Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Животът на Джуди Гарланд - песни, танци и много тъга

ЗЛАТНАТА ЕРА НА ХОЛИВУД

Животът на Джуди Гарланд - песни, танци и много тъга

100 години от рождението на голямата холивудска знаменитост и майка на Лайза Минели

Американската актриса и певица Джуди Гарланд на концерт в Копенхаген / Снимка: Getty Images

Истинското й име е Франсис Едъл Гъм, но придобива известност с артистичното си име Джуди Гарланд - легенда над легендите на Холивуд от златната ера на музикалния филм в Меката на киното. Името на Гарланд е записано на едно от първите места в класацията на Академията, за най-големите жени-звезди в историята на класическото холивудско кино.

На 10-и юни тази година се навършиха 100 години от рождението на Джуди Гарланд.

Джуди Гарланд, ок. 1950 г. / Снимка: Getty Images

Тя започва да пее и танцува още в най-ранна детска възраст. Още като дете, с нея сключва договор най-голямата компания във филмовия бранш - "Метро Голдуин Майер". Звездната й слава идва още с ролята на Дороти в "Магьосникът от Оз" през 1939-а година. Нейната интерпретация на песента "Отвъд дъгата" остава в златния фонд на филмовата песен като номер едно на столетието.

Именно "Магьосникът от Оз" превръща Джуди Гарланд в звезда и в най-високо платената актриса на Холивуд. Следват много други роли, две номинации за "Оскар" и вълнуващи преживявания, които поставят актрисата на ръба на напрежението и стреса. За да издържи, започва да приема амфетамини и други наркотици, което довежда до пристрастяването й към тях и влошаване на здравето й.

Американската актриса и певица Джуди Гарланд (1922-1969), с петия си съпруг Мики Дийнс (вдясно) и кумът им Джони Рей (1927-1990), Лондон, 15 март 1969 г. / Снимка: Getty Images

В последните години от живота си актрисата преживява драстични промени в теглото. Това я потиска и отслабва волята й да се отърве от наркотиците. Официалната версия за смъртта й е свръхдоза наркотици, в комбинация с барбитурати.

Март 1969: Американската филмова актриса Джуди Гарланд (1922 - 1969) със съпруга си Мики Дийнс след сватбата им / Снимка: Getty Images

Животът на Джуди Гарланд е красива приказка с тъжен край. Славата не й донася хармония и покой в личния живот. Тя е безспорна икона на американското кино на XX век, с бляскава професионална кариера от множество прекрасно изиграни роли. В същото време личният й живот буквално стремглаво я води към пропастта на душевно разстройство.

7 март 1963 г.: Джуди Гарланд пристига за премиерата на новия си филм 'I Could Go On Singing' с английския си колега Дирк Богард (1921 - 1999) / Снимка: Getty Images

Актрисата е свръхчувствителна и преживява тежко разочарованията си. Включително и тези от интимния й живот. До смъртта си сключва пет брака, като последният - преди смъртта й, трае едва три месеца.

Американската актриса и певица Джуди Гарланд (1922-1969), с петия си съпруг Мики Дийнс (вдясно) и кумът им Джони Рей (1927-1990) до лимузина в деня на сватбата им в регистъра на Челси в Лондон на 15 март 1969 г. / Снимка: Getty Images

С първия си съпруг Дейвид Роз живее съвместно от 1941-ва до 1945-а година. По време на втория си брак с Винсент Минели - от 1945-а до 1952-ра година, се ражда дъщеря им - бъдещата холивудска актриса Лайза Минели, но и този брак не издържа.

28 май 1947 г.: Американската актриса Джуди Гарланд (1928 - 1969) държи дъщеричката си от Винсент Минели - Лайза Минели / Снимка: Getty Images

Следва брак със Сидни Луфт (от 1952-ра до 1965-а година), от който брак ражда две деца - дъщеря Лорна и син Джозеф (Джоуи). През следващите две години е омъжена за Марк Херон, а в годината на смъртта си - за Мики Дийнс.

Американската актриса Джуди Гарланд (1922 - 1969) и нейният съпруг Марк Херон (вляво) посещават гангстерите от Ийст Енд близнаците Край, 1964 г. / Снимка: Getty Images

Откъде тръгва това неравновесие и неудовлетворение, от което страда Джуди?, интересуват се биографите и почитателите на Гарланд. Причините за тъжния й край някои намират точно там, където са и успехите й - в уморителната работа и напрежението. Именно те довеждат до рухването й. Други, обаче, търсят корените на житейската й трагедия в тъжното й детство.

1939: Джери Марън, който играе член на гилдията на близалката, подарява на Джуди Гарланд близалка във филма „Магьосникът от Оз“ / Снимка: Getty Images

Малката Франсис, както е рожденото й име, била нежелано дете още от зачеването си. Родителите й вече имали две деца и не желаели трето, но абортът бил забранен и майка й я ражда "по неизбежност". Освен това семейството криело и една друга тайна - бащата имал хомосексуални връзки, които водели до чести скандали у дома. Джуди расте в нагнетена семейната атмосфера още от утробата на майка си.

1945: Режисьорът Винсент Минели (1903 - 1986) целува Джуди Гарланд (1922 - 1969) по челото на сватбата им / Снимка: Getty Images

Случайно заченато и нежелано от най-близките си, бебето Франсис се появява на бял свят на 10-и юни 1922-ра година в Минесота, но никой не се радва на появата му на бял свят. Още никой не знае, че първородният писък на момиченцето крие в себе си божествен глас, който един ден ще покори целия свят.

Джуди Гарланд, ок. 1950 г. / Снимка: Getty Images

Още

Ах, тази Лайза! Животът, като вариете - песен, танц и оптимизъм

Ах, тази Лайза! Животът, като вариете - песен, танц и оптимизъм

Джуди израства във враждебна атмосфера, в която скандалите на родителите й се запечатват още в най-ранната й детска памет. Тя става свидетел на постоянни раздели и събирания между тях. Недоумява за причините и дълбоко страда. По-късно споделя това. Но пък, ако не обич, двамата й родители, като артисти, успяват да въведат децата си в средите на шоу бизнеса, където те се изявяват от най-ранна възраст.

Лоби карта от филма „Магьосникът от Оз“ / Снимка: Getty Images

Първата роля на Джуди Гарланд е от 2 и половина-годишната й възраст. Тогава тя за пръв път пее пред публика "Jingle Bells" в коледно шоу. По-късно не само пее, но и танцува, заедно със сестрите си Мери Джейн и Дороти Вирджиния. Трите момичета стават известни като триото "Сестрите Гъм".

Възпоменателната пощенска марка на Джуди Гарланд е разкрита в Пощенската служба на САЩ в чест на Джуди Гарланд като „Легенда за Холивуд“ в Занкел Хол на Карнеги Хол на 10 юни 2006 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Сцената покорява малката Джудит и донякъде я отървава от тягостното чувство, че не среща топлина в семейството си. За нея сцената се превръща в бягство от лошата домашна атмосфера. Артистичните й родители гледат на децата си като на сценичен продукт.

Отляво надясно, австралийският певец и музикант Питър Алън (1944 - 1992), американската актриса и певица Джуди Гарланд (1922 - 1969) и китаристът Крис Бел на летището в Лондон, Обединеното кралство, 2 ноември 1964 г. / Снимка: Getty Images

Още

Лайза Минели влезе в клиника за алкохолизъм

Лайза Минели влезе в клиника за алкохолизъм

В един от спомените си Джуди разказва, че още от съвсем малка, майка й й давала някакви хапчета, "за да бъде по-уверена на сцената". Какви са били те, е обезпокоителен въпрос. Джудит, или както я наричали "Бейби Гъм", скоро се откроява на сцената и започва солови изпълнения.

Пътува с майка си по турнета в Америка и пее в нощни клубове, кабарета и хотели. Едва на 13, вече е по-популярна от много зрели артисти.

И тогава идва договорът с "Метро-Голдуин-Майер" (MGM).

Американската певица и актриса Джуди Гарланд седи, вляво, на детско чаено парти, ок. 1935 г. / Снимка: Getty Images

Още

Лайза Минели: Майка ми би се изсмяла на участието на Лейди Гага в „Роди се звезда“

Лайза Минели: Майка ми би се изсмяла на участието на Лейди Гага в „Роди се звезда“

Първоначално изиграва няколко по-малки роли, като в една от лентите - "Парад на свинската кожа" (1936), прави силно впечатление. Порасналата тийнеджърка се надява на по-големи роли, но за известен период от време компанията й обръща гръб. Това разочарование съвпада с периода, в който от менингит умира баща й. Джудит преживява лош период, в очакване на голямата си роля.

Джуди Гарланд, на премиерата на филма 'A Star Is Born', режисиран от Джордж Кюкор, 1954 г. / Снимка: Getty Images

И тя идва. На 16 Джуди Гарланд е избрана за главната роля в мюзикъла "Магьосникът от Оз" (1939). Момичето е подложено на голям стрес при подготовката на ролята си, но тази роля става едно от най-забележителните й превъплъщения в киното. За ролята се налага да отслабне и се подлага на изтощителна диета, от която на моменти губи гласа си. Този период се превръща в болезнен спомен за нея.

Джуди Гарланд (1922 - 1969), Великобритания, 26 септември 1964 г. / Снимка: Getty Images

Схемата с редуването на спорт за поддържка на физическата форма и приемането на медикаменти продължила. Нещо повече - от самата продукция й предложили да пробва амфетамини, за да "подсили енергията си". Оказало се, обаче, че от тях тя не може да спи, и така към схемата се наложило да добавят и различен вид успокоителни.

1950-те Лорна Луфт като бебе с майка си Джуди Гарланд и баща си Сид Луфт на снимачната площадка на „Роди се звезда“ / Снимка: Getty Images

Още

Преди славата и наркотиците: снимки на младата и щастлива Ейми Уайнхаус

Преди славата и наркотиците: снимки на младата и щастлива Ейми Уайнхаус

Тази медикаментозна бомба със закъснител вероятно стои в основата на по-късната драма в живота на Джуди Гарланд. Ангажиментите й валят, но тя все повече се чувства изтощена от бързите обороти в живота си. Според някои от биографите й, в продължение на година не успяла да се гледа в "Магьосникът от Оз". Дали не е имала време за това, или самата тя не е искала да го направи, остава любопитна тайна.

Джуди Гарланд на сцената, ок. 1960 г. / Снимка: Getty Images

Още

Великата Лайза Минели на 70

Великата Лайза Минели на 70

Ролята на Дороти в "Магьосникът от Оз" - нейното очарователно изпълнение на "Over the Rainbow", й донасят "Оскар" за непълнолетни. Джуди Гарланд се превръща в една от най-ярките звезди от Златната ера на Холивуд. Тя съчетава всички таланти - едновременно е актриса, певица и танцьорка.

Може да играе във всеки жанр - мюзикъли, филми, театрални представления и шоу спектакли.

Работи и в множество телевизионни и радио предавания. Изнася концерти.

10 октомври 1957 г.: Американската певица и актриса Джуди Гарланд със съпруга си Сидни Луфт на прием в нейна чест в Лондондери Хаус / Снимка: Getty Images

Печели много награди и отличия, сред които "Златен глобус", "Тони" и "Грами". Има няколко номинации за "Оскар". Някои от най-впечатляващите й роли са тези в "Магьосникът от Оз" (1939) , "Срещни ме в Сейнт Луис" (1944), "Великденски парад" (1948), "Роди се звезда" (1954) и др.

С времето, обаче, славата започва да й тежи. Проблемите с наркотиците и алкохола почват да се задълбочават. Става параноичка и често е избухлива. Режисьорите се оплакват, че с Джуди се работи трудно.

Губи роли в големи проекти. От MGM прекратяват договора си с нея.

Джуди Гарланд (1922 - 1969) танцува с Мики Руни / Снимка: Getty Images

Още

"Прокълнатият поет" Шарл Бодлер умира от сифилис и наркотици едва на 46

"Прокълнатият поет" Шарл Бодлер умира от сифилис и наркотици едва на 46

Тя не може да го понесе. Прави опит за самоубийство и повтаря тези опити много пъти до края си. Нервните й сривове зачестяват и с тях все по-често я настаняват в клиники и лехабилитационни центрове за психично здраве. Постоянно е наблюдавана от психолози и психиатри. Личностното й разстройство започва да става видимо. Депресиите й я рушат отвътре.

Джуди Гарланд на парти, ок. 1960 г. / Снимка: Getty Images

В едно свое интервю актрисата признава: "Исках да затъмня бъдещето, както и миналото. Исках да нараня себе си и всички, които са ме наранили".

Още

Блясък, окъпан в шампанско и сълзи

Блясък, окъпан в шампанско и сълзи

При това състояние на вътрешна нестабилност, и връзките й с мъжете са обречени на неуспех. За пръв път се омъжва на 18. Заради роля, от компанията и под настояването на собствената й майка, Джудит е пирнудена да се отърве с аборт от първото си дете. Преживява го тежко. Търси утеха в една извънбрачна връзка и отново забременява. И отново прави аборт.

Американска певица, актриса, танцьорка и водевил Джуди Гарланд (1922 - 1969) с приятеля си Марк Херон, Обединеното кралство, 26 септември 1964 г. / Снимка: Getty Images

Бракът й трае три нещастни години, след което се развежда.

Следват още 3 неуспешни брака и множество краткотрайни връзки с мъже, сред които е и знаменитият Франк Синатра.

Американската актриса и певица Джуди Гарланд (1922 - 1969) и нейният партньор Марк Херон (1928 - 1996) в London Palladium, Великобритания, 8 ноември 1964 г. Гарланд репетира за концерт с дъщеря си Лайза Минели / Снимка: Getty Images

През 1969-а година Джуди подписва брак с последния си, пети подред съпруг - Мики Дийнс.

Бракът им трае само три месеца, защото на 22-ри юни същата година Джуди Гарланд умира.

Джуди Гарланд (1922 - 1969) и американският музикант и предприемач Мики Дийнс (1934 - 2003) режат сватбената си торта, Лондон, Обединеното кралство, 15 март 1969 г. / Снимка: Getty Images

Тръгва едва на 47 по пътя към отвъдното - някъде под дъгата, както пее героинята й Дороти в "Магьосникът от Оз". Причина за смъртта й е свръхдоза. Според някои - от наркотици, според заключенията от аутопсията - от барбитурати.

Все едно, отива си една истинска легенда...

Американска певица, актриса, танцьорка и водевил Джуди Гарланд (1922 - 1969) с годеника си, американския музикант и предприемач Мики Дийнс (1934 - 2003), Великобритания, 3 януари 1968 г. / Снимка: Getty Images

Още

Филми за Павароти, Арета Франклин и Джуди Гарланд ще зарадват меломаните на Киномания

Филми за Павароти, Арета Франклин и Джуди Гарланд ще зарадват меломаните на Киномания

Освен в голяма звезда на киното, Джуди Гарланд се превръща и в икона на различните, защото в живота й хората от гей-обществото откриват своите собствени страдания. По някакъв начин те се идентифицират с нея. Това е доста любопитен психологически момент, изследван под различни ракурси от биографите на актрисата.

Джуди Гарланд (1922 - 1969) в съдилищата в Лондон, Обединеното кралство, 10 август 1962 г. Гарланд иска децата й Лорна и Джоуи да станат подопечни на Върховния съд, но баща им Сидни Луфт обжалва / Снимка: Getty Images

Джуди Гарланд оставя забележителни роли, но и щедро наследство за шоубизнеса, в лицето на децата си Лайза Минели, Лорна Луфт и Джоуи Луфт.

Американската актриса и певица Лайза Минели с майка си, американската актриса и певица Джуди Гарланд (1922 - 1969), на прожекцията на филма "Флора Червената заплаха" в Alvin Theatre, Ню Йорк, САЩ, 11 май 1965 г. / Снимка: Getty Images

През 2019-а година излезе холивудската продукция "Джуди", посветен на живота на актрисата. Ролята е поверена на Рене Зелуегър, която спечели "Оскар" за изпълнението си.

Филмът изследва последните дни на Джуди Гарланд в Лондон.

Американската актриса и певица Лорна Луфт, дъщеря на Джуди Гарланд, позира с автограф на майка си по време на прием за пресата в бара на London Palladium за предстоящото й шоу на 11 февруари 1976 г. / Снимка: Getty Images

"Винаги ми рисуват по-трагична фигура от мен. Всъщност ужасно се отегчавам от себе си като трагична фигура", казва Джуди Гарланд през 1962-ра година, седем години преди трагичната си смърт.

"Джуди Гарланд беше институция, в същото време вътрешният й свят беше толкова нестабилен...", казва един критик за нея.

Американската актриса и певица Джуди Гарланд (1922 - 1969) и нейният партньор Марк Херон (1928 - 1996) присъстват на "Нощта на 100 звезди" в Лондон Паладиум, 23 юли 1964 г. / Снимка: Getty Images

Тя самата веднъж споделя, че усеща живота си като "виелица". И наистина, от раждането до края си, тя сякаш постоянно е люшкана от някаква душевна буря, в целия диапазон от човешки емоции - между тъгата и радостта, между славата и усещането за самота.

Американските актьори Берт Лар (1895 - 1967) (крайно вдясно), Рей Болджър (1904 - 1987) (заден ред, вдясно), Джуди Гарланд (1922 - 1969) (седнал, вдясно), композитор Харолд Арлен (1905 - 1986) ( седнали отляво), а различни ръководители на MGM и музикални издателства пеят песни от филмовия мюзикъл „Магьосникът от Оз“ от 1939 г. около микрофон в радиостудиото на NBC, около 1939 г. / Снимка: Getty Images

Още

Джуди Холидей - първата холивудска "блондинка" с "Оскар" и "Златен глобус"

Джуди Холидей - първата холивудска "блондинка" с "Оскар" и "Златен глобус"

След смъртта й излизат някои гузни откровения на хората, работили с нея, които днес звучат чудовищно. Страдала ужасно, когато един от директорите на филмовата компания й казал малко след като й дават ролята на Дороти: "Обичаме те, но ти си толкова дебела, че приличаш на чудовище". Това отчаяно я тласка към диетите, амфетамините и успокоителните. И после става късно да се отърве от тях.

Американската актриса и певица Лайза Минели с майка си, американската актриса и певица Джуди Гарланд (1922 - 1969), на прожекцията на филма "Флора Червената заплаха" в Alvin Theatre, Ню Йорк, САЩ, 11 май 1965 г. / Снимка: Getty Images

Лишенията и липсата на усещане за обич я превръщат в суицидна параноичка, неспособна да се довери на когото и да е. Малкото нежелано момиченце се превръща в болезнено несигурна жена.

Въпреки славата!...

29 август 1960 г.: Американската певица и актриса Джуди Гарланд (1922 - 1969) в хотел Mayfair, Лондон / Снимка: Getty Images

Още

Холивуд по ноти

Холивуд по ноти

Според някои, Джуди Гарланд е правила над 20 опита за самоубийство. Парадоксът е, че според лекарите, онова, което слага край на живота й, е било "случайност"... В периода от 1936-а до смъртта си Джуди Гарланд подписва с името си десетки заглавия на най-касовите филми на Холивуд в един от най-силните му периоди. Това е забележително.

Едновременно възхитително, и тъжно!...

Джуди Гарланд с трите си деца / Снимка: Getty Images

 

Още

"Роди се звезда" с Лейди Гага - сред акцентите в НДК тази седмица

"Роди се звезда" с Лейди Гага - сред акцентите в НДК тази седмица

Джуди Гарланд бе изпълнителката във филма "Роди се звезда" от 1954-а година. Има нещо знаменателно в това. Защото преди сто години наистина се роди звезда - самата тя - Джуди Гарланд. И сиянието на тази звезда ще продължава да свети от екрана, като победоносен символ над смъртта.

Джуди Гарланд / Снимка: Getty Images

Еми МАРИЯНСКА

Още

Египетският принц на Холивуд - много афери и нито една любов

Египетският принц на Холивуд - много афери и нито една любов

Още

Снимат холивудски римейк на съветския "Ирония на съдбата"

Снимат холивудски римейк на съветския "Ирония на съдбата"

Още

Филм за бягство, война и стигмата на хомосексуалността

Филм за бягство, война и стигмата на хомосексуалността

Още

Шведската актриса София Хелин: Правете секс, а не война!

Шведската актриса София Хелин: Правете секс, а не война!

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Проф. Любомир Котев: Определяха Йовков като селски писател, а той е модерен европейски автор

Според него Йовков е един от малцината български писатели, които са се извисили до върховете на световната литература

Федерико Фелини: Експлозията на паметта, образите и фантазията

Кое прави Федерико Фелини един от най-великите майстори на киното?

Да се "докоснеш" до Мария Калас!

Нов музей в Атина ще съхранява спомена за легендарното сопрано

Дора Габе - творец с нетукашен европейски мащаб

Днес отбелязваме 135 години от рождението на поетесата с необятен свят и несломим дух, носещ пълнота и сбъднатост

Леа Иванова - 100 години вечност

"Целият живот е едно приключение, за което се радвам, че съм участвал в живота й", признава Еди Казасян

Изложба на икони е подредена в къщата на Ванга в Петрич през целия август

"Иконите са подарени на пророчицата от благодарни хора и са част от наследството, оставено като свидетелство за уважението към Ванга", казва Даниела Радева - уредник на къща музей "Ванга"