Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Истории в чиния от Васил Апостолов

ГОТВАЧ НА ИЗКУСТВО

Истории в чиния от Васил Апостолов

"Кухнята на петзвезден хотел сама ме повика", шегува се майсторът-готвач, който започва от мивката, за да стане един от учениците на Йестер Ларсен, по-известен като готвача на датската кралица

Васил Апостолов (Снимка: Личен архив)

Първата му гастро любов е кафето, втората - коктейлите, а докато се усъвършенства като барман, прави плавен завой и към кухнята на петзвезден хотел. "Тя сама ме повика", шегува се Васил Апостолов, който започва от мивката, за да стане един от учениците на Йестер Ларсен, по-известен като готвача на датската кралица.

Умението си да разказва истории в чиния Апостолов прилага както в следващите редове, така и в менюто на ресторанти My Choice.

Ето три от ястията, които имат особен сантимент за него:

Васил Апостолов (Снимка: Личен архив)

Оризов пудинг

Необходими продукти: Прясно мляко, ориз, захар, канела, сметана, филиран бадем

Снимка: Личен архив

Вариацията на мляко с ориз ми напомня на детството. Беше спасителна опция сред десертите, с които ни захранваха баби и майки в махалата - крем карамел или бисквитена торта с един розов крем, която не можех да понасям. Отскоро преоткривам канелата. В комбинация с кисело мляко е идеален заместител на лекарствата при високо кръвно налягане.

Още Оригинални торти, които приличат повече на скулптури

Оригинални торти, които приличат повече на скулптури

С ориза е свързана една от най-комичните ми истории като готвач. Стартирахме зареждането на топлите витрини в магазините и в събота идваше един колега да ни зарежда с продукти, Илиянката. Звъннах да му поръчам къри. Вместо "Здрасти" обаче той изстрелва: "Пожарна бригада 154". Реших, че се шегува и отвърнах: "Тук морска гара Мичурин". "Кажи, Мичурин!". "Искам къри, около килограм ще стигне." Той отсича: "Добре, няма проблем" и затваря. Аз съм забъркал ориза, чакам кърито да го овкуся.

Появява се Илиянката - къри няма. Не съм му поръчвал такова нещо, казва. Поглеждам телефона, да му покажа, че съм му звънял, и виждам, че точно над неговото име е телефонът на пожарната. Поръчал съм къри на пожарната, а дежурният, с цялата се сериозност, влезе в смешката и реагира така, все едно всеки ден го търсят за подправки. Бяха минали два часа, чувствах се нелепо да звънна и да се извиня. Илиянката запали колата и донесе къри, за да спасим обяда.

Бавно печени свински гърди с домашен барбекю сос и хрупкави намачкани картофи върху майонеза Чипотле

Необходими продукти: Свински гърди, сол, чесън на прах, червен пипер, риган, мащерка, ябълков сайдър. За соса: Сос "Уорчестър", сироп от агаве, кафява захар, соев сос, доматено пюре, горчица.

Снимка: Личен архив

Нямам семеен празник без свинско. Свързвам го с целия уют на Коледа, а и през 80-те българските домакини нямаха достъп до американския табиет да слагат пуйка на трапезата. Ястията със свинско са от малкото, които приготвям вкъщи. Избягвам да готвя у дома. Нали знаете приказката "На обущаря децата ходят боси"?

Вкъщи в кухнята се чувствам като на гости, не знам кое къде стои, докато в ресторанта мога със затворени очи да приготвя менюто за деня.

Свежа салата

Необходими продукти: Белени домати, млад спанак, пресни печурки крутони, козе сирене и прах от кашу

Снимка: Личен архив

Периодът, в който клиент би върнал такава салата с репликата "Майсторе, не си сготвил гъбите тука, май нещо ми кроиш шапката", е минало (смее се).

За последните седем-осем години кулинарната култура на българина направи космически скок, донякъде с помощта на телевизионните формати, които показаха готвача като човек на изкуството и вкараха даже в детския речник термини като "плейтвам" (Бел. авт. подреждането на всеки компонент от ястието в чинията преди да бъде сервирано).

Опитвал съм стотици салати и тази остана любимата ми - имаш свежестта от спанака и печурката, имаш засищащия компонент на сиренето и почти нулева сложност на приготвяне.

Първият ми опит в кулинарията също е свързан със зеленчук и е от периода на ожулените колене и филиите с шарена сол, които хапвахме пред блока, за да не губим време от играта за вечеря. Три деца решихме, че ще пържим патладжан с домати. Беше пълен провал, не се ядеше. Това беше зеленчукът, от който отписах напълно.

Иронията е, че на съпругата ми любимото ѝ ястие е с патладжан и го приготвяме доста често като семейна вечеря.

Васил Апостолов (Снимка: Личен архив)

Още Кулинарната анимация на Лалех Мохмеди

Кулинарната анимация на Лалех Мохмеди

Още Сладки изкушения, на които не бихте посегнали

Сладки изкушения, на които не бихте посегнали

Още Шеф Бен Чърчил - илюзионистът в кухнята

Шеф Бен Чърчил - илюзионистът в кухнята

Още 20 ресторанта, които като че ли искат да изгонят клиентите си

20 ресторанта, които като че ли искат да изгонят клиентите си

Още Наздравица с магията на  Ренесанса

Наздравица с магията на Ренесанса

Още Китайски красавици, които могат да се стопят в устата ви

Китайски красавици, които могат да се стопят в устата ви

Още Фантастични пейзажи, които могат да се хапнат

Фантастични пейзажи, които могат да се хапнат

Още Симетрична закуска? Британският фотограф Майкъл Зий я прави всеки ден за любимата си

Симетрична закуска? Британският фотограф Майкъл Зий я прави всеки ден за любимата си

 

Коментирай0

Календар

Препоръчваме ви

Корейското кимчи или философията на една туршия

Най-известната корейска храна по света е включена в Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, а днес отбелязваме Световния ден на кимчи

Кога козунакът се появява на българската трапеза?

Козунакът се появява на българската трапеза преди повече от век, посочва силистренска етнографка Донка Съботинова

Направиха "Герника" на Пикасо от... шоколад

Баски майстори изработиха копие на шедьовъра по повод 58 години от бомрдировките на едноименния град

Майсторите на белгийски пържени картофи искат признание от ЮНЕСКО

Фламандският регион включи пържените картофки в своя списък на нематериалното и културно наследство през 2014 г.

Фермерското изложение в Пенсилвания прави конкурс за скулптури от масло

Заради пандемията изложението тази година ще бъде виртуално

Тери Кулето създава хлябове, вдъхновени от картини на Ван Гог

Като чест посетител на Музея за изящни изкуства в Бостън, тя е запленена от изложбата на художника. Задава си въпроса: "Защо да не опитам?"