Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Представях си се като гигантски пенис, излитащ като космически кораб

ЧАРОВНИЦИТЕ НА ХОЛИВУД

Представях си се като гигантски пенис, излитащ като космически кораб

"Всеки иска да бъде Кари Грант. Дори аз искам да бъда Кари Грант", признава холивудската легенда

Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg /Снимки: Getty Images

Легендата на Холивуд Кари Грант признава, че е напълно измислен герой и през целия си живот е играл роля. Той е бил лудо влюбен в София Лорен, но се жени пет пъти за други, а всъщност е бисексуален и живее с актьора Рандолф Скот. Перфектният и сдържан джентълмен с волева брадичка тайно се лекува от своя нарцисизъм с психотерапия и LSD. И изобщо не се казва Кари Грант...

"Представях си се като гигантски пенис, излитащ от земята като космически кораб", признава актьорът.

Разбивачът на сърца бил лудо влюбен в София Лорен, женил се пет пъти, но живял с мъж. Става баща на 62 години.

120 години от рождението на Кари Грант

Портрет на Кари Грант (Снимка: Getty Images)

"Всеки иска да бъде Кари Грант. Дори аз искам да бъда Кари Грант", казва британско-американският филмов актьор, роден през 1904 година и починал през 1986 година. През 1999 г. Американският филмов институт включва Грант под Номер 22 в класацията на най-големите мъжки звезди на класическото холивудско кино.

Актьорите Кари Грант и Ингрид Бергман в съблекалнята на Elstree Studios, снимайки „Indiscreet“, Лондон, 13 ноември 1957 г. (Снимка: Getty Images)

Името му е свързано с множество класически филми - произведения на плеада талантливи режисьори, сред които е и гуруто на мистерията - Алфред Хичкок. "Филаделфийска история" (1940), "Да хванеш крадец" (1955), "Север-северозапад" (1959) и много други заглавия са сред перлите от филмовата му кариера. На 42-рата церемония по връчване на наградите на академията през 1970 г.

Кари Грант получава "Оскар" за цялостно творчество.

Катрин Хепбърн с актьора Кари Грант във филма "Отглеждане на бебе" в САЩ. Актрисата Хепбърн спечели четири от дванадесетте номинации за Оскар за най-добра актриса и участва в класически филми като "Африканската кралица" и "На златното езеро" (Снимка: Getty Images)

Кари Грант е роден като Арчибалд Александър Лийч на 18 януари 1904 г. в Хорфийлд - предградие на Бристъл Сити, Англия. Родителите му са Елзи Мария Кингдън (1877 - 1973) и Елиъс Джеймс Лийч (1873 - 1935). Арчибалд е единствено дете, което има доста объркано и нещастно детство. Когато момчето е на 9, баща му изпраща майката в психиатрична клиника. То отива да живее при баба си, но тя е алкохоличка. "Можех да подуша ада от дъха й", спомня си актьорът.

Още

"Изтънченият психар" бил в мокрите сънища на София Лорен, Джейн Фонда и Бриджит Бардо

"Изтънченият психар" бил в мокрите сънища на София Лорен, Джейн Фонда и Бриджит Бардо

Чак през 30-те си години той разбира, че майка му е жива и я открива в приют за душевноболни. Но преди това, изключен от гимназията, успява да замине отвъд океана заедно с трупа акробати. Номерът му е да ходи на кокили. След разпадането на трупата продава вратовръзки като амбулантен търговец, но изпълнява и няколко дребни роли в комедии на Бродуей.

Посещава основното училище "Bishop Road". Продължава образованието си в гимназията "Fairfield Grammar School" в Бристъл, но през 1918 г. е изгонен оттам. Вследствие се присъединява към артистичната трупа "Bob Pender stage troupe", с която през 1920 година, 16-годишен, заминава на двегодишна обиколка в САЩ. Специалността му в групата е ходене с кокили. На 28 юли 1920 г. преминава през административната проверка на остров Елис, Ню Йорк - база на имиграционните служби на САЩ и входен портал за милиони емигранти.

Роденият в Англия актьор Кари Грант (1904 - 1986) напуска хотела си в Лондон на 24 април 1946 г. Той е в Англия по работа, а също и за да посети майка си в Бристол (Снимка: Getty Images)

около 1939 г.: Кери Грант разговаря с Глория Вандербилт и Брус Кабът (1904 - 1972) (Снимка: Getty Images)

Когато трупата се завръща във Великобритания, младият Лийч решава да остане в Америка, където да продължи сценичната си кариера. Все още с рожденото си име той участва в поредица постановки в "Муни" - общински открит амфитеатър в Сейнт Луис, Мисури.

Кари Грант (Снимка: Getty Images)

След частичен успех в няколко лековати комедии на сцените на Бродуей, през 1931 г. Арчибалд Лийч заминава за Холивуд. Тук той се представя с името Кари Локууд, избирайки фамилията от името на свой изигран сценичен персонаж. Подписва договор с компанията "Парамаунт Пикчърс", но шефовете на студиото не харесват името "Локууд".

Прелиствайки списък с предпочитани от студиото имена, "новият" Кари избира фамилията Грант, воден и от довода, че инициалите "К" и "Г" вече са донесли късмет на големите филмови звезди Кларк Гейбъл и Гари Купър.

12 май 1959 г.: Роденият във Великобритания актьор Кари Грант (1904 - 1986) на парижкото летище на път за филмовия фестивал в Кан след премиерата на филма му „Operation Petticoat“ (Снимка: Getty Images)

Още

Краля и Дивата - една случайна среща на Елвис и София Лорен

Краля и Дивата - една случайна среща на Елвис и София Лорен

През 1932 г. Кари Грант вече блести във филма "Русокосата Венера" (1932) с участието на Марлене Дитрих. Тласък на звездния му статус е даден и от Мей Уест, която го избира за партньор в два от най-успешните си филми: She Done Him Wrong (1933) и I'm No Angel (1933). Следват няколко рутинни и не така успешни продукции с "Парамаунт" до 1936 г., когато Грант се прехвърля в компанията "Колумбия Пикчърс".

Следва участие в множество хитови класики в комедийния жанр: Bringing Up Baby (1938) с Катрин Хепбърн, His Girl Friday (1940) с Розалинд Ръсел, Arsenic and Old Lace (1944) с Присила Лейн и Monkey Business (1952), където си партнира с Джинджър Роджърс и Мерилин Монро. Поредица от филми започнати с The Awful Truth (1937), където ролята на Грант се смята като кардинален момент в налагането на сценичния му образ. За десетилетия напред актьорът се превръща в една от главните холивудски атракции.

около 1942 г.: Кари Грант (1904 - 1986) с Джинджър Роджърс (1911 - 1995) в "Имало едно време на меден месец". Заглавие: Once Upon A Honeymoon Studio: Rank Organisation Director: Leo McCarey (Снимка: Getty Images)

Грант е любимият изпълнител на Алфред Хичкок - известен, че не харесва актьорите си. Великият режисьор казва, че Грант е единственият актьор, който някога е обичал през целия си живот. Кари участва в класиките на Хичкок: Suspicion (1941), Notorious (1946), "Да заловиш крадец" (1955) и "Север-северозапад" (1959).

В средата на 1950-те Грант основава собствена продуцентска компания - "Грантли Продакшън", под чието име излизат множество филми, разпространявани от филмовата компания "Универсъл". Последният игрален филм с негово участие е Walk, Don't Run (1966), след което той се оттегля от актьорската професия.

25 ноември Кари Грант (1904 - 1986) в ложа на филмов бал (вероятно с Кей Уилямс) (Снимка: Getty Images)

През 1940-те години Кари Грант два пъти е номиниран за наградата "Оскар" на филмовата академия на САЩ. Предполага се, че тя не му е присъдена през активните му актьорски години, тъй като е сред първите актьори, демонстрирали независимостта си от големите филмови студия. Все пак през 1970 г., след оттеглянето му, е присъден "Оскар" за цялостно творчество.

Още

Карло Понти и София Лорен - половин век любов

Карло Понти и София Лорен - половин век любов

Въпреки че се оттегля от киноиндустрията, Грант продължава да бъде активен в други области. В края на 1960-те той приема пост в борда на директорите в бижутерийната компания "Фаберже". Позицията му там в никакъв случай не е почетна и формална, както мнозина са смятали. Грант е бил непрекъснато ангажиран със срещи с бизнес партньори, както и с присъствие при представяне на продуктите на фирмата. На по-късен етап той се присъединява към ръководствата на фирмите "Холивуд Парк", авиокомпанията "Уестърн Еърлайнс" (Делта Еърлайнс) и "Метро-Голдуин-Майер".

Легендата на Холивуд Кари Грант признава, че е напълно измислен герой и през целия си живот е играл роля. Той е бил лудо влюбен в София Лорен, но се жени пет пъти за други, а всъщност е бисексуален и живее с актьора Рандолф Скот. Перфектният и сдържан джентълмен с волева брадичка тайно се лекува от своя нарцисизъм с психотерапия и LSD. И изобщо не се казва Кари Грант...

Това пише в биографичната книга Cary Grant: A Brilliant Disguise ("Кари Грант: Брилянтна маскировка") от Скот Айман.

Шведската актриса Ингрид Бергман (1915-1982) с актьора Кари Грант (1904-1986), стоящи на стълбището на Кралската опера, Ковънт Гардън, по време на снимките на "Indiscreet", 12 декември 1957 г. (Снимка: Getty Images)

Красавецът, по когото въздишат милиони жени по света, не крие своята бисексуалност, въпреки че не я признава категорично. Дъщеря му Дженифър пък направо я отрича. Все пак, какво да си помисли човек, след като Кари и красавецът актьор Рандолф Скот живеят заедно в къща под наем и не се колебаят да позират на снимки около басейна.

Грант започва отношения с актрисата Вирджиния Черил, която става първата му жена. Живеят тримата със Скот. Бракът им приключва за 10 месеца, в момента, когато тя се събужда и вижда как Кари я е стиснал за гърлото.

"Аз обичах Кари, Кари обичаше себе си. Аз нямах шанс", казва Вирджиния.

Съпруга номер две е богатата наследница Барбара Хътън. Тя прекарва дните си, играейки тенис, и нощите, приемайки гости. Не парите са водещи в техния брак, защото Грант се оказва единственият от седемте й съпрузи, който не взема нито цент от нея дори след развода. Това не пречи Барбара да се оплаква, че Кари е съвсем различен от екранния си образ, че е студен и жесток.

17 юли 1942 г.: Филмовата звезда Кари Грант (1904 - 1986) със съпругата си, наследницата на Woolworth, Барбара Хътън (1912 - 1979). Била е омъжена седем пъти, като Кари Грант е нейният трети съпруг (Снимка: Getty Images)

Приятелите му от онова време добавят, че е и голям скъперник. Той трудно давал повече от 5 долара за одеколон веднъж годишно, за Коледа. Прибирал наполовина изядения сандвич в хладилника и изрязвал копчетата, преди да изхвърли старата си риза.

Актрисата Бетси Дрейк е третата му съпруга, която настоява Грант да взема LSD под лекарски контрол. Повече от сто сеанса с наркотика наистина му повлияват - той престава да обвинява майка си, баща си и който и да било друг за двойнствеността, която си е изградил. "Представях си се като гигантски пенис, излитащ от земята като космически кораб", признава актьорът.

31 декември 1957 г.: Холивудските филмови звезди, Кари Грант (1904 - 1986) и съпругата му Бетси Дрейк на лондонското летище след завръщане от почивка в Ница (Снимка: Getty Images)

И този брак е обречен, защото Кари се влюбва до полуда в София Лорен.

Четвърта съпруга на актьора става актрисата Даян Кенън. Грант я кара да взема LSD и тя го прави десетина пъти, но разбира, че това ще съсипе живота й. "За него това беше път към бога, който го спасяваше, и той мислеше, че би могъл да спаси нашия брак, но дрогата не може да го направи", пише по-късно Даян.

15 юли 1966 г.: Филмовата звезда Кари Грант (1904 - 1986) с четвъртата си съпруга Даян Кенън и малката им дъщеря Дженифър са на посещение в Англия (Снимка: Getty Images)

Той е тиранин вкъщи и понякога й вдига ръка, но въпреки всичко тя му ражда дъщеря. Кари обожава малката Дженифър. Тя се появява, когато той е на 62. Но и този брак не оцелява дълго - приключва за две години.

Още

София Лорен: Не мога да живея без любов. Нито без молитва

София Лорен: Не мога да живея без любов. Нито без молитва

Кари Грант се жени още веднъж на 77 за Барбара Харис, която е с 46 години по-млада от него.

Като директор по връзки с обществеността тя дипломатично успява да обуздае вечното му раздвоение.

Най-накрая джентълменът Кари Грант и беднякът комедиант Арчи Лийч се помиряват.

КАН, ФРАНЦИЯ - 19 МАЙ: Вдовицата на Кари Грант Барбара Грант присъства на гала прожекцията на "Кино срещу СПИН" на: "Кари Грант: A Class Apart" в кино Olympia по време на 57-ия годишен международен филмов фестивал в Кан (Снимка: Getty Images)

В мемоарите на голямата актриса и дългогодишен секссимвол на Италия - София Лорен, тя разкрива подробности за една голяма тайна, съобщава The Guardian. В първия том на автобиографията си актрисата разкрива интимни факти от любовния си роман с американския си колега Кари Грант, разгорял се на снимачната площадка през 1957 г.

80-годишната Лорен разказва, че Грант, който бил 30 години по-възрастен от нея и женен за трети път, я помолил да се омъжи за него, докато двамата се снимали в приключенския филм "Гордост и страст". Всеки ден преди снимки американският мачо й изпращал букет с писъмце, в което пишел, че тя винаги ще бъде в неговите молитви.

Със София Лорен (Снимка: Getty Images)

В това време София се готвела да се омъжи за продуцента на филма Карло Понти и й се наложило да направи тежък избор, който щял да определи нейното лично бъдеще и кариерата й. В края на краищата красавицата избрала сънародника си Понти, който станал неин съпруг и ментор, наложил ѝ звучния псевдоним София Лорен и я заставил сериозно да се заеме със сценични изкуства и самообразование.

През последните години от живота си предприема турне из Съединените щати с токшоу, наречено "Разговор с Кари Грант". В него той показва епизоди от свои филми и отговаря на зададените от публиката въпроси. При подготовката на едно от представленията си на 29 ноември 1986 г., в Дейвънпорт, Айова, Кари Грант получава мозъчен кръвоизлив. Умира същия ден в болницата "Свети Лука" на 82-годишна възраст. По негово желание е кремиран и прахът му е разпръснат над Тихия океан.

Кари Грант (1904 - 1986) в самолет на Caledonian Airways на летище Хийтроу в Лондон, Великобритания, 8 юни 1974 г. (Снимка: Getty Images)

Кари Грант (1904 - 1986), Великобритания, 21 февруари 1977 г. (Снимка: Getty Images)

Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg /Снимки: Getty Images

Още

Да си спомним за Хичкок

Да си спомним за Хичкок

Още

Срамежливецът на Холивуд

Срамежливецът на Холивуд

Още

Ингрид Бергман умира от рак на рождения си ден

Ингрид Бергман умира от рак на рождения си ден

Още

Жан Габен превръща мъжемелечката Марлене Дитрих в покорна домакиня

Жан Габен превръща мъжемелечката Марлене Дитрих в покорна домакиня

Още

Катрин Хепбърн за Катрин Хепбърн: Отне ми много време да създам това същество

Катрин Хепбърн за Катрин Хепбърн: Отне ми много време да създам това същество

Още

Сър Лорънс Оливие: Омразата към Мерилин Монро е от най-силните чувства, които съм изпитвал

Сър Лорънс Оливие: Омразата към Мерилин Монро е от най-силните чувства, които съм изпитвал

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дзукеро като захар и като горчилката, която ражда хита му "Senza una Donna"

Италианската звезда идва за пети път у нас с два концерта - за първи път във Варна на 27 април и на 29 април в Зала 1 на НДК

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието

С парите от Нобеловата си награда той създава музей

Шарл Гуно написва опера по творба на Фредерик Мистрал