния", "Аспен", "Амелия Айлънд" и изнесе камерни концерти в Ню Джърси и в Университета "Уошингтън и Лий" в Лексингтън, Вирджиния. С Аманда Форсайт цигуларят представи концерти с Английския камерен оркестър, Будапещенския симфоничния оркестър MAV, Симфоничния оркестър на Прага, Симфоничния оркестър на Полското национално радио, Симфоничните оркестри на Рединг и Ню Бедфорд. Цукерман и Форсайт са реализирали и турне с Йерусалимския струнен квартет с концерти в САЩ и Канада.

Още

"Европейски музикален фестивал" 2022 с комплимент към почитателите на класиката

"Европейски музикален фестивал" 2022 с комплимент към почитателите на класиката

Още

"Европейски музикален фестивал" стартира през есента в Деня на музиката с участието на Веско Ешкенази

"Европейски музикален фестивал" стартира през есента в Деня на музиката с участието на Веско Ешкенази

Още

"Европейски музикален фестивал" 2021 завършва с вълнуващо дигитално събитие

"Европейски музикален фестивал" 2021 завършва с вълнуващо дигитално събитие

Още

Носителите на голямата награда на "Кантус Фирмус" дебютират в "Европейски музикален фестивал"

Носителите на голямата награда на "Кантус Фирмус" дебютират в "Европейски музикален фестивал"

,

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Среща на двама китарни виртуози с неповторимо звучене от двата края на Европа

Проектът The Storytellers с Дженк Ердоган и Антонио Форчоне предстои да бъде представен в София Лайв Клуб на 3 декември

Б.Т.Р. с нов сингъл "Там където" и концерт на 24 ноември в Sofia Live Club

Видеоклипът с участието на Иван Лечев илюстрира онези искрени моменти от приятелството, които не са подвластни на времето

Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на наградата „Мир чрез музика“ на Държавния департамент на САЩ

Наградата ще се присъжда на американски музиканти, продуценти, професионалисти и др., които са "изиграли безценна роля в междукултурния обмен и чиято музикална дейност подпомага мира и взаимното разбирателство в световен мащаб"

Пианистката Елена Башкирова ще свири за пловдивската публика музика от любимия си композитор

Маестро Георги Димитров ще дирижира стилната програма с творби на Моцарт

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

Програмата Alma en Cuba e една изящно подбрана селекция от кубински песни извън времето или по-точно казано - на всички времена. Събитието е на 27 октомври в София Лайв Клуб от 20:00 часа.

Филмовата музика на Дани Елфман звучи в зала "България" на 15 октомври

Композиторът слуша в София българската премиера на свой концерт