Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Композиторът на "Лавина" е студент на Марин Големинов и Арам Хачатурян

ЗНАМЕНИТИ БЪЛГАРИ

Композиторът на "Лавина" е студент на Марин Големинов и Арам Хачатурян

Акад. Георги Минчев е почетен сенатор на академията "Медичи", заедно с Франсоа Митеран, Питер Устинов и Хенри Розенталбил

Композиторът Георги Минчев (Снимка: Личен архив)

Името на композитора Георги Минчев често попада в сянката на изпълнителя Георги Минчев, а това е доста несправедливо , защото личността на юбиляра /б.а. днес навръшва 80/ е прочуло името на България в целия свят.

Още

Радиосимфониците с празничен концерт за 80-годишнината на акад. Георги Минчев

Радиосимфониците с празничен концерт за 80-годишнината на акад. Георги Минчев

Композиторът Георги Минчев е академик на БАН /2015 г./, носител на наградата "Златен век" /2014 г./, автор на музиката на филмите "Лавина" /1982 г./, "Игра на любов" /1980 г./, "Компарсита" /1978 г./, на саундтрака на няколко чуждестранни филма и др.; бил е в продължение на 40 години водещ редактор на БНР, секретар, зам.председател и главен секретар на Съюза на българските композитори; ководещ на едночасово предаване "Музикалният живот на България" по Френското Национално радио "France Musique", заедно с известния френски музикален критик Мишел Годар /1988 -1995 г. /; бил е член на журитата на много международни конкурси в Лондон, Терни, Флоренция и Анкона в Италия, Варшава, Берлин, Атина, Санкт Петербург и др. Участвувал е няколко пъти в Международната трибуна на съвременната музика в Париж. Представлявал е Генералния секретар на Съвета за музика към ЮНЕСКО на двете Трибуни на Азиатската музика в Истанбул и Манила.

Георги Минчев в Москва през 1986 г. (Снимка: Личен архив)

През 1998 г. напуска България и до 2008 г. живее в град Хайделберг.

Акад. Георги Минчев е роден на 29 януари 1939 г. в София, в семейството на известния оперен певец и педагог Любен Минчев /1904-1959/ - първи тенор в Софийската народна опера, един от създателите на традициите на белкантовото пеене в България.

През 1946 г. започва да учи пиано, завършва Езиковата гимназия в Ловеч с френски език, а после 22 ЕСУ в София.

През 1958 г. постъпва в Държавната консерватория със специалност Композиция в класа на проф.Марин Големинов. След завършването й през 1963 г. отбива редовната си военна служба в ЦДНА.

Специализира Композиция в Московската консерватория при Родион Шчедрин и Арам Хачатурян.

През 1972 г. печели голямата стипендия на ЮНЕСКО по музика и специализира в САЩ, Франция и Англия. По-късно в Париж учи в "Le Conservatoirе de Paris", при големия френски композитор Оливие Месиан.

По-късно 1976 г. специализира в ИРКАМ, Електроакустичен център за музика при "Бобур", Париж при известния съвременен композитор Лучано Берио.

Георги Минчев (вляво) с Васил Казанджиев и Иван Дренников (вдясно) на първото изпълнение в България на неговия Концерт за пиано и оркестър в зала "България" (Снимка: Личен архив)

В България, в периода от 2010-а до 2014-а година е председател на Конкурса по композиция за Камерен оркестър "Софийски солисти", на Международния конкурс по композиция на Държавното музикално училище в София и на Конкурса за песен, на името на Борис Христов.

Няколко години е участник в Групата на музикалните експерти към EBU /б.р. European Broadcasting Union/ в Женева.

Като автор на музика е бил участник във фестивалите "Софийски музикални седмици", "Варненско лято", " Мартенски музикални дни", "Пражка пролет", "Варшавска есен", "Musica viva"/Мюнхен/, "Единбургски музикален фестивал", "Международен фестивал на съвременната музика" в Москва, "Фестивал на изкуствата" в Братислава, "Фестивал на съвременното музикално изкуство" в Сидней, "Московска есен", "Бели нощи" в Санкт Петербург, "Дни на музиката" в Лил /Франция/, "Музика нова" в Турку /Финландия/.

Акад. Георги Минчев е носител на много ордени, медали и награди, между които на Голямата награда "Сирак Скитник" на Българското Национално Радио за цялостен принос /2008 г./ и на най-високата награда на Министерството на Културата - "Златен век" /2014 г./

Министърът на културата Петър Стоянович удостои композитора с орден "Златен век" през 2014 г. (Снимка: Личен архив)

Записи на негови произведения притежават Българско национално радио, Московското радио, Звукозаписна фирма "Мелодия", Холандското радио NOS в Хилверсум, Френското радио, Радиото в Сидней /Австралия/, Концертно студио във Вашингтон, Баварското радио в Мюнхен, RAI /Италия/, Радиото в Братислава, Берлин, Будапеща, Румънското радио в Букурещ, Радиото в Санкт Петербург, Мадрид, Хавана, Богота, Стокхолм, Фламандското радио в Брюксел и др.

През 1979 г. неговият Концерт за пиано и оркестър е селекциониран от Международната асоциация на музикалните експерти в САЩ, и номиниран за наградата "Кусевицки", като е класиран и на първо място от Международната трибуна на композитора в Париж /1981 г./.

Снимка: Личен архив

През 1989 г. акад. Георги Минчев е удостоен с Европейската награда "Лоренцо-Великолепният" на Международната Академия "Медичи" във Флоренция, и му е присъдено званието "Почетен член " и "Почетен Сенатор на Академията". На същата сесия са удостоени Франсоа Митеран, Питер Устинов и Хенри Розентал.

От 2015 г. е академик на БАН.

Честит празник на знаменития ни юбиляр!

Impressio му пожелава дълголетно здраве и нови творчески успехи!

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Обречен на номинации за "Оскар"

110 години от рождението на Ричард Брукс

Блясък, окъпан в шампанско и сълзи

35 години от смъртта на легендата на Холивуд Рита Хейуърт

Женомразецът Стриндберг - син на аристократ и прислужница

110 години от смъртта на един от колосите на съвременния театър