Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Изтънченият психар" бил в мокрите сънища на София Лорен, Джейн Фонда и Бриджит Бардо

ЗНАКОВИТЕ ЛИЦА В КИНОТО

"Изтънченият психар" бил в мокрите сънища на София Лорен, Джейн Фонда и Бриджит Бардо

"Когато дават "Психо" по някой от нощните канали, го гледаме заедно с децата. После, ако ги е страх да заспят, им напомням, че АЗ съм Норман Бейтс и те живеят под един покрив с мен. Какво още би могло да им се случи?", с черно чувство за хумор разказва Антъни Пъркинс

Колаж: Петя Александрова Dir.bg /Снимки: Getty Images

Още

Алфред Хичкок обядвал с Лео от заставката на "Метро Голдуин Майер"

Алфред Хичкок обядвал с Лео от заставката на "Метро Голдуин Майер"

Съдбовното събитие в кариерата на Антъни Пъркинс всъщност трае по-малко от минута:

"Един ден през 1960-та ми се обади моят агент и ми каза: "Хичкок те иска в новия си филм. Това беше!"

Филмът е "Психо"...

"По онова време една дума от Хичкок бе достатъчна и всички тичаха. Нямаше актьор, който да му откаже. Алфред не викаше никой на интервю, не правеше прослушвания, нито дори четения. Нямам идея защо - дали от суеверие, отегчение или просто така му беше по-забавно. Знаеше се, че ако ти се обади, ролята е твоя.

28 септември 1960 г.: Британският филмов режисьор Алфред Джоузеф Хичкок (1899 - 1980) яде геврек на премиерата на "Психо" (Снимка: Getty Images)

Стана толкова бързо. Лягаш си един човек и се събуждаш съвсем друг. Така стана с мен. Ролята ми беше съвършено написана, сценарият бе съвършен, филмът, режисирането на Хичкок - съвършени!", разкрива най-префиненият "психар" в киното.

Изпълнението на Пъркинс е съвършено и органично.. През годините то многократно е попадало в списъци, класации и дискусии за най-великите роли в историята на киното. Фактът, че не е удостоено с "Оскар", днес звучи невероятно. Неофициалната версия е, че изпълнението е било "прекалено убедително", а образът твърде "смущаващ" за разбиранията по онова време и особено за претенциозно-бляскавата церемония като връчването на Оскарите.

Но какво се случва в началото?

Кариерата на Пъркинс започва в театъра, където влиза 15-годишно стеснително момче и излиза красив 21-годишен младеж. През 1953-та дебютира на големия екран в "Актрисата", партнирайки на Спенсър Трейси. Филмът е касов успех и очарова критиците, а играта на новото момче от Ню Йорк среща одобрение.

Още

Карло Понти и София Лорен - половин век любов

Карло Понти и София Лорен - половин век любов

Втората му роля е в "Приятелско убеждаване" (1956) заедно с Гари Купър, чието звездно присъствие е гаранция за успех. Купър е обичан и от филмовите критици. Всички рецензии обаче, отличават "поразителната" игра на Антъни Пъркинс, определяйки го като "оригинално и ободряващо присъствие, напоено с нещо вълнуващо, но неуловимо за простото око, което само го прави по-интересно."

Embed from Getty Images

За ролята си в "Приятелско убеждаване" Пъркинс печели "Златен глобус" за изгряващ актьор и номинация за "Оскар".

Почти от нищото започва мимолетната, но продуктивна поп кариера на Антъни Пъркинс. За по-малко от две години той издава цели три албума и пробива в Топ 30 с хит сингъла "Moon-Light Swim" (номер 24 в Billboard Hot 100).

Антъни Пъркинс изгражда 40-годишна кариера, участвайки в близо 60 кинопродукции, някои от които освен признание му носят и престижни награди. Двуметровият прецизно избира ролите си, търсейки разнообразие, без да пренебрегва изникващите от всеки ъгъл предложения да играе всякакви ненормалници и психари след "Психо".

"Бях поласкан от интереса към мен, но усещах, че искат да ме набутат в категория horror, без да ги интересува, че това би затрило едни други 70% от актьорския ми капацитет.", не без самочувствие отбелязва Пъркинс.

Пъркинс отклонява упорито възможностите да говори за личния си живот пред медиите. Това, разбира се, го прави още по-загадъчен в очите на широката публика. Често намекват че в истинския Антъни Пъркинс има и малко от Норман Бейтс от "Психо"...

Още

Бриджит Бардо: Съвременното кино е тъжно, скучно и просташко

Бриджит Бардо: Съвременното кино е тъжно, скучно и просташко

Точно, когато е постигнал на пръв поглед всичко, той решава да замине за Европа. Американската публика недоумява защо някой би прекъснал кариерата си точно на такова място.

През 1961-ва Пъркинс осъществява намеренията си. Европа го приема радушно. И той я обиква и прекарва 4 години тук.

Oще първата година нюйоркчанинът печели "Златна палма" за най-добър актьор. Филмът е "Довиждане отново" - първата му среща с Ингрид Бергман. Тя деликатно му подсказва, че е запленена от него. Това хвърля в ужас стеснителния актьор и той "много внимава" по време на репетициите на любовните сцени в нейната гримьорна, където звездата го кани. Затова винаги оставя вратата отворена.

Горкото момче попада в "лапите" и на самата София Лорен. В своите мемоари тя го описва като "мил и възпитан, но излъчващ един странен мрак".

В Австралия, Ева Гарднър го кани на интимна вечеря в хотелската си стая. Джейн Фонда била брутална - "прилъга ме в гримьорната си, ужким да репетираме и направо се съблече гола, след което започна да си пудри тялото, докато аз панически криех лице в сценария.", признава Антъни.

Embed from Getty Images

Бил поставен натясно дори от Бриджит Бардо... Случва се по време на снимките на Une ravissante idiote (1964), в който те играят главните герои.

Филмовият актьор Антъни Пъркинс с актрисата Бриджит Бардо в хотел в Лондон, позиращи за пресата (Снимка: Getty Images)

Тя го кани в луксозния си пентхаус в Париж и ясно дава да се разбере, че е готова да го разкъса.

Но... Антъни просто е гей.

Твърди се, че Антъни Пъркинс е имал изключително еднополови връзки до края на 30-те си години. Според биографията му от Чарлз Уайнкоф , списъкът на неговите партньори включва актьорът Таб Хънтър, Джеймс Дийн, Рок Хъдсън, художникът Кристофър Макос, танцьорът Рудолф Нуреев ... С танцьора хореограф Гроувър Дейл имат шестгодишна връзка.

Още

Джейн Фонда - Вечната Амбър на Холивуд - на 80

Джейн Фонда - Вечната Амбър на Холивуд - на 80

По онова време - особено през 50-те и 60-те - да бъдеш открито гей или бисексуален, е немислимо. Особено в Холивуд, където подобно разкритие означава публичен срам и край на кариерата ти. Затова всички старателно се прикриват. Много от тях се женят, за заблуда на противника.

Мегазвезди като Кари Грант имат по няколко брака и демонстрират множество връзки с жени, за да поддържат публичния имидж, който Америка очаква от тях.

Embed from Getty Images

Антъни Пъркинс също внимава, но намира влечението си към своя пол за съвсем естествено. Жените са тези, които го притесняват и дълги години не знае как да реагира, когато те проявяват сексуален интерес към него.

Embed from Getty Images

Едва, когато е 39-годишен се престрашава да си легне с жена, прекарвайки четири бурни нощи с актрисата Виктория Принсипал.

Тази среща го променя завинаги. През 1972 г. по чиста случайност на едно парти среща младата фотографка Бери Беренсън, която е харесал година по-рано от неин автопортрет в списание Vogue.

Оказва се, че тя като тийнейджър е била луда по него и стаята й била облепена с негови плакати. Двамата се влюбват от пръв поглед и година по-късно се женят.

Embed from Getty Images

Живеят щастливо влюбени почти двайсет години, до 1992-ра, когато Антъни Пъркинс умира от СПИН.

Съпругата му Бери Беренсън пояснява по-късно:

"Той просто никога не е искал някой да знае, че е болен от СПИН. Той реши, че ако някой знае, никога повече няма да му даде работа."

Актьорите Ив Монтан (1921 -1991), Ингрид Бергман (1915 - 1982), Антъни Пъркинс (1932 - 1992) с американския режисьор от руски произход Анатол Литвак (1902 - 1974) на снимачната площадка на романтичния драматичен филм "Отново сбогом", издаден в Европа като „Aimez-vous Brahms?“, Франция, 12 септември 1960 г. (Снимка: Getty Images)

Диагнозата му е поставена две години по-рано, но той предпочита само най-близките му да знаят: "Стори ми се, че на света има много по-важни неща от проблемите на един възрастен актьор и не е редно да занимавам хората със себе си", е част от прощалното обръщение на Антъни Пъркинс. В него той казва и следното:

"По време на това двугодишно приключение в света на СПИН-а, срещнах невероятни хора, от които научих толкова много за любовта, себеотрицанието и човешкото разбирателство, колкото не успях за цял живот в един свят на конкуриращи се главорези."

Съпругата му Бери Беренсън загива на 11-ти септември, 2001 г. Тя е сред пътниците на Полет 11 на American Airlines, превзет от терористи, които го блъскат в северната страна на Северната кула от Световния търговски център.

Още

Джеймс Дийн: Мечтай така, като че си безсмъртен, живей така, като че ще умреш утре

Джеймс Дийн: Мечтай така, като че си безсмъртен, живей така, като че ще умреш утре

Антъни и Бери имат двама синове - Oз и Елвис. Първият е актьор и режисьор, а Елвис е музикант.

"Не тормозя децата. Не ги карам за си лягат рано например. Когато дават "Психо" по някой от нощните канали, го гледаме заедно. После, ако ги е страх да заспят, им напомням, че АЗ съм Норман Бейтс и те живеят под един покрив с мен. Какво още би могло да им се случи?", с чувство за хумор разказва Пъркинс.

Антъни Пъркинс е роден в Ню Йорк на 4-ти април, 1932 г. Майка му се казва Джанет Рейн. Баща му Осгуд Пъркинс е известен театрален актьор, който участва и в редица холивудски филми, предимно неми.

Embed from Getty Images

Емоционално потиснат и объркан, той намира спасение в професията на покойния си баща.

Антъни Пъркинс умира на 12 септември 1992 г. в резултат на пневмония и усложнения, предизвикани от болестта.

Навършиха се 30 години от смъртта му.

Колаж: Петя Александрова Dir.bg /Снимки: Getty Images

Пъркинс е носител на "Златен глобус" и номиниран за награди "Оскар" и "Сатурн". Неговата звездна роля е Норман Бейтс във филма "Психо" на Алфред Хичкок. От 1960 г. има две звезди на Холивудската алея на славата.

Милиони фенове по света все още го помнят като страхотен актьор. Той винаги ще бъде в сърцата им.

Още

Ингрид Бергман умира от рак на рождения си ден

Ингрид Бергман умира от рак на рождения си ден

Още

"Рудолф Нуреев: Бялата врана" на Ралф Файнс само на Киномания

"Рудолф Нуреев: Бялата врана" на Ралф Файнс само на Киномания

Още

Почина единствената дъщеря на Алфред Хичкок

Почина единствената дъщеря на Алфред Хичкок

Още

Катрин Хепбърн и Спенсър Трейси: Романс, останал скрит от очите на публиката повече от 20 г.

Катрин Хепбърн и Спенсър Трейси: Романс, останал скрит от очите на публиката повече от 20 г.

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Ясни са финалистите в Награда за кино 355 на Фондация "Стоян Камбарев"

За шеста поредна година впечатляващо жури от цял свят избра тримата филммейкъри

Художникът на Краля Слънце

405 години от рождението на Шарл Льобрюн

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Джон Ленън купил правата на филма му "Къртицата"

Маестрото на психомагията Алехандро Ходоровски - на 95

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е вдъхновил германския проект за Венецианското биенале

Миналото е опасно време. Но е и време, което, ако го забравим, се връща, каза писателят Георги Господинов