Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българката през погледа на света в многоезично издание

НОВА КНИГА

Българката през погледа на света в многоезично издание

"Пролетно време млади български девойки се разпръскват на групи всекидневно в тези градини и обират всички цъфтящи рози. Понякога тези девойки слагат кошниците на земята и танцуват в кръг под звуците на овчарски кавал или като си пеят сами", разказва Voyage dans l`empire Othoman (1829), цитирано в "Българката през погледа на света"

Снимка: iStock by Getty Images

Многоезично издание представя българката през погледа на света с английски, френски, немски и испански източници.

Автор на "Светът за българката" е Димитър Димитров, съобщават издателите от "Изток запад". Това е начало на поредица, а първата книга е с подзаглавие "Априлско въстание, рози, мода, изкуство".

Още

Българката, която BBC пожела да слуша

Българката, която BBC пожела да слуша

"Българските жени са дарени с благоразумие, което е трудно въобразимо, ако не си го преживял; и въпреки това те не са необщителни", пише Voyage littеraire de la Grеce през 1776 г.

"Мъжете и жените в розовите градини във и около Казанлък са с хубав ръст и изящни маниери, и въпреки че жените рядко са красиви, те притежават онзи безименен чар, породен от съвършено здраве и горда добродетел", посочва Europe in Storm and Calm през 1885 г.

Издателство "Изток-Запад"

"Пролетно време млади български девойки се разпръскват на групи всекидневно в тези градини и обират всички цъфтящи рози. Понякога тези девойки слагат кошниците на земята и танцуват в кръг под звуците на овчарски кавал или като си пеят сами. Те са най-красивите и най-изящните селски жени в Турция", разказва Voyage dans l`empire Othoman (1829).

Още

Везбата - жаждата на българката за красота и любов

Везбата - жаждата на българката за красота и любов

Димитър Димитров завършва математика в Националната математическа гимназия и СУ "Св. Климент Охридски". Като ученик и студент му излиза славата на дисидентски мислещ човек и през 1979 г. отива на екскурзия в Италия с намерението да емигрира. Прекарва десет месеца в лагерите за емигранти в Триест и Латина, след което постъпва на работа в българската секция на Би Би Си в Лондон.

Там създава програмата "История и политика", която води до края на 2005 г. Тя е на изцяло българска тематика и включва множество разговори с българи, емигрирали от комунистическа България.

Автор е на книгата "Съветска България", излязла в две части, и съавтор в сборника "Би Би Си и България". През 2002 г. Димитров получава голямата награда на радиофестивала в Албена "Сребърна вълна" за излъчената по Би Би Си програма "Светът в действие" на 11 ноември 2001 г. за терористичните атаки в САЩ.

Малко след излизането на третата книга от поредицата "Светът за българския воин", Димитър Димитров е награден от министъра на отбраната с юбилеен медал "100 години Първа световна война".

Медалът се връчва за популяризиране на българската военна история, издирването и публикуването на материали в чуждестранния печат за подвига и героизма на Българската армия през Балканските войни и Първата световна война.

Още

Емигранти - изгубените мечти

Емигранти - изгубените мечти

Още

 Издателство "Изток-Запад" представя: "В царството на илюзиите" на Амброуз Биърс (Откъс)

Издателство "Изток-Запад" представя: "В царството на илюзиите" на Амброуз Биърс (Откъс)

Още

Един необикновен документален разказ за избора на първата Мис България

Един необикновен документален разказ за избора на първата Мис България

Още

Българската историческа диаспора - една забравена, но съществуваща България

Българската историческа диаспора - една забравена, но съществуваща България

 

 

 

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"За радостта и езика": Иван Теофилов събира в книга свои разговори в писма с Георги Господинов

Премиерата на тома е днес в Софийска градска художествена галерия (СГХГ)

10 книги с рецепти за здраве

Те ще ви подтикнат към по-здравословен начин на живот

"Трудни любови" от Итало Калвино

По случай 100-годишнината от рождението на гениалния италиански стилист Итало Калвино, "Колибри" ще предложи на българските читатели сборника с разкази "Трудни любови".

Октавио Пас - премиера на „Избрани есета“

"Срещу тишината и шума създавам Словото - свобода, която се създава и ме създава всеки ден" - Октавио Пас

Романът на Георги Господинов "Времеубежище" ще бъде публикуван на сръбски език

Сръбската издателска къща "Геопоетика" съобщи днес, че е откупила правата за публикуване на сръбски език на романа на Георги Господинов "Времеубежище", предаде Танюг

"Нежна е нощта" на Фицджералд за първи път с български илюстрации

Шедьовърът на Фицджералд , в иконичния превод на Димитри Иванов , е изрисуван от Дамян Дамянов