Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

История, разтърсила света, оживява в романа "Злодеянието" (откъс)

НОВА КНИГА

История, разтърсила света, оживява в романа "Злодеянието" (откъс)

Международният бестселър на Стефани Робел се публикува на български

Издателство "Кръг"

Още

Трилърът "Мълчанието на агнетата" от Томас Харис с ново издание (откъс)

Трилърът "Мълчанието на агнетата" от Томас Харис с ново издание (откъс)

Сюжетите, основани на истински факти, винаги привличат читателите по специален начин. Още повече когато зад тези факти се крие зловеща и мрачна история. Точно такъв е случаят с дебютния роман "Злодеянието" на американската авторка Стефани Робел, преведен в над 20 страни и бързо превърнал се в бестселър.

Родните читатели могат да очакват напрегнат сюжет, остър език, впечатляващо развити персонажи и разтърсващи факти, на които книгата е базирана - рядко събитие сред трилърите.

Издателство "Кръг"

От издателство "Кръг" са възложили превода на талантливата Майре Буюклиева, корицата е дело на дизайнера Стоян Атанасов от Kontur Creative, а изданието излиза на пазара на 6 януари.

Още от раждането си Роуз Голд страда от редица тежки заболявания - животът й би бил невъзможен без инвалидната количка, хранителната сонда и куп медикаменти за лечението на многобройните й страшни диагнози. Без коса, с развалени зъби и без каквито и да е социални контакти, момичето е изцяло под грижите на своята любяща майка Пати, отдала живота си на единственото си дете.

Още

Излиза сензационната книга, вдъхновила "Домът на Gucci" на Ридли Скот (откъс)

Излиза сензационната книга, вдъхновила "Домът на Gucci" на Ридли Скот (откъс)

Но не всичко е такова, каквото изглежда. Почти пълнолетна Роуз Голд разбира страшната истина, че собствената й майка я е тровила от невръстна възраст - никоя от болестите й не е реална. Целият живот на едно здраво дете е съсипан от лъжата, в която е принудено да съществува. Всички са в шок, но изненадата е още по-голяма, когато след като излежава своята петгодишна присъда в затвора, Пати се връща да живее при дъщеря си и новороденото си внуче. Възможно ли е всичко между тях да се нареди?

"Злодеянието" е напрегната игра на котка и мишка между две жени, всяка от които се бори за своята истина. В романа тази патологична връзка между майка и дъщеря е разкрита от гледната точка на всяка от тях, за да обрисува картина на пълно умопомрачение.

Но дали злодеянието ще бъде простено или отмъстено? Писателят Лий Чайлд описва напрежението между сложните персонажи като близко до ядрена реакция. Този удивителен и дълбок трилър изследва най-тъмните кътчета на човешкото, движейки се по ръба на абсолютното безумие.

Издателство "Кръг"

Стефани Робел създава своя дебютен роман върху основата на дори по-трагичната история на Джипси Роуз Бланчард - прототип на главната героиня в "Злодеянието", която все още излежава присъда в американски затвор за убийството на собствената си майка Дий Ди Бланчард. Българските читатели познават зловещата история от сериала "Деянието" и документалния филм Mommy Dead and Dearest - продукции на HBO. 

Повече за авторката:

Стефани Робел е магистър по "Творческо писане". "Злодеянието" е първият й роман, който бързо се превръща в международен бестселър, преведен в над двайсет страни и попаднал в краткия списък за дебютна литература на наградите "Едгар Алън По", "Бари" и "Макавити".

Из първа глава - Пати - Денят на освобождаването (откъс)

Още

Британският фантаст Дж. Г. Балард предвижда топящите се ледове преди повече от 60 години (откъс)

Британският фантаст Дж. Г. Балард предвижда топящите се ледове преди повече от 60 години (откъс)

Не се налагаше дъщеря ми да свидетелства срещу мен. Тя така реши. Роуз Голд е виновна, че влязох в затвора, но не е единствената. Ако ще размахваме пръст, моят сочи към прокурора и развинтеното му въображение, към лековерните съдебни заседатели и кръвожадните журналисти. Всички вдигнаха голям шум да се раздаде правосъдие.

А всъщност жадуваха за сочна история.

(Хайде, вадете пуканките и шоколадите, защото, майчице, каква история сътвориха.)

Имало едно време, разправяха те, една зла майка, която си родила дъщеря. Дъщерята изглеждала много болна и сума ти неща не й били наред. Имала стомашна сонда, косата й падала на кичури и била толкова слаба, че се налагало да се придвижва с инвалидна количка. Цели осемнайсет години нито един доктор не успял да разбере от какво е болна.

Тогава дошли двама полицаи да спасят дъщерята. И гледай ти, момичето си било в идеално здраве, а болна се оказала злата майка. Прокурорът разправял на всички, че майката тровела дъщеря си години наред. Майката била виновна, че момичето не спирало да повръща и страдало от недохранване. Насилие над дете с утежняващи вината обстоятелства, отсъдили те. Майката трябвало да понесе наказанието си.

Издателство "Кръг"

След като била арестувана, журналистите връхлетели като хищници, жадни да спечелят от съсипването на едно семейство. Заглавията им призовавали за кръвта на "Отровната Пати" - петдесетина годишна майсторка на манипулацията.

Всички приятели на майката се хванали на лъжите. Из цялата земя се понесло високомерно възмущение и всеки адвокат, ченге или съсед до един били убедени, че са спасители на момичето. Вкарали майката в затвора и изхвърлили ключа. Справедливостта била възстановена, а повечето герои заживели щастливо до края на дните си. Край.

Само че, да питам аз, къде бяха всичките тези адвокати, когато майката търкаше повръщаното на момичето от килима за хиляден път? Къде бяха тези ченгета, докато майката поглъщаше от кора до кора учебниците по медицина нощ след нощ? Къде бяха съседите, когато малкото момиченце проплакваше за майка си преди изгрев-слънце?

Хайде сега да ви питам аз - щом като съм измъчвала дъщеря си близо две десетилетия, защо тя предложи да ме вземе днес?

***

Още

"Науката от Света на Диска" от Тери Пратчет се завръща с "Часовникът на Дарвин" (откъс)

"Науката от Света на Диска" от Тери Пратчет се завръща с "Часовникът на Дарвин" (откъс)

Конъли се приближава до килията ми точно в дванайсет на обед, както е обещал.

- Готова ли си, Уотс?

Събирам си трохите от бисквитките с пълнеж от леглото и опъвам грубата кафява униформа, за да я пригладя.

- Да, сър.

Станала съм жизнерадостна женичка.

Пазачът с голямото шкембе вади тежка връзка ключове и си подсвирква, докато отваря вратата ми. Аз съм любимата затворничка на Конъли.

Поспирам до леглото на съкилийничката ми, не искам да правя сцени. Но Алиша вече е седнала с гръб, опрян в стената, и е прегърнала коленете си. Поглежда ме в очите и се разплаква, двайсетте й години съвсем не личат.

- Шшт, шшт.

Издателство "Кръг"

Аз се навеждам и поемам момичето в обятията си. Опитвам се незабелязано да проверя обинтованите й китки, но тя ме хваща.

- Не забравяй да си мажеш редовно мехлема и да сменяш превръзките. Никакви инфекции, чу ли - казвам аз и раздвижвам вежди нагоре-надолу.

Алиша се усмихва, а цялото й лице е в сълзи. Хълца.

- Да, сестро Уотс.

Гледам да не си виря носа. Дванайсет години съм била сертифицирана болногледачка.

- Добро момиче. Диаз ще излезе с теб на разходка днес. Трийсет минути. Лекарска препоръка.

Още

Постигането на мечтите на всяка цена и без пари: Оливър Стоун (откъс)

Постигането на мечтите на всяка цена и без пари: Оливър Стоун (откъс)

Пак се усмихвам и галя Алиша по косата. Вече не хълца.

- Ще ми пишеш ли?

Кимам.

- А ти ми се обаждай по всяко време. - Стискам ръката й, изправям се пак и тръгвам към Конъли, който ме е чакал търпеливо през цялото време. Спирам на прага и поглеждам пак Алиша, като си отбелязвам наум, че трябва да й изпратя писмо, щом се прибера вкъщи. - Час по час.

Алиша ми маха срамежливо.

- Късмет навън.

С Конъли крачим към "Прием и освобождаване". Затворничките ми подвикват за довиждане.

-Обаждай се, чу ли?

- Ще ни липсваш, мамче.

- Гледай да не се забъркваш в бели, Марче. (Накратко от Комарче - прякор, който получих като обида, но приех за комплимент. Комарите никога не се предават.)

Демонстрирам най-добрите си умения в махането като кралица Елизабет, но се въздържам от въздушни целувки. Най-добре да се държа сериозно. С Конъли продължаваме да вървим.

В коридора Стивънс едва не ме отнася. Тя има обезпокоителна прилика с булдог - набита и ниска, с увиснали джуки, даже й текат лиги от време на време. Изръмжава ми:

- Прав ти път.

Стивънс е командвала всички тук, докато не се появих аз. Не гали с перце, цялата е само бодли от глава до пети. Само че с брутална сила и тактика на сплашване не се стига далеч и направо доникъде с жена от моя калибър. Лесно беше да узурпирам властта. Не я виня, че ме мрази.

Кокетно й помахвам с пръсти.

- Желая ти разкошен живот, Стивънс.

- И не трови повече малки момиченца - зъби се тя.

Не върви да я удуша, затова я убивам с любезност. Усмихвам й се - същинско въплъщение на спокойствието, и тръгвам след Конъли.

Още

"Утешението на ангела" - красива и мъдра история за приятелството (откъс)

"Утешението на ангела" - красива и мъдра история за приятелството (откъс)

Още

"Обърнатият хоризонт" от Марк Леви: Роман за надеждите и безусловната любов (откъс)

"Обърнатият хоризонт" от Марк Леви: Роман за надеждите и безусловната любов (откъс)

Още

"Блясъкът на черната усмивка" - екзотичен прочит на класическите хорър истории (откъс )

"Блясъкът на черната усмивка" - екзотичен прочит на класическите хорър истории (откъс )

Още

Историята на пет поколения жени от времето на революцията на Кастро в Куба до днес (откъс)

Историята на пет поколения жени от времето на революцията на Кастро в Куба до днес (откъс)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Световноизвестният художник Кантен Гребан за първи път рисува за българските читатели

Неповторимата илюстрация на издателство "Дъбови листа" ще бъде показана на предстоящия Пролетен панаир на книгата

Френският драматург Пенда Диуф е почетен председател на журито на "Изборът на награда "Гонкур" в България"

Общо 56 ученици и студенти, обединени в осем екипа, ще изберат своя роман фаворит

Салман Рушди издаде новата си книга "Нож"

В много отношения "Нож" е толкова забележителна с духа, който споделя с другите книги на Салман Рушди, колкото и с откровените и ужасяващи описания на нападението, което едновременно е променило и не е променило живота му

Над 4000 книги, заграбени от берлинската Еврейска равинска семинария, са открити в Прага

Книгите произхождат от колекцията на Висшия институт за еврейски изследвания в Берлин, който е закрит и разграбен от нацистите през 1942 г.

"Неразделните" от Симон дьо Бовоар за първи път на български (откъс)

В известен смисъл тази творба е ключ към цялостното творчество на голямата френска писателка

Джоан Роулинг разкритикува актьори от филмите за Хари Потър заради подкрепата им за смяната на пола

Писателката критикува Даниъл Радклиф и Ема Уотсън за това, че използваха различни платформи, за да приветстват транссексуалните.