Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Официалната биография на Queen излиза на български с предговор от Брайън Мей (откъс)

КНИЖНА ПРЕМИЕРА

Официалната биография на Queen излиза на български с предговор от Брайън Мей (откъс)

Преживейте историята на една от най-великите рок банди в историята!

Снимка: Getty Images

Рапсодията на титаните в рока Queen продължава да вълнува милиарди меломани. Само за 2022 година тяхна песен е пускана поне веднъж общо над 1,86 млрд. пъти в YouTube. И това прави британската рок група най-слушаната класическа рок банда в света.

Неподправената и величествена история на музикантите се появява в официалната биография "Queen: Kак започна всичко", създадена от двама от най-големите и предани фенове на групата Джаки Смит и Джим Дженкинс и със специалния предговор на маестро Брайън Мей. А легендата за вълшебниците от Уембли продължава да вдъхновява творци и слушатели.

Появила се в преломната 1992 година - периода след трагичната кончина на великия Фреди Меркюри - тази книга е преиздадена в преработено и допълнено издание двадесет години по-късно, за да припомни на феновете десетилетията величие.

Още

Фреди - геният, който мечтаеше за Ада

Фреди - геният, който мечтаеше за Ада

Разказът на Смит и Дженкинс стартира със срещата на Брайън Мей и Роджър Тейлър, преминава през присъединяването на Джон Дийкън и самия Меркюри към групата, проследява първите години на възход, записите в студио и раждането от някои от най-големите хитове на бандата, турнетата за завладяването на американския пазар, ненавременната смърт на Фреди и събитията след нея.

Детайлно са описани годините на главозамайващо изкачване към върха, манията Queen, сблъсъците със звукозаписните компании и някои от най-забавните и скандални истории, в които бандата се оказва замесена. Джаки Смит и Джим Дженкинс успяват обективно да отразят сложния и нетърпящ вписване в рамки дух на феномена Queen, предизвикал истинска революция в историята на музиката.

Богато подплатена със снимки, с факти, откъси от ексклузивни интервюта с музикантите, "Queen: Kак започна всичко" е истинско пиршество за феновете на четирите британски момчета, които завоюваха своето неоспоримо място в петолинието на вечността.

"Тази книга е наслада за всеки, който се интересува от историята на изключителния феномен Queen."

Брайън Мей

Още

"Фреди Меркюри: Биография" от Лора Джаксън –  историята на краля със звезден глас

"Фреди Меркюри: Биография" от Лора Джаксън – историята на краля със звезден глас

Из "Queen: Kак започна всичко" от Джаки Смит и Джим Дженкинс (откъс)

През изминалите месеци Фреди е тормозен от световната преса, която се тълпи пред вратата му и следи всеки негов ход; носят се слухове, че е сериозно болен. Те се засилват още повече от измъчения му и посърнал вид при всяка негова поява. Новинарските хрътки нямат намерение да изтърват сензацията, ако слуховете се окажат верни.

На 23 ноември самият Фреди ги потвърждава с изявление пред събралите се на прага му журналисти и пред световната преса. То гласи:

След появилите се в пресата предположения през последните две седмици, желая да потвърдя, че съм ХИВ-позитивен и имам СПИН. Смятах, че е редно да не споделям тази информация, за да предпазя близките си. Въпреки това настъпи моментът, в който приятелите и почитателите ми по целия свят трябва да научат истината, и се надявам всички да се присъединят към мен в борбата срещу това ужасно заболяване.

Още

20 рисунки на легендарния Фреди Меркюри

20 рисунки на легендарния Фреди Меркюри

На следващия ден признанието на Фреди се появява на първа страница на вестниците по цял свят. Ала мастилото на таблоидите още не е изсъхнало, когато излиза по-голяма новина. В 19:00 часа на следващия ден - 24 ноември 1991 година, неделя - борбата на Фреди приключва. Той умира от бронхопневмония, причинена от болестта СПИН.

Всички са съкрушени. Само най-близките му са запознати със състоянието му преди изявлението му, но дори за тях смъртта му е неочаквана и болезнена. Ударните вълни от кончината му заливат целия свят и офисът и домът му са наводнени от съобщения и дарове. Джон, Брайън и Роджър са сломени - те губят най-добрия си приятел. Тримата излизат със следното изявление:

Загубихме най-добрия и най-обичан член на семейството ни. Смазани сме от мъка, че си отиде, тъгуваме, че ни е отнет в разцвета на таланта си, но се гордеем изключително много от смелия начин, по който живя и умря. За нас беше привилегия, че споделихме с него тези вълшебни времена. Възможно най-скоро ще отпразнуваме живота му в негов стил.

В двата дни преди погребението на Фреди през няколко минути пристигат купища цветя в дома му и в офиса на Queen - толкова са много, че могат да напълнят няколко камиона. Цветята са както единични рози, така и цели букети и кошници.

Още

Китаристът на "Куин" Брайън Мей публикува неизвестни снимки на Фреди Меркюри и групата

Китаристът на "Куин" Брайън Мей публикува неизвестни снимки на Фреди Меркюри и групата

До вторник вече могат да покрият огромната ливада на Фреди с два слоя. Много фенове се събират пред къщата му и през този студен вторник служителите на певеца - Фийби, Джо и Тери - отварят портите, за да могат хората да видят цветята, положени под коледната елха.

Кремацията на Фреди е на 27 ноември в крематориума в Западен Лондон. Малцина са поканени - семейството му и шепа от най-близките му приятели, сред които са Елтън Джон и Дейв Кларк. Нужни са четири катафалки само за цветята. Докато гостите чакат да влязат в крематориума, една черна котка минава пред тях и насъбралите се фотографи...

Службата се провежда по зороастрийските обичаи, на които възрастните родители на Фреди са верни последователи. Сред пусканата музика е едно произведение, което е обожавал - ария за сопран из четвърто действие от операта на Верди "Трубадур" в изпълнение на Монсерат Кабайе.

Още

За втори път "Бохемска рапсодия" на "Куин" е обявена за най-добрата британска песен на всички времена

За втори път "Бохемска рапсодия" на "Куин" е обявена за най-добрата британска песен на всички времена

Таблоидите се изказват предимно ласкаво за Фреди след смъртта му и посвещават по няколко страници на огромния му талант. "Би Би Си Радио Едно" излъчват цели предавания само за него, както и телевизиите на "Би Би Си" и повечето от независимите телевизии. Целият свят скърби... но дори в смъртта му някои представители на жълтите издания не искат да го оставят на мира.

Няколко британски и чуждестранни вестници се опитват да подклаждат недоволство, като публикуват вулгарни и често неверни истории за "гейския му начин на живот", който по техни думи е "дегенеративен". Тези истории не са подплатени с никакви факти и феновете изобщо не им обръщат внимание. Те предизвикват бурни, но краткотрайни реакции.

Носят се слухове от колко време Фреди е знаел, че има СПИН, като според някои е трябвало да направи смелото си изявление по-рано. Само певецът и двама от най-близките му приятели - Мери Остин и Джим Хътън - са наясно откога е ХИВ-позитивен и е със СПИН. Седем години преди смъртта си Фреди живее - по негови думи - "като монахиня". Имал е здрава и вярна връзка с Джим Хътън от 1985 година, но я пази добре скрита от зорките очи на пресата, защото знае, че ще го разкъсат на парчета.

Още

"Бохемска рапсодия" на Queen - песента и филмът

"Бохемска рапсодия" на Queen - песента и филмът

Истината за продължителността на болестта му умира с него. Ако се върнем назад към последните месеци от живота му, виждаме, че е показал невероятен кураж въпреки ужасното заболяване - вече знаем, че е заснел последния си видеоклип за песента Days Of Our Lives с ужасни болки. Едва е можел да стои на краката си, но е настоял да си свърши работата и го е направил с обичайното си добро настроение и хумор.

Става известно също така, че докато е записвал албума The Miracle, не е знаел дали ще може да направи следващ и че след завър-шването му е настоял да се върне почти веднага в студиото, за да започне работа по следващия. Резултатът е могъщият Innuendo. Вокалите му в този албум са толкова силни, че опровергават сериозно заболяване и карат феновете да вярват, че слуховете в пресата и медиите са неоснователни.

Брайън пише следното изявление за специалното издание на списанието на фенклуба, посветено на Фреди, което изпраща точно преди Коледа:

Както вече знаете, Фреди се бори години наред с ужасното заболяване СПИН и през по-голямата част от времето дори ние не знаехме. За него изкуството и приятелите му бяха всичко - той се раздаваше и за двете.

Още

Вещи на Фреди Меркюри отиват на търг

Вещи на Фреди Меркюри отиват на търг

Беше твърдо решен да не показва никаква слабост в музиката си - или в нашата музика - и да не утежнява живота на приятелите си. Като отказа да признае за болестта си, невероятната му сила и кураж му позволиха да продължи на пълни обороти с правенето на албуми, видеоклипове и всичко останало, въпреки че му костваше все повече и повече болка. Фреди никога не се оплака пред нас и не позволи на унинието да засенчи работата му. Гласът му чудодейно ставаше все по-добър.

Той си замина, без да изгуби контрол дори за миг.

Фреди не търсеше съчувствие, той искаше точно онова, което феновете му даваха - вяра, подкрепа и възможност да продължаваме да вървим по вития път към съвършенството, който ние от Queen се опитвахме да следваме. Вие му дадохте подкрепата си и му позволихте да бъде и още да е един изключително свободен дух. Фреди, музиката му и невероятната му креативна енергия... те ще останат завинаги.

Заветът на Фреди е ясен - той желае да бъдат дарени пари от негово име на водещата благотворителна организация, бореща се със СПИН - "Терънс Хигинс Тръст".

Тримата останали членове на Queen и мениджърът им, Джим Бийч, решават, че подходяща епитафия ще е преиздаването на магнум опуса Bohemian Rhapsody като двоен сингъл с трогателната Days Of Our Lives от другата А-страна и да дарят всички постъпления на организацията. "И Ем Ай" са съгласни и преотстъпват своя дял от парите.

Още

"Queen" пускат нова песен с гласа на Фреди Меркюри

"Queen" пускат нова песен с гласа на Фреди Меркюри

Още

Фреди Меркюри? Рами Малек? Модел на Келвин Клайн? Всъщност Коста Карaкашян. Повелителят на Нощта

Фреди Меркюри? Рами Малек? Модел на Келвин Клайн? Всъщност Коста Карaкашян. Повелителят на Нощта

Още

Фреди Меркюри, The Great Pretender, можеше да изпее всичко

Фреди Меркюри, The Great Pretender, можеше да изпее всичко

Още

Как Роуз Пиърсън - голямата любов на Фреди Меркюри от колежа, разбира, че той е гей

Как Роуз Пиърсън - голямата любов на Фреди Меркюри от колежа, разбира, че той е гей

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

Изложението в парка пред Националния дворец на културата ще продължи 10 дни - до 2 юни

Философът Тони Николов: Нека вървим напред и да не изпускаме от поглед пътя на буквите

"24 май е празник не на миналото ни. Той е празник на бъдещето", каза писателят в речта си в тържествената програма пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София - площад Славейков

За четвърта година инициативата обединява граждани, артисти, автори, културни институции и бизнеси в съвременен празник на българската просвета, култура и писменост

Скритите букви: 3D мапинг и гостуване в Прага

Прожекция на 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май и гостуване на пейките-букви в Прага

Джени Ерпенбек е първата германска писателка, която печели международната награда "Букър"

Ерпенбек, която започва работа като оперен режисьор през 90-те години на миналия век, получи тазгодишната награда за превода на английски език на романа си "Кайрос" за края на Студената война в Германия

Японският бестселър „Гърди и яйца“: Дръзка история на три жени, които търсят себе си (откъс)

Днес писателката Миеко Каваками, работила и като стюардеса и певица, е сред най-предизвикателните и интригуващи гласове на японската литература