Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-хубавите неща в живота са безплатни

НОВА КНИГА

Най-хубавите неща в живота са безплатни

"Книгомания" пусна на книжния пазар най-добрия пътеводител, представящ 884 интересни места в над 60 големи града от цял свят (откъс)

"Най-хубавите неща в живота са безплатни", Книгомания (Дъблин) (Снимка: Книгомания)

В пътеводителя "Най-хубавите неща в живота са безплатни" ще откриете съвети и препоръки, които ще ви улеснят най-изгодно да разгледате и почувствате живота в градовете, които сте решили да посетите най-икономично.

Този справочник ще ви разведе из 884 интересни места в над 60 големи града на всички континенти и ще ви помогне да извлечете максимума от бюджета си с указания за безплатни паркове, музеи и природни забележителности, съчетани с евтина храна и приключения.

За мнозина от нас, когато поемем на пътешествие, безплатните неща са не само привлекателни, но и задължителни, ако възнамеряваме да прекараме колкото се може повече време на път с раница на гърба. Не говорим само за туристическите "набези", защото много от незабравимите моменти на пълна свобода и приключенски пътешествия се оказват финансово бреме. Бързо осъзнаваме, че евтиното може да се окаже далеч, далеч по-хубаво от платеното. Няма вечеря в римски ресторант, която да се сравни с пикник със сандвичи пред вила "Селимонтана", намираща се на няколко минути пеша от Колизея, която открих по време на първото си посещение на Вечния град. И ако ще си говорим за житейски уроци, няма по-образователно преживяване, разкриващо същността на хората, от споделянето на спално помещение с десетина други пътешественици от цял свят.

Ако искате да научите кои са най-лудите приключения в Африка, къде е най-добрата и евтина гурме храна в Азия, кои са най-добрите природни паркове в Европа, кои са топ 10 най-характерни приключения за Америка, най-добрите безплатни разходки в Австралия и Нова Зеландия, това е вашият наръчник да обиколите света!

***

Не е задължително добрата почивка или екскурзия да е скъпоструваща. Напротив, най-запомнящи са онези моменти от отпуската, когато сме открили нещо ново за нас, което не е описано в популярните наръчници; когато сме се отдали на необичайно занимание или сме намерили вдъхновение от нещо съвсем простичко. Екипът на "Lonely Planet" умеят именно това - да предлагат необикновени идеи, но пък лесноизпълними. Нужни са само малко желание за покачване на адреналина и да пуснем приключенския си дух на воля... поне през ваканциите.

Със сигурност пътуването до всяка една от дестинациите, включени в цветния пътеводител "Най-хубавите неща в живота са безплатни", трябва да се заплати, но пък предложените идеи как да прекарате времето си на посочените 884 места в над 60 града по света си струват - а посещенията са безплатни. За улеснение темите в тези 300 страници са разделени цветово на Изкуство и култура, Спорт и почивка, Музика и кино, Фестивали и събития, Храна и напитки, така че да има за всеки по нещо. За всеки континент има по няколко класации като:

Най-добрите места за плуване сред природата в Европа
Най-добрите безплатни музеи и галерии в Европа
Най-добрите пешеходни обиколки в Европа
Най-добрите обиколки на градове с обществен транспорт в Европа
Топ 10 най-характерни за Америка приключения
Най-доброто безплатно кино в Северна Америка
Топ 10 най-добри приключения в американските природни паркове
Безплатни за гледане спортове в САЩ
Най-добрите безплатни разходки в Австралия и Нова Зеландия
Евтина дегустация на вино в Южна Америка
Как да купонясваме на карнавала в Рио

Рубриките "Мнението на местните", "Търговски традиции", "Еднодневна разходка", "Евтин превоз", "Безплатни екскурзии" правят тази книга особено полезна и практична, тъй като дават конкретни насоки какво не трябва да пропускаме и че е важна част от местната култура и бит. От тях ще научите например къде има безплатни концерти, барове с жива музика, пазари и тържища и как да се пазарите.

***

КОПЕНХАГЕН

"Най-хубавите неща в живота са безплатни", Книгомания (Копенхаген) (Снимка: Книгомания)

Като много други скандинавски дестинации, на Копенхаген също му се носи слава­та на скъп град, но въпреки това е обявен за най-щастливото място за живеене на планетата от Института на Земята, а ние подозираме, че богатият достъп до многобройни атракции помага на местните да се усмихват повече.

Безплатна пешеходна обиколка на Ханс
Ханс Кристиан Андерсен е роден в централна Дания, но е живял в Копенхаген. Негови статуи има в Конгенс Хаве (1a; с. 93) и пред кметство­то (1b; Rådhuset, 1599 København V). Погребан е в църковния двор на Асистенс (1c; Kapelvej 4). Всички деца и възрастни, почитатели на Ханс, със сигурност искат да посетят най-фо­тографираното място в Копенхаген: Малката русалка (1d; mermaidsculpture.dk) на самотния ù гранитен постамент на пристанището. (24 часа; безплатно)

Блокче върху блокче
В родината на LEGO всеки може да се пре­върне в поклонник, като посети родното място на играта в Билунд, на 260 км западно от Копенхаген и срещу 299 DKK да влезе в Legoland. Или да отиде до Lego store (lego.com; Vimmelskaftet 37; 10:00- 18:00 пон.-ср. и съб., 10:00-19:00 пет., 19:00-17:00 нед.) и да се порадва на безплатната "Всекиднев­на", където има огромни LEGO модели и да научи интересни факти (Безплатно)

Музей на открито
Недалеч от града можете да се запознаете с прединдустриалната революция на Скандина­вия в един от най-големите музеи на открито в света. 50-те оригинални постройки варират от вятърни мелници до "подслон-срещу-работа" институции за бедняци, в които хора, подходя­що облечени като средновековни мелничари и селяни, ви запознават с прогреса на Дания в периода 1650-1950 г. (natmus.dk/museerne/ frilandsmuseet; Kongevejen 100, 2800 Lyngby; 10:00-16:00 вт.- нед. май-юни и авг.-окт., 10:00-17:00 юли-авг.; безплатно)

Кралски датски музей на корабоплаването
Разположен в стара морска болница, този музей ни разказва за корабоплавателната история на страната, като разполага с модели на лодки от ХVІІ в. Възстановките започват от лодки и сти­гат до Spaekhuggeren (Косатката), което ни дава представа колко клаустрофобична е била ат­мосферата в 33-местната подводница (natmus. dk/museerne/orlogsmuseet; Overgaden Oven Vandet 58; 12:00-16:00 вт.-нед., безплатно).

Кула на замъка Кристянсборг
Изстреляла се от върха на замъка Кристян­сборг, бивша кралска резиденция на датските монарси и настоящ парламент, 106-метровата Tarnet (кула) е най-високата точка на Копенха­ген. Като жест към местните, правителството е отворило кулата за свободен достъп. Извисила се над островчето Slotsholmen, тя предоставя зашеметяваща гледка над покривите на града. (taarnet.dk; Christiansborg, 1218 København K; 11:00-21:00 вт.-нед.; безплатно)

Мнението на местните
През лятото е евтино да си навън и да завързваш запознанства. Къс­метлии сме да имаме безплатни места за къпане около прис­танището, например пристанищната баня Islands Brygge (7:00-19:00 пон.-пет., юни-авг.; безплатно) и многобройни места за пикник. Местните наричат Dronning Louises Bro (мостът през езерата) "най-дългия бар на Копенхаген". Има пейки за сядане по цялото му протеже­ние, а слънчевата източна страна е популярно място за отдих, където хората пият бира и слушат музика. Kødbyen, известен преди като Месарския район, сега е суперяко място с отлична улична хра­на и напитки." - Пер Мунк, журналист

Шляене по плажа и плуване в морето
Гостите на Копенхаген могат да строят пясъчни замъци на плажовете "Синия флаг" в Amager Strandpark (6a; amager-strand.dk; безплатно), извоюван от водата остров с 4,6 километрови плажове и лагуни. Сериозните плувци се запът­ват към дълбоките води на морската баня Hel­goland на Oresund (6b; 10:00-18:00, 23 юни-31 авг.; безплатно). Втората възможност е Kastrup Sobad (6c; taarnby.dk/oplev-taarnby/idraetsliv­et-i-taarnby/kastrup-soebad; плаващо работно време; безплатно) малко пò на юг. И на двете места има мъжки и женски басейни, където носенето на бански е по желание...

Ботаническа градина
Зад замъка Розенборг този 10-хектаров парк предлага отлично подбрана колекция от 10 000 растителни чудеса, отглеждани в ком­плекс от 27 стари парника, вкл. един специално охлаждан, за да осигури удобства на отглежда­ната там арктическа флора. Палмовата къща от 1874 г. е висока 16 м и има желязна вита стъл­ба, която води към горния етаж. (botanik.snm. ku.dk; Øster Farimagsgade 2B, 1353 København K; 8:30-18:00 апр.-септ., 8:30-16:00 окт.- март; безплатно)

Свободна зона Кристиания
Тази свободомислеща, полуавтономна, самоуправляващата се, екологично ориен­тирана комуна привлича нонконформисти и хора на изкуството от 1970-те години, които се настаняват незаконно в изоставен 41-хектаров военен лагер и започват да изграждат своето алтернативно общество. Определено са срещ­нали доста пречки по пътя си, но споделените отговорности, самостоятелният строеж на къ­щите, общите трапезарии, бирените градини и музикалните събития са оцелели и просперират и досега. Обиколките ù (юни-авг. всеки ден, септ.-юни уикенди, 40 DKK) започват от главния вход Prinsessegade. (christiania.org; безплатно)

"Най-хубавите неща в живота са безплатни", Книгомания (Копенхаген) (Снимка: Книгомания)

Съвети
• Новата услуга за споделено ползване на велосипеди (bycyklen.dk) струва 25 DKK на час за нор­мален потребител, като имате предвид, че инфраструктурата на града е идеална за каране на колело.

• Не се набутвайте за скъп туристически круиз с лодка. Хва­нете си нормалния ферибот.

• Посетете парка "Тиволи" (вдясно) в петък, когато се про­веждат безплатните поп/рок концерти.

• Някои музеи са безплатни в сряда, но ако смятате да посещавате много от големите градски ат­ракции, си струва да купите Copenhagen Card (copenhagencard. com; 35-799 DKK за период между 24 и 120 часа).

• Копенхаген е извес­тен със своите гурме ресторанти, но едно от най-вкусните неща в града е кренвирш от pølsevogn (камион­че за наденички).

Кралските градини
Централните три кралски градини обграж­дат замъка Розенборг, дом на короната. Входът в него струва 90 DKK, но великолепните градини около него са безплатни и осигуряват кралско спокойствие. Можете да се печете на слънце, да се изтегнете на пикник или да разглеждате скулптури, сред които е 400-годишната "Конят и лъвът", на която лъв с човешко лице е нападнал кон. (kongernessamling.dk; Kongens Have, Øster Voldgade 4A; 7:00-23:00, 7:00-17:00 през зима­та, безплатно)

Еленов парк
Северно от града ще попаднете на дивата гора Jaegersborg Dyrehave, която се простира върху 1000 хектара. Сред гъсталака на 400-го­дишните дървета заедно с вас свободно бродят и около 2000 елена лопатари. Местните туристи изпълват парка, за да се разхождат, да карат ко­лело, да бягат или просто да си спретнат някой пикник, а в средата ще откриете най-стария в света увеселителен парк Бакен. (Dyrehaven, 2930 Klampenborg; 24 часа; безплатно)

Хайде на въртележката
Най-старият увеселителен парк на света "Бакен" (11a; bakken.dk; Dyrehavsbakken; безпла­тен вход март-авг., гривна за всички атракциони 249 DKK, сряда на половин цена) е основан през 1583 г. Разположен е в Еленовия парк и до него се стига лесно с помощта на обществения транс­порт. Там ще намерите древни виенски колела и влакчета. В града можете да посетите друг уве­селителен парк, този в градините "Тиволи" (11b; tivoli.dk; Vesterbrogade 3; 11:00-23:00 нед.-четв., 11:00-24:00 пет.-съб.; 99 DKK), който вдъхновил Уолт Дисни да създаде Дисниленд.

Джаз фестивал в Копенхаген
През 1960-те и 1970-те години няколко влиятелни американски джазмени се установи­ли в Копенхаген и градът се превърнал в джаз столица на Европа, като всичко се върти около Jazzhus Montmartre. Всяко лято той се трансфор­мира в огромен джаз клуб, като за 10 дена на десет сцени се провеждат 1315 концерта, много от които безплатни и на открито (jazz.dk/cphjazz/ forsite; юли; вж. сайта за повече информация)

НАЙ-ДОБРИТЕ МЕСТА ЗА ПЛУВАНЕ СРЕД ПРИРОДАТА В ЕВРОПА

"Най-хубавите неща в живота са безплатни", Книгомания (Снимка: Книгомания)

БАГИ ПОЙНТ - АНГЛИЯ
Преплувайте няколкото тайни морски пещери на това прекрасно девънширско местенце, вкл. пълния по време на прилив тунел, който остава скрит за боязливите. Покрай тези брегове можете да наблюдавате тюлени, делфини и морски свине. (nationaltrust.org.uk/baggy-point; North Devon; безплатно)

БАСЕЙН В РЕКА ЛИ­МАТ - ШВЕЙЦАРИЯ
Урбанизиран оазис по време на летния зной, този 400-метров плувен канал в бързата река Лимат е мястото, привличащо стотици плувци. Има 2-метров трамплин, бар и полета за плажен волейбол. (zuerich.com; Zürich; 9:00-20:00 май-септ.; безплатно)

КАНЬОНЪТ ПУРКАРА­ЧА - КОРСИКА
Преходът към вировете на този каньон хич не е лесен, но си струва усилията. Поплувайте и се попързаляйте във ве­ригата свързани езерца, подхранвани от кристал­ночиста планинска вода, докато се наслаждавате на безспирния водопад. (wildswim.com/cas­cades-de-purcaraccia-cor­sica; Quaenza; безплатно)

ЕЗЕРОТО БОХИНИ - СЛОВЕНИЯ
През юли Алпите предлагат места за пър­вокласно плуване, сред които е прекрасното, но скъпичко езеро Блед. Ако обаче се спуснете по пътя към националния парк "Триглав", ще откриете езерото Бохи­ни, което е в по-дива местност и напълно безплатно. Река Сава Бохинка ще осигури вле­деняващо приключение за тези, които биха се спуснали по течението ù. (trip.si/national_park; Triglav National Park; безплатно)

ЕЗЕРОТО ВАЛХЕН - ГЕРМАНИЯ
Бавария е благословена с няколко удивителни места за къпане, а това дълбоко алпийско езеро, разположено в плани­ните на юг от Мюнхен, е едно от най-впечат­ляващите. Чакълести брегове опасват богатата на минерали тюркоа­зена вода, а в нея дори има няколко островчета, които да посетите и разгледате. (Близо до Kochel; безплатно)

ЕЗЕРОТО ДАНЕСИ - ФРАНЦИЯ
Загрявано от горещи минерални извори, това алпийско езеро напълно очаквано е много попу­лярно. Много плажове са платени през лятото, но Plage d"Albigny a Annecy-le-Vieux и Plages des Marquisats са безплатни. Има и по-диви местен­ца, някои с високи скали за скачане. (lac-annecy.com; Haute-Savoie; безплатно)

ЛАГО ДИ ФИАСТРА - ИТАЛИЯ
Разпънете палатката си в подножието на планини­те на северния плаж на това невероятно езеро и се плъзнете в кристално­чистата вода. Вземете си и шнорхел, защото има какво да гледате под повърхността, вкл. известното потопено селище. (lagodifiastra.it; Monti Sibillini NP; безплатно)

ЛОХ ЛОМОНД - ШОТЛАНДИЯ
Трябва доста кураж, за да плувате в Шотландия, но това прекрасно лох (езеро), най-голямото в Британия, като нищо може да ви изкуши. То е дом на ежегодното Голямо шотландско плу­ване (както и очевидно на някое от тамошните чудовища, което обаче не е известно колкото лохнеския си братовчед). (lochlomond-trossachs.org; Loch Lomond & The Trossachs NP; безплатно)

Дъблин
Столицата на Ирландия е харизматичен и понякога объркващ град, където висшата култура и безгрижният нощен живот вървят ръка за ръка, а историята буквално наднича иззад всеки ъгъл. Местните са щедри по душа и бъбриви по натура, а в леген­дарните пивници тъмният стаут се лее щедро... но не и евтино.

ДЪБЛИН

"Най-хубавите неща в живота са безплатни", Книгомания (Дъблин) (Снимка: Книгомания)

Ирландска банка/парламент
Ето ви една интересна история. Тази по­стройка в паладиански стил е издигната през 1733 г. и била първата в света, изрично наро­чена за парламент. Архитектурата ù вдъхновила Вашингтон за Камарата на представителите, но след обединението през 1801 г. британците на­стояли вътрешността да бъде променена така, че да не загатва за независимост по никакъв начин. Както и да е, Камарата на лордовете оба­че оцеляла. Поискайте да влезете в украсената зала (College Green; 10:00-16:00 пон.-пет., без­платни обиколки 10:30 вт., безплатно).

Ирландски музей на модерното изкуство
Бивша болница, тази сграда сега подслонява най-богатата ирландска колекция на модерно изкуство, основана през 1684 г. Архитектурата ù е базирана на "Дом на инвалидите" в Париж, което обяснява стилната ù фасада и изискания двор, и двете изцяло контрастиращи на съдър­жанието ù, а то е 3500 произведения на изку­ството от ирландски и чуждестранни творци, вкл. плато с плодове, изработени от тоалетна хартия. (imma.ie; Royal Hospital, Kilmainham; 11:30-17:30 вт.-пет., 10:00-17:30 съб., 12:00- 17:30 нед., безплатно)

Ирландска национална галерия
Преливаща от произведения на ирланд­ски, холандски, барокови италиански, както и от всички останали значими европейски школи, този оазис на културата се издига в центъра на Дъблин. Има над 15 000 картини и скулптури, така че гарантирано нещо ще ви привлече по­гледа. Входът е безплатен, можете да вземете аудио наръчник и комплект за рисуване, да посетите безплатни лекции, обиколки и ра­ботилници. (nationalgallery.ie; Merion Square; 9:15-17:30 пон.-ср. и пет.-съб., 9:15-18:00 четв., 11:00-17:30 нед.; безплатно)

Ирландски държавен музей
Този огромен музей разказва ирланд­ската история посредством 4 млн. експоната, изложени на 4 места. Етнографската експозиция е в Мейо, а останалите са в Дъблин. "Археоло­гия" (4a; Kildare St), където ще се запознаете с праисторическа Ирландия и Дъблин от времето на викингите, "Изкуство и история" (4b; Collins Barracs), където нещата стигат до въстанието от 1916 г., и "Природоестественият раздел" (4c; Merrion St) със своя огромен скелет на ирланд­ски лос. (museum.ie; 10:00-17:00 вт.-съб., 14:00- 17:00 нед.; безплатно)

Тринити Колидж, Дъблин
Разходете се около зеленината и кал­дъръмените площади на Тринити Колидж, най-добрия ирландски университет, основан в далечната 1592 г. Аура на познание витае око­ло него, а ако поседнете на тревата в позата на новопостъпил студент, току-виж сте попили малко от него. В списъка на бившите му въз­питаници присъстват имена като Оскар Уайлд, Самюел Бекет, Джонатан Суифт и... Кортни Лав. (tcd.ie; College Green, Dublin 2; 7:00-24:00; без­платно)

Неделни концерти
От септември до юни в Скулптурната га­лерия "Хю Лейн" се провежда цяла поредица от безплатни изпълнения на живо. Тази неделна обедна традиция започва през 1975 г. и в нея участват ирландски и чуждестранни таланти в областта на класическата музика. По-широката галерия (10:00-18:00 вт.-четв., 10:00-17:00 пет. и съб., 11:00-17:00 нед.; безплатно) подслонява ателието на Франсис Бейкън и доста представи­тели на модерното изкуство. (hughlane.ie; Dublin City Gallery The Hugh Lane; Parnell Sq; безплатно)

На колело
Дъблин е идеален за каране на колело и не се депресирайте, спокойно можете да си на­емете. Dublinbikes разполага с над 100 обекта из целия град, като във всеки има поне по 15 коле­лета. Тридневният наем е 5 EUR, след което има­те по 30 безплатни минути за всяко следващо колело (но след тях таксата започва постепенно да расте). Направете си суперевтина обиколка на града, като стигате от станция до станция за по-малко от 30 минути. (dublinbikes.ie, 5 EUR + базирани на време последващи такси)

Форти Фут
Това дълбоко място за плуване в Дъблин­ския залив от 250 години привлича авантюрис­ти, които са готови да скочат в ледената пре­гръдка на Ирландско море. "Зелено като сопол" и "да ти се сгърчат топките" са описанията за него, които Джойс му дава в "Одисей", но исти­ната е, че водата тук е много чиста. За темпера­турата обаче е прав. Мястото се поддържа мно­го добре. Елате с DART (влак), който преминава по цялото живописно крайбрежие на Дъблин. (outdoorswimming.ie; Sandycove; безплатно)

По пътя на писателите
Ако организирате сами обиколка на Дъблин, ще се срещнете с най-известните негови писатели, увековечени по някакъв начин (ста­туи, картини и др.под.) по местата, служили им за вдъхновение. Поетът Патрик Кавана седи на пейка и съзерцава Гранд Канал, а Оскар Уайлд се е изтегнал на една скала на площад "Мерион" с лице към къщата, където е прекарал детството си. Наблизо драматургът Джордж Бърнард Шоу стои пред Държавната галерия, която обичал толкова много. Пре­минете зад река Лифи и ще откриете автора на "Одисей" Джеймс Джойс на пресечката между улиците О" Конъл и Норт Ърл. Още малко пò на север, на бреговете на Роял Канал, Брендън Беън заема цяла пейка в близост до затвора "Монтджой", където обичал да прекарва доста от времето си.

Гробище Гласневин
Най-знаковото гробище в Ирландия, Гласневин (9а), е последното място за покой на знаменитости от миналото, като започнем от политици и поети, и стигнем до писатели и революционери. Влиза се свободно и можете безплатно да разгледате навсякъде (има и възможност за платен екскурзовод). След това се върнете към живота с халба тъмна бира в заведението "При Джон Кавана" (9b; Prospect Sq), известно още като "При гробокопачите" (Gravediggers) (glasnevintrust.ie; Finglas St; Dublin 11] 9:00-21:00; безплатно).

Парк "Феникс"
Макар и зад ограда, тучната зеленина точно на запад от дъблинския център създава впечатлението за истинска дива природа. В 709-хектаровия парк тичат стотици елени, а ня­къде в него се е сгушил Дъблинският зоопарк, който се плаща. Ако не искате да го направите, тичайте свободно (и безплатно) като елените из шубрака, устройте си пикник на брега на Фъри Глен и вижте замъка "Аштън" от ХV в. (phoenix­park.ie; 24 часа; безплатно)

Пеша
Дъблин е малък град, в който обаче мигнеш ли, изпуснал си момента. Най-добре е опознаването му да се прави пеша, така че забравете туристическите автобуси. Тръгнете по пешеходния маршрут "Дъблин", който започва от площад "Парнел" (11a) през центъра по ис­торическия затвор-музей "Килмейнъм" (11b). Най-добре би било да изтеглите приложението Dublin Discovery Trails, което се състои от ука­зания за пешеходни маршрути, които ще ви отдалечат от стандартния. (dubline.ie; 24 часа; безплатно)

Градът на хилядата "добре дошъл"
Тази брилянтна и иновативна концепция ви гарантира топло посрещане. Регистрирайте се на сайта на "The City of a Thousand Welcomes" преди да отпътувате за Ирландия, и ще получи­те безплатен екскурзовод и посланик-доброво­лец. Когато пристигнете, посланикът ви ще ви покани в любимото си кафене или кръчма за безплатна чаша кафе или халба бира, след което ще ви разкаже за родния си град. (citiofathou­sandwelcomes.com; безплатно)

Мнението на местните
Съботите ми започ­ват с чаша чай "Дъ­блин Смог" в "Аксентс Кофи & Тий Лаундж" (accents-lounge.com; 23 Stephan St Lower, Dublin 2; 10:00-23:00 пон.-съб., 12:30- 22:00 нед.). След това често се разхождам на покрития пазар "Джордж стрийт аркейд" (geor­gesstreetarcade. ie), като зяпам по витрините на магази­ните за стари дрехи и бижутерските магазини, преди да се мушна в Малкия дъблински музей (littlemuseum.ie; 15 St Stephen"s Green; 9:30- 17:00 пет.-ср., 9:30- 20:00 четв.; 5 EUR). По-късно се отбивам на пазара за храни на "Темпъл Бар", за да хапна нещо на крак. Пазарът на "Митинг Скуеър" (meetinghousesquare. iwe; 10:00-16:30 съб.; безплатен вход) предлага отличен набор пресни пло­дове и зеленчуци, а уличните музиканти са много забавни." - Деирдре Куин, доброволец

Единбург
Богат на замъци средновековен град, построен около отдавна угаснал вулкан, Олд Рики (Auld Reekie) е известен със своите фестивали, например "Фриндж" или "Хогманей", които ежегодно изригват развлечения и покриват улиците в горе­щи потоци от забавления. Тази туристическа мека може и да ви дойде малко скъпичко, но добрината на хората е безплатна, както и някои от атракционите.

Безплатни галерии
Сред великолепните безплатни галерии в Единбург се нарежда Шотландската държавна галерия (1а; The Mound; 10:00-17:00 пет.-ср., 10:00-19:00 четв.; безплатно), в която можете да видите произведения на великите Рафаело, Ру­бенс, Сезан, както и местни творци. В Шотланд­ската държавна галерия на модерните изкуства (1b; 75 Belford St; 10:00-17:00; безплатно) има рисунки на Хокни и скулптури на Дуейн Хен­сън, а в Шотландската държавна художествена галерия (1c; 1 Queens St; 10:00-17:00 пет.-ср.,

10:00-19:00 четв.; безплатно) ще видите много познати лица (nationalgalleries.org).

Милята на музеите
На Милята на музеите се намират чети­ри фантастични музея: Музеят на писателите (2a; Lady Stair"s Close; 10:00-17:00 пон.-съб., 12:00-17:00 нед., само авг., безплатно), където на почит са шотландските писатели, Музеят на детството (2b; 42 High St), 10:00-17:00 пон.-съб., 12:00-17:00 нед.; безплатно), Музеят на Единбург (2c; 142 Canongate; 10:00-17:00 пон.-съб., 12:00-17:00 нед., само авг., безплатно) и Исто­рията на народа (2d; 163 Canongate; 10:00-17:00 пон.-съб., 12:-17:00 нед., само по време на фес­тивала, безплатно). (edinburghmuseums.org.uk)

Добре дошли в Холирууд
Политиката е новият писък на модата в страната. В тон с това шотландският парламент се помещава в спечелилата награди, но караща ви да повдигнете вежди от почуда сграда, дело на каталунския архитект Енрик Миралес. Посе­тете я безплатно и се запознайте с шотландската политическа история и присъствайте на дебати на живо, или пък се присъединете към туристи­ческа обиколка. (scottish.parliament.uk; Canon­gate; 10:00-17:00 пон.-съб.; безплатно)

Градински купони и плуване сред природата
През слънчевите дни единбургци се наслаждават на пасторалната идилия на градините (4а; Princes St; отваря по различно време; безплатно), докато Дънбар Клоуз (4b; Canongate; 24 часа, безплатно) е по-скоро скрит рай. Някои строят минизамъци на Портобело Бийч (4c; 24 часа; безплатно), дока­то плувците в Северно море зъзнат във водите му. Истинските смелчаци участват в Лууни Дуук (4d; 24 часа; безплатно) - новогодишното гмур­кане във Фърт ъф Форт при Южен Куинсфери.

Поглед отвисоко
За да видите отгоре града, направете ед­ночасово изкачване към Престола на Артур (5а; 24 часа; безплатно), вулканичен връх, който до­минира над Единбург с крепост на 2000 години. Ако това е прекалено трудно за вас, възполз­вайте се от 143-те стълби към хълма Калтън (5b; 24 часа; безплатно), където над Атината на Севера се намира недовършена постройка в стила на Акропола.

Фестивална лудост
Всеки август Единбург експлодира от мно­гобройните събития, сред които са Фестивалите на книгата (edbookfest.co.uk), на военната тату­ировка (edintattoo.co.uk) и световноизвестният триседмичен Фриндж (edfrindge.com). Всичко това означава, че нощувките няма да са евтини, но пък забавленията и безплатният вход ще са навсякъде. През другите месеци неделя следо­бед се насладете на безплатна комедия в "Дъ Стенд" (6; thestand.co.uk; 5 York Pl), където им­провизатори комици ще излекуват махмурлука ви с помощта на обилни дози хумор.

Мнението на местните
"Тъй като сме уни­верситетски град, тук има много страхотни антикварни магазини и книжарници за книги втора ръка, вкл. "Армстронг" (arm­strongsvintage.co.uk; 83 The Grassmarket; 10:00-17:30 пон.-четв., 10:00-18:00 пет.-съб., 12:00-18:00 нед.), който е емблематичен за града. Същински съкровища чакат да бъдат открити в магазините за дарения по площад "Джордж", както и на пазара "Морнингсайд" в южната част на града. В много от ресторантите, осо­бено онези, които са встрани от обичайните туристически марш­рути, има изгодни обедни менюта, а вече се позволява да отидеш там и със свое пиене. Събота сутрин около замъка се провежда фермерски пазар (edinburghfarm­ersmarket.co.uk; Castle Tce; 9:00-14:00 съб.; вход свободен) и има изобилие от прясна храна." - Кейт Нелсън Шоу, жителка на Единбург

НАЙ-ДОБРИТЕ БЕЗПЛАТНИ МУЗЕИ И ГАЛЕРИИ В ЕВРОПА

Снимка: Книгомания

Обикалянето по музеи може да е бая скъпичко, но няма нужда да тупате порт­фейла си като брашнян чувал, за да се насладите на тези изискани колекции.

МЕМОРИАЛ "БЕРЛИНСКА СТЕНА" - ГЕРМАНИЯ
Този затормозващ музей пази едно от последните парчета от стената, разказва историята на призрачната станция Nordbahnhof и примерите за ужас, героизъм и надежда от ул. Бернауер. (berliner-mauer-gedenkstaette.de; Bernauer Strasse 119, Berlin; 8:00-22:00; безплатн

КЪЩА-МУЗЕЙ "МАКСИМ ГОРКИ" - РУСИЯ
В имението Рябушинки, къща в стил ар нуво от 1906 г. на архитекта Фьодор Шехтел, подарена на Максим Горки през 1931 г., можете да минете стъпка по стъпка през живота на един от най-известните руски писатели. (museum.ru/M402; ул. Малая Никитская 6/2, Москва; 11:00-17:30 ср.-нед.; безплатно)

КРАЛСКИ ВОЕНЕН МУЗЕЙ - ДАНИЯ
Тук има оръжия. От самурайски мечове до немските летящи бомби V-1 от Втората световна война, а помежду им е целият асортимент от всевъзможни пушки и остри нещица. Събирането на колекцията започва през 1604 г. от краля воин Кристиан IV. (natmus.dk/museerne/toejhusmuseet; Tøjhusgade 3, 1220 Copenhagen; безплатно 12:00-16:00 вт.-нед.)

"ШУТЕРС" - ХОЛАНДИЯ
Една от малкото улици музеи в света, тази "пешеходна" галерия събира в себе си исторически портрети, щипка холандски знаменитости, забавно модерно изкуство и статуя на Голиат на 350 години. (amsterdammuseum.nl; Kalverstraat 92, Amsterdam; 10:00-17:00; безплатно)

БРИТАНСКИ МУЗЕЙ - АНГЛИЯ
Лондон е пълен с безплатни удоволствия, но този колосален музей, претъпкан със сувенирите на империята от времената, когато обикаляла и плячкосвала планетата, е абсолютният връх. Никога не бихте успели да го обиколите за един ден, така че върнете се отново. (britishmuseum.org; Great Russel St, London; 10:00-17:30 съб.-четв., 10:00-20:30 пет.; безплатно)

УЛИЧНО ИЗКУСТВО В БРИСТОЛ - АНГЛИЯ
Големите разбирачи могат да се насладят на образци от най-доброто в уличното изкуство по улиците на Бристол. В родния град на Бански то е на почит и всяка свободна стена е покрита с рисунки и инсталации на анонимни творци. (bristol-street-art.co.uk; Bristol; 24 часа; безплатно)

"ПРАДО" - ИСПАНИЯ
Бивша кралска колекция, това пиршество за очите от изящни изкуства е безплатно всяка вечер. Една от най-добрите световни галерии, съдържа произведения на Гоя, Рафаело, Рубенс и др. (museodelprado.es; Paseo del Prado, Madrid; безплатно 18:00-20:00 пон.-съб.

МУЗЕЙ "КАРНАВАЛЕ" - ФРАНЦИЯ 
Историята се преплита с изкуството в този особен музей, където 100 миниатюрни стаички прехвърлят посетителя през времето с помощта на рисунки и предмети от миналото на Града на светлините. (carna­valetparis.fr; 16 Rue des Francs-Bourgeois; Paris; 10:00-18:00 вт.-нед.; безплатно)

Снимка: Книгомания

Откъсите от пътеводителя "Най-хубавите неща в живота са безплатни" публикуваме със съгласието на издателя "Книгомания".

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Проф. Аксиния Джурова: Най-ценният урок, който научих от акад. Дечко Узунов, е, че човек сам прави щастието си

Единственият своеобразен дневник на знаменития ни художник стана част от фонда на Художествена галерия - Казанлък

"Разпилените" спомени на Дечко Узунов от края на живота му, вече са собственост на Художествената галерия в Казанлък

Записките на живописеца, написани малко преди кончината му, вече са издадени и в книга, която проф. Джурова е озаглавила "Разпилени спомени"

Най-старият коптски псалтир е изложен след реставрация в Коптския музей в Кайро

Псалтирът съдържа 151 църковни песни, посветени на пророка Давид, написани върху пергамент

Музеят на Артюр Рембо в Шарлевил-Мезиер показва 2 негови писма и 2 поеми, купени на разпродажба в Париж

Цената, на която ръкописите на поета са били придобити от дарителя, е над 240 000 евро

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Този февруари отправяме взор към някои от най-въздействащите любовни истории, занимали художествената литература

Пиесите на Ларш Нурен за първи път на български (откъс)

"Целият ми живот се състои от писане, както вълната се състои от вода" са думи, които принадлежат на големия шведски драматург, чиито пиеси имат статут на съвременна класика