Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

1 май през годините - от боевете с камъни до марша на труда

УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ

1 май през годините - от боевете с камъни до марша на труда

Първото отбелязване Деня на труда след Деветосептемврийския преврат от 1944 г. е подробно описан в сп. "Сердика" с подобаващ патос и пропаганда

Манифестация по случай Деня на труда 1 май, началото на 40-те години на ХХ век

Началото на празника е поставено на 1 май 1886 г. Тогава в САЩ, по инициатива на синдикатите е организирана обща работническа стачка с искане за 8-часов работен ден. Център на протестите е Чикаго. Стачниците за кратко време достигат 65 000 и властта е "под пара". Полицията напада мирния протест, стреля, убива четирима и ранява над 200 души. На 4 май е свикана демонстрация срещу полицейското насилие. Неизвестен атентатор хвърля бомба сред полицаите, убивайки един служител на реда и ранявайки десетки, от които по-късно умират седем. Полицията отвръща на нападението и в резултат загиват няколко демонстранти.

Още

Велика събота е, в очакване на Възкресение! Отново и отново...

Велика събота е, в очакване на Възкресение! Отново и отново...

В памет на тези събития, на първия конгрес на Втория социалистически интернационал, проведен през юли 1889 г. в Париж, е взето решение за провеждане на ежегодни демонстрации на 1 май и датата е обявена за международен празник на всички трудещи се. Като такъв е честван за първи път през 1890 г.

В България 1 май (18 април ст.ст.) е отбелязан за първи път в София през 1893 г., но само от печатарските работници, които правят манифестация до т.нар. "Панагюрски хан" извън града. Едва на следващата, 1894 г., честването на празника у нас е почти повсеместно.

Първомайска манифестация в Пловдив, 1901 г.

Първото честване на 1 май в България, 1894 г.

В навечерието на 18 април (1 май) Евтим Дабев и още двама работници от настоятелството на общоработническото дружество "Братство" са извикани в софийското градоначалство и предупредени, че им се забраняват не само каквито и да било първомайски манифестации из града, но дори и всякакво събрание в клуба на "Братство".

На 18 април София осъмва с по-голям брой конни стражари от обикновено и постове пред редакцията и пред клуба на "Братството", поради което се решава празненството да се устрои в гостилницата "Александрия" (до паметника на Васил Левски). Съдържателят е единственият, който не се подчинява на заповедта на властта до собствениците на публични заведения в София да не допускат събиране на първомайски манифестанти.

София, 1905 г.

Още

(Не)изживени спомени: Народът иска козунаци и зрелища

(Не)изживени спомени: Народът иска козунаци и зрелища

Твърде скоро обаче, демонстрантите са открити от полицията и разгонени от "Александрия" с ръкопашен бой. Въпреки това, оттук започва манифестация по бул. "Дондуков" до клуба на "Братството", върху която непрекъснато налитат от всички страни конни стражари. Пред клуба има вече повече от 500 души и полицията среща твърд отпор.

Гонитбата на първомайците продължава след обяд. Тя се съсредоточава върху носещите червени първомайски лентички. Вечерта манифестиращите се събират в кафене "Корча", чийто съдържател е албанец и турски поданик и разчита, че няма да бъде засегнат от властта. Но полицията нахълтва и тук и с бой разпръсва събранието, като арестува няколко десетки работници.

Сливен, 1905 г.

 1909 г.

"Софийското работничество днес отпразнува празника на труда - 1 май. Събрани пред централния работнически клуб сутринта към 9 ч. те потеглиха в стройни редове, за да направят традиционната си манифестация, начело на която бяха колоездачите от работническото колоездачно дружество "Куриер". Манифестантите бяха придружени от две музики, а покрай многото знамена на различните корпорации личаха надписите: "Да живее 1 май!", "8 часа работа, 8 часа почивка, 8 часа сън!", "Долу монархизма, долу войската, искаме република, искаме народна милиция!". Така наредени работниците минаха през ул. "Цар Симеон" покрай работническия клуб "Младеж" - Коньовица - ул. "Позитано" - "Нова Америка" - ул. "Нишка" - бул. "Мария-Луиза" и закриха предобедната манифестация при централния работнически клуб, гдето г-н Васил Коларов ги поздрави с 1 май. След обед те ще продължат манифестацията си, а довечера в локала на Ив. Гърчев ще имат "майска вечеринка"."

София, 1919 г.

1931 г.

"1 май в София мина с малки инциденти. Към 7,30 ч. вечерта на бул. "Мария-Луиза" и "Екзарх Йосиф" била издигната трибуна, обаче полицията разпръсна насъбралите се, като арестува 10 души.

В салона на Народния дом се състоя снощи събрание. Когато говореше Янко Сакъзов, стана бой с камъни между младежи социалисти и младежи от патриотични организации. Полицията се намеси. Дадени са изстрели. Пукнати са при нападението главите на няколко социалисти, а голяма част от тях са контузени от пръчки и приклади.

Големият първомайски парад в София през 1945 г.

Още

Парламентарни скици: Не гледай какво върши попът, а какво говори

Парламентарни скици: Не гледай какво върши попът, а какво говори

В Пловдив, в квартала "Малък Париж" при разтурването на едно събрание, полицията била замервана с камъни, вследствие на това стражарите с тояги и стрелба във въздуха разгонили тълпата.

На площад "Джумаята" също било устроено събрание с оратор адвоката г-н Костов, било вдигнато и червено знаме. Полицията обаче го разпръснала и арестували около 120 души.

В Лом над гимназията било издигнато червено знаме.

В Бургас имало няколко сбивания между полицията и манифестанти.

Обявената еднодневна стачка е пропаднала с изключение в Хасково, дето стачкуваха 1000 работници и в Пловдив - 400 души."

По булеварда крачат окарикатурени световните "врагове", София 1945 г.

1945 г.

Още

Денят на нашата печал: Атентатът в "Света Неделя" в спомените на оцелелите

Денят на нашата печал: Атентатът в "Света Неделя" в спомените на оцелелите

Първото отбелязване Деня на труда след Деветосептемврийския преврат от 1944 г. е подробно описан в сп. "Сердика", с подобаващ патос и пропаганда. Картината на гонения и забрани е коренно променена.

"Започна украсата на площадите, улиците, учрежденията, жилищата. Трябваше всичко да бъде хубаво, като победата, и красиво, като идеята.

Официалното тържество стана пред Народното събрание. Върху фасадата му, над самите трибуни за официалните лица, са поставени барелефите на Сталин, Чърчил, Труман, Тито и Георги Димитров, а над тях огромен надпис:

"Да живее нашата антифашистка коалиция, начело със Съветския съюз, Англия и Съединените щати".

Огромни скулптурни фигури се издигат в две редици на площада - те символизират единния, едномислещ и единодействуващ български народ: войскарят, който в този момент пролива кръвта си край Драва и Мур за отечеството; партизанинът, който създаде 9 септември; селякът, който храни града; интелигентът, който "храни" селото; миньорът, който копае черното злато за работника и работникът, който кове благата за цял народ.

Самолетът "1 май", София 1945 г.

Още

140 години столица на България - история в снимки

140 години столица на България - история в снимки

Още е твърде рано за официалното тържество, още дори не се разсъмнало, а улиците на София са пълни с нетърпеливи и радостни граждани, с групи прииждащи от близките села селяни, кънтят от висок, бодър глъч, от песни и музики. Малките поточета от хора се вливат като буен поток, който на "Цар Освободител" се превръща във вълнуващо се море.

На официалните трибуни са заели местата си регентът Цвятко Бобошевски, Екзарх Стефан I, всички министри, членовете на Националния комитет на Отечествения фронт, заместник-председателят на Съюзническата контролна комисия генерал-полковник Бирюзов, дипломатическите мисии, членовете на ръководствата на отечественофронтовските партии, представители на профорганизациите, нашите и чужди журналисти.

София, 1945 г. От дясно наляво: Кимон Георгиев, Димитър Нейков, Цола Драгойчева, ген. Добри Терпешев

На парадната трибуна, от която ще бъде приет парада на манифестиращите, са застанали министър-председателят Кимон Георгиев, министърът на войната ген. Дамян Велчев, секретарят на НК на ОФ Цола Драгойчева, министър ген. Добри Терпешев и министър Никола Петков.

А наоколо, по площада, по прозорците на зданията, по покривите, по люлеещите се застрашително клони на дърветата са надвиснали като едри гроздове хора, хора, хора...

Клетката с макета на бившия министър-председател Александър Цанков, София 1945 г.

Още

От "Изгубената България" с любов (галерия)

От "Изгубената България" с любов (галерия)

Часът е 8 и половина. Откъм Борисовата градина долита ехото на марша на труда и се задава представителната група на манифестацията - една висока разлюляна гора от национални знамена и знамената на ОФ партии.

Зад тях оттекват железните стъпки на войника: редят се гвардията, пехотата, артилерията, танкистите, с обкичени с ордени за храброст гърди. Начело на въздушните войски е самолетът "1 май". Ето и трудовите войски, които са съумели да представят с изразителни макети своя градивен труд.

Големият първомайски парад в София през 1945 г.

Първа софийска военна болница представя една прозрачна операционна зала, в която лекар-хирург извършва спасителна за смъртно ранения боец операция, а болница "Червен кръст" показва как става кръводарението и кръвопреливането.

Минават колоните на Народната милиция - страж на народната свобода, славните партизани, след тях работници от софийските фабрики, спортисти, граждани.

Банков хор, служители на БНБ на 1 май 1946 г., София

В един миг пред централната трибуна се втурват от всички страни група бедно облечени студенти, работници, ученици, издигат на ръце оратор, който започва да говори пламенно слово за великия пролетарски 1 май. Но... ето и полицията, в сини униформи, която се нахвърля върху групата, разгонва я с "удари" от палки и бичове, "арестува" организаторите и ги "отвежда" с "ритници" в "Обществената безопасност" - нали така ставаше през фашистко време? Тази сценка припомни миналото и предизвика възмущението на народа.

Първомайска манифестация в Сливен, 1948 г.

Още

Трифонясване: Мисли и недомислия (галерия)

Трифонясване: Мисли и недомислия (галерия)

Много ще трябва да се пише, за да се отбележат всички макети, лозунги, монтажи, които красяха първомайската манифестация: ЦК на РП (к) е представен с един грамаден червен танк, който щурмува Бранденбургската врата в Берлин и смазва тевтонеца Хитлер; ето още един макет - Хитлер, обесен на пречупения кръст; клетка, в която са затворени Александър Цанков и неговите "министри"; валяк, който смазва спекулата, черната борса и фашизма.

Столичната народна община е представена също блестящо: работниците и служащите от службата Градини и паркове при общината са изработили едно от най-изящните и монументални произведения на своето изкуство - емблемата на Отечествения фронт. Трамвайните служители пък са пуснали истински трамваен влак.

София, площад "Девети септември" (днес "Княз Александър I Батенберг"), 1954 г.

Задават се пъстроцветни групи селяни и селянки в китни народни носии. Те показват своя труд, своята мъка, своя плод и своята радост. Една от тях жъне буйни класове в истинска нива и пее тъжните народни песни, друга група показва дървеното рало, трета трактор - днес и утре!

Цели десет часа продължи манифестацията на първомайците. Започнали преди 50 години с едва 300 души, днес, на 1 май 1945 г., те броят 300 хиляди!"

Със съкращения от сп. "Сердика", бр. 3-4, 1945 г.

Снимки: "Изгубената България"

Първомайска манифестация, вероятно София, 50-те години на ХХ век

Медицински работници на първомайска манифестация, неизвестно къде, началото на 50-те години на ХХ век

София, Градската градина и Народният театър, украсен за 1 май, 60-те години на ХХ век

Манифестация по случай 1 май, Ловеч, 1966 г.

Търговище, 1968 г.

Ученици на манифестация по случай 1 май на площад "Девети септември", София, 70-те години на ХХ век

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Лоте в думи" - Осмото издание на конкурса "Снимките говорят" бе открито с изложба

На събитието бяха обявени дванадесетимата финалисти и тримата победители в конкурса за художествен анализ на фотография

Истанбулските фотонагради отбелязват 10-та си годишнина с изложба

От трагедията на геноцида в Газа до опустошителното земетресение в Турция миналата година и от операциите на мексиканските престъпни групировки до тежкото положение на афганистанските бежанци, снимките са трогателно отражение на човешките преживявания на различни континенти

Фотоизложба показва работата на екосистемните учени от цяла Европа на Моста на влюбените в София

Авторите Евгени Димитров от агенция БУЛФОТО и Калоян Константинов от издателство ПЕНСОФТ подготвят половин година т.нар. Гранд кампания

Легендарният бразилски фотограф Себастиао Салгадо ще представи творби на фестивал във Франкфурт

"Амазония. Светът на Себастиао Салгадо" (Amazonia. The World of Sebastiao Salgado) ще се проведе от 19 до 21 септември