Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-доброто от европейското кино на Синелибри 2022

КИНО И ЛИТЕРАТУРА

Най-доброто от европейското кино на Синелибри 2022

Сред гвоздеите в програмата е номинираната за "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция филмова адаптация на пиесата "Синът" на Флориан Зелер

Почитателите на ексцентричния испански художник Салвадор Дали не бива да пропускат биографичната драма "ДалиЛенд" с Бен Кингсли в главната роля, чиято галапремиера се състоя на кинофестивала в Торонто (Източник: Синелибри)

От днес, 19 септември, билетите за всички прожекции и съпътстващи събития от програмата на Синелибри в столицата са вече в продажба. Днес тръгват в продажба и билетите за богатата селекция от филмови заглавия, включени в паралелното онлайн издание на фестивала в най-голямата българска онлайн платформа за филми. 

Всяка от екранизираните книги е издадена у нас или предстои да излезе в навечерието на съответната филмова премиера. "Супергерои" на Паоло Дженовезе е адаптация на собствения му роман - трагикомична дисекция на една двойка, пресъздадена от магнетичния тандем Алесандро Борги и Жасмин Тринка (Източник: Синелибри)

Още

Синелибри 2022: Международен конкурс за пълнометражен игрален филм

Синелибри 2022: Международен конкурс за пълнометражен игрален филм

Старт на фестивала на 8 октомври дава антиутопичната приказка φ1.618 на режисьора Теодор Ушев, адаптация по романа "Пумпал" на Владислав Тодоров.

Това е единственото българско заглавие в тазгодишната международна конкурсна програма за пълнометражен игрален филм. Освен състезателната програма Синелибри ще предложи и впечатляващ списък от заглавия, разпределени в няколко паралелни секции. Сред кино-литературните удоволствия се открояват заглавията "Супергерои", "В очакване на Боджангълс", "Обещания", "Цветовете на пожара" и "Сляпа върба, спяща жена".

С мощен устрем след представянето си във Венеция, където беше номиниран за наградата "Хоризонти", у нас пристига филмът "Синдикалистката" на режисьора Жан-Пол Саломе с великолепната Изабел Юпер в главната роля (Източник: Синелибри)

Още

 „φ1.618“ на Теодор Ушев открива фестивала Синелибри на 8 октомври

„φ1.618“ на Теодор Ушев открива фестивала Синелибри на 8 октомври

Всяка от екранизираните книги е издадена у нас или предстои да излезе в навечерието на съответната филмова премиера. "Супергерои" на Паоло Дженовезе е адаптация на собствения му роман - трагикомична дисекция на една двойка, пресъздадена от магнетичния тандем Алесандро Борги и Жасмин Тринка.

Творба, която ни кара да си зададем прост, но дълбок въпрос: необходимо ли е да притежаваш суперсили, за да създадеш семейство, което да устои на времето? Елегантната историческа драма "Цветовете на пожара" на Кловис Корнияк, адаптация по романа на Пиер Льометр, е своеобразно продължение на филмовия шедьовър "Ще се видим там горе" - също екранизация по Льометр.

Сред гвоздеите в програмата е номинираната за "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция филмова адаптация на пиесата "Синът" на Флориан Зелер, която е част от трилогията, включваща и безапелационния филм "Бащата" на същия драматург и режисьор (Източник: Синелибри)

Още

Синелибри 2022 ще се проведе между 8 и 30 октомври под мотото „Преоткритото време“

Синелибри 2022 ще се проведе между 8 и 30 октомври под мотото „Преоткритото време“

В "Цветовете на пожара" блести грандамата на френското кино Фани Ардан. И докато сме на френска вълна, няма как да не отбележим премиерата на романтичната мелодрама "В очакване на Боджангълс" в компанията на самия Оливие Бурдо, автор на едноименния бестселър, удостоен с множество награди! Във филма сияе нашумялата белгийска актриса Виржини Ефира, партнира й Ромен Дюри.

Освен че пристига в качеството си на член на журито в конкурса за пълнометражен игрален филм, Бурдо ще представи пред софийската публика книгата и филма по нея, както и новия си роман - "Флорида", натоварен с огромни очаквания от читателите.

С номинация за "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция и веднага след специалното си представяне на кинофестивала в Торонто у нас пристигат "Децата на другите", любопитна комедийна драма с режисьор и сценарист Ребека Злотовски (Източник: Синелибри)

Друг член на журито - очарователната и невероятно талантлива Аманда Стерс, ще представи филма си "Обещания", адаптация на собствения й роман, който току-що излезе на български език в превод на Красимир Петров.

Зрителите ще могат да се насладят и на още една нейна кинотворба - прелестната комедия със сатирични ноти "Мадам", в която участва цяло съзвездие от актьори - Тони Колет, Роси де Палма, Харви Кайтел и др. Няма да останат разочаровани и ревностните фенове на японския писател Харуки Мураками, чийто сборник с разкази "Сляпа върба, спяща жена" вече има българско издание.

Няма да останат разочаровани и ревностните фенове на японския писател Харуки Мураками, чийто сборник с разкази "Сляпа върба, спяща жена" вече има българско издание (Източник: Синелибри)

Нещо повече, в рамките на Синелибри ще бъде показан едноименният френско-канадски анимационен филм, създаден по мотиви от книгата, който отнесе Нaградата на журито от Международния фестивал на анимационния филм в Анеси.

Сред гвоздеите в програмата е номинираната за "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция филмова адаптация на пиесата "Синът" на Флориан Зелер, която е част от трилогията, включваща и безапелационния филм "Бащата" на същия драматург и режисьор.

Друг член на журито - очарователната и невероятно талантлива Аманда Стерс, ще представи филма си "Обещания", адаптация на собствения й роман, който току-що излезе на български език в превод на Красимир Петров (Източник: Синелибри)

Още

Филмът "Събитието" получи голямата награда на "Синелибри"

Филмът "Събитието" получи голямата награда на "Синелибри"

С мощен устрем след представянето си във Венеция, където беше номиниран за наградата "Хоризонти", у нас пристига филмът "Синдикалистката" на режисьора Жан-Пол Саломе с великолепната Изабел Юпер в главната роля! В основата на сюжета, който засяга важна социална и политическа проблематика, стои разследване в областта на ядрената енергетика. Почитателите на ексцентричния испански художник Салвадор Дали не бива да пропускат биографичната драма "ДалиЛенд" с Бен Кингсли в главната роля, чиято галапремиера се състоя на кинофестивала в Торонто.

С номинация за "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция и веднага след специалното си представяне на кинофестивала в Торонто у нас пристигат "Децата на другите", любопитна комедийна драма с режисьор и сценарист Ребека Злотовски, и филмът "Да живееш" - римейк на японския шедьовър "Ikiru" (1952), чийто сценарий е дело на известния писател Казуо Ишигуро.

На фестивала ще видим и романтичната мелодрама "В очакване на Боджангълс" в компанията на самия Оливие Бурдо, автор на едноименния бестселър, удостоен с множество награди! Във филма сияе нашумялата белгийска актриса Виржини Ефира, партнира й Ромен Дюри (Източник: Синелибри)

Още

Бляскав старт на Синелибри 2021

Бляскав старт на Синелибри 2021

"Да живееш" на режисьора Оливър Херманус, с Бил Наи в главната роля, неслучайно беше номиниран за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан.

Комплимент за почитателите на кинолегендата Жан-Жак Ано е най-новият му филм - "Нотр Дам гори", който възпроизвежда чудовищния пожар в Париж от април 2019 година. Резултатът е върхово кинематографично постижение, отдаващо почит на една от най-великите катедрали на света.

Още

Най-добрите заглавия от европейското кино за тази година на Синелибри 2021

Най-добрите заглавия от европейското кино за тази година на Синелибри 2021

И тази година Синелибри ще има дигитално издание в интервала 08-30 октомври, т.е. паралелно с прожекциите в кината. То ще се състои в утвърдилата се вече онлайн платформа Neterra.TV+, пространство, което дава легален достъп до съвременно българско и международно аудио-визуално съдържание.

Над 35 филма от програмата на Синелибри ще са налични на една от платените стрийминг платформи през октомври, в т.ч. трепетно очаквани заглавия като "Петер фон Кант", "Колибрито", "Осемте планини", "Супергерои", "В очакване на Боджангълс", "Дневникът на подправките", "Мълчаливото момиче", "Ерна на война", "Лимонов сладкиш с маково семе" и много други. Предвидени са изключително атрактивни пакетни цени, от които могат да се възползват зрители в цялата страна!

Предстои да бъдат обявени всички останали гости и събития, в т.ч. за най-малките зрители, журито в конкурсите за документално кино и късометражен филм, традиционните галавечери на културите и програмата на фестивала по градове.

Синелибри 2022 се реализира с подкрепата на Столична програма "Култура", Национален филмов център, Фонд "Култура" на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Още

Пол Верховен - забраненият

Пол Верховен - забраненият

Още

5 френски филма, които да гледате тази есен

5 френски филма, които да гледате тази есен

Още

Синелибри 2021 с филми по Филип Рот и Стефан Цвайг

Синелибри 2021 с филми по Филип Рот и Стефан Цвайг

Още

Провокативната драма "Бенедета" на Пол Верховен открива фестивала Синелибри 2021

Провокативната драма "Бенедета" на Пол Верховен открива фестивала Синелибри 2021

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Германският филм "Учителска стая" спечели наградата LUX за 2024

Той бе номиниран сред още четири заглавия, сред които и "Паднали листа" на финландския режисьор Аки Каурисмаки

Питър Грийнауей снима филм с Дъстин Хофман и Хелън Хънт в Италия

Снимките на неозаглавения филм се провеждат в Лука, Италия. Историята, също написана от Грийнауей, разказва за писател, който се подготвя за смъртта си

Агнешка Холанд започна снимките на филма си, посветен на Франц Кафка

Лентата ще представи живота на един от най-големите писатели в световната литература под формата на мозайка

Новата директорка на "Берлинале" няма да толерира проява на омраза

"Като филмов фестивал трябва да защитим преди всичко пространството, в което творците могат да говорят за работата си" - това каза Триша Тътъл в комисията по култура на германския парламент.

Филмът за Тръмп с Мария Бакалова и "Безсрамните" на Константин Божанов са в официалната селекция в Кан

Номинараната за "Оскар" актриса се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм "Стажантът" на Али Абаси, който е включен в конкурсната програма и ще се съревновава за "Златна палма"

Дейвид Кроненбърг, Франсис Форд Копола и Кирил Серебренников в конкурсната програма в Кан

Видове доброта" (Kinds of Kindness) на Йоргос Лантимос - мистериозното продължение на "Клети създания", отново събира гръцкия режисьор с актрисата Ема Стоун