Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В памет на Астрид Линдгрен: Ние живеем, за да правим добро!

МАЙСТОРИ НА ПЕРОТО

В памет на Астрид Линдгрен: Ние живеем, за да правим добро!

Преди 16 години спря да бие голямото сърце на "майката" на Пипи, Карлсон и Емил от Льонеберя

Портрет на писателката върху юбилейните 20 шведски крони, издадени през 2015 г. Снимка: Shutterstock

"Ние живеем, за да правим добро на другите хора. Аз например, живея само заради това. А другите хора, интересно те за какво живеят?" 

Това са думи на момиченцето с най-дългото име в света - Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова, или иначе казано - Пипи Дългото чорапче. Нейният завладяващ образ, който продължава да огрява детството на всяко дете, не би съществувал, ако не беше дошла на този свят една жена с голямо сърце - Астрид Линдгрен. Писателката почина на днешния ден през 2002 г., и остави безутешна своята Пипи, Карлсон, който живее на покрива,Емил от Льонеберя и много други свои "деца", сред които и нас - читателите на вечните книги на Астрид.

Филмовата Пипи Дългото чорапче

Астрид Анна Емилия Ериксон е родена в град Вимербю, Швеция, в семейство с четири деца - има две по-малки сестри и брат. Докато расте, като всеки от нас, изобщо не подозира какво ще й сервира животът занапред и колко мъдрост ще насъбере дори от "грешките" си. А също така и колко сила му трябва на човек, за да се справи с проблемите, като поддържа в себе си оптимизма на дете.

Още

Известни писатели и поети, каквито не сте ги виждали

Известни писатели и поети, каквито не сте ги виждали

Първата й работа е във вестник, където младата Астрид започва "греховна" връзка с главния си редактор - женен мъж с две деца. Забременява.

Мъжът е джентълмен - предлага й да се разведе и да сключи с нея брак, но Астрид му отказва.

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Заминава за Стокхолм, където кара бременността си, докато се учи на машинопис и стенография. Ражда сина си Ларс, но за да работи, трябва да го остави на грижите на приемно семейство.

Самотната майка спестява от заработеното, за да може да пътува и да вижда детето си. Душата й е тъжна, но трябва да бъде силна и да поддържа в себе си вярата, че един ден всичко ще се оправи и двамата ще имат семейство.

В един момент родителите й й подават ръка и се съгласяват да гледат детето, за да може тя да продължи да работи.

Още

Как съвременните детски книги достигат до децата?

Как съвременните детски книги достигат до децата?

И в Стокхолм обаче, историята се повтаря - в нея се влюбва работодателят й Стюр Линдгрен, който също е женен. Линдрен напуска съпругата си и предлага брак на Астрид.

Този път тя решава да приеме, за да устрои живота си като "нормална" жена. Омъжва се за Линдгрен и взима фамилията му. Три години по-късно ражда и второто си дете - Карин.

Още

80-годишен австралиец дарява "златна" кръв - спасил е над 2 милиона деца

80-годишен австралиец дарява "златна" кръв - спасил е над 2 милиона деца

Всъщност, Астрид измисля приказката за Пипи дългото чорапче, за да разсмива дъщеричката си, когато момиченцето боледува. Името на героинята й Пипи е хрумване на дъщеря й Карин.

Пипи е образ, който грабва въображението - тя е 9-годишна, червенокоса, луничава, с две стърчащи настрани плитки, и живее във Вила Вилекула с малката маймунка на име Господин Нилсон и един кон.

Още

Приказка за природата, която ни връща в детството

Приказка за природата, която ни връща в детството

Приключенията на героинята са толкова забавни, че остават завинаги в съзнанието на всеки, който влиза в нейния приказен живот. 

Пипи прави световно известна своята "родителка" - Астрид Линдгрен. През 1967 г. е учредена награда на името на писателката, която се присъжда ежегодно на талантлив млад писател. Това е най-голяма парична награда за детска литература в света - в размер на 5 милиона шведски крони.

Още

Млада жена превръща децата си в приказни герои

Млада жена превръща децата си в приказни герои

Ликът на Астрид Линдгрен е отпечатан върху шведска банкнота. Това е голяма чест, гласувана от правителството на Швеция, в памет на световно известната писателка.

Астрид Линдгрен е национален герой на Швеция. Причина за това признание са нейните безсмъртни герои като Емил от Льонеберя, Пипи и Карлсон - все незабравими образи в съзнанието на много поколения деца по цял свят.

"Този, който е преболедувал глупостта, не може да се зарази от нищо." (Карлсон)

Творчеството й е преведено на 70 езика, между които дори на... зулу. Книгите й са издадени в стотици държави. В България, за пръв път "Пипи Дългото чорапче" е отпечатана през 1968 г.

Астрид Линдгрен сред нейните незабравими герои

Още

Верди пише "Набуко" след тежка загуба - смъртта на двете му деца и съпругата му

Верди пише "Набуко" след тежка загуба - смъртта на двете му деца и съпругата му

Астрид Линдгрен е известна не само с творчеството си, но със своята непримирима борбеност срещу насилието. Писателката посвещава последните години от живота си в открита битка срещу смъртното наказание на хора и жестокостта върху деца и животни.

С лични средства построява един от най-големите детски медицински центрове в Северна Европа, който днес носи името ѝ.

"Тя е ангел на Хармонията", казва за писателката един литратурен критик

Още

„Тяхната борба” – животът на децата с увреждания през обектива на Красимира Василева

„Тяхната борба” – животът на децата с увреждания през обектива на Красимира Василева

През 1988 г. организира кампания за хуманно отношение към домашните животни, и има голям принос за приемането на Закона за защита на домашните животни.

Тази невероятна жена умира в дома си в Стокхолм на 28 януари 2002 година, на 94- годишна възраст. Доживява дълбока старост с оптимизма на дете. Това е сякаш някаква знаменателна награда Свише, за делата й. Любов и хуманност са мотото на нейния дълъг и ползотворен живот.

Чрез своята Пипи, Астрид ни завеща един цитат, който напълно изразява личността й:

"Щом сърцето е топло и бие както трябва, на човек не му става студено."("Пипи Дългото чорапче", 1945 г.)

Еми МАРИЯНСКА

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне