Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-доброто от европейското кино на Синелибри 2022

КИНО И ЛИТЕРАТУРА

Най-доброто от европейското кино на Синелибри 2022

Сред гвоздеите в програмата е номинираната за "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция филмова адаптация на пиесата "Синът" на Флориан Зелер

Почитателите на ексцентричния испански художник Салвадор Дали не бива да пропускат биографичната драма "ДалиЛенд" с Бен Кингсли в главната роля, чиято галапремиера се състоя на кинофестивала в Торонто (Източник: Синелибри)

От днес, 19 септември, билетите за всички прожекции и съпътстващи събития от програмата на Синелибри в столицата са вече в продажба. Днес тръгват в продажба и билетите за богатата селекция от филмови заглавия, включени в паралелното онлайн издание на фестивала в най-голямата българска онлайн платформа за филми. 

Всяка от екранизираните книги е издадена у нас или предстои да излезе в навечерието на съответната филмова премиера. "Супергерои" на Паоло Дженовезе е адаптация на собствения му роман - трагикомична дисекция на една двойка, пресъздадена от магнетичния тандем Алесандро Борги и Жасмин Тринка (Източник: Синелибри)

Още

Синелибри 2022: Международен конкурс за пълнометражен игрален филм

Синелибри 2022: Международен конкурс за пълнометражен игрален филм

Старт на фестивала на 8 октомври дава антиутопичната приказка φ1.618 на режисьора Теодор Ушев, адаптация по романа "Пумпал" на Владислав Тодоров.

Това е единственото българско заглавие в тазгодишната международна конкурсна програма за пълнометражен игрален филм. Освен състезателната програма Синелибри ще предложи и впечатляващ списък от заглавия, разпределени в няколко паралелни секции. Сред кино-литературните удоволствия се открояват заглавията "Супергерои", "В очакване на Боджангълс", "Обещания", "Цветовете на пожара" и "Сляпа върба, спяща жена".

С мощен устрем след представянето си във Венеция, където беше номиниран за наградата "Хоризонти", у нас пристига филмът "Синдикалистката" на режисьора Жан-Пол Саломе с великолепната Изабел Юпер в главната роля (Източник: Синелибри)

Още

 „φ1.618“ на Теодор Ушев открива фестивала Синелибри на 8 октомври

„φ1.618“ на Теодор Ушев открива фестивала Синелибри на 8 октомври

Всяка от екранизираните книги е издадена у нас или предстои да излезе в навечерието на съответната филмова премиера. "Супергерои" на Паоло Дженовезе е адаптация на собствения му роман - трагикомична дисекция на една двойка, пресъздадена от магнетичния тандем Алесандро Борги и Жасмин Тринка.

Творба, която ни кара да си зададем прост, но дълбок въпрос: необходимо ли е да притежаваш суперсили, за да създадеш семейство, което да устои на времето? Елегантната историческа драма "Цветовете на пожара" на Кловис Корнияк, адаптация по романа на Пиер Льометр, е своеобразно продължение на филмовия шедьовър "Ще се видим там горе" - също екранизация по Льометр.

Сред гвоздеите в програмата е номинираната за "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция филмова адаптация на пиесата "Синът" на Флориан Зелер, която е част от трилогията, включваща и безапелационния филм "Бащата" на същия драматург и режисьор (Източник: Синелибри)

Още

Синелибри 2022 ще се проведе между 8 и 30 октомври под мотото „Преоткритото време“

Синелибри 2022 ще се проведе между 8 и 30 октомври под мотото „Преоткритото време“

В "Цветовете на пожара" блести грандамата на френското кино Фани Ардан. И докато сме на френска вълна, няма как да не отбележим премиерата на романтичната мелодрама "В очакване на Боджангълс" в компанията на самия Оливие Бурдо, автор на едноименния бестселър, удостоен с множество награди! Във филма сияе нашумялата белгийска актриса Виржини Ефира, партнира й Ромен Дюри.

Освен че пристига в качеството си на член на журито в конкурса за пълнометражен игрален филм, Бурдо ще представи пред софийската публика книгата и филма по нея, както и новия си роман - "Флорида", натоварен с огромни очаквания от читателите.

С номинация за "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция и веднага след специалното си представяне на кинофестивала в Торонто у нас пристигат "Децата на другите", любопитна комедийна драма с режисьор и сценарист Ребека Злотовски (Източник: Синелибри)

Друг член на журито - очарователната и невероятно талантлива Аманда Стерс, ще представи филма си "Обещания", адаптация на собствения й роман, който току-що излезе на български език в превод на Красимир Петров.

Зрителите ще могат да се насладят и на още една нейна кинотворба - прелестната комедия със сатирични ноти "Мадам", в която участва цяло съзвездие от актьори - Тони Колет, Роси де Палма, Харви Кайтел и др. Няма да останат разочаровани и ревностните фенове на японския писател Харуки Мураками, чийто сборник с разкази "Сляпа върба, спяща жена" вече има българско издание.

Няма да останат разочаровани и ревностните фенове на японския писател Харуки Мураками, чийто сборник с разкази "Сляпа върба, спяща жена" вече има българско издание (Източник: Синелибри)

Нещо повече, в рамките на Синелибри ще бъде показан едноименният френско-канадски анимационен филм, създаден по мотиви от книгата, който отнесе Нaградата на журито от Международния фестивал на анимационния филм в Анеси.

Сред гвоздеите в програмата е номинираната за "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция филмова адаптация на пиесата "Синът" на Флориан Зелер, която е част от трилогията, включваща и безапелационния филм "Бащата" на същия драматург и режисьор.

Друг член на журито - очарователната и невероятно талантлива Аманда Стерс, ще представи филма си "Обещания", адаптация на собствения й роман, който току-що излезе на български език в превод на Красимир Петров (Източник: Синелибри)

Още

Филмът "Събитието" получи голямата награда на "Синелибри"

Филмът "Събитието" получи голямата награда на "Синелибри"

С мощен устрем след представянето си във Венеция, където беше номиниран за наградата "Хоризонти", у нас пристига филмът "Синдикалистката" на режисьора Жан-Пол Саломе с великолепната Изабел Юпер в главната роля! В основата на сюжета, който засяга важна социална и политическа проблематика, стои разследване в областта на ядрената енергетика. Почитателите на ексцентричния испански художник Салвадор Дали не бива да пропускат биографичната драма "ДалиЛенд" с Бен Кингсли в главната роля, чиято галапремиера се състоя на кинофестивала в Торонто.

С номинация за "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция и веднага след специалното си представяне на кинофестивала в Торонто у нас пристигат "Децата на другите", любопитна комедийна драма с режисьор и сценарист Ребека Злотовски, и филмът "Да живееш" - римейк на японския шедьовър "Ikiru" (1952), чийто сценарий е дело на известния писател Казуо Ишигуро.

На фестивала ще видим и романтичната мелодрама "В очакване на Боджангълс" в компанията на самия Оливие Бурдо, автор на едноименния бестселър, удостоен с множество награди! Във филма сияе нашумялата белгийска актриса Виржини Ефира, партнира й Ромен Дюри (Източник: Синелибри)

Още

Бляскав старт на Синелибри 2021

Бляскав старт на Синелибри 2021

"Да живееш" на режисьора Оливър Херманус, с Бил Наи в главната роля, неслучайно беше номиниран за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан.

Комплимент за почитателите на кинолегендата Жан-Жак Ано е най-новият му филм - "Нотр Дам гори", който възпроизвежда чудовищния пожар в Париж от април 2019 година. Резултатът е върхово кинематографично постижение, отдаващо почит на една от най-великите катедрали на света.

Още

Най-добрите заглавия от европейското кино за тази година на Синелибри 2021

Най-добрите заглавия от европейското кино за тази година на Синелибри 2021

И тази година Синелибри ще има дигитално издание в интервала 08-30 октомври, т.е. паралелно с прожекциите в кината. То ще се състои в утвърдилата се вече онлайн платформа Neterra.TV+, пространство, което дава легален достъп до съвременно българско и международно аудио-визуално съдържание.

Над 35 филма от програмата на Синелибри ще са налични на една от платените стрийминг платформи през октомври, в т.ч. трепетно очаквани заглавия като "Петер фон Кант", "Колибрито", "Осемте планини", "Супергерои", "В очакване на Боджангълс", "Дневникът на подправките", "Мълчаливото момиче", "Ерна на война", "Лимонов сладкиш с маково семе" и много други. Предвидени са изключително атрактивни пакетни цени, от които могат да се възползват зрители в цялата страна!

Предстои да бъдат обявени всички останали гости и събития, в т.ч. за най-малките зрители, журито в конкурсите за документално кино и късометражен филм, традиционните галавечери на културите и програмата на фестивала по градове.

Синелибри 2022 се реализира с подкрепата на Столична програма "Култура", Национален филмов център, Фонд "Култура" на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Още

Пол Верховен - забраненият

Пол Верховен - забраненият

Още

5 френски филма, които да гледате тази есен

5 френски филма, които да гледате тази есен

Още

Синелибри 2021 с филми по Филип Рот и Стефан Цвайг

Синелибри 2021 с филми по Филип Рот и Стефан Цвайг

Още

Провокативната драма "Бенедета" на Пол Верховен открива фестивала Синелибри 2021

Провокативната драма "Бенедета" на Пол Верховен открива фестивала Синелибри 2021

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Премиера на "Колите, с които нахлухме в капитализма" закрива София ДокуМентал 2022

Прожекцията е на 28 септември 2022, кино Люмиер от 18:00 ч. и от 20:00 ч.

Вижте наградите на Третото издание на София ДокуМентал

Форумът "Балкански документален пазар" и международното жури на София ДокуМентал наградиха най-смелите и обещаващи филми и проекти

Във Варна започна кинофестивалът "Златна роза"

Тридесет и едно заглавия, от които 15 пълнометражни и 16 късометражни, спорят за наградите

"В Сърцето на Машината" е българското предложение за чуждоезичен Оскар

Комисия реши българското предложение за 95-ите награди "Оскар" за международен пълнометражен филм да бъде филмът на Мартин Макариев "В Сърцето на Машината"

Педро Алмодовар се отказва от своя първи англоезичен филм

Филмът "Наръчник за чистачки" с Кейт Бланшет в главната роля и правен от нейната продуцентска компания "Dirty Films" няма да види бял свят

Нетфликс обръща поглед към зрелищното спасяване на тайландските деца, хванати в капан в пещера

Драмата с тима "Дивите глигани" прикова вниманието на света през 2018 г. Момчетата и треньорът им попаднаха в капан в пещерата Тхам Луанг на 1000 метра под повърхността. Те останаха блокирани във вътрешността й в продължение на две седмици