Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Тяхната борба” – животът на децата с увреждания през обектива на Красимира Василева

ФОТОИЗЛОЖБИ

„Тяхната борба” – животът на децата с увреждания през обектива на Красимира Василева

Изложба в Клуб на фоторепортера (подлеза на Министерски съвет)

„Тяхната борба” , фотоизложба на Красимира Василева

Нелекото ежедневие на децата с увреждания и техните семейства и самотната им битка с трудностите и болестта е темата на фотоизложба, която се открива на 22 февруари 2017г., от 18 ч. в Клуб на фоторепортера в подлеза на Министерски съвет.

Експозицията е на любителя-фотограф Красимира Василева и е наречена "Тяхната борба". През призмата на личната драма авторката се опитва да постави акцент върху два социални проблема на българското общество, нерешени от години: капанът на социалната периферията в която съществуват децата с увреждания и пътно-транспортните произшествия и липсата на адекватни наказания на отговорните за тях.

Детето на всички снимки се казва Любомир Еленков - Любчо. Любчо е роден на 8 март 2002 год. след фатален пътен инцидент с родителиту му. Същата вечер на пък към вкъщи от вечеря по случай празника, майката и таткото на Любчо са пометени на пешеходна пътека от пиян шофьор. Майката е бременна в осми месец. Линейката закъснява, бебето е извадено късно, майката умира. В следствие на катастрофа губи живота си и бащата.

„Тяхната борба” , фотоизложба на Красимира Василева

Любчо е роден с увреждане поради дълга липса на кислород. Кръгъл сирак с ДЦП - диагноза за цял живот. Виновникът отдавна е на свобода, никой дори не помни името му.

Днес Любчо е на 14 години. От мига на раждането му за него се грижат баба му и слепият му дядо. Всеки ден е борба. Преминал през множество операции, той има напредък. Но този напредък е заслуга не на държавата ни и нейната грижа за децата в подобно състояние, а на денонощната грижа на баба му и дядо му и на стотиците незнайни благотворители.

Изложбата бе показана за първи през месец декември 2016г. в Централния Военен клуб - гр.София, където бе организирана и проведена благотворителната акция за Любчо. В резултат на кампанията в рамките на две седмици след откриването й, бяха събрани 183 167, 38 лева дарения.

Настоящата експозиция няма за цел благотворителност, а иска да докосне колкото може повече сърца и умове, за да може обществото ни да намери решение на проблема с оцеляването, лечението и интегрирането на децата с увреждания, което да излезе извън контекста на конкретния случай.

Авторката Красимира Василева е любител - фотограф, юрист по професия, но вече със сериозно място и признание във фотографските среди. Фотоисторията на Любчо спечели първо място в категория "Документални истории и фотоесета от България" 2016, както и специалната награда за хуманистична фотография, учредена за първи път през тази година на името на Шаварш Артин.

„Тяхната борба” , фотоизложба на Красимира Василева

Коментирай 0

1/1

„Тяхната борба” , фотоизложба на Красимира Василева

„Тяхната борба” , фотоизложба на Красимира Василева

Календар

Препоръчваме ви

Шедьовърът "Кармен" от Бизе на Софийската опера по БНТ 2

Магичната постановка на режисьора Пламен Карталов ще бъде показана на 31 май, неделя, от 20 часа

КинеДок откри сезон 2020 с хърватския филм "Сръбкиня"

Филмът, който грабна "Сърцето на Сараево" е за сръбско момиче, което разкрива "другата Хърватия"

"Бебоците" се завръщат този уикенд в Софийската опера и балет

Билетите ще се продават при 30 % на заетост и шахматно разпределение на местата, като ще бъдат спазени всички изисквания в Заповедта на Министъра на здравеопазването

Насладете се на виенските класици с примата Ина Кънчева и Хора на софийските момчета

Втора част от концерта ще се излъчи на 27 май от 20.00 часа на страницата на "Кантус Фирмус"

"Една африканка в Стара Загора" - вижте как Васко да Гама оживя на българска сцена

Възхитителният спектакъл на операта "Африканката" от Джакомо Майербер, бе реализиран от световнопризнатата режисьорка Вера Немирова и Старозагорската опера

Смях, веселие и истинска наслада с "Италианката в Алжир" от Росини

Гледайте онлайн рядко поставяното загалвие днес от 14.30 заедно със Старозагорската опера