Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българската историческа диаспора - една забравена, но съществуваща България

БЪЛГАРИТЕ

Българската историческа диаспора - една забравена, но съществуваща България

Фондация Българска Памет, начело с нейния основател и председател д-р Милен Врабевски, стартират социалната кампания "Де е България", посветена на българите от историческата ни диаспора

2020 г. Участници в проекта "Де е България" (Източник: Фондация "Българска памет")

Фондация Българска Памет, начело с нейния основател и председател д-р Милен Врабевски, стартират социалната кампания "Де е България", посветена на българите от историческата ни диаспора - тези, които са останали извън пределите на страната не по свое желание.

Източник: Фондация "Българска памет"

По време на кампанията екипът на фондацията ще запознае аудиторията с начина на живот и неподправената любов към България на българите от най-многобройните ни историческите диаспори - тези в Украйна, Молдова, Македония, Сърбия и Албания.

Още

"Де е България?" - литература между глобално и локално

"Де е България?" - литература между глобално и локално

"Това е една забравена България, чието малко, но горящо огънче, е способно да се превърне в пламък, ако му бъде дадена възможност да стане пълноценна част от живота на страната ни", разказва д-р Милен Врабевски за българската историческа диаспора. Тези негови думи описват и причината, поради която преди 14 години той се заема с каузата да помогне на тези българи да се чувстват като неизменна част от нашата държава.

Най-мащабният проект в подкрепа на тази кауза е традиционният семинар, който Фондация Българска Памет организира всяка година под формата на образователна инициатива за европейска интеграция на младите ни сънародници от историческата диаспора. За 14 години семинарът вече има цели 26 издания.

"През 2007 г. за пръв път посетих Болградската гимназия в Украйна. Срещнахме немалка група българчета в двора на училището. Помолих ги да ми кажат какво да им донесем от България, а те отговориха в хор: "Благодарим Ви, но всичко си имаме. Искаме просто да видим нашата България!". Веднага вдигнах телефона и организирах всичко. След месец вече бяха в България на първото финансирано от мен семинарно занятие под формата на пътешествие из Прародината.", разказва д-р Врабевски за началото на мащабната идея.

Семинарите са основният, но не и единственият начин, по който Фондация Българска Памет полага усилия за това българската диаспора да се чувства като неизменна част от България. Инвестицията в сънародниците, които не по свое желание са останали извън пределите на България, през годините се изразява в наградни фондове за посещение в страната ни, в Европейския парламент, в грижа за студенти от диаспората, които са избрани да учат в България, в социално подпомагане на отлични ученици, финансиране на разходи за лечение и др. По инициатива на д-р Врабевски през 2019 г. се организира и първата в историята среща на директорите на училища от България и Македония.

Още през 2008 и 2009-та година д-р Врабевски изпраща пълни тир с български учебници, предназначени за училищата в Украйна и Молдова, в които преподават български език.

Даренията към регионите с преобладаващо българско насление, част от диаспората, продължават и през следващите години, а най-големите от тях се осъществяват през последните две - Милен Врабевски финансира обособяването на няколко компютърни зали в училища в Албания и Македония, закупува пожарна кола, линейка и автомобил за социален патронаж за Пустец, Албания, с които до онзи момент албанската община, в която живеят много етнически българи, не разполага.

Още

Варна осъмна с въпроса "Де е България?" и с вдъхновяващи родолюбиви мисли

Варна осъмна с въпроса "Де е България?" и с вдъхновяващи родолюбиви мисли

В разгара на пандемията от Covid-19, през април 2020 г., д-р Врабевски закупува предпазни средства за лекарите на първа линия от Република Северна Македония. Те са предназначени за градовете Струмица, Делчево и Свети Никола, а през месец май тази година по инициатива и финансиране на Милен Врабевски бяха открити два ваксинационни центъра на граничните пунктове Златарево и Станке Лисичково, предназначени за ваксиниране на гражданите на Република Северна Македония. Това се случи по времето, в което живеещите на територията на страната нямаха достъп до най-популярните и желани ваксини срещу Covid-19. На двата пункта бяха поставени повече от 5000 ваксини;

Кампанията на Фондация Българска Памет "Де е България?" цели да се превърне в онова деликатно напомняне към държавата и българските граждани, че съществува и една друга България, останала завинаги извън физическите граници на нашата Родина, но запечатана вовеки в родовите спомени на българите, останали извън пределите на България. Хора, които пазят в себе си българския възрожденския дух и са горди да наричат себе си българи.

Д-р Врабевски с участници в проекта (Източник: Фондация "Българска памет")

"Когато за първи път посетих България, почувствах, че си идвам вкъщи, че съм там, където трябва да бъда. Сякаш откакто съм се родил, съм бил на гости", споделя в свой разказ за живота като част от диаспората Димитър Романов, роден в Молдова.

Екипът на Фондация Българска Памет призовава всеки, който чувства тази тема близо до сърцето си, да напише своето послание и пожелание към братята и сестрите от историческата ни диаспора на имейл [email protected] Всички пожелания ще бъдат предадени на българските общности след края на кампанията.

"Понякога няколко добри думи, казани в точното време, са достатъчни да стоплят нечие сърце, да вдъхновят някого, да променят. На всяко събитие, в което взимам участие призовавам аудиторията да не забравя нашите сънародници, да им напише добра дума, за да знаят, че България мисли за тях"", споделя още д-р Врабевски.

Повече информация за кампанията "Де е България", както и много разкази на българите от диаспората, може да в сайта на Фондация Българска Памет - www.bgmf.eu.

Още

Българи у нас и по света отбелязаха Деня на българския фолклор - 22 юни (галерия)

Българи у нас и по света отбелязаха Деня на българския фолклор - 22 юни (галерия)

Още

Творбите на писатели от Молдова, България,  Бразилия и Италия бяха събрани в "Бесарабски гердан"

Творбите на писатели от Молдова, България, Бразилия и Италия бяха събрани в "Бесарабски гердан"

Още

"Прабългари в Космоса" изцяло на живо в интернет

"Прабългари в Космоса" изцяло на живо в интернет

Още

Ще станем европейци тогава, когато станем истински българи - не българи с европейски маски

Ще станем европейци тогава, когато станем истински българи - не българи с европейски маски

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Димитър Подвързачов – Хамлет принц Датски

На 6 октомври се навършиха 140 години от рождението на Димитър Подвързачов – поет, сатирик, журналист, редактор, преводач

Денят на независимостта - памет за "второто" ни Освобождение

40 години от изграждането на сегашния паметник на Незнайния воин (архивни снимки)

Те се подслониха под скромната стряха на българското училище

Дядо Славейков - Учител и човек с велика душа и любящо сърце

Анимации, любопитни експонати и един различен поглед към Съединението в НВИМ

На празника изложбите извънредно ще бъдат отворени за посещение със стандартното работно време от 10 до 18 часа

Строг към себе си, но винаги внимателен към другите: Цар Борис III сред народа (снимки)

Днес ще ви разкажем за някои малки епизоди от живота на един достоен и скромен човек, когото съдбата избира да титулува Цар, а народът добавя Обединител

Тържеството на политическата посредственост

"У нас вместо демокрация се е вкоренила изродената форма, която още Аристотел беше нарекъл охлократия - власт на тълпата, вместо власт на народа", пише юристът и вътрешен министър Николай П. Николаев статия от 1932 г.