Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Звездата на Виенския щатсбалет Денис Черевичко открива сезона в Стара Загора

ЮБИЛЕЕН СЕЗОН

Звездата на Виенския щатсбалет Денис Черевичко открива сезона в Стара Загора

Официалното откриване е на 15 октомври, от 19.00 часа със спектакъла на балета "Лебедово езеро"

Денис Черевичко, Виенски Щатсбалет (Снимка: Държавна опера Стара Загора)

Балетът на Държавна опера - Стара Загора посвещава целия си творчески сезон 2019/2020 г. на 70-години от създаването на балетна трупа в града. Първият балет, който поставя украинката Анна Воробьова на сцената на Старозагорската опера, е "Куклената фея" от Йозеф Байер Премиерата е на 29 май 1949 г. Диригент е Георги Нешев, художник Петър Русков. Преди това името на Анна Воробьова се изписва /в албума за историята на Операта/ през 1946 г. , когато е балетмайстор и прави хореографията на оперите "Травиата" от Джузепе Верди, "Русалка" от А. С. Даргомижски, през 1947 г. - на оперите "Риголето" от Джузепе Верди, "Продадена невеста" от Б. Сметана, "Гергана" от Маестро Георги Атанасов, през 1948 г. - "Кармен" от Жорж Бизе, "Лучия ди Ламермур" от Гаетано Доницети, "Отвличане от сарая" от В.А.Моцарт.

След "Куклената фея" Анна Воробьова поставя на сцената на Старозагорската опера още и балета "Копелия" - премиерата е на 15 януари 1951 г.

Денис Черевичко, Виенски Щатсбалет (Снимка: Държавна опера Стара Загора)

Новият балетен сезон 2019/2020 г. официално ще бъде открит на 15 октомври, от 19.00 часа със спектакъла на балета "Лебедово езеро" от П. И. Чайковски, в който гостува Денис Черевичко - премиер-солист на балета на Виенската щатсопер. Той е носител на Златен медал от Международния балетен конкурс Варна 2012.

"Това е световноизвестен балетист, един от "академичните" танцьори, които танцуват красиво и чисто и съхраняват постиженията на старата балетна школа" - казва Силвия Томова, художествен ръководител на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. "Огромна радост за нас е, че Денис ще танцува с примабалерината на нашата опера Анелия Димитрова. Към спектакъла има вече заявен интерес от Румъния, Сърбия и други близки страни" - съобщи художественият ръководител на балета Силвия Томова.

Анелия Димитрова като Одета (Снимка: Държавна опера Стара Загора)

Във фоайето на Операта ще бъде аранжирана изложба с рисунки на младия и талантлив балетист от балетната трупа на Старозагорската опера Франческо Калипари /Италия/. Неговите платна са живото доказателство, че хората на изкуството имат разнолик талант.

Балетът на Държавна опера-Стара Загора започна своя нов сезон в обновена балетна зала. Подът бе направен със специална настилка, която има необходимата гъвкавост и предотвратява травмите при репетиции. Важната за артистите придобивка е благодарение на изключително щедрата финансова помощ на Младен Стоянов, управител на старозагорската фирма "Бултех 2000". Дарението е поредното за Младен Стоянов в подкрепа на балетната трупа, но първото с такъв размер.

"Лебедово езеро", постановка на Държавна опера - Стара Загора (Снимка: Държавна опера Стара Загора)

Какво предстои в програмата на балетната трупа на Старозагорската опера през настоящия творчески сезон 2019/2020?

В рамките на 50-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство на 5 декември от 19.00 часа на сцената на Операта ще се състои премиерата на балета "Шопениана" по хореографията на Михаил Фокин. Хореограф на спектакъла ще бъде Снежана Дескова - примабалерина, педагог и Почетен гражданин на Стара Загора, а неин асистент ще е нейната ученичка примабалерината Анелия Димитрова.

През месец декември публиката ще се радва на няколко спектакъла на класическата коледна приказка - балетът "Лешникотрошачката".

"Дон Кихот", Старозагорска опера (Снимка: Държавна опера Стара Загора)

На 17 декември, от 19.00 часа Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще танцува на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата. Уникалният спектакъл на Аршак Галумян "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус ще блесне със звездите на Щатсбалет-Берлин Яна Саленко и Мариан Валтер в ролите на Китри и Базил.

"Дон Кихот", Старозагорска опера (Снимка: Държавна опера Стара Загора)

"След зимната ваканция, от началото на месец февруари започват репетициите за "Спящата красавица" - един много голям класически балет, дълъг, имперски, тежък, величествен" - информира Силвия Томова. Хореографи на постановката ще са тя и Румен Рашев. Премиерата е на Световния ден на танца 29 април.

Балетната трупа участва в мюзикъла "Парижката Света Богородица", чиито репетиции започнаха още през септември. Хореографът и режисьор на спектакъла Марио Пиаца вече успя да го постави почти изцяло с балетните артисти. Премиерата на голямото събитие е планирана на 28 май 2020 година.

Утвърдената вече традиция да се представят талантливи съвременни хореографи продължава и през този творчески сезон. На 19 юни 2020 трима успешно реализирани извън границите на страната български хореографи Владимир Ангелов, Кристиян Бакалов и Калоян Бояджиев ще предложат на зрителите свои авторски танцови миниатюри с балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора.

Балетният сезон ще бъде закрит на 21 юли със световната премиера на балета "Тракийски мистерии", специално поставен за сцената на Античния Форум от хореографа Филип Миланов върху музиката на Стенли Станчев.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Любен и Елена: за любовта към изкуството и изкуството на любовта" с премиера днес

Документалният филм на Ели Йонова ще бъде представен за първи път пред българската публика в Дом на киното на 15 октомври, от 20:30 часа като част от София Филм Фест ЕСЕН

Кой е най-добрият български документален филм?

На премиерта на "Рангел завинаги" тази вечер ще бъдат обявени и наградите за документална лента на 24-тия София Филм Фест

Каква е разликата между истинската вяра в Бог и навика да посещаваш църквата? - в "Боядисаната птица" днес

Филмът на чешкия режисьор Вацлав Мархоул е адаптация на противоречиво приемания едноименен роман на родения в Полша американски писател Йежи Кошински

Силвия Петкова и Юлиан Вергов са главни герои във въздействащата история "Пепел върху слънцето"

Специална прожекция на филма на Анри Кулев "Имало една война" ви очакват още днес в рамките на 24-тия София Филм Фест

"Не влизай в пререкание с персонала на банята" - филм за неясните сенки от миналото, но и за красивите чудеса на ежедневието

Последната пълнометражна лента на Иван Черекелов прави своята премиера днес, като част от програмата на София Филм Фест ЕСЕН

"Шибил" - смъртта е само праг, а любовта е вечност…

На 7 октомври е премиерата на кино дебюта на младия режисьор и сценарист Никола Бозаджиев, като част от програмата на София Филм Фест ЕСЕН