Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Тяхната борба” – животът на децата с увреждания през обектива на Красимира Василева

ФОТОИЗЛОЖБИ

„Тяхната борба” – животът на децата с увреждания през обектива на Красимира Василева

Изложба в Клуб на фоторепортера (подлеза на Министерски съвет)

„Тяхната борба” , фотоизложба на Красимира Василева

Нелекото ежедневие на децата с увреждания и техните семейства и самотната им битка с трудностите и болестта е темата на фотоизложба, която се открива на 22 февруари 2017г., от 18 ч. в Клуб на фоторепортера в подлеза на Министерски съвет.

Експозицията е на любителя-фотограф Красимира Василева и е наречена "Тяхната борба". През призмата на личната драма авторката се опитва да постави акцент върху два социални проблема на българското общество, нерешени от години: капанът на социалната периферията в която съществуват децата с увреждания и пътно-транспортните произшествия и липсата на адекватни наказания на отговорните за тях.

Детето на всички снимки се казва Любомир Еленков - Любчо. Любчо е роден на 8 март 2002 год. след фатален пътен инцидент с родителиту му. Същата вечер на пък към вкъщи от вечеря по случай празника, майката и таткото на Любчо са пометени на пешеходна пътека от пиян шофьор. Майката е бременна в осми месец. Линейката закъснява, бебето е извадено късно, майката умира. В следствие на катастрофа губи живота си и бащата.

„Тяхната борба” , фотоизложба на Красимира Василева

Любчо е роден с увреждане поради дълга липса на кислород. Кръгъл сирак с ДЦП - диагноза за цял живот. Виновникът отдавна е на свобода, никой дори не помни името му.

Днес Любчо е на 14 години. От мига на раждането му за него се грижат баба му и слепият му дядо. Всеки ден е борба. Преминал през множество операции, той има напредък. Но този напредък е заслуга не на държавата ни и нейната грижа за децата в подобно състояние, а на денонощната грижа на баба му и дядо му и на стотиците незнайни благотворители.

Изложбата бе показана за първи през месец декември 2016г. в Централния Военен клуб - гр.София, където бе организирана и проведена благотворителната акция за Любчо. В резултат на кампанията в рамките на две седмици след откриването й, бяха събрани 183 167, 38 лева дарения.

Настоящата експозиция няма за цел благотворителност, а иска да докосне колкото може повече сърца и умове, за да може обществото ни да намери решение на проблема с оцеляването, лечението и интегрирането на децата с увреждания, което да излезе извън контекста на конкретния случай.

Авторката Красимира Василева е любител - фотограф, юрист по професия, но вече със сериозно място и признание във фотографските среди. Фотоисторията на Любчо спечели първо място в категория "Документални истории и фотоесета от България" 2016, както и специалната награда за хуманистична фотография, учредена за първи път през тази година на името на Шаварш Артин.

„Тяхната борба” , фотоизложба на Красимира Василева

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Музейна експозиция и театър в едно - този уикенд (19.06 - 20.06) в градинката Кристал

ЕКСПОНАТИ - най-новият проект на VOX POPULI представя истории за силата на човешкия дух

"Синьо огледало" от Антон-Константин Анастасов в Brave creation art space

Откриването е на 3 юни от 18 ч. на ул. "Хан Крум" №4

На 30 май виртуозният Борис Белкин отново гостува на Софийската филхармония

Александър Краповски, Александър Сомов и Симон Трпчески се включват в програмата с Тройния концерт на Бетовен

Народният театър продължава кампанията "Препрочитаме Вазов"

В кампанията се включват и актьори от други театри, клиповете ще се излъчват от 24-ти май по БНТ и БНР, партньор на кампанията е и БТА