Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Синелибри 2022: Международен конкурс за пълнометражен игрален филм

КИНО И ЛИТЕРАТУРА

Синелибри 2022: Международен конкурс за пълнометражен игрален филм

Международно жури от изтъкнати артисти ще оценява 10 премиерни заглавия

Президент на журито на осмото издание на кино-литературния фестивал е една от най-ярките фигури на съвременното българско киноизкуство: режисьорът Камен Калев (Източник: Синелибри)

След по-малко от месец е официалното откриване на Синелибри 2022.

Между 8 и 30 октомври ни очаква възхитителна кино-литературна програма, амбицирана не просто да ни изтръгне за малко от грижите на деня, а да ни помогне да преоткрием себе си и хората около нас в странното време, в което живеем.

Оливие Бурдо - нашумял френски писател, автор на сърцераздирателния бестселър "В очакване на Боджангълс", чиято екранна адаптация е част от извънконкурсната програма на фестивала (Източник: Синелибри)

Настана моментът да обявим престижното международно жури в конкурса за пълнометражен игрален филм, както и съответните филмови заглавия, състезаващи се за голямата награда за майсторска литературна адаптация. Те ще бъдат показани на Синелибри веднага след бурните овации и отличия, с които се сдобиха на световните кинофоруми!

Член на журито е нашумялата френска писателка, драматург, сценарист и режисьор Аманда Стерс, автор на над десет романа, няколко от които са адаптирани за голям екран и режисирани от самата нея (Източник: Синелибри)

Още

 „φ1.618“ на Теодор Ушев открива фестивала Синелибри на 8 октомври

„φ1.618“ на Теодор Ушев открива фестивала Синелибри на 8 октомври

Президент на журито на осмото издание на кино-литературния фестивал е една от най-ярките фигури на съвременното българско киноизкуство: режисьорът Камен Калев. Известен е с филмите "Източни пиеси", "Островът", "С лице надолу", представени на фестивалите в Сараево, Берлин, Ню Йорк, Стокхолм, Кан и др.

Последната му кинотворба представлява съзерцателен и елегичен триптих, озаглавен "Февруари", и присъства в официалната селекция на Кан 2020. Член на журито е нашумялата френска писателка, драматург, сценарист и режисьор Аманда Стерс, автор на над десет романа, няколко от които са адаптирани за голям екран и режисирани от самата нея.

В ролята на арбитри тази година влизат още: Ясмин Пучи - италианска филмова и театрална актриса и водеща на телевизионни предавания; Марио Григоров - световноизвестен филмов композитор и пианист от български произход, който през 2014 г. написа оригиналната песен за "Фантастични животни и къде да ги намерим" съвместно с Дж. К. Роулинг (Източник: Синелибри)

Зрителите на Синелибри ще имат възможност да се насладят на пленителните адаптации "Мадам" (2017) и "Обещания" (2021), като вторият филм е премиерен за България и ще бъде представен паралелно с едноименния роман.

Още

Синелибри 2022 ще се проведе между 8 и 30 октомври под мотото „Преоткритото време“

Синелибри 2022 ще се проведе между 8 и 30 октомври под мотото „Преоткритото време“

В ролята на арбитри тази година влизат още: Ясмин Пучи - италианска филмова и театрална актриса и водеща на телевизионни предавания; Марио Григоров - световноизвестен филмов композитор и пианист от български произход, който през 2014 г. написа оригиналната песен за "Фантастични животни и къде да ги намерим" съвместно с Дж. К. Роулинг; Оливие Бурдо - нашумял френски писател, автор на сърцераздирателния бестселър "В очакване на Боджангълс", чиято екранна адаптация е част от извънконкурсната програма на фестивала! Освен че ще сподели отговорността за излъчването на тазгодишните лауреати, Бурдо ще представи пред българската публика новия си роман, озаглавен "Флорида".

Ирландското явление "Мълчаливото момиче", една безупречно композирана драма на реж. Колъм Бърейд, която ще се бори и за наградата "Оскар" (Източник: Синелибри)

Заглавията в конкурса за пълнометражен игрален филм тази есен са обособени в секция с красноречивото заглавие Veni, vidi, vici. Тя включва 10 отбрани кинопродукции, всяка от които заслужава специално внимание. Сред тях е дългоочакваният дебют в игралното кино на световноизвестния български аниматор Теодор Ушев.

Шеметната екранизация по мотиви от романа "Пумпал" на Владислав Тодоров φ1.618 ще потопи зрителите в мистериозния свят на биотитаните - микронация от безсмъртни, биологически съвършени хора. В конкурса влизат стилната драма "Колибрито" на режисьорката Франческа Аркибуджи по едноименния роман на Сандро Веронези, събрал възторжени отзиви и от критиката, и от широката публика, както и новият филм на неуморния Луи Гарел - ексцентричната комедия "Невинният", неслучайно номинирана за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан.

Копродукцията на Италия, Белгия и Франция "Осемте планини" е хипнотична адаптация по романа на Паоло Кониети, заслужено номинирана за "Златна палма" и удостоена с Наградата на журито от кинофестивала в Кан (Източник: Синелибри)

Още

Франсоа Озон пред Dir.bg: Не се страхувам от сянката на Фасбиндер

Франсоа Озон пред Dir.bg: Не се страхувам от сянката на Фасбиндер

Продължаваме с още силни заглавия: копродукцията на Италия, Белгия и Франция "Осемте планини" е хипнотична адаптация по романа на Паоло Кониети, заслужено номинирана за "Златна палма" и удостоена с Наградата на журито от кинофестивала в Кан; драматичният романс "Алени платна" на режисьора Пиетро Марчело (познат у нас с екранизацията на романа "Мартин Идън") е свободна адаптация по повестта на Александър Грин "Корабът с алени платна".

Филмът откри прочутата "15-дневка на режисьорите" в Кан и стана предмет на задълбочен анализ; "Да живееш" е изключително любопитен британски римейк на японския шедьовър "Ikiru" (1952), дело на режисьора Акира Куросава, и ще бъде прожектиран у нас веднага след участието си на фестивалите във Венеция и Торонто.

В състезателната програма на Синелибри участва и отрупаната с отличия индонезийска историческа драма "Преди, сега и после" на режисьорката Камила Андини, един филм с незабравима атмосфера и сияйни актьорски превъплъщения (Източник: Синелибри)

Сценарият е дело на Нобеловия лауреат за литература Казуо Ишигуро. "Петер фон Кант" е последният филм на изтънчения провокатор на френското кино Франсоа Озон, оригинална интерпретация на шедьовъра "Горчивите сълзи на Петра фон Кант" на Райнер Фасбиндер.

На фестивала ще можем да гледаме премиерно за България най-новия филм на Франсоа Озон "Петър фон Кант", който откри фестивала Берлинале тази година (Източник: Синелибри)

Тази бляскава поредица от заглавия ще бъде допълнена от ирландското явление "Мълчаливото момиче", една безупречно композирана драма на реж. Колъм Бърейд, която ще се бори и за наградата "Оскар".

Още

Филмът "Събитието" получи голямата награда на "Синелибри"

Филмът "Събитието" получи голямата награда на "Синелибри"

В състезателната програма на Синелибри участва и отрупаната с отличия индонезийска историческа драма "Преди, сега и после" на режисьорката Камила Андини, един филм с незабравима атмосфера и сияйни актьорски превъплъщения. За наградата за най-талантлива литературна адаптация тази година ще се съревновава и копродукцията на Италия и Франция "Носталгия" на режисьора Марио Мартоне, номинирана за "Златна палма" и спечелила четири награди на италианските киножурналисти: за режисура, сценарий, най-добър актьор в главна роля (Пиерфранческо Фавино) и най-добър актьор в поддържаща роля.

В конкурса влизат стилната драма "Колибрито" на режисьорката Франческа Аркибуджи по едноименния роман на Сандро Веронези, събрал възторжени отзиви и от критиката (Източник: Синелибри)

Още

Пол Верховен - забраненият

Пол Верховен - забраненият

Предстои да обявим останалата част от програмата в София и страната, екипите от арбитри в конкурсите за документален и късометражен филм, специалните гости и традиционните съпътстващи събития, а на 19 септември ще бъдат пуснати в продажба билетите за всички фестивални събития! И тази година фестивалът ще има паралелно дигитално издание в платформата Neterra.TV+ в интервала 8-30 октомври.

Синелибри 2022 се реализира с подкрепата на Столична програма "Култура", Национален филмов център, Фонд "Култура" на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Още

Бляскав старт на Синелибри 2021

Бляскав старт на Синелибри 2021

Още

Наближава фестивалът Синелибри, който ще ни отведе към света на киното и литературата

Наближава фестивалът Синелибри, който ще ни отведе към света на киното и литературата

Още

Синелибри 2021 с филми по Филип Рот и Стефан Цвайг

Синелибри 2021 с филми по Филип Рот и Стефан Цвайг

Още

Най-добрите заглавия от европейското кино за тази година на Синелибри 2021

Най-добрите заглавия от европейското кино за тази година на Синелибри 2021

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дж. К. Роулинг срещу Тодор Живков, а?

Просто аналогия за съперничество, всеобхватно за цялата ни държава, в каквито навлиза и филмът "Книга за хората" на Владислав Лаков

Първият носител на Наградата за Кино 355, Йордан Михайловски, с трети филм, продуциран от Деси Тенекеджиева и Nova Film

Историята на "ЕХО II" е вдъхновена от култовият роман на Уилиям Голдинг „Повелителят на мухите“ и е силно повлияна от фарса в "нашенското" възприятие за политика

Наградените филми все по-рядко пълнят кината

Това явление стана още по-ясно изразено през последните десет години

Актьорът Любен Чаталов откри своя звезда и посади дръвче в Алеята на златните липи в Стара Загора

Това се случи по време на Десетото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа"

"Златна палма" в Кан бе присъдена на филма на френската режисьорка Жустин Трие "Анатомия на едно падение"

Наградата на най-добра режисура на кинофестивала в Кан бе присъдена на Чан Ан Хун, призът за най-добра женска роля получи туркинята Мерве Диздар, а за най-добра мъжка роля - японецът Коджи Якушо

Британският филм "Как да правим секс" получи наградата "Особен поглед" на кинофестивала в Кан

Дебютният филм на Уокър представя историята на три девойки, които отиват на ваканция на остров Крит