Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Гена Димитрова ще има паметна плоча във Виена

ОПЕРНИ ВЕЛИЧИЯ

Гена Димитрова ще има паметна плоча във Виена

Събитието на 14 декември включва премиера за Австрия на филма "Обич за Гена"

Снимка: Личен архив на Димитър Сотиров

По инициатива на Сдружението за култура и изкуство "Лилавият лебед" на сградата, в която е било жилището на оперната прима Гена Димитрова във Виена ще бъде поставена паметна плоча. По този начин български приятели на музиката отдават почит на живота и творчеството на една от най-големите изпълнителки на световната опера на ХХ век, прославила името на България по цял свят.

Снимка: Личен архив на Димитър Сотиров

Възпоменателната плоча върху сградата на "Mühlgasse" 22 ще бъде открита на 14 декември в 11:00 ч. от българския посланик в Австрия Иван Сираков и от председателя на сдружението "Лилавият лебед" д-р Александър Александров.

Снимка: Личен архив на Димитър Сотиров

Още

Гена Димитрова - момичето от село, което покори света

Гена Димитрова - момичето от село, което покори света

Събитието ще бъде съпътствано от премиерата за Виена на документалния филм-портрет "Обич за Гена" с автор Димитър Сотиров и оператор и продуцент Милена Стойкова в Балната зала на Консерваторията "Прайнер" на "Mühlgasse 30", недалеч от дома на великото сопрано.

Животът на голямата оперна певица Гена Димитрова (1941-2005) е тясно свързан с Австрия, а връзката ѝ с австрийската столица надхвърля успешните й изяви на сцената на Виенската държавна опера. "Гена много ценеше живота във Виена заради неговото спокойствие и уреденост. Тук бе и една от точките на нейното пристигане и заминаване по целия свят". Това споделя пред "Меланж Булгарен" осиновената ѝ дъщеря Милена Стойкова. Гена Димитрова е обичала да кани гости и домът ѝ в четвърти район на Виена е бил място за срещи на много интелектуалци.

Снимка: Личен архив на Димитър Сотиров

Филмът "Обич за Гена" е създаден през 2016 г. по повод 75-годишнината от рождението на оперната прима и припомня нeйни знакови изпълнения по световните сцени с партньори като Лучано Павароти, Хосе Карерас, Анна Томова-Синтова, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи. Спомени за великата певица споделят нейни прочути приятели и колеги - Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Фиоренца Косото, Роберто Скандюци, Курт Ридъл, Александрина Милчева, Уго де Ана, Михаил Ангелов, Александрина Пендачанска, Анна Томова-Синтова и др. 69-минутният музикален портрет бе отличен с Първа награда в категорията "Спектакли и концерти" на VI Международен фестивал на музикалния филм "Николай Гяуров" - Велинград и със специалната награда на международното жури на ХI Международен фестивал "Балфест" за принос в опазване на културното наследство - Пловдив, 2016 г. Показван е с голям успех в цяла България, както и в Берлин и Братислава.

За филма "Обич за Гена":

69-минутният музикален портрет с автор Димитър Сотиров и оператор и продуцент Милена Стойкова е посветен на 75 г. от рождението на Гена Димитрова и припомня знакови изпълнения на великото драматично сопрано на сцени по цял свят, сред които Арена ди Верона, Ла Скала, Метрополитън, Нагоя, София, Неапол, Плевен. Арии, дуети и терцети с партньори като Лучано Павароти, Хосе Карерас, Анна Томова-Синтова, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи, Джакомо Арагал, Хуан Понс, Франко Фарина из опери на Верди, Пучини, Маскани и Джордано се редуват със спомени за изпълнителката от нейни приятели и колеги - Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Фиоренца Косото, Роберто Скандюци, Курт Ридъл, Бруна Бальони, Александрина Милчева, акад. Пламен Карталов, Уго де Ана, Михаил Ангелов, Маурицио Модуньо, Александрина Пендачанска, Анна Томова-Синтова, Лучана Д"Интино.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Още

Да върнем Гена у дома!

Да върнем Гена у дома!

Могат да се видят непоказвани до този момент уникални кадри с Гена Димитрова зад сцената, по време на репетиция с партньори като Никола Мартинучи и Джузепе Джакомини и сред нейни приятели и близки.

Присъстват и вълнуващи моменти като награждаването на Гена Димитрова и Франко Дзефирели в Торе дел Лаго с Наградата "Пучини".

Филмът бе показан премиерно на 11 май 2016 г. в Плевен по време на честване на 75 г. от рождението на великото драматично сопрано. Софийската му премиера се състоя на 12 и 26 юли в Сити Марк Арт Център (обновената зала на бившето кино "Левски"). Поради големия интерес лентата бе показвана в същата зала по два пъти през септември и октомври и по случай Деня на будителите - 1 ноември, заедно с премиерата на второто издание на книгата "Гена Димитрова от А до Я" с автор Димитър Сотиров и издател Милена Стойкова. Филмът събра аплаузите на зрители от Плевен, София, Велинград, Русе, Пловдив, Калофер, Кърджали, както и в БКИЦ в Братислава и Берлин и в Гьоте Институт - София.

Снимка: Личен архив на Димитър Сотиров

Още

"Най-добрият Фалстаф на нашето време" - баритонът Кирил Манолов: Нашата работа трябва да е страст

"Най-добрият Фалстаф на нашето време" - баритонът Кирил Манолов

"Обич за Гена" бе излъчен в рамките на "Паметна вечер за Гена Димитрова", организирана на 16 декември 2016 г. от Института за изследване на изкуствата към БАН в Големия салон на Българската академия на науките. Във вечерта, посветена и на второто издание на "Гена Димитрова от А до Я" участваха учениците на великото сопрано Баясгалан Дашням и Габриела Георгиева и световноизвестния наш баритон Кирил Манолов.

"Обич за Гена" е отличен с Първа награда в категорията "Спектакли и концерти" на VI Международен фестивал на музикалния филм "Николай Гяуров" - Велинград, август 2016 г. Филмът получава и специалната награда на международното жури на XI Международен фестивал "Балфест" за принос в опазването на културното наследство - Пловдив, октомври 2016 г.

Лентата е номинирана за Наградата на София за 2017 г. в областта "Документално кино".

Още

Николай Гяуров - кралят на "Ла Скала"

Николай Гяуров - кралят на "Ла Скала"

Още

Да си спомним за световния бас Никола Гюзелев

Да си спомним за световния бас Никола Гюзелев

Още

Юлиан Константинов: Най-големите гласове на XX век са българи – Гена Димитрова и Николай Гяуров

Юлиан Константинов: Най-големите гласове на XX век са българи – Гена Димитрова и Николай Гяуров

Още

Оперната прима Красимира Стоянова:  У нас нещата затъват все по-дълбоко, без мисъл за бъдещето

Оперната прима Красимира Стоянова: У нас нещата затъват все по-дълбоко, без мисъл за бъдещето

Още

Соня Йончева, между определенията "любимата Виолета на Пласидо Доминго", "италианската Калас"  и фаворитката на "Vogue"

Соня Йончева, между определенията "любимата Виолета на Пласидо Доминго", "италианската Калас" и фаворитката на "Vogue"

Още

Елина Гаранча пред Dir.bg: Сякаш стоиш пред Бог, когато слушаш Реквием-а на Верди

Елина Гаранча пред Dir.bg: Сякаш стоиш пред Бог, когато слушаш Реквием-а на Верди

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса

Анджела Дейвис: Революциите не се случват по часовник

Тя е не просто символ на правата на жените и поп икона, а въплъщение на активизма, вдъхновило милиони чернокожи и бели хора по целия свят да се борят срещу несправедливостите на властта

Пласидо Доминго за Соня Йончева: Гласовете ни звучат хубаво заедно. Тя е изключителен колега

Документален филм разказва за съвместния им концерт в София през 2021 г.