Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Да си финалист в конкурса MOST: Палитрата на Светлана Якова от грима и фотографията до самостоятелните изложби

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Да си финалист в конкурса MOST: Палитрата на Светлана Якова от грима и фотографията до самостоятелните изложби

Художничката е един от младите таланти, които "Инвестбанк" АД подкрепи в мисията си за популяризиране на българското изкуство

Снимка: Светлана Якова/Личен архив

Можем да дадем стотици определения на изкуството и никога да не успеем да изчерпим богатата палитра от думи, която ни предоставя езикът. То е цвят, мелодия, мисъл, съчетание, докосване, вяра, вдъхновение, любов... Или просто заря от чувства.

Така всъщност го определя един абстрактен творец, който посвещава живота си на изкуството. Светлана Якова открива страстта си към рисуването още когато е дете, и я запазва през всички препятствия, поднесени от съвремието. Днес тя е и един от финалистите на петото издание на конкурса за българско изкуство MOST, избрана от "Инвестбанк" АД сред над 200 участници.

Снимка: Светлана Якова/Личен архив

В Светлана финансовата институция намира онзи пламък към рисуването, който осмисля мисията на банката да подпомага културни инициативи, насочени към млади таланти. Това, разбира се, не е първият път, в който "Инвестбанк" АД показва подкрепата си към българското изкуство - застана зад конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report, а преди време реализира първите в България "Пейки на знанието" в университетите "Климент Охридски" и УНСС, а също засвидетелства подкрепата си и за юбилейното 10-то издание на международния фолклорен фестивал "Фолклорен извор".

Сега предстои банката да организира самостоятелна изложба на Светлана Якова в София, с която да зарадва почитателите на изкуството и да разкрие изключителния ѝ талант.

Снимка: Светлана Якова/Личен архив

Какво я инспирира, как фотографията се съчетава с рисуването и какво предизвикателство е да работиш като гримьор в едни от най-успешните предавания на телевизионния екран, разказва в специално интервю за Dir.bg финалистката от конкурса MOST Светлана Якова:

- Ще започна с една фраза на Пикасо - "Всяко дете е художник. Проблемът е как да останем художници, когато пораснем." Kато имаме предвид образованието ви, участието в конкурси, професията ви, не е трудно да предположим, че сте посветили голяма част от живота си на изкуството. Откъде идва вашата страст към него?
- Страстта ми към рисуването е още от дете. Не съм се замисляла никога откъде идва, просто непрекъснато ми се рисуваше и исках да го правя постоянно. Четях много приказки, събирах книги с приказки и до късно не исках да чета нищо друго. Обичах да рисувам героите от тях, картините, които си представях, докато чета, рисувах всичко, което ме вълнуваше. В 5-6 клас вече знаех, че искам да уча рисуване.

В семейството ми никой не се занимаваше с изкуство и не бяха много щастливи, че искам това да правя, но аз настоявах и така ме записаха на уроци. После ме приеха в Художествената гимназия в София, където завърших графика. След това реших да не кандидатствам в Академията, а да разширя познанията си в графичния дизайн и така попаднах в НБУ.

Снимка: Светлана Якова/Личен архив

Много е важно децата от малки да се докосват до изкуството във всичките му форми и да ги подкрепим, ако са талантливи и искат с това да се занимават. То трябва да е част от живота на всяко дете, защото го провокира да мисли извън рамките и развива въображението му. Изкуството играе голяма роля в развитието на децата и дори и да не му се отдадат, като големи е хубаво да имат отношение към него.

- Изключително много художници са се включили в конкурса MOST. С какво трябва да се отличават картините на един творец, за да бъде сред шестимата финалисти? Какво могат да очакват почитателите на изкуството на изложбата ви, която "Инвестбанк" АД ще организира?
- Първо искам да отбележа, че основната идея на конкурса е да насърчава новаторството в изкуството и да помага на млади български артисти да покажат творчеството си. "Инвестбанк" АД е генерален спонсор на MOST и като такъв финансовата институция имаше възможността да избере един от финалистите и да му организира самостоятелна изложба. Щастлива съм, че от над 200 кандидати избраха мен, но не знам дали аз съм човекът, който да казва с какво трябва да се отличават картините на финалистите.

Изкуството е толкова субективно, всеки има свои критерии за красивото, но все пак е хубаво да имаш вече изграден индивидуален стил, да не се страхуваш да експериментираш и да продължаваш да се развиваш.

Снимка: Светлана Якова/Личен архив

На изложбите ми, които "Инвестбанк" АД ще организира, почитателите на изкуството могат да очакват много цвят, форми, композиции и портрети, пречупени през моята абстрактна призма.

- Как оценявате подкрепата на "Инвестбанк" АД и какви са очакванията Ви по отношение на достъпа до нова аудитория, която получавате чрез тази подкрепа?
- Такъв вид подкрепа е изключително важна, защото дава възможност картините ми не просто да бъдат изложени на още едно място, а самата аз да бъда по-разпознаваема. С подобни инициативи творците получават достъп до още потенциални клиенти, ценители, колекционери и хора с подчертано отношение към стойностното изкуство.

Картините ми ще бъдат изложени в хотел "Феста София" и всеки, който има желание да ги види или закупи, ще може да го направи от 24 октомври до 6 ноември.

- Разкажете ни за творбите си - какви техники използвате, какво ви вдъхновява, коя е вашата муза? Има ли художници, които са инспирирали вашите произведения?
- Обичам да експериментирам, смесвам различни материали, работя с повече текстура и слоеве. Рисувам и пейзажи, и натюрморти, също и любимите ми лица, но не в реалистичната им форма, по-скоро абстрактни, преминали през моето въображение.

Вдъхновява ме всичко, всеки ден носи своето вдъхновение, понякога е дори една дума или песен. Нямам муза и не чакам да ме връхлети, просто аз я търся всеки път, когато отида да работя в ателието ми и обикновено с работа музата винаги идва. В творчеството на голяма част от световните имена в изкуството намирам вдъхновение и се уча от тях.

Снимка: Светлана Якова/Личен архив

- Освен като художник, вие сте се изявявали и в друго амплоа - това на гримьор в предавания като "Господари на ефира", "Х Фактор", "Като две капки вода" и други. Пред какво предизвикателство е изправен един артист, работейки в екип сред множество известни личности?
- Да, вече 14 години ще станат, откогато се занимавам професионално и с грим. Работата като гримьор ми е донесла много хубави познанства с различни и интересни хора и съм благодарна за това. Срещите с хора от артистичните среди и телевизионери със сигурност са ме обогатили и са ми дали много уроци. С част от тях дори и приятелства сме създали, а с актьорите, разбира се, е най-забавно в гримьорната.

Не съм определяла никога като предизвикателство работата с известни личности, по-скоро е въпрос на отношение и изграждане на доверие помежду ни.

Предизвикателство е било, когато трябва да се изгради образ в предаването "Като две капки вода", защото портретният грим е друго нещо, доста често моделът ти няма нищо общо като визия с човека, на когото трябва да прилича, но ти трябва да намериш начин максимално да го доближиш като прилика.

Снимка: Светлана Якова/Личен архив

Преди няколко години създадох и моето ателие, моето уникално място "MakeUp&Art atelier by SY", което се намира в центъра на София, където рисувам, гримирам и провеждам обучения по грим.

- Всички знаем за клишето, че изкуството не "изхранва" семейство. Стоял ли е някога на дневен ред въпросът за смяна на професията - без рисуване, без гримиране?
- То не е много клише това, защото особено в България е още по-трудно да се изхранваш с изкуство, а и художниците са доста по-назад откъм внимание от останалите изкуства.

Много по-рядко виждаме в медиите репортажи за изложби или интервюта на художници или подкрепа на техни проекти, защото на хората явно това не им е интересно или не е рейтингово за медията.

За това казах по-рано колко е важно децата от малки да се докоснат до изкуството, да имат отношение към него, но как да стане това, като нито в училище изкуството е представено, така че да им е интересно, нито обществото, нито образователната политика ни дават поле за развитие в тази посока. И аз съм имала много трудни моменти пред това да се откажа - направих го за няколко години и точно заради това започнах да се занимавам и с грим. Освен с грима, който беше основен, се занимавах и с графичен дизайн, пробвах и фотография, но те никога не можаха да заместят рисуването.

Трудно е, да, но човек никога не трябва да се отказва, а и аз имам най-голямата сила - подкрепата на моето семейство.

Снимка: Светлана Якова/Личен архив

- Как се съчетават рисуването и фотографията? Двете изкуства, разбира се, имат коренно различни техники, но има ли нещо, което ги обединява?
- Когато започнах да се уча във фотографията (периода, в който бях спряла да рисувам), си казах, "ето, тя може да замести по някакъв начин рисуването" или така ми се искаше, но това не се случи.

Празнотата си оставаше, а с времето се засилваше и страхът как ще започна отново да рисувам, но съдбата си знае работата и покрай поканата за една изложба аз отново се върнах към рисуването. А това, което обединява фотографията и рисуването, според мен е светлината, чувството, излъчването и емоцията, които ти носят запечатаният кадър или картината.

- Може ли изкуството да се сравни с чувство? Кое чувство би описало най-добре Вас като творец?
- Изкуството е заря от чувства, но може би щастието и тъгата са най-близо. Много ми е трудно да опиша себе си в чувство.

Те всички бушуват в мен. Когато съм спокойна и в мир със себе си, тогава съм най-креативна, не спирам обаче и да се уча, да търся и развивам творчеството си, не ми се седи на едно място, защото спира да ми е интересно.

Снимка: Светлана Якова/Личен архив

Интервю на Радостина ДИМИТРОВА

Изложбата на Светлана Якова, организирана от "Инвестбанк" АД, ще се проведе в периода между 24 октомври и 6 ноември. Повече информация за творбите на художничката можете на намерите на нейния сайт и на страницата ѝ във Facebook.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Дейвид Гарет: ICONIC е пътуване през времето и историята на музиката

Прочутият цигулар идва за два концерта у нас

Министърът на културата пред Dir.bg: С моя екип направихме първите, но много важни стъпки

Кръстю Кръстев разкрива направеното през мандата му като културен министър и назовава дългосрочните цели на министерството

Режисьорът Никола Бошнаков: "Моят чичо Любен" е доказателство, че за духа окови няма!

"Любо винаги се обличаше в дрехи, така че да е част от експозицията, канеше клошари за по една-две бири, които да са живата част от изложбата заедно с инсталациите с триизмерни фигури и картините", разказва режисьорът за финисажите на художника Любен Стоев

Нина Николина Haute couture: Фолклорът и любовта като от музикален бутик

"Важно е да познаваме корените си, за да можем да гледаме напред в бъдещето. Това те прави уверен, здраво стъпил на земята човек, знаещ, оттам нататък можеш да превземеш света", казва певицата