Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Балерина и кинорежисьор - между любовта и изкуството във "Всички ние сме мечти" (откъс)

НОВА КНИГА

Балерина и кинорежисьор - между любовта и изкуството във "Всички ние сме мечти" (откъс)

Красива история за избора между изкуството и любовта, за смелостта да преследваме мечтите си от Симона Стоева

Симона Стоева (Издателство "Сиела")

Още

 В "Играчка-плачка" от Кевин Уилсън избухват неочаквани тайни (откъс)

В "Играчка-плачка" от Кевин Уилсън избухват неочаквани тайни (откъс)

За да намери място в сърцата на читателите, една история трябва да ги накара да мечтаят, подобно на автора, който я е писал.

Симона Стоева се докосва до мечтателя у всеки един от нас с вълнуващия си литературен спектакъл "Всички ние сме мечти", в който любовта, копнежът по сцената и смелостта политат в шеметен танц.

Академията е едно от най-престижните училища по изкуствата в България, където амбициите и стремежите на учениците горят с неудържим плам - безразсъдно, страстно и смело.

Когато прекрачва прага на училището, Иво е непоколебим в решението си някой ден да се нареди сред най-великите имена в киното. Но за да покори собствените си високи изисквания, той трябва напълно да се посвети на творчеството си - без да се сприятелява, без да се забърква в интриги и най-важното...без да си позволява да се влюбва.

Нора е най-обещаващата балерина в Академията, но за нея това далеч не е достатъчно. Очакванията към кариерата ѝ растат главоломно с всяка следваща година, заедно с безпорядъка, който бушува в душата ѝ. Но тя няма време да се разсейва. Балетът е истинската ѝ любов, a в крехкото ѝ сърце сякаш няма място за повече. Докато не среща Иво.

Още

Каква е връзката между локдауна, Втората световна война и "Мона Лиза"? (откъс)

Каква е връзката между локдауна, Втората световна война и "Мона Лиза"? (откъс)

Когато пътищата им се пресичат в стаята за наказание, в момент, сякаш излязъл от страниците на филмов сценарий, всичко друго мигновено затихва. Двамата се оказват вплетени в танц от смесени сигнали и неизречени мисли и осъзнават, че те - обърканите и отдадените - си пасват идеално, като че ли са съставени от едни и същи вселенски частици.

Вихрушката от чувства помежду им заплашва да ги отдалечи от целите, които и двамата преследват толкова пламенно. И както често се случва в живота, Нора и Иво са принудени да избират. Но може ли сърцето да направи избор между любовта и изкуството? Или двамата ще се превърнат в поредната мимолетна мечта, докоснала душите им. А не сме ли всички на този свят такива?

Изящен и завладяващ, смел и проницателен, "Всички ние сме мечти" е поетично обяснение в любов към изкуството във всичките му форми.

Още

"Жажда" от Захари Карабашлиев - за живота между сенките (откъс)

"Жажда" от Захари Карабашлиев - за живота между сенките (откъс)

С впечатляващ кинематографичен размах, напомнящ стила на холивудски продукции като "Ла Ла Ленд", романът на Симона Стоева възхвалява човешкия порив безстрашно да следваме мечтите си, независимо от трудностите, които срещаме по пътя. И ни припомня, че във всеки един от нас се крие история, която чака да бъде разказана.

Представянето на книгата ще се състои на 24 март от 18:30 ч. в Градска художествена галерия "Борис Георгиев" - град Варна. Модератор на събитието ще бъде отговорният редактор в "Сиела" и автор в "Аз чета" - Милена Ташева. Входът е свободен, а линк към събитието може да откриете ТУК

Симона Стоева е родена през септември, 1992 година в морска Варна, където избира да живее и днес. Завършила е брандинг комуникации и реклама в под облачното небе на Нотингам и се развива в това професионално направление. През 2016 година издава дебютния си роман и от тогава не спира да пише. Когато не твори проза, обсъжда книги и създава поезия в личния си блог. Обича старите холивудски филми, сладкарството, нощното небе, розовото злато, златните ретривъри и златото като цяло. Вярва в чудесата, добротата на хората и неслучайните срещи.

Издателство "Сиела"  

Из "Всички ние сме мечти" от Симона Стоева

Иво

- Нека да обобщим - през първия месец в новото ви училище вие отказвате да ми предоставите домашната си работа?

Иво беше потънал в неудобната дървена седалка на стола и честно казано, му беше по-интересно да върти химикалката между пръстите си, отколкото да слуша абсурдната информация, с която го заливаше часът по философия. Учителката го гледаше изпитателно над остроъгълните рамки на очилата си. Задаваше му въпрос само за да има последваща причина да му напише забележка.

Двайсетина чифта непознати очи се втренчиха в него с неистовото желание да подхранят любопитството си с клюки и тема за разговор в междучасието. Погледите - ококорени, усмивките - половинчати.

Празни физиономии в привидно очакване.

Още

"Откраднаха ни. Историята на едно престъпление" от Людмила Петрушевска (откъс)

"Откраднаха ни. Историята на едно престъпление" от Людмила Петрушевска (откъс)

Иво се приведе напред и остави послушно химикалката на занемарения чин. Часът току-що бе придобил малко повече смисъл. Вдигна поглед над черната дъска, където стрелките на часовника сочеха девет и петнайсет сутринта.

Беше прекалено рано, за да му пука.

- Няма как да предоставя домашна работа, която не съм написал. - Гласът му се извиси и прекоси цялото разстояние от дъното до подиума на класната стая. - А не съм я написал, защото поставената задача по никакъв начин не ме вдъхнови.

Издателство "Сиела"

- Трябваше само да представите един философ от Античността и да акцентирате върху неговия труд. - Учителката го изгледа така, сякаш Иво не разбираше нещо крайно елементарно. - Какво вдъхновение се изисква за тази изцяло теоретична задача?

Непознатите в стаята си зашушукаха. Сближаваха се, като осмиваха и осъждаха прибързано схващанията на новия, позволил си безразсъдно да оспорва авторитета пред себе си. Някой от съседната редица се засмя. Отегчението бързо си пробиваше път в мозъка му.

- Търся вдъхновение във всичко, което правя. - Иво опря ръце на чина и преплете пръсти. - Независимо дали говорим за теория, творчество или някакво си домашно за ненужния час по философия.

Още

Пред избор на живот и смърт - нова фентъзи поредица от Виктория Айвярд завладява читателите по цял свят (откъс)

Пред избор на живот и смърт - нова фентъзи поредица от Виктория Айвярд завладява читателите по цял свят (откъс)

- Философията е основополагаща наука, от която все повече се нуждаем - възрази остро преподавателката. Търпението ѝ явно се изчерпваше. - Във високотехнологичния свят, в който живеем, хората - и особено децата - имат потребност да научат какво да мислят, какво да твърдят и какво да поставят под съмнение. Философията преподава тези умения.

- Не, философията преподава история - поклати глава Иво, а раздразнението му вече заплашваше да прелее. - И позволете да ви поправя: редно е философията да учи не какво, а как да мислим и да твърдим.

Издателство "Сиела"

- Това беше! - извика учителката, рязко отвори дневника и надраска нещо в него толкова бързо и гневно, че вероятно проби страницата. - Напусни часа ми! Стаята за изгонените ученици е двеста и втори, ще го намериш на долния етаж. Няма да извиня отсъствието ти.

В гърдите на Иво се надигна присмех. Поклати глава и метна раницата си на рамо, без да чака повторна покана. Изправи се и побутна стола си под чина, а стъпките му отекнаха до изхода на класната стая. От всеки неин ъгъл го изтезаваха злоради погледи. Преди да натисне дръжката на вратата, Иво се извърна към учителката, заглушавайки съвестния глас, който му повтаряше: "Недей!".

Още

Вълнуващ разказ за фалшификатори на документи, спасили хиляди еврейски деца по времето на Холокоста (откъс)

Вълнуващ разказ за фалшификатори на документи, спасили хиляди еврейски деца по времето на Холокоста (откъс)

- Може би трябва да се научите на повече дипломатичност. Предвид че сте директорка на цяла гимназия.

Иво чу съучениците си да ахват озадачено. Чу и как замърмориха за това, което беше посмял да каже. Почти долови и как пулсът на учителката по философия се ускори. Извърна се и напусна стаята, в която пародията беше главен герой.

Действие първо, сцена първа.

Първи дубъл.

Впечатляващ, грандиозен завършек.

Още

История, разтърсила света, оживява в романа "Злодеянието" (откъс)

История, разтърсила света, оживява в романа "Злодеянието" (откъс)

Още

"Бавно" - първата художествена творба на писателя Милан Кундера (откъс)

"Бавно" - първата художествена творба на писателя Милан Кундера (откъс)

Още

Ново издание на "Приказки" от Оскар Уайлд с илюстрациите на Дамян Дамянов (откъс)

Ново издание на "Приказки" от Оскар Уайлд с илюстрациите на Дамян Дамянов (откъс)

Още

Британският фантаст Дж. Г. Балард предвижда топящите се ледове преди повече от 60 години (откъс)

Британският фантаст Дж. Г. Балард предвижда топящите се ледове преди повече от 60 години (откъс)

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Френският драматург Пенда Диуф е почетен председател на журито на "Изборът на награда "Гонкур" в България"

Общо 56 ученици и студенти, обединени в осем екипа, ще изберат своя роман фаворит

Салман Рушди издаде новата си книга "Нож"

В много отношения "Нож" е толкова забележителна с духа, който споделя с другите книги на Салман Рушди, колкото и с откровените и ужасяващи описания на нападението, което едновременно е променило и не е променило живота му

Над 4000 книги, заграбени от берлинската Еврейска равинска семинария, са открити в Прага

Книгите произхождат от колекцията на Висшия институт за еврейски изследвания в Берлин, който е закрит и разграбен от нацистите през 1942 г.

"Неразделните" от Симон дьо Бовоар за първи път на български (откъс)

В известен смисъл тази творба е ключ към цялостното творчество на голямата френска писателка

Джоан Роулинг разкритикува актьори от филмите за Хари Потър заради подкрепата им за смяната на пола

Писателката критикува Даниъл Радклиф и Ема Уотсън за това, че използваха различни платформи, за да приветстват транссексуалните.

Украинци в Лисабон протестират срещу проруска книга за войната

През март украинската общност в Португалия изрази възмущението си от издаването на книгата с прокремълски разкази за руската война в Украйна