Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Композиторът на "Лавина" е студент на Марин Големинов и Арам Хачатурян

ЗНАМЕНИТИ БЪЛГАРИ

Композиторът на "Лавина" е студент на Марин Големинов и Арам Хачатурян

Акад. Георги Минчев е почетен сенатор на академията "Медичи", заедно с Франсоа Митеран, Питер Устинов и Хенри Розенталбил

Композиторът Георги Минчев (Снимка: Личен архив)

Името на композитора Георги Минчев често попада в сянката на изпълнителя Георги Минчев, а това е доста несправедливо , защото личността на юбиляра /б.а. днес навръшва 80/ е прочуло името на България в целия свят.

Още

Радиосимфониците с празничен концерт за 80-годишнината на акад. Георги Минчев

Радиосимфониците с празничен концерт за 80-годишнината на акад. Георги Минчев

Композиторът Георги Минчев е академик на БАН /2015 г./, носител на наградата "Златен век" /2014 г./, автор на музиката на филмите "Лавина" /1982 г./, "Игра на любов" /1980 г./, "Компарсита" /1978 г./, на саундтрака на няколко чуждестранни филма и др.; бил е в продължение на 40 години водещ редактор на БНР, секретар, зам.председател и главен секретар на Съюза на българските композитори; ководещ на едночасово предаване "Музикалният живот на България" по Френското Национално радио "France Musique", заедно с известния френски музикален критик Мишел Годар /1988 -1995 г. /; бил е член на журитата на много международни конкурси в Лондон, Терни, Флоренция и Анкона в Италия, Варшава, Берлин, Атина, Санкт Петербург и др. Участвувал е няколко пъти в Международната трибуна на съвременната музика в Париж. Представлявал е Генералния секретар на Съвета за музика към ЮНЕСКО на двете Трибуни на Азиатската музика в Истанбул и Манила.

Георги Минчев в Москва през 1986 г. (Снимка: Личен архив)

През 1998 г. напуска България и до 2008 г. живее в град Хайделберг.

Акад. Георги Минчев е роден на 29 януари 1939 г. в София, в семейството на известния оперен певец и педагог Любен Минчев /1904-1959/ - първи тенор в Софийската народна опера, един от създателите на традициите на белкантовото пеене в България.

През 1946 г. започва да учи пиано, завършва Езиковата гимназия в Ловеч с френски език, а после 22 ЕСУ в София.

През 1958 г. постъпва в Държавната консерватория със специалност Композиция в класа на проф.Марин Големинов. След завършването й през 1963 г. отбива редовната си военна служба в ЦДНА.

Специализира Композиция в Московската консерватория при Родион Шчедрин и Арам Хачатурян.

През 1972 г. печели голямата стипендия на ЮНЕСКО по музика и специализира в САЩ, Франция и Англия. По-късно в Париж учи в "Le Conservatoirе de Paris", при големия френски композитор Оливие Месиан.

По-късно 1976 г. специализира в ИРКАМ, Електроакустичен център за музика при "Бобур", Париж при известния съвременен композитор Лучано Берио.

Георги Минчев (вляво) с Васил Казанджиев и Иван Дренников (вдясно) на първото изпълнение в България на неговия Концерт за пиано и оркестър в зала "България" (Снимка: Личен архив)

В България, в периода от 2010-а до 2014-а година е председател на Конкурса по композиция за Камерен оркестър "Софийски солисти", на Международния конкурс по композиция на Държавното музикално училище в София и на Конкурса за песен, на името на Борис Христов.

Няколко години е участник в Групата на музикалните експерти към EBU /б.р. European Broadcasting Union/ в Женева.

Като автор на музика е бил участник във фестивалите "Софийски музикални седмици", "Варненско лято", " Мартенски музикални дни", "Пражка пролет", "Варшавска есен", "Musica viva"/Мюнхен/, "Единбургски музикален фестивал", "Международен фестивал на съвременната музика" в Москва, "Фестивал на изкуствата" в Братислава, "Фестивал на съвременното музикално изкуство" в Сидней, "Московска есен", "Бели нощи" в Санкт Петербург, "Дни на музиката" в Лил /Франция/, "Музика нова" в Турку /Финландия/.

Акад. Георги Минчев е носител на много ордени, медали и награди, между които на Голямата награда "Сирак Скитник" на Българското Национално Радио за цялостен принос /2008 г./ и на най-високата награда на Министерството на Културата - "Златен век" /2014 г./

Министърът на културата Петър Стоянович удостои композитора с орден "Златен век" през 2014 г. (Снимка: Личен архив)

Записи на негови произведения притежават Българско национално радио, Московското радио, Звукозаписна фирма "Мелодия", Холандското радио NOS в Хилверсум, Френското радио, Радиото в Сидней /Австралия/, Концертно студио във Вашингтон, Баварското радио в Мюнхен, RAI /Италия/, Радиото в Братислава, Берлин, Будапеща, Румънското радио в Букурещ, Радиото в Санкт Петербург, Мадрид, Хавана, Богота, Стокхолм, Фламандското радио в Брюксел и др.

През 1979 г. неговият Концерт за пиано и оркестър е селекциониран от Международната асоциация на музикалните експерти в САЩ, и номиниран за наградата "Кусевицки", като е класиран и на първо място от Международната трибуна на композитора в Париж /1981 г./.

Снимка: Личен архив

През 1989 г. акад. Георги Минчев е удостоен с Европейската награда "Лоренцо-Великолепният" на Международната Академия "Медичи" във Флоренция, и му е присъдено званието "Почетен член " и "Почетен Сенатор на Академията". На същата сесия са удостоени Франсоа Митеран, Питер Устинов и Хенри Розентал.

От 2015 г. е академик на БАН.

Честит празник на знаменития ни юбиляр!

Impressio му пожелава дълголетно здраве и нови творчески успехи!

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

1/1

Композиторът Георги Минчев (Снимка: Личен архив)

Композиторът акад. Георги Минчев

Афиш на филма "Лавина", по книгата на Блага Димитрова, сценаристи и режисьори: Ирина Акташева и Христо Писков, музика: Георги Минчев

Композиторът Георги Минчев на награждаването си със "Златен век"

Георги Минчев (вляво) с Васил Казанджиев и Иван Дренников (вдясно) на първото изпълнение в България на неговия Концерт за пиано и оркестър в зала "България" (Снимка: Личен архив)

Георги Минчев в Москва през 1986 г. (Снимка: Личен архив)

Министърът на културата Петър Стоянович удостои композитора с орден "Златен век" през 2014 г. (Снимка: Личен архив)

Снимка: Личен архив

Календар

Препоръчваме ви

Татяна Лолова и нейните "Дневници & делници" (галерия)

Обичаната от всички актриса представи пред почитатели в клуб "Перото" втората си автобиографична книга

Авторката на феминистката книга "Женският въпрос" умира от скръб по сина си

Лили Браун се омъжва два пъти, но развива идея за премахването на брака

Христо Юскеселиев - Мечтателят с камера остава вечно жив

Днес изпратихме една от легендите на българската фотожурналистика, който ни напусна на 16 юни на 86-годишна възраст

Композиторът Кирил Икономов стана на 65

Юбилеят ще бъде отбелязан със серия мащабни концерти наесен