Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Първата награда на Елвис - 5 долара и завъртане на въртележка

ВЛАСТЕЛИНИТЕ В ИЗКУСТВОТО

Първата награда на Елвис - 5 долара и завъртане на въртележка

Най-големият му подарък като дете - китара за 13 долара

Тя го чака, той я чака... (Снимки: Getty Images/Guliver Photos)

На 16 август 1977 г. в дома си в Грейсланд, от смъртоносно съчетание на антидепресанти с алкохол умира Елвис Пресли - Краля на рокендрола. Събитието разтърсва Америка. Американците се чувстват виновни, че са обърнали гръб на своя идол и с безразличието си, са оставили Елвис да се бори сам с комплексите и зависимостите си. Смъртта му обаче вдига продажбите на албумите му - два от албумите му стигат върха на класациите.

Още

Неизвестни снимки на Елвис Пресли

Неизвестни снимки на Елвис Пресли

Веднага започва издаване на нови и стари албуми на Елвис, а до днес те са три пъти повече, отколкото приживе на легендарния певец, музикант и актьор. Елвис е най-продаваният солов артист в историята на музиката. В този смисъл Елвис Арън Пресли надживя собствената си смърт и продължава да "живее" и до днес.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Елвис остава най-голямата звезда на рокендрола и икона в музиката и киното. Обявен е за една от най-значимите личности на 20-и век.

Кариерата му започва в зората на рокендрола - през 1954 г., с поредица от сингли и телевизионни предавания. През 60-те години на миналия век Елвис е прочут в цял свят. През следващите 10 години 14 пъти ще бъде номиниран за наградите Грами и ще грабне 3 от тях, както и Грами за цялостен принос.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Историята на Елвис е историята на едно бедно момче, израсло под грижите на религиозна, но и много амбициозна майка. Всъщност, той се ражда като близнак на още едно момче - Джеси, което умира 6 часа след раждането си.

Още

Краля на рока Елвис имал брат близнак, който живял 6 часа

Краля на рока Елвис имал брат близнак, който живял 6 часа

След загубата на едното от децата си, майката на Елвис изцяло съсредоточава вниманието си върху отглеждането и възпитанието на Елвис, с надеждата един ден той да бъде "момчето на цяла Америка".

Бог чува молбите й, макар животът на Елвис да изглежда от дистанцията на времето като "красива приказка с лош край".

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Още

Джон Ленън: Дишай!

Джон Ленън: Дишай!

Докато Елвис расте, баща му Върнън е в затвора - осъден за фалшифициране на чек. Елвис се дистанцира от баща си, и дори в по-късни години, когато прави скъпи подаръци на близки и приятели, отказва да подкрепя баща си и не обича да се говори за него.

Докато посещава църквата с майка си Гладис, Елвис за пръв път чува госпъл и припява. В училище впечатлява всички с певческата си дарба. Печели награди за непълнолетни певци. Първата му голяма награда са 5 долара и... завъртане на въртележка.

Най-големият му подарък в детството е китара за 13 долара. Пее като "слухар" - учи се от радиото, не познава нотите, никога не е ходил на солфеж. Пее всичко - дълго време не може да се спре на стил, който да предпочита.

През 1948 г. семейство Пресли се преместват в Мемфис, щата Тенеси, но бедността ги преследва и там. Елвис се урежда на работа като разпоредител в едно от градските кина. Кой знае от кой филм си избира модел за подражание и започва да реше косата си назад. Момичетата го харесват.

През лятото на 1953 г. се решава да отиде на прослушване в звукозаписното студио "Sun Records". Изпява песента "My Happiness". Цяла година, обаче, оттам не го потърсват обратно.

Въпреки това, Елвис отива отново и изпява две нови песни. Най-накрая песента на Артър Кръдъп "That's All Right Mama" в изпълнение на Елвис, прозвучава по радиото и става хит.

Излиза първата плоча с изпълнение на Елвис - в 15-хиляден тираж. Това е рекорд за малкото студио "Sun Records".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Хитът се слуша от всички, а Елвис изкарва пари като шофьор на камион?...Иска да участва в кънтри шоу, но не го допускат.

Шефът на "Sun Records" - Сам Филипс се застъпва за него и с много усилия най-накрая успява да уреди Елвис за шоуто Луизиана Хейрайд, където певецът набира популярност.

Още

С Чък "Лудите крака" си отиде една епоха

С Чък "Лудите крака" си отиде една епоха

Според специалистите, в онзи период Елвис пее в стил рокабили - нещо средно между афро стиловете и популярната музика на белите.

По-късно именно от тази "смес" произлиза рокендролът - запазената марка на Елвис.

1955-а е голямата година в кариерата на Елвис. Последната му малка плоча стига първото място в националната класация за кънтри-енд-уестърн. Мениджърите все повече започват да се вглеждат в него.

Един от тях е бъдещият му личен мениджър - полковник Том Паркър. Появява се и бъдещият му продуцент - Стив Шоулс.

През януари 1956 г. Елвис прави своя първи запис за RCA. Записва пет песни, между които "Heartbreak Hotel". Публиката чува един различен Елвис - онзи, когото ще боготвори.

За 5 години малката плоча с "Heartbreak Hotel" ще достигне тираж от 38 милиона екземпляра. В края на 56-а Елвис издава и първия си дългосвирещ албум, носещ името му - "Elvis Presley".

Телевизиите пощуряват да го канят. Той знае как да се държи - дръзко и предизвикателно нахъсва публиката, а младежите започват да му подражават.

Изпълнението на "Hound Dog" буквално предизвиква масова истерия и става символ на новия стил - рокендрола.

И киното не закъснява - "Парамаунт пикчърс" подписва договор с Елвис - той снима първия си филм "Love Me Tender", който се превръща в сензация.

В края на много успешната за него 1956-а, обаче, военните поканват Елвис на донаборна комисия. Елвис се опитва да избегне военната служба, но не успява. Влиза в армията през март 1958 г. и това също се превръща в медийно събитие.

На един от първите си записи

Както сполучливо се изразява един критик, службата му се отразява добре, защото после "излива гнева си с три прекрасни рока - "A Big Hunk O'Love", "I Got Stung" и "I Need Your Love Tonight".

Докато Елвис е войник, RCA не спра да издава плочи с негови изпълнения - популярността му расте.

През август 1958 г. умира майката на Елвис, а него го пращат на служба в Германия. Именно там се запознава с бъдещата си съпруга Присила, която тогава е едва на 14. Момчето на Америка се влюбва в тийнеджърката, но трябва да я изчака да порасне.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още

Изпълнителят на легендарната "Мона Лиза" смятал, че не може да пее

Изпълнителят на легендарната "Мона Лиза" смятал, че не може да пее

Кариерата му върви шеметно нагоре. Издадената през 1960 г. плоча "It's Now or Never" се продава в 9 милиона броя. Елвис изиграва и сериозна роля в киното - във филма "Flaming Star", заснет през 1960 от "20th Century Fox". До края на кариерата си певецът ще играе в 31 игрални филма.

От 1961-ва нататък успехите му започват да намаляват, в сравнение с преди, но пак са колосални.

Според някои, причината е появата на "Бийтълс", които променят "вкуса на епохата".

Присила страда от безразличието му

През 1967 г. Елвис се жени за Присила и точно след девет месеца се ражда дъщеря им Лиса-Мари. Отношенията между брачната двойка, обаче, не се развиват добре. Елвис е изнервен от спада в кариерата си.

Албумът му "Speedway" се оказва провал. Мениджърът на Елвис - полк. Паркър решава да спаси положението с коледно телевизионно шоу, в което Елвис отново се завръща на върха на славата.

Малките му плочи стигат върха на класациите, а той кара камион

Облечен с впити кожени дрехи, Краля буквално подлудява феновете си. По същото време "Metro Goldwin Mayer" заснема два музикални филма за концертите на Елвис, които привличат много зрители и се оценяват високо. Албумът на Елвис "That's the Way It Is" през 1971 г. показва, че Елвис действително е Краля.

За две години певецът издава общо 14 албума. Певецът започва и активна концертна дейност, а RCA издава 8 негови концертни албума, като един от тях - "Elvis Aloha from Hawaii", през 1973 г. стига до първото място в Билборд.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В началото на 1973 г. Елвис прави и грандиозен концерт на Хаваите, който се предава пряко и е наблюдаван от над 100 милиона зрители. Албумът стига върха на класациите. Елвис е обявен за един от 10-те най-заслужили млади мъже на нацията. Тогава е само на 36.

В личния му живот, обаче, нещата съвсем не са розови. През1973-а двамата с Присила се развеждат. Елвис заживява с Линда Томпсън и продължава да колекционира кадилаци. Има собствен самолет и постоянно прави скъпи подаръци на приятелите си.

Прахосничеството му го докарва до опасността от фалит - през март 1973 г. решава да продаде всички права над песните си на RCA за сумата от 5,4 милиона долара. Това е Началото на Края.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Започва да пие и да се дрогира. От успокоителните рязко напълнява. Ориентира се преди всичко към студийни албуми. Все повече отказва да излиза от дома си в Грейсланд. Чувства се уморен от славата си и направо казано - не се харесва. За да се спаси от вредните мисли, комбинира стимуланти с антидепресанти.

Краля е на ръба на физическа и психическа разруха. Сменя жените в къщата си, но всъщност не проявява интерес към нито една от тях. Все по-рядко иска да вижда и дъщеря си.

"Умря в безразличие!", казва един от икономите на звездата. Това кратко изречение всъщност казва много за последните години на Елвис.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Едно е сигурно - че неговата голяма и единствена истинска любов остава Присила. Когато се запознават, тя е на 14, а той има "сериозна" връзка с Анита Ууд. Очите на Присила променят всичко. Тя е на 15, когато Елвис пожелава да се запознае с родителите й, за да ги увери, че намеренията му към дъщеря им са сериозни. Дълго време връзката между двамата е само по телефона. Най-накрая Елвис поканил девойката в Америка. Родителите на Присила му поставили куп условия, с които трябвало да се съгласи.

 

Присила пристига в Америка през зимната ваканция на 17-тата си годишнина. На Рождество вече имала на ръката си годежен пръстен. Елвис я охранявал зорко, за да избегне папараците. Междувременно, въпреки че бил влюбен нея, не преставал да се среща с предишните си любовници. Имал и безброй случайни връзки с жени, които тествал по следния начин - ако се съгласявали да скочат веднага в обятията му, никога повече не им се обаждал. Дълбоко в себе си бил "непоправим моралист" Очевидно неговият пример за жена била дълбоко религиозната му майка.

През май 1966 г. Присила навършила пълнолетие и двамата определили ден за сватбата си. Елвис сам се погрижил за сватбената рокля на младоженката, като държал тя да бъде скромна. Преди това говорел на журналистите, че ще покани целия град на сватбата си, но не го направил - и сватбата била скромна за възможностите му. Заради ангажиментите му, меденият месец траял... 4 дни.

Присила забременява почти веднага. Спазва строга диета, за да не напълнее. Правела всичко, за да продължи да я харесва Елвис, но той, с типичното си непостоянство, изгубва интерес към нея още по време на бременността й и демонстративно захваща връзка с Нанси Синатра.

На 1 февруари 1968 г. , когато на бял свят се появява дъщеричката им Лиса-Мари Пресли, Елвис е на вълна хит-паради. Наркотиците и алкохолът го правят ту прекомерно възбуден и весел, ту депресиран и вял. Отключва се и ендокринно заболяване, заради което започва да пълнее.

През есента на 1971 г. Присила му съобщава, че иска развод. Той приема това с почуда, че тя доброволно иска да се лиши от сладкия си материално осигурен живот?... ПРивидно приема факта - в съда на бракоразводното дело двамата даже се държат за ръце, като приятели.

Елвис прави всичко възможно, публиката да не заподозре, че се чувства зле заради това, че е "изоставен" от съпругата си. Продължил да вдига "оборотите" на стария си стил на разгулен живот. Но според неговите най-близки приятели той дълбоко страдал за Присила. Опитал се да я замени с Мис Тенеси 1972-ра Линда Томпсън, но и това не помогнало.

Присила изпитвала същата липса, но никога повече не го признала на Елвис. До смъртта му, която преживява много тежко. После се отдава на идеята да превърне дома му в музей и се включва в преиздаването на албумите му. Това е нейният начин да покаже на света, че продължава да обича Краля на сърцето си.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Още

Петият "бийтълс" умира на 21 от кръвоизлив в мозъка

Петият "бийтълс" умира на 21 от кръвоизлив в мозъка

Още

Краля на попа: Хората ме питат как правя музика. Просто стъпвам в нея...

Краля на попа: Хората ме питат как правя музика. Просто стъпвам в нея...

Още

Кого награди преди 20 години английската кралица: Пол Маккартни или "двойника" му?

Кого награди преди 20 години английската кралица: Пол Маккартни или "двойника" му?

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Джейн Бъркин: Най-емблематичната парижанка сред англичанките

Джейн Бъркин, муза на краля на френския шансон Серж Генсбур, почина в неделя на 76 години

Кости от черепа на Бетовен бяха върнати във Виена

Експертите се надяват 10 фрагмента, дарени от американски бизнесмен, да им помогнат да уточнят причините за глухотата и за смъртта на гениалния композитор

Музей, посветен на италианския тенор Карузо, отвори врати в Неапол

Роденият през 1873 г. певец и неговата международна кариера са в центъра на малък музей, помещаващ се в Кралския дворец на Неапол, който беше отворен за посетители в сряда

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на Джина Лолобриджида

На 29 август на традиционното въвеждащо събитие на остров Лидо ще бъде показан 27-минутен късометражен филм на Орсън Уелс, озаглавен "Портрет на Джина"

Отбелязваме 120 години от рождението на художника акад. Илия Петров

Наричан "майсторът на портрети", не си е поставял граници и твори в различни области на изобразителното изкуство

Мистериозна нощ с Бог променя гения Блез Паскал

400 години от рождението на блестящия учен и мислител