Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Премиер солистът на Виенския държавен балет Денис Черевичко е принц Дезире в "Спящата красавица"

БАЛЕТНИ ШЕДЬОВРИ

Премиер солистът на Виенския държавен балет Денис Черевичко е принц Дезире в "Спящата красавица"

Спектакълът на балета от П. И. Чайковски на 31 май в Зала 1 на НДК ще почете 45 години творческа дейност на изключителната Силвия Томова, която ще празнува на сцената в ролята на злата фея Карабос

Денис Черевичко в ролята на Базил от балета "Дон Кихот" на сцената на Старозагорската опера (Снимка: Рад Димитров)

Денис Черевичко гостува за трети път в България по покана на примабалерината и художествен ръководител на Балета на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова.

Купи билет

Премиер солистът на Виенския държавен балет приема поканата и независимо от плътната си ангажираност във Виена, прави всичко възможно да танцува в ролята на принц Дезире в спектакъла на балета "Спящата красавица" от П. И. Чайковски, който ще се състои на 31 май от 19.00 часа на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата.

Денис Черевичко в ролята на принц Дезире в "Спящата красавица" на Старозагорската опера и балет (Снимка: Рад Димитров)

Това представление на Старозагорската опера е още по-специално, защото българският балет ще почете 45 години творческа дейност на изключителната Силвия Томова, която ще празнува на сцената в ролята на злата фея Карабос.

Силвия Томова в ролята на фея Карабос в "Спящата красавица" на Старозагорската опера и балет (Снимка: Рад Димитров)

Публиката в Стара Загора вече два пъти е имала привилегията да се срещне с изкуството на забележителния Денис Черевичко в ролите на принц Зигфрид от "Лебедово езеро" и на Базил от "Дон Кихот".

В София ще танцува за първи път. В "Спящата красавица" очарователният артист ще си партнира отново с примабалерината Анелия Димитрова в ролята на принцеса Аврора, а в останалите главни роли зрителите ще видят Клара Ферер - в ролята на Фея Люляк, Томоки Ишиго /Синя птица/, Акари Мориматсу /Принцеса Флорина/. Участват още солисти, кордебалет на Държавна опера-Стара Загора.

Клара Ферер в ролята на Фея на Люляка в "Спящата красавица" на Старозагорската опера и балет (Снимка: Рад Димитров)

Купи билет

Денис Черевичко бе за няколко дни през април в Стара Загора, за да репетира със солистите и балетната трупа. Виртуозният танцьор не крие симпатиите си към България още от времето, когато печели златен медал на Варненския балетен конкурс, както и готовността си да работи винаги с балетната трупа на Старозагорската опера, когато има възможност.

Пристига в деня на спектакъла на 31 май и веднага след това се връща във Виена, защото му предстои и отговорно участие в MAHLER, LIVE на сцената на Виенската държавна опера.

Анелия Димитрова като принцеса Аврора и Денис Черевичко като Принц Дезире в "Спящата красавица" (Снимка: Рад Димитров)

Още

"Спящата красавица" на Старозагорската опера завладява Зала 1 на НДК

"Спящата красавица" на Старозагорската опера завладява Зала 1 на НДК

ДЕНИС ЧЕРЕВИЧКО, премиер солист на Виенския Държавен Балет, е роден в град Донецк, Украйна. На петгодишна възраст той проявява интерес към танца докато посещава уроци по фолклорни танци с по-голямата си сестра. Ентусиазмът му, силната му воля и страстна енергия му спечелват място в Балетната Академия на Вадим Писарев, когато е шестгодишен /една година по-рано от възрастта за приемане/.

От ранна възраст Денис се вдъхновява от известния украински танцьор Вадим Писарев, както и от много други световни балетисти от онова време, пристигнали в Донецк за Международния фестивал "Звезди на световния балет", организиран от самия Писарев. Когато е на единадесет, Денис и семейството му се сблъскват с трудности и страдания, които жестоко заплашват възможността на Денис да продължи обучението и образованието си като танцьор. За щастие, Ирина Писарева /по онова време директор на Балетната академия на Вадим Писарев/, е повярвала в невероятния потенциал и страст на Денис и затова му присъжда пълна стипендия, за да продължи обучението си. Ако не бяха щедростта и вярата ѝ, Денис нямаше да бъде великият танцьор, който е днес.

Още

Денис Черевичко: Имах късмета да участвам в този легендарен балетен конкурс във Варна

Денис Черевичко: Имах късмета да участвам в този легендарен балетен конкурс във Варна

Денис се дипломира през 2004 и малко след това печели Златен медал в Киев и така получава двегодишна стипендия от Фондацията "Хайнц Босл" в Балетната академия в Мюнхен. Тук той се обучава при Александър Прокофиев, който изиграва изключително важна роля в артистичното му развитие.

През 2006 Денис получава първия си професионален договор с Виенския държавен Балет. Много бързо той се издига до позицията на втори солист през 2007, солист през 2009 и става премиер солист през 2012. От самото начало на професионалната си кариера Денис изпълнява широк спектър от роли и получава знания и опит от хореографи и танцьори от световна класа.

Денис Черевичко (Снимка: Личен архив)

Още

Звездата на Виенската опера Денис Черевичко открива новия балетен сезон на Старозагорската опера

Звездата на Виенската опера Денис Черевичко открива новия балетен сезон на Старозагорската опера

Една от първите му солови роли е тази на Ален в "Зле опазеното момиче" от Сър Фредерик Аштън. Този много лековат и в "английски" стил балет дава възможност на Денис да пожъне знания и опит от Александър Грант от Кралския Балет, заради когото тази роля е създадена и който е ментор на Денис през целия репетиционен процес.

Друга легенда, с която Денис има привилегията да работи, е френският танцьор и хореограф Ролан Пети по време на репетиционния процес за "Прилепът". "Беше невероятна чест да срещна Ролан по това време."

Купи билет

Денис винаги е имал една специална роля, създадена от Ролан Пети, която е била мечтата му да изтанцува - Фредерико в любовната история от "Арлезианката". Въпреки желанието му да танцува в този балет, той е разочарован, че никога не го избират при репетициите. Но ден преди представлението танцьорът, който е бил избран при кастинга, сериозно се наранява и на Денис му дават записа и изискват от него да научи ролята за следващия ден.

Без да има време да усъвършенства техническите движения или да подготви емоцията и стила на героя, Денис има свободата инстинктивно да интерпретира ролята такава каквато е била в мечтите му и както си я е представял, че ще я изиграе. Той все още си спомня за това изпълнение като за едно от най-добрите си постижения.

Денис Черевичко в ролята на принц Дезире в "Спящата красавица" на Старозагорската опера и балет (Снимка: Рад Димитров)

Още

"Спящата красавица" на Старозагорската опера открива "Сцена на вековете" на крепостта "Царевец"

"Спящата красавица" на Старозагорската опера открива "Сцена на вековете" на крепостта "Царевец"

Друго непланирано изпълнение е на премиерата във Виенската държавна опера на "Спящата красавица" поставена от Сър Питър Райт. Изненадата идва в утрото на премиерата и без да знае хореографията, Денис е подкрепян и напътстван от Сър Питър Райт и останалите участници в балета от три действия.

Точно обратното, една от ролите, за които Денис е имал най-много време за подготовка, усъвършенстване и изпълнение е Базил в "Дон Кихот". Това предизвикателство изисква силна виртуозност, техника и пламенна личност - точно това е причината поради която Денис е избран за главната роля на премиерата във Виенския държавен балет на "Дон Кихот" на Рудолф Нуреев през 2011. С тази роля той има незабравимата възможност да танцува на сцената на Парижката опера. Друга незабравима възможност и невероятна чест е за Денис да танцува с легендарната Алесандра Фери във Флоренция през 2015. Те изпълняват "Младият мъж и смъртта" - още един интензивен, драматичен балет от Ролан Пети.

Денис Черевичко (Снимка: Личен архив)

Още

Балетният шедьовър "Спящата красавица" с премиера на старозагорска сцена

Балетният шедьовър "Спящата красавица" с премиера на старозагорска сцена

Също така Денис има възможността да изпълнява и интерпретира балети от Джон Ноймайер. По-специално това е "Легендата за Джоузеф", с премиера през 2015 с Виенския държавен балет. Денис описва преживяванията си, когато танцува балетите на Ноймайер като "не само изживяване на момента на сцената, а всъщност да си на сцената и да станеш някой друг".

Други важни роли от репертоара на Денис са ролята на Конрад в "Корсар" на Мануел Легри, Принц Зигфрид в постановката на Рудолф Нуреев на "Лебедово езеро", Дроселмайер/Принцът в "Лешникотрошачката" на Нуреев , Жан дьо Бриен в "Раймонда" на Нуреев, Джеймс в "Силфида" на Пиер Лакот, принц Флоримунд и Синята птица в "Спящата красавица" на Питър Райт, Колас и Ален в "Зле опазеното момиче" на Фредерик Аштън, Конрад в "Корсар"на Мануел Легри, Аминта в "Силвия" на Мануел Легри и Франц в "Копелия" на Пиер Лакот.

Денис Черевичко - златен медал от 25-ия международен балетен конкурс, Варна 2012 (Снимка: Виктор Викторов)

Още

Звездата на Виенския щатсбалет Денис Черевичко открива сезона в Стара Загора

Звездата на Виенския щатсбалет Денис Черевичко открива сезона в Стара Загора

Но той винаги е успявал да впечатли и в други танцови стилове, като неокласически или съвременен танц, например като Улрих в "Прилепът" на Ролан Пети, Васлав Нижински в "Le Pavillon d'Armide" на Ноймайер, ТВ-хореограф в "Le Concours" на Морис Бежар, Меркуцио в "Ромео и Жулиета" на Джон Кранко, Ленски в "Онегин" на Кранко, Братфиш в "Майерлинг" на Кенет Макмилан, Пък в "Сън в лятна нощ" на Йорма Ело, Фредерик в "Арлезианката" на Ролан Пети, Кошей в "Жар-птица" на Андрей Кайдановски, в главната роля в "Пер Гинт" на Едуард Клъг, както и в Skew-Whiff на Сол Леон и Пол Лайтфут и "Соло" на Ханс ван Маанен. Той също така танцува партии в пиеси от Харалд Ландер, Серж Лифар, Джордж Баланчин - като "Тема и вариации", "Рубини", "Симфония в C" и "Валс на любовните песни", Джером Робинс, Иржи Килиан, Нилс Кристе, Уилям Форсайт, Жан-Кристоф Майо, Бен ван Каувенберг, Иржи Бубеничек, Дейвид Доусън, Кристофър Уилдън, Уейн Макгрегър, Мартин Шлепфер и "24 прелюдии" на Алексей Ратмански.Гастролира в различни европейски страни.

Многобройните му награди включват първи награди от конкурса "Серж Лифар", Киев (2004), Tanzolymp, Берлин (2005), конкурс ÖTR, Виена (2007), златен медал от 25-ия международен балетен конкурс, Варна (2012), сребърен медал (юноши ) на Международния балетен конкурс на САЩ, Джаксън (2006) и специалната награда на Ballet Club Wiener Staatsoper & Volksoper (2006).

Той е номиниран за наградата Benois de la Danse за 2011 г. за изпълненията си във филма на Уилям Форсайт The Vertiginous Thrill of Exactitude.

Купи билет

Предварителна продажба на билети за "Спящата красавица": Онлайн и на касата на НДК, онлайн и в мрежата на EVENTIM.

Още

Силвия Лулчева е Титания в "Сиси - душата на императрицата"

Силвия Лулчева е Титания в "Сиси - душата на императрицата"

Още

"Четири сезона" и "Нощ в Ню Йорк" - новите спектакли на Балета на Старозагорската опера

"Четири сезона" и "Нощ в Ню Йорк" - новите спектакли на Балета на Старозагорската опера

Още

Световната премиера на "Сънят на Пилат" избухна с 24-минутни аплаузи

Световната премиера на "Сънят на Пилат" избухна с 24-минутни аплаузи

Още

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

Още

Мартина Префетто – новият лебед на Старозагорския балет

Мартина Префетто – новият лебед на Старозагорския балет

Още

Василий Медведев: Музиката превръща "Сънят на Пилат" в танцова мистерия

Василий Медведев: Музиката превръща "Сънят на Пилат" в танцова мистерия

Още

Вижте възраждането на Старозагорския балет във фотографска експозиция

Вижте възраждането на Старозагорския балет във фотографска експозиция

Още

Балетът "Дон Кихот" на Старозагорската опера на сцената на зала 1 на НДК на 17 декември

Балетът "Дон Кихот" на Старозагорската опера на сцената на зала 1 на НДК на 17 декември

Още

Фурор на софийска сцена (галерия)

Фурор на софийска сцена (галерия)

Още

Канадският хореограф Марио Пиаца: Всеки от нас е едно гето

Канадският хореограф Марио Пиаца: Всеки от нас е едно гето

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

70 000 пинг-понг топки падат на сцената на Народния театър

Френски визуален спектакъл, сходен с почерка на Робърт Уилсън, гостува на 5 и 6 април в София

Бина Харалампиева с "Граф Монте Кристо" - на сцената на Младежки театър "Николай Бинев"

След премиерата, предстоят следващите дати на спектакъла - 12-ти и 20-ти април от 19:00 ч. и 30-ти април от 21:00 ч.

Американската балерина Кира Никълс ще обучава младежи в танцова работилница в София

Работилницата ще е своеобразен конкурс за стипендии за летни програми в САЩ, като част от участниците ще получат възможност да се обучават в Pacific Northwest Ballet в Сиатъл, Kansas City Ballet и Ballet Chicago през това лято

Честит световен ден на театъра!

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, отправи специален поздрав към колегите си

"Момичето и смъртта" - Градска фантазия от Балет "Арабеск"

Премиерата на новия им спектакъл е на 31 март 2023 г., от 19.00 ч. и 2 април 2023 г., от 17.00 ч. на сцената на Музикалния театър