Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

1000 жеста, които разкриват истината за хората

НОВА КНИГА ОТ КНИГОМАНИЯ

1000 жеста, които разкриват истината за хората

Издателство "Книгомания" пусна на българския пазар Илюстрован речник на жестовете от Жозеф Месенже (откъси)

"Илюстрован речник на жестовете", корица, Книгомания (Снимка: Книгомания)

Представяме ви най-новата книга, която излезе с логото на издателство "Книгомания" - Илюстрован речник на жестовете. Как да разгадаем езика на тялото от Жозеф Месенже, включващ 1000 жеста, които разкриват истината за хората.

Още

"Как работи психологията" - как мислим, чувстваме и действаме в реалния свят

"Как работи психологията" - как мислим, чувстваме и действаме в реалния свят

Искрени ли сте в приятелството, любовта или секса с хората, с които общувате? Какво мислят наистина за вас вашите събеседници - лъжат ли ви, или ви казват истината? Несъзнателните жестове и мимики, които съпътстват разговорите ни обаче, издават истинските намерения на хората. "Илюстрован речник на жестовете" с над 1000 примера от ежедневието ще ви помогне да разгадаете малките детайли в процеса на общуването, които винаги са ви убягвали, а носят скрит смисъл.

Ако се чудите защо често се проваляте на интервю за работа или при преговори, служебните срещи са неуспешни, а романтичната ви връзка не върви според очакванията ви, може би езикът на тялото ви в тези случаи ви дискредитира. Научете кои са жестовете и позите, които ще ви издигнат в очите на околните, ще им изпращате положителни сигнали или пък ще подпомогнат умението ви да флиртувате!

В днешно време усвояването и правилното използване на езика на тялото е задължителна необходимост, за да бъдете уверени и убедителни в общуването. С помощта на този изчерпателен наръчник ще умеете да анализирате и преценявате правдиво събеседниците си.

Жозеф Месенже (1945-2012) е психолог и един от най-известните специалисти в сферата на невербалното общуване. Автор е на множество трудове, сред които: "Жестовете, които ще променят живота ви" и "Жестовете, които ви издават". Инициатор е на програма за невро-жестово програмиране. През 2010 г. заедно със съпругата си основават "Училище на жестовете".

***

Още

Стефан Данаилов се изповяда в книга

Стефан Данаилов се изповяда в книга

"Тази визия за системата от жестове днес привлича както професионалистите, набиращи персонал, така и хората от маркетинга. Впрочем "теорията за трите жеста" е разпространена в редица сайтове дотолкова, доколкото се свързва с различни теми. Тя води към създаване на таблици за съвместимостта между индивидите в тъй разнообразни сфери като любовта, сексуалността, оценката на професионалните умения, професионалните или дружеските отношения, вкуса и мненията по различните въпроси на спорта и културата. Следователно този речник е необходимият наръчник за разгадаването на тайния смисъл на всички тези ЖПМ (жестове, пози и мимики).

Езикът на жестовете, с който се занимаваме в този труд, е предназначен за всички онези, за които взаимоотношенията с другите са професионално предизвикателство: преподаватели, по- средници, търговци, човешки ресурси, психолози, методисти, консултанти, адвокати, лекари и др. Но този илюстрован речник е адресиран и към онези, които живеят чрез и заради обществения си имидж. Той ще им послужи като наръчник, който ще ги накара да оценят жестовете и позите на тялото, които ще ги издигнат в очите на околните, и да прогонят безмилостно онези, които ги дискредитират пред хората, които ги ценят. Жестовете са един вид украшения или дрехи, окачени в гардероба на вашето тяло, едновременно огромен и микроскопичен."
Жозеф Месенже

16 основни психологически профила, определени въз основа на комбинация от жестове

"Накратко, когато се променя животът ви, се променят и вашите жестове. А ако започнете със смяната на жестовете, за да промените живота си?"
Жозеф Месенже

Въведох в употреба нова класификация от 16 типа психологически профила. Очевидно се касае за усъвършенстване на системата от три основни жеста, което продължава първоначалната теория за осемте профила и която ви позволява да определите по-добре допълнителните градации на вашия тип в зависимост от четвъртия неизменен жест рефрен: захват на дланите като клещи.

Съзидателният творец

СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ: дясната ръка е отгоре
ПРЕПЛЕТЕНИ ПРЪСТИ: левият палец е отгоре
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА: на лявото ухо
ЗАХВАТ НА ДЛАНИТЕ: дясната длан е отгоре

Настъпателност - емоционалност - интровертност - чувство за дълг: такъв е преводът на четирите най-разпространени жестове, които характеризират профила на твореца. От изобретателя до демиурга (бога-творец на Платон), съзидателят е творческа личност, който въплъщава своите идеи в проекти или в предмети.

Той провокира, шокира, обижда, скандализира, но много бързо си намира почитатели, които му вият венци, поклонници, които го превъзнасят до небето, и последователи, които го правят

известен сред широката публика. Съзидателят е и вдъхновяващ и общителен общественик, напуснал обичайното си поприще. Той умее да намира мостовете, които ще му позволят да прекрачи границата между анонимността и известността.

Добавеният жестови код, наречен "Ръце под прикритие", като № 5 в НЖР (Неизменен жест рефрен), води до открояването на два типа творчески личности.

а) Напътстващият творец е предприемач. На първо място той има нюх - умее да общува и разбира от маркетинг. Две качества, които е почерпил от своя антипод - вдъхновяващия общественик.

б) Импулсивният творец е артист или занаятчия в хубавия смисъл на думата. Той умее да твори, но се затруднява да бъде и предприемач или да покарва идеите си без ръководител или без помощта на вдъхновяващия общественик. За щастие, съзидателите и обществениците се привличат неосъзнато и в крайна сметка неизбежно се срещат.

Още

Най-хубавите неща в живота са безплатни

Най-хубавите неща в живота са безплатни

Съзидателният самоук

СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ: дясната ръка е отгоре
ПРЕПЛЕТЕНИ ПРЪСТИ: левият палец е отгоре
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА: на лявото ухо
ЗАХВАТ НА ДЛАНИТЕ: лявата длан е отгоре

Съзидателният самоук не е създаден да следва нечии стъпки или да се присъедини към някоя клика. Той е човек с инстинкт, който ражда оригинални идеи, пионер, който разорава неразорани целини. Търсещ ум. Самотен авантюрист. Персонаж, чиито идеи понякога се оказват истински перли. Разбира се, не всички! Но някои са по-ценни, отколкото си представя. Проблемът му е, че невсякога съумява да подреди витрината така, че да привлече клиента в своя магазин. Способен е да обясни идеите си чрез Сократовата майевтика, но не е методист или педагог, който предава едно застинало познание. Според него вчерашната лъжа би могла наистина да се превърне в днешна истина. Всичко може да бъде поставено под въпрос, премоделирано или предефинирано в светлината на нови постулати.

Добавеният жестови код, наречен "Ръце под прикритие", като № 5 в НЖР (Неизменен жест рефрен), води до открояването на два типа творчески личности.

а) Когато дясната ръка покрива лявата, си имаме работа със съзидателен самоук емпирик.

б) Когато лявата ръка покрива дясната, си имаме работа с изследовател и/или творец, развиващ оригинални идеи.

Нарцисистът прозелит

СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ: дясната ръка е отгоре
ПРЕПЛЕТЕНИ ПРЪСТИ: десният палец е отгоре
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА: на лявото ухо
ЗАХВАТ НА ДЛАНИТЕ: дясната длан е отгоре

Прозелитът ще бъде идеалният човек, който ще рекламира чуждия талант, но не и своя. Той е съмишленик, който се опитва да пропагандира убежденията или вярата, в които вярва отскоро. Редица киноактьори, артисти или художници са прозелити или промоутори - прокарват чужди идеи. И все пак прозелитът не е склонен да подстрекава към недоволство, колкото неговият братовчед промоуторът.

Нарцисистът поощрител

Още

"Тайни и загадки на "Тихия фронт" - истинските истории на големите български разузнавачи (I част)

"Тайни и загадки на "Тихия фронт" - истинските истории на големите български разузнавачи (I част)

СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ: дясната ръка е отгоре
ПРЕПЛЕТЕНИ ПРЪСТИ: десният палец е отгоре
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА: на лявото ухо
ЗАХВАТ НА ДЛАНИТЕ: лявата длан е отгоре

Поощрителят е прозелит на собствените си идеи или застъпник за талант, с който е тясно свързан. Също така е брат близнак на идеалиста провокатор. Впрочем границата между двата профила на поощрителя (нарцисист) и на провокатора (идеалист) е доста размита. Най-впечатляващият пример в това отношение е Силвио Берлускони, парекселанс идеалист провокатор.

Идеалистът провокатор

СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ: лявата ръка е отгоре
ПРЕПЛЕТЕНИ ПРЪСТИ: левият палец е отгоре
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА: на дясното ухо
ЗАХВАТ НА ДЛАНИТЕ: дясната длан е отгоре

Бунтар, присмехулник, но и способен да мотивира другите, идеалистът провокатор може да стане много опасен за общността, ако придобие власт. Той е метежник, анархист, чиято цел е да разчисти около себе си, за да изгради отново по-добър или най-добрия свят на света съобразно визията си. Марат не е ли бил провокатор по смисъла на езика на жестовете? Във всеки случай описанието на този психологически тип му подхожда. Силвио Берлускони е идеалист провокатор. Учудва ли ви това? Провокаторите са малцинство в сравнение с перфекционистите. Със своите постъпки първите се доближават до своята противоположност: нарцисиста поощрител. Подобно на всички идеалисти, Берлускони никога не блести извън своята територия (границите на неговата страна). Забелязваме, че той дори е доста безличен по време на срещите на държавните глави, за разлика от Буш или Саркози, които са доста суперактивни, готови на всичко, за да си проправят път към камерите. За щастие, не всички провокатори се стремят към показност. По принцип те разбуждат съвестта на хората, не се боят да разобличават и служат на себеподобните, като не се възползват от способностите си само в своя полза. Също така умеят да мотивират хората, когато правят предложение, вместо да се налагат.

Идеалистът вестител

Още

"Тайни и загадки на "Тихия фронт" - истинските истории на големите български разузнавачи  (II част)

"Тайни и загадки на "Тихия фронт" - истинските истории на българските разузнавачи (II част)

СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ: лявата ръка е отгоре
ПРЕПЛЕТЕНИ ПРЪСТИ: левият палец е отгоре
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА: на дясното ухо
ЗАХВАТ НА ДЛАНИТЕ: лявата длан е отгоре

Идеалистите вестители в по-голямата си част са в страните на западната демокрация. Те са гаранти на тъй скъпата ни свобода на словото и на действията. Демократ до дъното на душата си, гарант на свободата на мислене, на действие или на вот по душа и съвест, войнстващ перфекционист, идеалистът вестител е заклет враг на пропагандните клишета и на сервилниченето.

Общественикът медиатор

СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ: лявата ръка е отгоре
ПРЕПЛЕТЕНИ ПРЪСТИ: десният палец е отгоре
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА: на дясното ухо
ЗАХВАТ НА ДЛАНИТЕ: дясната длан е отгоре

Още

"Тайни и загадки на "Тихия фронт" - истинските истории на големите български разузнавачи (III част)

"Тайни и загадки на "Тихия фронт" - истинските истории на големите български разузнавачи (III част)

Той е подходящият сватовник, който умее да помири противоположностите. Гениалният посредник, който винаги ще открие подходящия ключ за съответната ключалка. Агент на недвижими имоти, адвокат, сватовник, посредник, пиар специалист и т.н. са сферите на дейност, които му прилягат. Медиаторите са също гаранти на социалния мир в определена група хора.

Общуващият общественик

СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ: лявата ръка е отгоре
ПРЕПЛЕТЕНИ ПРЪСТИ: десният палец е отгоре
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА: на дясното ухо
ЗАХВАТ НА ДЛАНИТЕ: лявата длан е отгоре

Общуващият общественик прекрасно знае какво иска и какво не. Той ще командва групата, както се казва, с желязна ръка във велурена ръкавица. Общуващият общественик е ас по маркетинг. Той общува, получава информация, събира сведения и ги предава по-нататък. С вродени качества на педагог, той винаги ще се чувства по-удобно в ролята на учител, отколкото на ученик. Общуващият общественик е брат-близнак на креативния творец: предприемач. Специалист по реклама, по маркетинг, политик, преподавател, методист и т.н. Това са някои от професиите, в които може да се прояви с пълна сила.

Чувствителният спасител

СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ: лявата ръка е отгоре
ПРЕПЛЕТЕНИ ПРЪСТИ: левият палец е отгоре
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА: на лявото ухо
ЗАХВАТ НА ДЛАНИТЕ: дясната длан е отгоре

Спасителят е един вид психолог по рождение. Той инстинктивно разбира чуждата мотивация. Идеален довереник, той е вечният желан от тези, които страдат и търсят съчувстващ слушател, за да ги утеши. Надарен с рядко срещана емпатия. Може също така да се прояви като спасител на дадена група в качеството си на гуру.

Чувствителният автократ

СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ: лявата ръка е отгоре
ПРЕПЛЕТЕНИ ПРЪСТИ: левият палец е отгоре
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА: на лявото ухо
ЗАХВАТ НА ДЛАНИТЕ: лявата длан е отгоре

Персонаж от модните течения, той чувства движещия се около него свят и много често се включва в социални или политически движения, на които се стреми да повлияе. Автократът притежава естествена харизма. Често пъти превъзхожда с цяла глава тълпата, той е избраникът на групата. Като левичар, Барак Обама е чувствителен/предизвикател, нов пророк в Америка, но и автократ, който ще накара да се съобразяват с него. Срещу него ще се изправи гениалният кукловод - приятелят Путин, бъдещият цар на съвременна Русия. Брат близнак на предизвикателя покорител, чувствителният автократ умее да поема премерени рискове и владее способността да блъфира, която само вождът би могъл да му оспорва. Последните двама френски президенти бяха чувствителни автократи: Митеран и Ширак.

 

Войнстващият вожд

СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ: дясната ръка е отгоре
ПРЕПЛЕТЕНИ ПРЪСТИ: левият палец е отгоре
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА: на дясното ухо
ЗАХВАТ НА ДЛАНИТЕ: дясната длан е отгоре

Майстор на блъфа, привърженик на пропагандните клишета, изтънчен политик, войнстващият вожд е размирник. Реформатор, който атакува безмилостно конформистките теории, за да прокара своята визия за един по-добър свят. Той ще се бори, докато се издигне в йерархията и попадне в числото на избраните. Ще командва, докато успее да наложи собственото си дело; но винаги ще бъде отпред, никога последен в редицата.

Вождът обединител

СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ: дясната ръка е отгоре
ПРЕПЛЕТЕНИ ПРЪСТИ: левият палец е отгоре
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА: на дясното ухо
ЗАХВАТ НА ДЛАНИТЕ: лявата длан е отгоре

Вожд на клана или на племето, великолепен обединител, когато трябва да събуди приспаните мотивации или да повдигне боевия дух на активистите. Вождът обединител разполага с безотказно оръжие: познанието му за устройството на обществото и удивителното му чувство за качеството на човешките ресурси. Единственият му недостатък, донякъде: не умее да прогнозира - качество, което поражда центробежни тенденции, но не е присъщо на този шампион на центробежната сила. Този, който обединява, трудно се устремява извън границите на социума или към бъдещето.

Рационалистът помирител

СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ: лявата ръка е отгоре
ПРЕПЛЕТЕНИ ПРЪСТИ: десният палец е отгоре
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА: на лявото ухо
ЗАХВАТ НА ДЛАНИТЕ: дясната длан е отгоре

Той стабилизира групата, в рамките на която действа. Модераторът е социалният болкоуспокояващ. Той уталожва напреженията, които могат да съществуват сред някои от членовете на групата: личностни конфликти, спорове за влияние и авторитет, несходство в предпочитанията и др. Помирителят често пъти се осланя на собственото чувство за хумор, за да предотврати кризите. Като цяло той се явява регулатор.

РАЦИОНАЛИСТЪТ КООРДИНАТОР

СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ: лявата ръка е отгоре
ПРЕПЛЕТЕНИ ПРЪСТИ: десният палец е отгоре
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА: на лявото ухо
ЗАХВАТ НА ДЛАНИТЕ: лявата длан е отгоре

Той е прозорлив, надарен с особена проницателност за смешното в различните ситуации. Някои рационалисти координатори се впускат в успешната кариера на хуморист на сцената. Други се задоволяват с това да упражняват чувството си за ирония сред социалната или професионалната си общност.

Предизвикателният организатор

СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ: дясната ръка е отгоре
ПРЕПЛЕТЕНИ ПРЪСТИ: десният палец е отгоре
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА: на дясното ухо
ЗАХВАТ НА ДЛАНИТЕ: дясната длан е отгоре

"За да се научиш да командваш, трябва да се научиш да се подчиняваш", такъв е основният принцип на предизвикателния организатор. Верен на своя началник, на своето предприятие, на своите войници или своето призвание, предизвикателният организатор не обича рискованите предизвикателства като неговото alter ego, предизвикателният покорител. Той предпочита да организира групата или службата, за които отговаря, да я държи на завет, в сърцето на предприятието, на което се е посветил.

Предизвикателният покорител

СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ: дясната ръка е отгоре
ПРЕПЛЕТЕНИ: десният палец е отгоре
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЛЕФОНА: на дясното ухо
ЗАХВАТ НА ДЛАНИТЕ: лявата длан е отгоре

Той е спортсменът, авантюристът, обичащ екстремното, мъжът (или жената) на предизвикателството, братът близнак на чувствителният автократ. Често пъти е предпочитаният модел или героят за пример, от който се нуждае групата, за да се сплоти. Но той може да се прояви и като невзрачно същество, надарено с истински талант, но което ще трябва да премине през дълго и унизително очакване, за да оценят заслугите му.

Откъсите от Илюстрован речник на жестовете от Жозеф Месенже, препечатваме с любезното съгласие на издателя "Книгомания".

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Премиера на новата книгата на Стефан Иванов "Без мен" в ТР "Сфумато"

"Без мен" ще бъде представена на 27 март от 19 ч. в Театрална работилница "Сфумато" в разговор със Стефан Иванов и поетите Силвия Чолева и Кирил Василев

Писателите Горан Войнович и Андрея Расучану гостуват на новите пролетни „Литературни срещи“ през април

Фондация „Прочети София“ празнува 10 години с началото на „Литературни срещи“

Папа Франциск публикува мемоари, в които размишлява за живота и смъртността си

Книгата "Живот - моята история" са мемоари, написани заедно с италианския журналист Фабио Марчезе Рагона и ще бъде пусната в продажба на 19 март

"Разум и чувства" – първият роман на Джейн Остин, излиза в ново издание (ОТКЪС)

Разумът или чувствата са ключът към щастието, четем в един от най-обичаните романи на великата английска писателка

Непубликувана книга на Габриел Гарсия Маркес е издадена десет години след смъртта му

Тя е озаглавена "Ще се видим през август" (En Agosto nos vemos). В САЩ излезе на 12 март под заглавието Until August, а дни по-рано и в испаноезичните страни

Музеят "Гутенберг" в Германия дигитализира две исторически Библии

Две от 49-те оцелели копия на Библията на Гутенберг в света са в Майнц. Те са постоянно изложени, откакто са добавени към колекцията през 1925 и 1978 г.