Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Звездата на Виенската опера Денис Черевичко открива новия балетен сезон на Старозагорската опера

ДВОЕН ПРАЗНИК

Звездата на Виенската опера Денис Черевичко открива новия балетен сезон на Старозагорската опера

На 1 октомври балетната трупа ще отбележи и 60-годишния юбилей на доайена Александър Желев, който влиза в ролята на Дон Кихот от едноименния спектакъл на Лудвиг Минкус

Денис Черевичко (Снимка: Старозагорска опера и балет)

Балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора е в усилена подготовка за официалното откриване на балетния сезон на 1 октомври от 19.00 часа със спектакъла на балета "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус.

Денис Черевичко в Спектакъла "Дон Кихот" под режисурата на Аршак Галумян Денис Черевичко

Още

Солистът на Щатсбалет - Берлин Аршак Галумян поставя "Дон Кихот" у нас

Солистът на Щатсбалет - Берлин Аршак Галумян поставя "Дон Кихот" у нас

Уникалният спектакъл по хореография и режисура на солиста на Щатсбалет-Берлин Аршак Галумян получи високата оценка на публиката и специалистите, а балетната трупа бе наградена през 2019 с престижното отличие на СБМТД и Кантус фирмус "Кристална лира". На 1 октомври в главната роля на Базил гостува Денис Черевичко - премиер-солист на балета на Виенската Щатсопер, а в ролята на очарователната и непокорна Китри зрителите ще видят примабалерината Анелия Димитрова.

Двоен празник ще предложи Старозагорската опера на почитателите на балета - със спектакъла на балета "Дон Кихот" ще бъде почетен и един от доайените на балетната трупа Александър Желев, който през 2020 навършва 60 години.

Доайенът на балетната трупа Александър Желев като Дон Кихот, в едноименния спектакъл на Минкус (Снимка: Старозагорска опера и балет)

Още

Балетът "Дон Кихот" дава старта на "Сцена на вековете" на Царевец

Балетът "Дон Кихот" дава старта на "Сцена на вековете" на Царевец

Юбилярът ще се представи в своята забележителна роля на най-романтичния герой на всички времена Дон Кихот. В ролята на неговия спътник Санчо Панса ще му партнира Калин Любенов.

Участват още солистите Фиорди Лоха, Харука Суга, Мартина Префетто, Акари Мориматсу, Сторм Норис, Фредерико Пинто, Ромина Славова, Паскуале Казели, Станко Танев и др., солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора.

Спектакълът "Дон Кихот" под режисурата на Аршак Галумян (Снимка: Старозагорска опера и балет)

Още

Денис Черевичко: Имах късмета да участвам в този легендарен балетен конкурс във Варна

Денис Черевичко: Имах късмета да участвам в този легендарен балетен конкурс във Варна

Денис Черевичко грабна сърцата на българската публика след участието си на Балетния конкурс във Варна през 2012 година, на който печели първа награда и златен медал. Младият балетист остава завинаги с много топли спомени от конкурса, с много български приятели, с които поддържа връзка през годините.

Миналата година той гостува за първи път в България в ролята на принц Зигфрид от балета "Лебедово езеро" на сцената на Старозагорската опера по покана на Силвия Томова и Огнян Драганов. Тази година отново ще открие балетния сезон, но този път ще се представи в една от коронните си роли - на Базил от балета "Дон Кихот" от Минкус. Ролята на Базил изисква виртуозност, техника и пламенна личност - качества, които Денис притежава и това е причината да бъде избран за главната роля на премиерата във Виенския държавен балет на "Дон Кихот" на Рудолф Нуреев през 2011. В тази роля той танцува и на сцената на Парижката опера.

Денис Черевичко на Балетния конкурс Варна през 2012г., където получи златен медал (Снимка: Виктор Викторов)

"Това е световноизвестен балетист, един от "академичните" танцьори, които танцуват красиво и чисто и съхраняват постиженията на старата балетна школа" - казва Силвия Томова, художествен ръководител на балетната трупа. "Огромна радост за нас е, че Денис отново ще танцува с примабалерината на нашата опера Анелия Димитрова в ролята на Китри."

Още

В балета цял живот все се доказваш

В балета цял живот все се доказваш

Трудностите, предизвикани в световен план от ситуацията на пандемия от COVID-19, не подминават и гостуването на Денис Черевичко. Но независимо от преодолените вече административни условности и задължителни ограничителни предпазни мерки, блестящият изпълнител пристига в България на 28 септември.

Още същата вечер репетира с примабалерината Анелия Димитрова, а на другия ден продължава с цялата балетна трупа. Денис Черевичко не крие възторга си от постиженията на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора и многократно заявява готовността си да гостува отново и отново.

Денис Черевичко (Снимка: Личен архив)

Още

Звездата на Виенския щатсбалет Денис Черевичко открива сезона в Стара Загора

Звездата на Виенския щатсбалет Денис Черевичко открива сезона в Стара Загора

ДЕНИС ЧЕРЕВИЧКО, премиер солист на Виенския Държавен Балет, е роден в град Донецк, Украйна. На петгодишна възраст той проявява интерес към танца докато посещава уроци по фолклорни танци с по-голямата си сестра. Ентусиазмът му, силната му воля и страстна енергия му спечелват място в Балетната Академия на Вадим Писарев, когато е шестгодишен /една година по-рано от възрастта за приемане/.

От ранна възраст Денис се вдъхновява от известния украински танцьор, Вадим Писарев, както и от много други световни балетисти от онова време, пристигнали в Донецк за Международния фестивал "Звезди на световния балет", организиран от самия Писарев.

Когато е на единадесет, Денис и семейството му се сблъскват с трудности и страдания, които жестоко заплашват възможността на Денис да продължи обучението и образованието си като танцьор.

За щастие, Ирина Писарева /по онова време директор на Балетната академия на Вадим Писарев/, е повярвала в невероятния потенциал и страст на Денис и затова му присъжда пълна стипендия, за да продължи обучението си. Ако не бяха щедростта и вярата ѝ, Денис нямаше да бъде великият танцьор, който е днес.

Денис Черевичко на Балетния конкурс Варна през 2012г., където получи златен медал (Снимка: Виктор Викторов)

Денис се дипломира през 2004 и малко след това печели Златен медал в Киев и така получава двегодишна стипендия от Фондацията "Хайнц Босл" в Балетната академия в Мюнхен. Тук той се обучава при Александър Прокофиев, който изиграва изключително важна роля в артистичното му развитие.

Още

Вижте възраждането на Старозагорския балет във фотографска експозиция

Вижте възраждането на Старозагорския балет във фотографска експозиция

През 2006 Денис получава първия си професионален договор с Виенския държавен Балет. Много бързо той се издига до позицията на втори солист през 2007, солист през 2009 и става премиер солист през 2012. От самото начало на професионалната си кариера Денис изпълнява широк спектър от роли и получава знания и опит от хореографи и танцьори от световна класа.

Една от първите му солови роли е тази на Ален в "Зле опазеното момиче" от Сър Фредерик Аштън. Този много лековат и в "английски" стил балет дава възможност на Денис да пожъне знания и опит от Александър Грант от Кралския Балет, заради когото тази роля е създадена и който е ментор на Денис през целия репетиционен процес.

Друга легенда, с която Денис има привилегията да работи, е френският танцьор и хореограф Ролан Пети по време на репетиционния процес за "Прилепът". "Беше невероятна чест да срещна Ролан по това време."

Денис Черевичко (Снимка: Личен архив)

Още

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

Денис винаги е имал една специална роля, създадена от Ролан Пети, която е била мечтата му да изтанцува - Фредерико в любовната история от "Арлезианката". Въпреки желанието му да танцува в този балет, той е разочарован, че никога не го избират при репетициите. Но веднъж, ден преди представлението танцьорът, който е бил избран при кастинга, сериозно се наранява и на Денис му дават записа и изискват от него да научи ролята за следващия ден.

Без да има време да усъвършенства техническите движения или да подготви емоцията и стила на героя, Денис има свободата инстинктивно да интерпретира ролята такава каквато е била в мечтите му и както си я е представял, че ще я изиграе. Той все още си спомня за това изпълнение като за едно от най-добрите си постижения.

Друго непланирано изпълнение е на премиерата във Виенската държавна опера на "Спящата красавица" поставена от Сър Питър Райт. Изненадата идва в утрото на премиерата и без да знае хореографията, Денис е подкрепян и напътстван от Сър Питър Райт и останалите участници в балета от три действия.

Денис Черевичко (Снимка: Личен архив)

Още

Балетът "Дон Кихот" на Старозагорската опера на сцената на зала 1 на НДК на 17 декември

Балетът "Дон Кихот" на Старозагорската опера на сцената на зала 1 на НДК на 17 декември

Точно обратното, една от ролите, за които Денис е имал най-много време за подготовка, усъвършенстване и изпълнение е Базил в "Дон Кихот". Денис е избран за главната роля на премиерата във Виенския държавен балет на "Дон Кихот" на Рудолф Нуреев през 2011.

В тази роля той танцува и на сцената на Парижката опера. Друга уникална възможност за Денис е да танцува с легендарната Алесандра Фери във Флоренция през 2015. Те изпълняват "Младият мъж и смъртта" - още един интензивен, драматичен балет на Ролан Пети.

Също така Денис има възможността да изпълнява и интерпретира балети от Джон Ноймайер. По-специално това е "Легендата за Джоузеф", с премиера през 2015 с Виенския държавен балет. Денис описва преживяванията си, когато танцува балетите на Ноймайер като "не само изживяване на момента на сцената, а всъщност да си на сцената и да станеш някой друг".

Други значими роли от репертоара на Денис са ролята на Конрад в "Корсар" на Мануел Легри, Джеймс Рубен в "Силфида", Принц Зигфрид в постановката на Рудолф Нуреев на "Лебедово езеро".

Награди:

Втора награда на конкурса за млади танцьори, Киев (2004)
1-ва награда на конкурса "Серж Лифар", Киев (2004)
1-ва награда в Tanzolymp, Берлин (2005)
Сребърен медал на юношеския международен балетен конкурс на САЩ, Джексън (2006)
1-ва награда на международния конкурс за балетен съвременен танц, Виена (2007)
Специална награда на балетния клуб на WienStaatsoper (2007)
Сребърен медал на Международния балетен конкурс на KIBC Корейски международен балетен конкурс (2010)
1-ва награда и златен медал на 25-ия международен балетен конкурс, Варна (2012)
Номиниран за Prix Benois de la Danse 2011 за The Vertiginous Thrill of Exactitude от Уилям Форсайт

Още

"Рудолф Нуреев: Бялата врана" на Ралф Файнс само на Киномания

"Рудолф Нуреев: Бялата врана" на Ралф Файнс само на Киномания

Още

Балет "Арабеск" на прага на новия сезон с вълнуваща програма

Балет "Арабеск" на прага на новия сезон с вълнуваща програма

Още

"Многая лета" за началото на новия сезон на Музикалния театър

"Многая лета" за началото на новия сезон на Музикалния театър

Още

Софийската опера представя „Зорба гъркът“ на летище София - Север (ВИДЕО)

Софийската опера представя „Зорба гъркът“ на летище София - Север (ВИДЕО)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Деклан Донелан започна репетициите на "Медея" в Народния театър

Премиерните представления са на 9 и 10 октомври

Шест моноспектакъла на големи български артисти в програмата на МТФ "Варненско лято"

Мариус Куркински, Весела Бабинова, Христо Мутфачиев, Елена Телбис, Боян Арсов и Димитър Ангелов играят във Варна през юни

"Риголето" ще разкаже в Бургаската опера тъжната история за изкушение, грях и саможертва в сряда

Под палката на маестро Димитър Косев /гост/, на 22 май в операта от Верди ще се представят чудесни солисти, оркестър и хор