Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фреди - геният, който мечтаеше за Ада

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

Фреди - геният, който мечтаеше за Ада

Великият музикант на 5 септември щеше да стане на 71

Снимка: www.freddiemercury.com

Фарук Булсара, прочут в целия свят като Фреди Меркюри, е роден на 5 септември 1946 г. на остров Занзибар и ако беше жив, щеше да навърши 71 години.

Снимка: www.freddiemercury.com

Родителите му се казват Боми и Джер Булсара. Баща му бил държавен служител, който е работел като касиер за британското правителство. Сестрата на Фреди - Кашмира, е родена през 1952 г.

През 1954 г., когато е на осем години, Фреди е изпратен в английското училище "Св. Петър", което се намира на около 50 мили от Бомбай. Там приятелите му започват да му викат Фреди, семейството му също започва да го нарича така.

Снимка: www.freddiemercury.com

В това училище Фреди играе типично английски спортове. Мрази крикета и бягането на дълго разстояние, но обича хокея, спринта и бокса. Когато е на 10 години, става шампион по тенис на маса. Фреди е не само добър спортист, но и много артистичен. На 7 години започва да свири на пиано, обича изкуството и прави скици на своите приятели и близки.

През 1958 г. петимата приятели Фреди Булсара, Дерик Бранч, Брус Мъри, Фаранг Ирани и Виктори Рана формират училищната рок банда "The Hectics", в която Фреди свири на пиано.

Снимка: www.freddiemercury.com

Още

Китаристът на "Куин" Брайън Мей публикува неизвестни снимки на Фреди Меркюри и групата

Китаристът на "Куин" Брайън Мей публикува неизвестни снимки на Фреди Меркюри и групата

През 1964 г. Фреди се премества заедно със семейството си в Англия.

През ваканциите работи на различни места. Работил е в кетъринга на летище "Хийтроу", в склад, където се занимава с тежък физически труд - вдига и нарежда тежки щайги и кашони. Един от колегите му го попитал с какво се занимава по принцип, защото забелязал, че Фреди има много деликатни ръце. Той отговорил, че е музикант, който просто си запълва времето с тази работа.

През 1966 г. е приет в Колежа за изкуства и дизайн "Ийлинг". Уменията, придобити там по-късно, Фреди използва при изработването на "герба" на групата Queen.

Снимка: www.freddiemercury.com

Още

Седем световноизвестни бежанци

Седем световноизвестни бежанци

След завършването на колежа Фреди участва в няколко групи, а междувременно продава дрехи втора употреба на Kensington Market в Лондон. През 1969 г. създава групата Ibex, която по-късно е прекръстена на Wreckage. Групата не успява и той се присъединява към бандата Sour Milk Sea, но тя също се разпада в началото на 70-те.

През април 1970 г., Меркюри започва да работи с китариста Брайън Мей и барабаниста Роджър Тейлър, които преди това били част от групата Smile. Въпреки резервите, които имат останалите членове на бандата относно избора на име, Фреди нарича новата им група Queen. По същото време сменя фамилията си от Булсара на Меркюри.

Фреди Меркюри се изявява като певец, фронтмен на Queen, композитор и брилянтен изпълнител на живо.

"Queen" (Снимка: www.freddiemercury.com)

Още

За втори път "Бохемска рапсодия" на "Куин" е обявена за най-добрата британска песен на всички времена

За втори път "Бохемска рапсодия" на "Куин" е обявена за най-добрата британска песен на всички времена

Автор е на 10 от общо 17-те песни в албума "Queen's Greatest Hits": "Bohemian Rhapsody", "Seven Seas of Rhye", "Killer Queen", "Somebody to Love", "Good Old-Fashioned Lover Boy", "We Are the Champions", "Bicycle Race", "Don't Stop Me Now", "Crazy Little Thing Called Love" и "Play the Game".

Най-забележителното в творчеството му като композитор е обединяването на жанровете, които използва: рокабили, прогресив рок, хеви метал, госпел и диско.

Изпълненията му на сцена са уникални заради артистичното представяне на песните, което предизвиква истински фурор сред публиката на неговите концерти.

Снимка: www.freddiemercury.com

Още

Забравете за Джордж Майкъл... ако можете

Забравете за Джордж Майкъл... ако можете

Въпреки ярката си сценична индивидуалност, Фреди е всъщност много срамежлив и стеснителен човек, особено сред хора, които не познава. Самият той споделя: "Когато съм на сцената, съм екстровертен, но отвътре аз съм един съвсем различен човек".

Още в началото на 70-те Меркюри има дълготрайна връзка с Мери Остин, с която го запознава Брайън Мей. Но в средата на 70-те той започва връзка с американец, който е изпълнителен директор на Elektra Records.

Снимка: www.freddiemercury.com

До 1979 г. Фреди вече системно посещава гей барове и клубове и има множество връзки с различни партньори. През 1985 г. започва връзка с коафьора Джим Хатън. По това време най-вероятно Фреди вече е заразен с вируса на ХИВ. През 1990 г. Хатън си прави тест за ХИВ, който се оказва положителен.

Снимка: www.freddiemercury.com

Той живее с Фреди 6 години, грижи се за него и е до леглото му, когато Фреди Меркюри умира на 24 ноември 1991 г., на 45-годишна възраст от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН.

През годините той упорито и до последно отрича болестта си. На 23 ноември 1991 г. Фреди вика при себе си мениджъра на Queen, Бийч в къщата си в Кенсингтън, Лондон, и му връчва съобщение за пресата:

"Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици, искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките ми. Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят мен, моите лекари и всички останали по света, които се борят срещу това ужасно заболяване."

24 часа по-късно Фреди умира. Погребението е по зороастрийски обичай. Фреди е кремиран.

Завещава част от богатството и дома си в Лондон на дългогодишната си приятелка Мери Остин. Останалият дял оставя на сестра си и на част от домашния си персонал.

Снимка: www.freddiemercury.com

Смъртта на Фреди Меркюри е важен двигател за борбата със СПИН. През април 1992 г. останалите членове на Queen основават "The Mercury Phoenix Trust" - обединение, което набавя милиони лири за различни благотворителни инициативи, свързани с борбата със СПИН. Бандата също така издава няколко албума след смъртта на своя фронтмен и има няколко концертни изяви.

Въпреки че гласът на Фреди Меркюри е естествен баритон, той пее много от песните си в гамата на тенора.

"Кой иска да живее вечно?" (Снимка: www.freddiemercury.com)

Испанската сопрано певица Монсерат Кабайе, с която Меркюри има записан албум изразява мнението си за гласа му така:

"С напредъка в кариерата на Куийн, Фреди непрекъснато променяше най-важните моменти в песните си, когато изпълняваше на живо, често хармонизирайки с половинки, третинки и една пета тонове. Меркюри имаше необикновени гласови възможности, макар и винаги да е признавал, че не е получавал вокални уроци".

В чест на фронтмена на британската група Queen, изданието "Сlashmusic" публикува 10 любопитни факти за живота му:

Снимка: www.freddiemercury.com

- Рожденото му име е Фарук Булсара. Той започва да използва името Фреди, преди да пристигне в Англия, и Меркюри - след създаването на Queen.

- Той не се мисли за добър пианист. По време на живи изпълнения винаги се притеснява да не сгреши. По-късно оставя пианото и в резултат на това се появяват характерните му диви и луди танци по време на концерти.

Снимка: www.freddiemercury.com

- Във финалната сцена на клипа към "It's A Hard Life" Фреди сяда на стълбите изключително предпазливо, защото току що му е бил свален гипс, спомен от безразсъден пиянски запой в Мюнхен.

- Меркюри се представя най-добре по време на изпълнения след конфликти, най-вече със силен емоционален заряд. Преди концерт в Англия, той влиза в ожесточен спор с тогавашния си любовник Бил Райд. Райд захапва лакътя на Фреди толкова силно, че отпечатъците от зъбите му стоят дълго време, а раната кърви обилно.

Друг техен скандал оставя хотелската им стая пълна със счупени стъкла и изкъртена мазилка.

- В друг скандал с Райд двамата си викат в продължение на толкова много време, че на следващата сутрин Меркюри се буди с дрезгав глас и няма възможност да пее следващата вечер в САЩ на изключително известно вариете шоу. Той прекарва целия ден в опити да възвърне гласа и успява навреме.

- След чекиране за полет за Ню Йорк от Токио Меркюри открива, че самолетът, с който са летели, е DC10 - модел, който е давал дефекти в миналото. Той отказва да лети с него и си взима билет за следващия полет - 14 часа по-късно.

- Меркюри толкова обича котките си, че по време на концерти се обажда в дома си, за да ги чуе. Някогашното му гадже и дългогодишна приятелка Мери Остин държала котките до телефона, за да могат да чуят как Фреди говори. Той също така има и техни портрети.

Снимка: www.freddiemercury.com

- Асистентите му са били задължени да носят със себе си лист и химикал, в случай че Меркюри получи неочаквано вдъхновение. Текстът на "Life Is Real" се появява по време на полет над Атлантика от Ню Йорк.

- Има сестра, която носи красивото име Кашмира.

- По време на турне в САЩ той разбира, че Тони Бастин, с който излиза във Великобритания, е видян с друг. Ядосан, Меркюри плаща на Бастин полет до САЩ под предлог, че иска да го види. Веднага след като каца, му казва, че всичко между тях е приключило. Той задържа котката на Бастин - Оскар.

Снимка: www.freddiemercury.com

Ето какво каза големият Фреди:

"Няма да бъда просто звезда, а ще се превърна в легенда. Дори и да нямам пукнато пени, ще ходя като персийски принц и никой няма да може да ме спре", казва Фреди още докато е безпаричен студент

"Когато съм на сцената, съм екстровертен, но отвътре аз съм един съвсем различен човек.

"Парите не могат да купят щастие, но, по дяволите, могат да ти го донесат!"

"Винаги съм знаел, че съм звезда. А сега вече и останалата част от света се съгласи с мен."

"Аз съм само една музикална проститутка, душице."

Снимка: www.freddiemercury.com

"Когато имам връзка, винаги се хвърлям в нея с цялото си сърце. Не съм привърженик на половинчатите мерки и на компромисите. Просто не мога да понасям никакви компромиси. Раздавам се целия, защото съм си такъв."

"Опитвам се да се сдържам, когато някой ме привлича, но просто не мога да контролирам любовта и тя се развихря. Твърде бързо се включвам и накрая винаги се оказвам наранен. Може би просто привличам неподходящите хора? Целият съм в белези. Но не мога иначе, понеже съм мек по душа."

"Прекаляването е част от природата ми. Обикновеността е болест. Силно се нуждая от усещането за опасност и вълнение. Никога не се боя да рискувам"

Снимка: www.freddiemercury.com

"Не искам да променям света с нашата музика. В песните ни няма скрити послания. Обичам да пиша песни за съвременна консумация."

"Аз съм сигурен, че любовта е над всичко, но тя може и да те унищожи. Трябва да бъдеш много силен. Любовта може да разруши всичко, което си създал, ако й го позволиш."

"Можете да имате всичко в живота и въпреки това да останете най-самотния човек. И това е най-тежката самота. Успехът ми донесе почитатели от цял свят и милиони лири стерлинги. Но не ми позволи да притежавам oнова, от което всички се нуждаем: любов и постоянна връзка. За мен любовта е като руска рулетка."

Снимка: www.freddiemercury.com

"Изцяло праволинейните хора ме отегчават до смърт. Харесва ми да се обграждам със странни и интересни хора, защото те ми носят усещането за пълнотата на живота. Да, аз харесвам чудаците."

"Обичам да постигам всичко сам. А всичко, което са направили за мен и са ми дали е просто една утешителна награда за пораженията ми."

"Животът е игра. Всичко зависи от вас, вашите идеи и вашите мисли. Ще трябва само да се вдигнете от дивана и да тръгнете напред, макар и бавно, до върха!"

"Моята душа, подобно на медала, има две страни: едната е светла, а другата е тъмна."

Снимка: www.freddiemercury.com

"Обичам да постигам всичко сам. А всичко, което са направили за мен и са ми дали е просто една утешителна награда за пораженията ми."

"Не искам да се озова в рая след смъртта си - в ада ще е много по-добре. Само си помислете за всички интересни хора, които може да срещнете там и веднага ще ви се прииска и вие да се озовете там."

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите