Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Хора с прякори. Тъжни разкази" от Божидар Манов (откъс)

КНИЖНИ СЪБИТИЯ

"Хора с прякори. Тъжни разкази" от Божидар Манов (откъс)

По думите на автора героите на новата му книга никога не са излизали от паметта му

Снимка: BulFoto

 На 26 май излезе от печат сборникът "Хора с прякори. Тъжни разкази" (160 стр., цена: 20 лв.), дело на Божидар Манов. Художник на корицата е Стефан Касъров.

По думите на автора героите на новата му книга никога не са излизали от паметта му:

"И така ден след ден, нощ след нощ моите "хора с прякори" не ми даваха покой, докато не реших да "говоря" с тях през екрана на компютъра, преди да са се размили съвсем в съзнанието ми като живи образи от недосънувано минало време. И да ги подредя, доколкото мога, по калдъръма на разнебитената улица към Строшена чешма, която дори не съм виждал от детството си, а това ще рече отпреди поне шейсет години. Натрошени спомени, залепени в произволна мозайка от избледнели случки, които времето подрежда както му хрумне, а аз се опитвам да ги облека в думи."

На 26 май излезе от печат сборникът "Хора с прякори. Тъжни разкази" (160 стр., цена: 20 лв.), дело на Божидар Манов. Художник на корицата е Стефан Касъров (Източник: Издателство "Колибри")

Още

Официалната биография на Queen излиза на български с предговор от Брайън Мей (откъс)

Официалната биография на Queen излиза на български с предговор от Брайън Мей (откъс)

"Разказите, назовани "тъжни", ме принудиха да ги прочета на един дъх и ме разтърсиха. Те са искрена изповед за добродетелта и мерзостта на човека, за падението и величието му, за безкрайността на човека! Порази ме тяхната автентичност, сякаш са преживени не само от автора, но и от мен. Животът в тях е хем реален, хем преплетен с тихи морални послания, той повлича и подчинява читателя. "Хора с прякори" е запомнящо се постижение в днешната ни белетристика." - акад. Владимир Зарев

"Наистина пределно тъжни са тези разкази. Но странно, нe ни изпълват с песимизъм и отчаяние, защото авторското състрадание ни извисява над безнадеждността. Делничното битие на хората тече с техните наивни и просторечни думи. А всъщност героите са със сложни характери, но не намират спасение от своята трудна и дори самоубийствена участ. А ние, читателите, сякаш за пореден път в българската литература чуваме съчувствените думи на класика: "Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!". - проф. Михаил Неделчев

Още

Книга събира на едно място произведенията от трите стихосбирки на Яна Язова

Книга събира на едно място произведенията от трите стихосбирки на Яна Язова

Божидар Манов (р. 1947 г.) е кинокритик със стотици публикации в печатни и електронни медии; професор, доктор на науките (изкуствознание), почетен гражданин на София. Бил е вицепрезидент на ФИПРЕССИ (Международна федерация на филмовите критици).

Автор е на девет книги за кино (теория и критика) и преводач на шест романа. Сборникът с разкази "Хора с прякори" е втората му белетристична книга след "Неизмислено човече" (2004). Настоящото издание съдържа предговор, 16 разказа и послеслов. А защо тъжни разкази? "Защото такива се появяваха в паметта ми и въображението само ги дописваше. А пък и някъде бях прочел: "Никой не е роден за щастие, всички сме родени за живота".

Премиерата на сборника ще се състои на 8 юни от 18:00 ч. в Аула на НАТФИЗ на ул. "Стефан Караджа" 20. Очакваме Ви!

POST ALTER EGO (откъс)

Тези разкази не са писани от мен, а от друг човек - от моето Alter Ego!

Послесловът обаче е мой и затова е назован Post Alter Ego.

Още

Ингмар Бергман: Изкуството (не само киното) ми се струва безсмислено (откъс)

Ингмар Бергман: Изкуството (не само киното) ми се струва безсмислено (откъс)

Когато сънувах края на разказа "Скучната", сякаш попаднах в някакъв хипно-лабиринт. Тя още не бе си отишла съвсем, а докато се отдалечаваше в безфокусното пространство на съня, зад рамото й надникна Малката Фльорца - с разплакано лице, но без сълзи, само с две засъхнали бледи следи под очите.

В края на улицата Миндер-Гугутка се появи като размит силует, затътрил куция крак към остатъка от живота си. И мина покрай Кучката, паднала бездиханна на плочника, в кърваво петно, което безшумно пълзи около главата й.

Видях и Ербапа, увиснал на пресуканото въже, как отронва сълза по небръснатата буза, без да знае, че плаче за първи път в живота си - току след смъртта! В този миг удари черковната камбана, но не за него, а защото Разпопения, гологлав, без калимявка, държи с ръце грубото въже за езика на голямата камбана, гледа към купола над него и като че търси с очи птицата, която ще изпръхти след миг.

Сивия свенливо вади от кошче за боклук недоизядена кифла и новогодишни фойерверки осветяват сивото му лице. Но не забелязва Перото, който клечи свлечен, тебеширено бял и студен до стената на Подуенската гара.

Стамен Лудия надува хармониката си, но зад големите черни очила с ромбоидни стъкла и дебела червена рамка чезнат очите му, без да подсказват радост или тъга ще ехти в дефилето след изронената под краката му напукана скала. А флигорната на Ватмана се опитва да подхване махленския джем-сешън в нечуван дует с далечна хармоника, какъвто няма никъде другаде по света!

Още

От La Strada до "Часовете" - от страдащите до независимите женски образи в киното

От La Strada до "Часовете" - от страдащите до независимите женски образи в киното

Край него минава небрежно-весела Лехуса Кърмачката, ужким като да бяга от седемте мъже подир нея, ала току се обръща и ги подмамва с безмълвна обещаваща усмивка.

Двете Мàри - Клюцина и Опълченката, дето се мразят и не си говорят още от прогимназията, се споглеждат заговорнически като да са си простили всичко минало. И мълчат стъписани пред жп бариерата, на която високо горе, на три метра над земята виси Кантонера, засмукал последна глътка въздух през притегнатото в примката гърло.

А Ножовката, със студена усмивка опитва с пръст острието на петнайсет-сантиметровия фински нож, заточен от стара ножовка с нахлузено в другия край парче маркуч, омотано с изолирбанд. И като че се гласи с него да отсече въжето над Кантонера.

Но хич дори не забелязва момчето му с дървеното конче, дребничко, как стои пред бариерата и плаче - беззвучно, безмълвно, само с хлипове. А Среден род го милва по главата и стиска в другата си ръка току що подвързани тетрадки за трети клас, с грижливо надписани етикети, ала с размити кръгове мастило от прокапали сълзи.

Това е моят (не)сънуван паноптикум от персонажи, родени някога в сюжетно време повече от век и после разпилени от капризите на битието. И намерили случаен подслон като словесни аватари в хартиените страници с тъжни разкази, нанизани ред подир ред от въображението на моето Alter Ego.

Чувам читателски укори:

Още

Най-доброто от европейското кино на Синелибри 2022

Най-доброто от европейското кино на Синелибри 2022

"Как пък събра нàедно всички несретници, самоубийци, изгубени души от квартала и сега очакваш да четем за техните провалени животи или несъстояли се илюзии? Нима няма друг свят около нас, други хора с късмет или поне с надежда да прескочат трапа на собственото си пропадане? Защо така безпощадно се вглеждаш в чуждите драми и безизходност, в безплодните им усилия да се отскубнат от мъката и безнадеждността, как не се размекна сърцето ти, защо не попита разума дали той би искал да ги тласкаш към тъмни съдби, отчаяние и смърт, а не към порив за спокоен завършек на всяка житейската пътека?

И сега с кого разговаряш? Мислиш си, че с нас, читателите, а то е пак със себе си. Егоизмът ти е затворен в елипсата на илюзиите и заблудите, защото не разбираш и не осъзнаваш, че си като мравка по лентата на Мьобиус, която безизходно пълзи по пресуканата единствена и безконечна повърхност, а тя няма край или начало!

Ти си мравката, а в действителност само прашинка от големия сюжет на живота! А той е много по-сложен от всички твои разкази, без които всеки от нас, читателите, може и никой не би забелязал отсъствието им, защото само временно са били в твоето подсъзнание с измамно Друго Аз - с твоето Alter Ego."

Още

Романът "Обещания" от Аманда Стерс на книга и на кино

Романът "Обещания" от Аманда Стерс на книга и на кино

Ето затова в послеслова, назован Post Alter Ego, разчитам че читателите ще доловят съчувствието към несретниците от "тъжните разкази" и състраданието, заради което са написани. Защото такива хора винаги е имало във всяко време и общество, има ги и сега около нас с всекидневната им тегоба на битието.

И те са не просто някакъв процент от житейската статистика, а съвсем реални и възможни човешки съдби, ала пречупени от всекидневието на несъстоялите се животи. Всеки от тях е безценен като човек, но уви, обезценен от подробности и обстоятелства в общата текуща залисия. А и ние сме в нея, следователно по някакъв начин и в някаква степен отговорни за "тъжните разкази" край нас.

Затова, казано без излишен патос: да не подминаваме тези несретници и да им обърнем малко внимание, поне върху книжните страници.

P.S. А иначе е лесно в една следваща книга "Хора с прякори 2" подзаглавието да бъде "ведри разкази". При тях тъгата ще е декларативно пропъдена още от първата страница! А дали читателите биха чели двете книги заедно за свой душевен баланс, това никой не знае...

Още

Балерина и кинорежисьор - между любовта и изкуството във "Всички ние сме мечти" (откъс)

Балерина и кинорежисьор - между любовта и изкуството във "Всички ние сме мечти" (откъс)

Още

"Когато артистите се гримираха на свещи" - спомени на пионера на българското кино Васил Гендов (откъс)

"Когато артистите се гримираха на свещи" - спомени на пионера на българското кино Васил Гендов (откъс)

Още

Най-добрите заглавия от европейското кино за тази година на Синелибри 2021

Най-добрите заглавия от европейското кино за тази година на Синелибри 2021

Още

Наближава фестивалът Синелибри, който ще ни отведе към света на киното и литературата

Наближава фестивалът Синелибри, който ще ни отведе към света на киното и литературата

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Сборник по повод 100 години от Септемврийското въстание има представяне на 29 май

Събитието е с участието на проф. Евгения Калинова, която е научен редактор на сборника, режисьорката Василена Радева, художника Калин Николов, доц. Христо Беров

Трима носители на специално отличие на Наградата за литература на ЕС за 2024 г. ще се срещнат с читатели в София

В разговора ще участват Тодор П. Тодоров, германският автор Дениз Утлу и исланската журналистка и писателка Мария Елизабет Брагадотир. Модератор на срещата ще е ръководителят на Националния център за книгата в НДК Светлозар Желев

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

Изложението в парка пред Националния дворец на културата ще продължи 10 дни - до 2 юни

Философът Тони Николов: Нека вървим напред и да не изпускаме от поглед пътя на буквите

"24 май е празник не на миналото ни. Той е празник на бъдещето", каза писателят в речта си в тържествената програма пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София - площад Славейков

За четвърта година инициативата обединява граждани, артисти, автори, културни институции и бизнеси в съвременен празник на българската просвета, култура и писменост

Скритите букви: 3D мапинг и гостуване в Прага

Прожекция на 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май и гостуване на пейките-букви в Прага