Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Никола Вапцаров - племенник: През 2018 г. ще искаме ексхумация на тялото на поета

ТАЙНИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРИ

Никола Вапцаров - племенник: През 2018 г. ще искаме ексхумация на тялото на поета

На 23 юли се навършват 75 години от разстрела на Гарнизонното стрелбище. Роднините се съмняват, че костите на Вапцаров са откраднати

Никола Вапцаров е племенник на поета Никола Йонков Вапцаров, от чийто разстрел се навършват 75 години. Син е на брат му Борис. По професия е архитект. Между 1985 и 1991 г. е бил консул на България в Канада. Поддържал е близки контакти с Ванче Михайлов, през 1981 година провежда 8 срещи с него, на които преговаря за пренасянето на архива му България. От 1991-1992 година е в частния бизнес - има фирма в автомобилния бранш. 

Никола Вапцаров

- Още преди години вие получихте информация от Ваш източник, че костите на чичо ви, поета Никола Вапцаров, са откраднати. Как се развиха нещата от тогава насетне?
- Информацията ни е от следствието. Не мога да посоча името на човека, за да не го злепоставя, но той ни съобщи ужасната новина: "Не си губете времето, костите на Вапцаров ги няма в гроба! Направихме допълнителна проверка без ваше разрешение и костите ги няма!" Ние заведохме дело, две години ни прехвърляха от един следовател на друг, на трети. Даже в един момент много се зарадвахме, защото попаднахме на една следователка, която знаеше цялата поезия на Вапцаров наизуст и тя ни каза: "Сега ще ги разбием!" В един момент обаче делото срещу неизвестен извършител се прекрати. Това е някакъв фарс, който разиграха пред нас...

1926 г. Йонко Вапцаров със сина си Никола в Морската градина във Варна

Още

Авторката на "Зайченцето бяло" се ражда и умира на 5 февруари

Авторката на "Зайченцето бяло" се ражда и умира на 5 февруари

- Имате ли представа как са били изнесени костите от гроба на поета?
- През 2008 г. Теодор Костов - внукът на леля ми Райна Вапцарова, погребва в гроба на Вапцаров майка си Елисавета Георгиева. Той отива при шефа на Централните софийски гробища и му показва фалшиво удостоверение за наследници, което е издадено преди 5 години, въпреки че валидността на такъв документ е 6 месеца. Въпреки това на Теодор му дават разрешение да погребе майка си там. В резултат гробът и надгобната плоча са вандалски разбити. Не е ясно защо е било нужно това, след като гробът на Вапцаров се състои от два парцела. Можело е да бъде използван свободният парцел до тленните останки на поета... Въпреки това плочата, която е 1 на 2 м чист гранит, дебелина 20 см., е било разбита. Никой не е присъствал на счупването на плочата и на разравянето на гроба - нито от администрацията на гробищата, нито самият Теодор Костов, който погребва майка си, нито погребалната агенция. Оказва се, че никой не знае кога е станало това!

С Антон Попов в ресторанта на Лятната къпалня в София

- Тогава ли се появи Вашето съмнение, че костите може да не са там?
- Веднага говорихме с гробаря, който е почиствал гроба, който ни каза: "Имаше костици, но в никакъв случай скелет!" А Вапцаров е бил 2 метра човек! И след години ще се окаже, че гробът на Вапцаров е в Македония, защото костите му са там също като костите на Гоце Делчев...

-Какво смятате да предприемете?
- През 2018 г. като мине определения срок, ние ще искаме ексхумация и ще се разбере официално какво е положението, дали са там костите на Вапцаров, или не. Силно се съмняваме, че костите му са там...

- В живота на Вапцаров е имало много мистерии. Със съпругата си и със сина си написахте документалната книга "Дело 585/1942 г. В крайна сметка стана ли ясно кой предава Вапцаров?

Още

Благослов за Димчо

Благослов за Димчо

- Бяхме длъжни да напишем тази документална книга. Преди това се клеветеше Вапцаров, че той е предателят в групата, защото е писал най-дългите показания - 27 страници. Но в своите показания той съобщава няколко имена и всичките са... фалшиви! Той не е издал нито един човек! Ние решихме да извадим истината наяве. Преобърнахме не само нашите представи за това, което е било, но и вижданията на историците и на изследователите на Вапцаров. В написването на книгата взе активно участие моята съпруга Светла, нашият син Никола. Препечатваме делото, има и 50 страници наш коментар.

С тази книга излиза на светло цялата картина около този процес - показва кои са предателите, как е станало предателството и защо. Гешев е ползвал агент провокатор, платен. Той е предал всички! Това е секретарят на БРП - Бургас. Не можем да коментираме имена, защото това е въпрос на историците. Но всеки човек, който звънне в Бургаския исторически музей и пита през август 1941 година кой е бил секретар на БРП - Бургас, може да разбере. Секретар съм на ОК на БРП - гр. Бургас", така започват доносите на този човек. Той се подписва като Наско от Бургас. Именно този "Наско" предава подводничарите и парашутистите. Той предава пловдивската организация на БРП, казанлъшката организация на БРП и Георги Минчев - заместник на Цола Драгойчева в края на 1941 началото на 1942 г., който е деловодител на БРП.

Йонко Вапцаров и Ванче Михайлов (третият и четвъртият от ляво на дясно) със съратници

Полицията хваща Георги Минчев и, след като го подлагат на мъчения в рамките на месец, той се пречупва и започва да издава информация. Той предава всички явки, квартири, контакти. Всичко било разкрито! През март 1942 година следват масови арести. От тези хора, около 60 човека стават подсъдими по делото, по което е съден и Вапцаров. Минчев предава по този начин и Вапцаров. На практика секретарят на ОК на БРП или агент Наско предава Минчев, а той предава всички останали. Между другото, още през 1925 година най-голямото предателство го е извършила Цола Драгойчева. Тя е направила пълни признания. Предала е квартири, явки, структурата на партията. Затова й дават доживотна присъда. Но през 1938 година Гешев й разрешава да замине за Москва със спортистите, които са дошли в България да играят футболен мач. Кара партийна школа и след това се връща.

- Откъде идва близостта на фамилията ви с двореца?
- По време на Балканската война Йонко Вапцаров е бил подофицер, доброволец. Гръмва граната и затрупва Фердинанд и той изпада в безсъзнание. Дядо ми го изравя, качва го на гърба си и го носи 4 км до първия възможен пункт, където може да му се окаже помощ. Така го спасява! Оттам нататък Фердинанд е най-честият гост на нашата фамилия в Банско. Но след това, когато трябва да се спаси от разстрел чичо ми, цар Борис не помага. Въпреки че е чужденец, той има много български черти в характера. Той тогава е следвал инструкциите на Германия.

- Вярно ли е, че дядо ви Йонко Вапцаров, заедно с Яворов, на практика освобождават Кавала от турско робство през 1912 година, но за това рядко се споменава?

Още

Вера Мутафчиева и нейната сурова мъдрост

Вера Мутафчиева и нейната сурова мъдрост

- Йонко Вапцаров още 17-годишен излиза като комита, формира чета все от известни банскалии - Симеон Молеров, Ангел Балев, Пейо Яворов също е бил в неговата чета. Тази чета по време на Балканската война се бори за освобождението на Пиринска Македония, която не е освободена от турците. Това става през 1912 година. Основният генерал, който е действал в този регион, е бил ген. Стилиян Ковачев. Ген. Ковачев, който е имал 50-хилядна армия, по тактически причини не може да продължи надолу към Кавала и спира до Драма. Тогава четиримата войводи Вапцаров, Яворов, Чернопеев и Чаков му казват: "Ние сме решили да рискуваме, дай ни четири здрави коня и български униформи!" Ген. Ковачев се опитал да ги разубеди, но те му казват, че твърдо са решили.

Четиримата отиват една вечер и оглеждат Кавала от възвишенията. След това отиват право при валията, казват му, че градът е заграден от българската армия и го призовават да сложи оръжие! Ако до полунощ не го направят - ще бъдат бомбардирани! Турците са страшно притеснени. А те са само четиримата - няма никакви български войски. Имат около 20 четници, които чакат извън града. А в Кавала има цял турски гарнизон. Австрийският консул отива при валията и му казва: "Те те подвеждат! Не виждаш ли, че няма никой зад тях!?" Тогава Яворов преговаря с тях и казва: "Това са глупости, нашите войски са тук! Ако искате да проливаме кръв, отговорността е ваша!". Слухът стига и до населението, то започва да се бунтува, излиза по улиците да посреща "идващата" българска войска. Тогава валията взема разумното решение да се предаде Кавала. Така четиримата войводи освобождават Кавала от турското робство Чернопеев и Вапцаров отговарят за опазването на реда в града, Яворов - за администрацията, а малкото четници организират българското население, което живее там, да помогнат. Турците се разоръжават, слага се ред, за да няма изстъпления в града.

Пейо Яворов

Чак след 3-4 дена пристига българската войска във вече свободния град. Дружбата на дядо ми с Яворов е емблематична. В "Хайдушки копнения" Яворов разказва преживяното в четата на дядо ми. Дядо ми да е бил толкова близък с Яворов, извършили са толкова геройства за България и в един момент нашите историци го "изваждат" от всички исторически събития по това време... Никъде не се цитира! Дори сега, преди няколко месеца, когато се честваше 100 години от Балканската война, историкът проф. Димитър Гоцев разказа как е била освободена Кавала, но не спомена, че единият от четиримата войводи е бил дядо ми Йонко Вапцаров! Или Гоцев не е информиран достатъчно, или го прави умишлено.

 - Но въпреки близостта с царската фамилия цар Борис не е пожелал да изслуша майката на поета Вапцаров и да го спаси от разстрел?
- Говорят се най-различни неща, но истината е, че цар Борис не приема баба ми - казал, че отива на лов. Кирил по времето на този лов му е казал на ухото да се застъпи за Вапцаров. В това време той си зареждал пушката и си обърнал главата на другата страна, разказва Кирил на Александър Балан, а той съобщава на баба Елена. Кап. Радев, който е командвал разстрела, след 2 седмици се самоубива в Борисовата градина с бележка в ръката: "Не мога повече да издържам така!" 

Цар Борис III

- Възмутен сте от едно интервю на Мария Радонова, която коментира вашето семейство, вашия чичо - поета Никола Вапцаров?
- Възмутен съм, че трябва да си говорим за някакви махленски клюки, вместо за великия поет Вапцаров, за колоса Вапцаров, който е познат в целия свят, ние си говорим за едни хора, които са от миналия век, прът в колелото на развитието като сем. Радонови.

Искам да декларирам категорично, че нямаме никакви роднински връзки с тази жена. Напротив - нашите родове са в тежки, лоши отношения. През целия си съзнателен живот баща ми Борис Вапцаров е получавал доноси срещу себе си от тях. Първият от тях е през 1947 година, когато ген. Крум Радонов, деверът на въпросната Мария Радонова, пише до Централния комитет на партията, когато е трябвало да го издигат баща ми за първи секретар на Благоевградски окръг, и задава въпроса защо се казва Борис.

Малкият Никола Вапцаров, възседнал любимия си кон

Още

Емилиян Станев:  Горчивите мисли за българската съдба не ми дават спокойствие

Емилиян Станев: Горчивите мисли за българската съдба не ми дават спокойствие

Действително баща ми е кръстен на цар Борис, защото семействата са били в много близки отношения. И баща ми е трябвало да дава обяснения пред ЦК защо е кръстен на Борис. Баща ми се е пошегувал, че ако е бил в състояние да реагира като бебе е щял да го направи...

След това ген. Крум Радонов излезе с една статия във в. "Народна армия" срещу Бойка Вапцарова и срещу Елисавета Багряна. В нея твърди, че съпругата на поета също е изиграла предателска роля и е виновна за смъртта му. Изпраща и нови доноси до ЦК.

След като си отиде баща ми, Крум Радонов започна да се разправя с мен и със сестра ми. Както ген. Крум Радонов, така и Георги Пирински - баща, Кольо Рачев, започнаха да пишат срещу нас, че ние искаме да възстановим делото на Йонко Вапцаров, който е ванчемихайловист и фашист! Всевъзможни клюки и глупости започнаха да тиражират, които сега се тиражират от музейните работници в Банско! Обърнах се към тях по една телевизия: "Дайте един единствен пример на човек, който е ликвидиран от Йонко Вапцаров!" Мълчание.

Поетът като малък със своята мандолина

- Но Радонова казва, че баба ви Елена й е била кума и много я е разпитвала за рода?

Още

"Приказка за стълбата" - мрачното проникновение на "слънчевото дете" Христо Смирненски

"Приказка за стълбата" - мрачното проникновение на "слънчевото дете" Христо Смирненски

- За да има кума, трябва да има и кум. Баба Елена е била вдовица и не е могла да бъде кума на никого! Мария Радонова няма нищо общо с нашия род. Тя е гледала и е завиждала отстрани! Майка ми, Венера, четейки нейната книга, на всяка страница беше отбелязала: "Лъже, лъже, лъже!"

Мария Радонова е родена през 1928 г. Поетът Вапцаров е напуснал Банско през 1926 година, за да учи във Военно-морското училище и повече не е живял в Банско! Какви контакти може да е имал той с нея?! А тя стига до нахалството да твърди, че "той обичал да си споделя с нея"! Когато Вапцаров е разстрелян, Радонова е била на 14 годин... Пълни измислици от нейна страна!

- Мария Радонова твърди: "Бях близка с кака Бойка, тя ми е оставила целия архив, имам безценни, автентични ръкописи на Вапцаров"... - Мария Радонова с Бойка също не може да има никакви отношения. След статията на Крум Радонов, в която той я обявява за една от предателките на Вапцаров, Бойка Вапцарова не си говори нито с Крум Радонов, нито с членовете на неговата фамилия, тя е дълбоко обидена на цялата фамилия Радонови! А за този архив на Вапцаров, за който Радонова говори, трябва да я подведат под съдебна отговорност, защото той е или откраднат от нас, или откраднат от Бойка, или от музея. Но тя просто лъже, че има такъв архив. Защо Мария Радонова не пишеше за Бойка преди 2003 г.? Защото Бойка беше жива и тя нямаше как да пише и говори неща, които са измислени от нея.

1939 г. Бойка и Никола Вапцарови с Антон Попов на екскурзия в Черепиш

- Мария Радонова твърди, че Бойка и Вапцаров са загубили три деца. Така ли е?
- Бойка и Вапцаров губят едно дете, което почива от дизентерия преди да навърши 1 годинка. Имала е и един спонтанен аборт, в ранния стадий на бременността. За да изглежда много компетентна и много близка с Бойка,тя си измисля несъществуващи факти!

- Радонова казва, че от делото срещу Вапцаров липсват показанията му пред следствието и че Нанка Серкеджиева е отнесла тази част в Москва. Вие сте чели делото, написахте и книга, как ще коментирате?
- Независимо кой, може и Тодор Живков да е искал да чете делото, на първата страница се описва кой го е взел, колко време го е държал и какво е преглеждал от това дело. Ние имаме снимана тази първа страница. Името на Радонова не фигурира там. Нищо не е чела! Дори в последната статия бърка имената на посочените от Вапцаров свидетели на процеса...

Руснаците, ако искаха, щяха да вземат цялото дело, без да се налага Нанка Серкеджиева да изнася част от него в Москва. По скоро липсите от делото са в резултат на прочистване, предизвикано от същинските предатели, оцелели след процеса и заемали високи постове в партията и армията. Това се е случило в първите дни след 9 септември...

- Нека сега ви попитам нещо по-лично, свръзано с чичо ви. Любовният живот на Вапцаров също е обвит в тайнственост. Съпругата му Бойка ли е била голямата му любов?

Още

Поетът Дамян Дамянов: Ела, като безсмъртие ела!

Поетът Дамян Дамянов: Ела, като безсмъртие ела!

- Имам чувството, че той е бил малко наивен в отношенията си с жените. Той е бил много красив мъж, висок, строен. Нормално е жените да го харесват. Бойка доста активно го е преследвала, а после започнала да го ревнува. Тя е имала малко особен характер. Много се е блазнела от това, че баща му, дядо Йонко Вапцаров има позиции в двореца, че самият Вапцаров има бъдеще с тази професия, гледала е комерчески към него! Дядо Йонко й е уредил работа в банката, тя е била банков служител.

Никола и Бойка Вапцарови на екскурзия със свой приятел

Бойка не се е интересувала много от поезията му, не го е оценявала, не е харесвала действията му, не е споделяла идеите му! Тласкала го е да стане придворен поет, такова е нашето впечатление. Като четем и делото, виждаме, че Бойка не е била "в час" на това, какво е правил Вапцаров!

В месеците преди разстрела, Вапцаров не е бил в особено добри отношения с Бойка. Последната Нова година те не са прекарали заедно. Тя е била е болна, останала си е вкъщи, според майка ми, там отишъл да я успокоява един член на Писателския съюз.

Бойка и Никола Вапцарови

 - Имал ли е любов Вапцаров с актрисата Иванка Димитрова?
- Актрисата Иванка Димитрова е била една от най-добрите рецитаторки на неговата поезия. Майка ми и баща ми са ми разказвали, че двамата са имали много близки отношения, дори и нещо повече. Но какво повече - не знаем. Но при всички случаи са имали силно емоционално привличане . И нормално е след като Бойка му е правила номера и го е отблъснала. Иванка Димитрова също е арестувана по неговото дело. /Впоследствие актрисата се омъжва за комунистическия функционер Лъчезар Аврамов и приживе въобще не позволява да се коментира тайната й любов с поета Никола Вапцаров - б. а./

Актрисата Иванка Димитрава

Още

Бохемът Христо Фотев правеше стихове дори от стъпка на плажа

Бохемът Христо Фотев правеше стихове дори от стъпка на плажа

Ние очаквахме да излезе архива на Иванка Димитрова, но досега не сме го видели. Ходихме 2-3 пъти в Централния архив, там ни казаха: "Тук е, на кашони е, като го подредим, ще ви се обадим..." Общо взето всеки път така ни отговарят. Може би това е било нейно желание, да не се рови, да не се експонира. На едно събиране в музея в София, тя дойде и каза, че ще постави в банка своя архив, за да бъде отворен 10 години след като почине.

А иначе ние със синовете на Иванка Димитрова сме в много добри отношения.

 - Но Вапцаров пише от затвора класиката "Прощално", с посвещение на Бойка: "Понякога ще идвам във съня ти, като нечакан и неискан гостенин"... Едно от най-хубавите любовни стихотворения...
- Това потвърждава неговия наивитет в приятелството и неговата гениалност! Пък може и да не е за нея тоя стих...

- Защо кръстихте и сина си Никола - пак ли на поета?
- Близки сме с баба Ванга. Жена ми беше бременна. Попитах я, а тя ми каза: "Ке се роди още един Никола!" "Как още един Никола?!", питам. А тя ми вика: "Еми, он ке си дойде с името!" И наистина - жена ми роди в същия ден и час, когато е разстрелян Никола Йонков Вапцаров! 23 юли в 9 часа вечерта...

Племенникът на поета - Никола Вапцаров

 Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Ференц Лист: "Животът е едно дълго и горчиво самоубийство..."

210 години от рождението на великия музикант и композитор

Карл Фридрих Шинкел - Леонардото на неокласицизма

Навършиха се 180 години от смъртта на забележителния архитект, художник и дизайнер

Женски скандали преследват Ив Монтан и след смъртта му

100 години от рождението на "най-хубавия френски глас", роден в Италия

Отиде си певицата от "Мистерията на българските гласове" Олга Борисова

Тя е носителка на "Грами" с "Мистерията на българските гласове"

С изложба и прожекция на филм в Пловдив започва "Седмица на Димитър Димов"

От днес в продължение на 14 дни може да бъде разгледана изложба, озаглавена "Литературната аптека на Д. Димов"

Изложбата "Вазов в София" се открива пред Народния театър

На 22 септември за втори път ще бъде връчена награда за духовен принос на името на народния поет