Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Тайни и загадки на "Тихия фронт" - истинските истории на големите български разузнавачи (III част)

НОВА КНИГА

"Тайни и загадки на "Тихия фронт" - истинските истории на големите български разузнавачи (III част)

Венелин Митев разказва как Никола Гешев изумява дори асовете на Скотланд Ярд и как 20 агентки на ФБР арестуват разузнавача Пеню Костадинов в Манхатън (откъси)

"Тайни и загадки на "Тихия фронт" от Венелин Митев , Агентки на ФБР арестуват Пеню Костадинов (в средата), 23 септември 1983 г. (Снимка: Книгомания)

Издателство "Книгомания" пусна на книжния пазар "Тайни и загадки на "Тихия фронт" от Венелин Митев - дългогодишен кореспондент на БТА в Париж и Москва и главен редактор на списанията "Паралели" и "За жената". Той е автор на книгите: "Големите любови на български поети и писатели" (2012), "Големите любови на български артисти, музиканти и художници" (2014), "Големите любови на български царе, министри и авантюристи" (2015), "Прогонените гении на България" (2016), "Българи, за които говори светът" (2017), които се превърнаха в бестселъри.

Още

"Тайни и загадки на "Тихия фронт" - истинските истории на големите български разузнавачи (I част)

"Тайни и загадки на "Тихия фронт" - истинските истории на големите български разузнавачи (I част)

Новата книга на Венелин Митев - "Тайни и загадки на "Тихия фронт" представя живота на 15 легендарни български разузнавачи и контраразузнавачи:

Ако прочетете "Тайни и загадки на "Тихия фронт", ще разберете защо най-великият литературен и филмов шпионин Джеймс Бонд не става за разузнавач. Животът на агент 007, изпълнен с ръкопашен бой и романтични истории с красиви жени, няма дори далечно сходство с дейността на истинските разузнавачи - мъже на дълга, надарени с остър ум, стоманени нерви, бързи и точни реакции и безпогрешна интуиция. Героите на тази книга - известни български разузнавачи и контраразузнавачи - имат висока степен на емоционална интелигентност, ценят работата в екип, винаги спазват закона и не страдат от липса на морал, за разлика от филмовия герой.

Още

"Тайни и загадки на "Тихия фронт" - истинските истории на големите български разузнавачи  (II част)

"Тайни и загадки на "Тихия фронт" - истинските истории на българските разузнавачи (II част)

Много страници са посветени и на топченгетата на Царска България, сред които особено се откроява митичният Никола Гешев, както и на трима от разкритите в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век шпиони, работили срещу България.

Откъси:

Никола Гешев изумява дори асовете на Скотланд Ярд

Бавно и методично, година след година Гешев издига управлението и полицейските методи на разследване на европейско равнище, на което може да завиди и Скотланд ярд. Той забранява ориенталските начини на разпит и използва по-рафинирани и модерни методи за изтръгване на признания. Именно той внедрява свръхсекретни агенти във всички партии, организации, съюзи, синдикати, щабове, министерства, та чак и в двореца. Агентите, на брой около сто души, познава само той, няма никаква документация, те донасят лично на него, чрез тях той знае всичко. Тази тайна агентурна мрежа като невидима паяжина оплита цялата държава.

Изумени от таланта на Гешев са даже асовете от легендарните британски тайни служби. Близкият до тях журналист Стоуърс Джонсън в книгата си "Необикновени разузнавачи", която излиза скоро след войната, цитира шефа на Управлението за специални операции Сетън Уатсън, който казва: "Не може да бъде! Такъв човек не съществува! Невъзможен е! Измислен е!".  

За да прикрие агентите си и да довзриви нелегалните организации отвътре, Гешев прилага и следната хватка: при масови арести неочаквано освобождава някого от най-важните функционери, та върху него да падне съмнението за предателство. Други пък кани в кабинета си на чашка, за да ги злепостави пред другарите им. Като например члена на ЦК на БРП (к) Антон Иванов-Старика. А после се хвали: "С Антон Иванов Козинаров си пиехме ракията в моя кабинет. Допадна ми. Изповяда се: "Цял живот съм се борил за свободата на тоя народ". И аз се смея в лицето му: "Е, аз съм полицай бе, Козинаров, а вие още не сте на власт. За мен ти си разбойник!" Разбира се, и него изпратих на разстрел. Но с неудоволствие".

Че двамата са си "пиели ракийката", разказва пред следователите по време на Народния съд през 1945 г. и Андрей Праматаров, началник на отделение "Б" на Държавна сигурност. Чудно ли е тогава защо след време се изписват един куп измислици, че Антон Иванов е предал Цвятко Радойнов и Трайчо Костов! И защо в ареста останалите осъдени на смърт - Антон Попов, Никола Вапцаров, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов - странят от него, дори минути преди разстрела му не се смиляват над него, а Антон Попов не го кани да присъства на сватбата му с Росица Манолова на Гарнизонното стрелбище. Когато военният прокурор прочита смъртните им присъди и свещеникът ги кани да се изповядат, но всичките отказват, Антон Иванов казва: "Цял живот съм се борил за свободата на този народ!". Прокурорът обаче го прекъсва и заявява, че такива декларации в момента не са уместни...

Има и случаи, когато, за да прикрие свой агент-провокатор, Гешев му издейства интерниране в концлагер или нещо друго, за да може след време това да му служи като трамплин за скорострелно издигане в йерархията на компартията. Такъв е случаят с Петър Семерджиев, чийто агентурен псевдоним е Скарфас. Да, същият като на най-известния американски гангстер Ал Капоне, което означава "белязан", понеже по време на ранните си престъпни подвизи Ал Капоне получава дълбок белег на лявата си буза.

Любопитното е, че още 17-годишен, когато е ученик в ямболската мъжка гимназия, Семерджиев пише молба до полицейския началник в града:

"Господин Началник,

Бях подведен от комунистите и увлечен в престъпна дейност срещу Държавата. За това се разкайвам. Обещавам да отдам целия си живот за Царя и нашата Татковина - България. Ще служа на полицията и съм готов по всяко време да изпълнявам техните задачи в борбата против комунизма и враговете на Царя и Отечеството".

Така още тогава Семерджиев става платен секретен сътрудник на царската полиция. А после, вече като студент в Историко-философския факултет на Софийския университет, е прехвърлен на пряко подчинение на Гешев. Именно по негово нареждане Белязания става член на Българската работническата партия, за да може да слухти сред функционерите на левите движения, а после два пъти е "интерниран" и накрая се озовава като партизанин в отряд "Хаджи Димитър". Така напълно логично, с такава борческа биография, на 9 септември 1944 г. Семерджиев е издигнат за секретар на Сливенския околийски комитет на БРП и става най-деен участник в налагането на новата власт. После е взет на работа в апарата на ЦК, където отговаря за политическата агитация, а по-късно става кандидат-член на ЦК. През 1950 г. е разкрит като агент-провокатор, осъден е и лежи в затвора, но е пуснат през 1956 г., след Априлския пленум. Да, това е същият Петър Семерджиев, който през 1973 г. емигрира в Израел заедно със съпругата си, психоложката проф. Ема Герон, и после дълги години клеветеше България по радио "Свободна Европа" и Би Би Си.

20 агентки на ФБР арестуват разузнавача Пеню Костадинов в Манхатън

Пеню Костадинов е единственият български разузнавач, лежал в американски затвор. Арестуван е на 23 септември 1983 г. и остава в ареста до 11 юни 1985 г., когато е включен в най-голямата размяна на шпиони по време на Студената война.

При двата си престоя в САЩ (1972-197 и 1979-1983) той официално има за задача да съдейства за активизиране на търговията между двете страни и приемане на български научни дейци в американски университети в рамките на културния обмен. Но това е прикритие на службата му в Научно-техническото разузнаване към Първо главно управление на Държавна сигурност. Сега, от дистанцията на времето, може да се каже, че той е сред най-добрите професионалисти и на него България дължи много от внедрените най-съвременни технологии в различни производства.

Какво точно се случва на злополучния 23 септември 1983 година?

Тази мека есенна вечер Пеню Костадинов е поканен на вечеря от един американски младеж в скъп ресторант на върха на кулата в югозападния край на нюйоркския "Сентръл парк". Младежът е студент последна година в местен престижен университет, слабичък, среден на ръст, облечен скромно. Вече е разказал за себе си, че е роден в малък град в един от далечните щати на юг.

С него го запознава наш специализант в Ню Йорк и след няколко срещи Костадинов му дава списък на общодостъпни публикации, които студентът да му осигури, за да го тества. Студентът се съгласява, понеже за услугата ще вземе пари. След това двамата се виждат още десетина пъти.

Около масата им в ресторанта пърхат красиви сервитьорки. Кой би могъл да предположи, че всичките - до една, са агентки на ФБР! Едната от тях, Сюзън Саймънс, по-късно в клетвена декларация ще заяви, че лично е видяла как американският младеж дава на Костадинов документ, озаглавен "Инспекционен доклад за оперативния център "Невада". Документът е класиран като "строго поверителен" и се отнася до процедурни правила и разпореждания във връзка с ядрените съоръжения.

Агентките на ФБР твърдят също, че са видели как Костадинов дава пари на младежа и списък със заглавия на документи, които иска да му ги достави, включително и класираните като поверителни.

Да, вярно е, дебелата папка, която студентът дава на Костадинов, е "Доклад за инспекцията на "Невада" с информация за ядрени съоръжения, който според американците е с гриф "секретна информация, касаеща националната сигурност". Едва по-късно Костадинов ще разбере, че документът, който му пробутват чрез това момче, за да го заловят, не е строго секретен. Той не го разглежда, но го взима и си тръгва. На излизане от ресторанта обаче изведнъж чува: "На колене, ръцете горе!". Арестуват го 20 агентки на ФБР. Натискат главата му надолу, изпразват джобовете му от всичко в тях, щракват белезници на ръцете му, натикват го в колата и го откарват в офиса на ФБР, където му взимат отпечатъци от пръстите. А после го откарват в затвора "Метрополитън корекшънъл сентър" - това е предварителен арест. Там отново го оковават с белезници и го оставят сам. За пазач на стаята поставят един огромен двуметров американец, физически много силен мъж.

Разиграва се класически екшън. Едно ексклузивно "шоу", предавано на живо от големите американски телевизии. Само за час събитието се превръща в световна новина.

Защо ФБР използва жени при ареста на мъже?

Това е психологически похват - така е по-ефектно. "Мъжете винаги се страхуват от мъже и с пускането на жени, изглежда, целта е била да бъде притъпена чувствителността на обекта. Това всичко беше подготвено. По-вероятно е момчето да не е знаело какво предстои. Като ме арестуваха, го извикаха отстрани и повече не го видях. Беше пълно с журналисти, които предварително бяха уведомени за акцията", връща се назад в спомените си Костадинов.

В затвора Костадинов лежи година и половина, без да му бъде предявено обвинение. Докато един ден при него идва известният немски адвокат д-р Волфганг Фогел, който от 1964 г. посредничи за освобождаването и размяната на 156 шпиони от 23 страни, не само между САЩ и СССР.

Преговорите между заинтересованите страни са продължителни и много тежки. Игра на нерви. Пазарят се за всяко име. Най-сетне на 10 юни 1985 г. са уточнени всички подробности. Решава се размяната да стане на моста "Глинике" в Берлин.

Според уговорката между преговарящите страни освен Костадинов разменят още трима разузнавачи от социалистическите страни, които излежават присъди в американски затвори. Разменени са за 25 американски шпиони, задържани в източноевропейски страни.

"Боже, какви хора им даваме, а каква измет получаваме!"- не се сдържа пред д-р Фогел един от охранителите, който е с висок ранг и знае какво получава за нашите хора.

Размяната на моста Глинике е филмирана. Днес документалният филм от преминаването на двете групи шпиони се намира в архивите на ЩАЗИ. Четиримата разменени в онзи ден са наградени за особени заслуги. По този повод вътрешният министър на ГДР Ерих Милке заявява, че той би разменил Пеню Костадинов за 100 американски шпиони.

Откъсите от книгата "Тайни и загадки на "Тихия фронт" публикуваме със съгласието на издателство "Книгомания".

Коментирай 15

Календар

Препоръчваме ви

Носителят на "Букър" ще стане известен през ноември

Дългият списък, включващ 12 или 13 книги, ще бъде оповестен на 30 юли

Поетичната книга "Моите сънища" от Ефи Лада събужда красотата и светлината в живота

Книга – Чувство, близка до сърцето, реална и неповторима в своята нереалност

"Дуински елегии" от Райнер Мария Рилке в превод на Кирил Кадийски

През зимата на 1912 г. Рилке започва да пише поетическия цикъл "Дуински елегии" в замъка "Дуино", който се намира в близост до италианския град Триест и се извисява над светлите води на Адриатика

Необичаен ръкопис на романа "Чужденецът" на Албер Камю беше продаден за 656 000 евро на търг в Париж

Прочутият роман на Камю е написан през пролетта на 1940 г. в Париж и е коригиран до септември 1941 г., преди да бъде издаден от "Галимар" през май 1942 г.

102-годишният философ Едгар Морен, публикува роман, написан през 1946 г.

Видният творец пресъздава автобиографията си, за да може най-накрая да бъде прочетена от широката публика

НДФ "13 века България" ще проведе наново конкурса за български роман на годината

Управителният съвет на Фонда анулира процедурата по конкурса и реши повторното му провеждане до края на годината – с жури в същия състав, без доц. д-р Борис Минков