Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

КласикАрт и Георги Черкин представят "Виртуозни класически и филмови шедьоври"

КАМЕРНИ КОНЦЕРТИ

КласикАрт и Георги Черкин представят "Виртуозни класически и филмови шедьоври"

В концерта на 10 юни ще се включат и млади таланти, с които са подготвили уникална програма

КласикАрт, Георги Черкин и младите таланти Киара Николова и Боян Еленков по време на репетиции (Снимка: Личен архив на КласикАрт)

КласикАрт ни канят на своя камерен концерт "Виртуозни класически и филмови шедьоври" с Георги Черкин и с участието на млади таланти.

Купи билет

На 10 юни, събота, от 19.00 часа в камерна зала "България" музикантите ще изпълнят финалния концерт на своя успешен шести сезон с подкрепата на Софийска филхармония и National Music School Liubomir Pipkov (Национално музикално училище "Любомир Пипков"). Концертът е част и от 54 МФ Софийски музикални седмици.

Заедно с тези големи музиканти ще бъдат младите таланти от National Music School Liubomir Pipkov (Национално музикално училище "Любомир Пипков") - Киара Николова - цигулка и Боян Еленков - контрабас. Ментор е Георги Черкин, който покани да се включат и даровити деца, представени на предишен проект с КласикАрт - Сибила Петрова - виолончело (ученичка в класа по виолончело на Даниела Черпокова), Камен Величков - виола (ученик в класа по виола на Стефания Янкова ), Александър Маджаров - валдхорна (ученик в класа по валдхорна на  Красимир Костадинов) и Алина Михайлова - виолончело (ученичка в класа по виолончело на Даниела Черпокова).

Още

КласикАрт представя "Инструментално белканто" с музиката на Италия и Франция

КласикАрт представя "Инструментално белканто" с музиката на Италия и Франция

Талантливата балерина Йоана Христанова е поканена да се превъплати в "Лебеда " из "Карнавал на животните " от К.Сен Санс. Йоана е възпитаник на Балетно студио "Джулия" - създадено през 2013 г. от Джулия Ромеова - хореограф и режисьор. В студиото се правят авторски спектакли, децата участват в конкурси и фестивали в страната и чужбина, от които имат престижни награди.

Водени от своя професионализъм, отдаденост и вдъхновение от музиката, труд, дисциплина и оригинални идеи, КласикАрт заедно с българския пианист и композитор Георги Черкин отново са подготвили уникална програма: Моцарт, Чайковски, Сен Санс, К.Давидов, В. Ф. Веримст, Р. Шуман, Георги Златев-Черкин, Петя Тончева и филмова музика: теми от филмите "Хари Потър", "Междузвездни войни" и "Карибски пирати", а аранжиментите за ансамбъл и пиано са на Георги Черкин.

КласикАрт са в състав: Калина Христова - първа цигулка, Галина Любенова - втора цигулка, Евгения Бааджиева-Димова - виола, Кристиана Михайлова - виолончело, Явор Добрев - кларинет и Михаил Михайлов - валдхорна.

КласикАрт, Георги Черкин и младите таланти Киара Николова и Боян Еленков по време на репетиции (Снимка: Личен архив на КласикАрт)

Купи билет

Другата традиция в концертите на КласикАрт е даването на шанс и подкрепа на млади таланти. На този концерт прекрасен шанс да музицират на една от най-престижните камерни сцени заедно с КласикАрт и Георги Черкин ще имат възпитаници от НМУ "Любомир Пипков Киара Николова (цигулка ) - една изгряваща звезда, която ще има своя дебют с ансамбъл КласикАрт.

КласикАрт, Георги Черкин и младите таланти Киара Николова и Боян Еленков по време на репетиции (Снимка: Личен архив на КласикАрт)

Младата талантлива цигуларка ще изпълни "Севдана " от Георги Златев-Черкин, на рояла е брилятният Георги Черкин и струнен квинтет от КласикАрт.

Още

КласикАрт заедно с Венета Нейнска започват новия сезон с вълшебна програма от Брамс, Дворжак и Яначек

КласикАрт заедно с Венета Нейнска започват новия сезон с вълшебна програма от Брамс, Дворжак и Яначек

"Севдана" е една от най-емблематичните пиеси за цигулка и пиано на композитора Георги Златев-Черкин. Значението на името идва от "севда", което означава любов, любима, изгора. Произведението пресъздава неосъществени мечти и страсти, въплътени в нежна, задълбочена и меланхолична музика. По време на бомбардировките над София 1943-1944 година композиторът и неговото семейство по предложение на негов приятел са заминали да се скрият в село Трайково, близо до Лом. Занесли са и специално пиано в селската къща, където да може да твори и там е създадена пиесата.

За първи път е изпълнена от цигуларката Недялка Симеонова и пианистката Лиляна Байнова през 1944 година. От тогава до ден днешен "Севдана" се изпълнява с голям успех в цял свят, успявайки да трогне сърцата на хора от всички нации.

Боян Еленков (Снимка: Личен архив на КласикАрт)

Успешният и изключително талантлив контрабасист Боян Еленков също е сред поканените звездни таланти за концерта на 10 юни. Той ще изпълни виртуозна концертна пиеса от Виктор Фредерик-Веримст.

Киара и Боян приемат предизвикателството да се включат в "Chamber experience " камерно музициране с КласикАрт и Черкин с една пиеса от нашумялата и ставаща все по-известна българска композиторка Петя Тончева. Именно с нейното произведението "Па така ", за което композиторката казва:

"Темата се роди толкова спонтанно и естествено, че почти не се наложи да редактирам нещо от музикалния текст. Рядко използвам фолклорни мотиви , но този път бях категорична при "заигравката" с неравноделените размери. Съответно има и леко намигване към блус схемите, особено в партията на пианото. Целият процес на писане ми беше страшно забавен и увличащ. През главата ми препускаха картини - носии, лица, природа...

Купи билет

Основната идея е "задявката" като вид провокация между женското и мъжкото начало, но по- скоро в юношестката възраст, когато егото е много силно развито , а младостта е непокорна, буйна и лесно се сърди. И всичко това, обаче поднесено с леко синкопирана танцова стъпка. От друга страна, и в живота е така - заражда се нещо, тръгва да става, развива се и накрая понякога от глупост, самоувереност или просто от чист човешки инат, все ще се намери някой да каже : "Няма да е така, ами ще е Па така!"

Този израз е май малко от шопския диалект, но си личи как ни намигва егото на Шопа или по-скоро на българина в събирателен образ! ""- "Няма да е на твоето, на моето ще е !" Но, разбира се освен това първоначално "заяждане", което е концентрирано в тези две думички, всъщност може да се окаже, че всеки има нужда сам да се "нахъсва" за работа, сам да си дава кураж и сам да се амбицира, за да свърши каквото и да е!

Ние всички имаме нужда от приятели, които да ни подадат ръка и да ни подкрепят с добра дума, но в най- тежките и трудни моменти, човек сам трябва се издърпа от дупката, в която старателно се е окопал и сам да се провокира да стане, да се "хване за ръце", да каже "хоп" и да скочи. И не просто да се инатим първосигнално, защитавайки своето жизнено кредо , а да ковем характер , изграждайки се като личности. И да, да имаме смелост да защитим своята позиция, идея или мнение. Па така! - труд, постоянство и много любов! А това май е миродавано за всичко, с което сме се захванали през този толкова кратък и чудно хубав живот.

КласикАрт, Георги Черкин и Александър Маджаров по време на репетиции (Снимка: Личен архив на КласикАрт)

Георги Черкин и Алина Михайлова по време на репетиции (Снимка: Личен архив на КласикАрт)

Петя Тончева написва и специално за този концерт творба за КласикАрт и премиерата на "Прекалено лично" ще имате възможност да чуете на 10 юни.

Ето какво споделя кмпозиторката за "Прекалено лично":

"Съкровеният свят на човека не винаги изисква показност, а напротив търси убежище в премълачването на думи, чувства и състояния. Тази пиеса е опит за илюстративна музика, основана предимно на един почти нескончаем диалог между солиращите кларинет и валдхорна от една страна и струнния състав като контрапункт от друга.

Без излишен драматизъм пред слушателя се разкрива калейдоскоп от чувства, преживявания, елементи с танцувален характер и дори моменти на леко интимно съзерцание. Всички тези състояния човек може да изпита, когато е сам и когато не винаги иска да сподели какво чувства , какво го боли, притеснява, радва или вълнува.

Купи билет

Думите са прекалено директни и открити, докато музиката действа на нашата сетивност с други изразни средства. Изкуството е това, чрез което творецът може да заяви своята дълбочина и искреност с помощта на платното, мелодията, цветовете, танца. Всеки един от нас се нуждае от един такъв "прекалено личен" оазис, в който да си позволи да е изцяло честен , да се разкрие и съсподели с останалите - без думи, само възприятия, които да провокират публиката към откровеност, доверие и фантазия."

КласикАрт, Георги Черкин и младите таланти Киара Николова и Боян Еленков по време на репетиции (Снимка: Личен архив на КласикАрт)

Купи билет

Билети за концерта "Виртуозни класически и филмови шедьоври" на касата на Зала "България" и в мрежата на EVENTIM.

Още

Посрещнете пролетта с музиката на Чайковски, с КласикАрт, Георги Черкин и вълнуващи млади дарования

Посрещнете пролетта с музиката на Чайковски, с КласикАрт, Георги Черкин и вълнуващи млади дарования

Георги Черкин е роден в София в семейство с музикални традиции. Още на шест години започва да свири на пиано и година по-късно е приет в Националното музикално училище в София, където до завършването си учи при Антонина Бонева. През 1996 е приет на първо място в Националната музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров", където продължава обучението си при проф. Атанас Куртев.

През периода 1997-1999 специализира в престижната академия "Санта Чечилия" в Рим при един от най-реномираните преподаватели в Италия, Серджо Пертикароли, дипломирайки се с огромен успех.

Снимка: Личен архив на Георги Черкин

Изнасял е концерти в прочутите зали Palais des Beaux Arts в Брюксел, Auditorio в Рим, Convention Center в Окинава, Seoul Arts Center в Сеул, Musikhalle в Хамбург, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк и др., като през последните години е награждаван и с много награди за принос в развитието и популяризирането на културата в страната като "Кристална Лира", "Златен Век", "Златна муза", "Златно перо" и др.

Победител е на международните конкурси "Панчо Владигеров" 2003 в Шумен, Premio Sassari 1999 в Италия и "Млади музикални дарования" 1994 - София.

Снимка: Личен архив на Георги Черкин

Още

Летните концерти на Софийската филхармония в Квадрат 500 продължават с програма на "КласикАрт" и млади музикални таланти

Летните концерти на Софийската филхармония в Квадрат 500 продължават с програма на "КласикАрт" и млади музикални таланти

Репертоарът му включва над 25 виртуозни концерта за пиано и оркестър, изпълнени в над 100 симфонични концерта с оркестри като Софийската Филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Класик ФМ оркестър, Симфоничен оркестър "Билкент" в Анкара, Инчеонската Филхармония в Южна Корея, Национален радиооркестър на Румъния, Одеската Филхармония, Оркестър на Санта Чечилия в Рим и много други под диригентството на Емил Табаков, Милен Начев, Георги Димитров, Григор Паликаров, Максим Ешкенази, Хория Андреску, Овидиу Балан, Нанс Гъм, Джулиан Шу, Франческо ла Векя, Мигел Граса Мора и др.

През последните години Георги Черкин се занимава активно с композиране и оркестрация, като неговата основна концепция е да обогатява известни клавирни произведения със разнообразните палитри на симфоничния звук. Има завършени транскрипции за пиано и оркестър на "Лунната соната" от Бетовен, "Годишните времена" на Чайковски, "Вариации на тема от Паганини" от Брамс и много други, като основната идея е, че партията на пианото се запазва в оригинал, а оркестърът подчертава различните нюанси, като ги прави по-въздействащи за публиката.

Някои от тези произведения вече се изпълняват с голям успех в зали като "Гевандхаус" - Лайпциг, Камерна зала на Берлинската филхармония, "Тонхале" в Цюрих, "Дом на музиката" в Москва и много други.

Снимка: Личен архив на Киара Николова

Още

КласикАрт представят изискана, трудна и вълнуваща програма във "Фантазия"

КласикАрт представят изискана, трудна и вълнуваща програма във "Фантазия"

Киара Николова е родена в град София. Започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст. Приета е с отличие в Националното музикално училище "Любомир Пипков" София, в класа по цигулка на известния български педагог, г-жа Благородна Танева, където учи и до сега.

Лауреат е на призови награди от наши и международни конкурси, сред които: International Youth Music Competitions" 22 - Атланта, САЩ; Национален конкурс за млади изпълнители на българска музика - Бургас"22, London Classical Music competition" Fev.2022; VI Международен конкурс "Аяулы Астана" Казахстан "2021; International Music competition "Tiziano Rossetti" "21 Switzerland; 5th International Moscow Music Online-Competition "Dec 2021; "Sopravista Olimpic Art Games" Italy Dec"21; Imka International Music competition "Nov 2021 Sarajevo; Трети международен музикален конкурс за изпълнители "Трявна арт" и др.

Снимка: Личен архив на Киара Николова

Още

Пиршество на музика и поезия в Шедьоври от френската музика с КласикАрт и зведните им солисти

Пиршество на музика и поезия в Шедьоври от френската музика с КласикАрт и зведните им солисти

Киара Николова е концертмайстор на Юношеския оркестър в НМУ "Л. Пипков" София, с диригент Славил Димитров.

На 10-годишна възраст дебютира като солист на оркестър "Симфониета-София", с диригент Свилен Симеонов, в изпълнение на А. Вивалди - Концерт за цигулка и оркестър в Ла минор. На 14г. Киара е солист на Видинска филхармония с диригент Петър Димитров, в серия концерти във Видин, София и Кюстендил, в изпълнение на Ж. Масне - "Размишление" и Г. Златев -Черкин - "Севдана".

Киара Николова усъвършенства своите умения в майсторските класове на Ангелина Абаджиева, Благородна Танева, Димитър Буров, Евгений Шевкенов.

Купи билет

Участва в редица концертни изяви в София и страната, включително и в програмата на Международния фестивал "Софийски музикални седмици""2022, Младежки фестивал "Солинария" "2021 и "22, МФ "Варненско лято""2022, Фестивал "Сцени на Струма" "22 и др.

Снимка: Личен архив на Боян Еленков

Още

100 години Пиацола с КласикАрт и със специалното участие на млади таланти

100 години Пиацола с КласикАрт и със специалното участие на млади таланти

Боян Еленков е роден през 2008 г. В периода 2016 - 2020 г. е част от състава на Хора на софийските момчета (дир. Адриана Благоева), с който концертира в България, както и на различни международни сцени (Румъния, Сърбия, Унгария, Полша). От 2019 г. е приет в НМУ "Любомир Пипков" в София със специалност "Контрабас" в класа на Свобода Боздуганова.

През 2020 г. се включва в състава на Младежка филхармония "Пионер" (дир. Любомир Денев, син), с която участва в различни национални и международни изяви, сред които концерти в зала "България" (София), в Министерски съвет на Република България в Деня на народните будители (2022 г.), в Musikverein (Виена, Австрия) през лятото на 2022 г., в Minoritenkirche (Виена, Австрия) през април 2023 г.

През 2022 г. печели III място на състезание по солфеж в Националното музикално училище. Носител е на I награда от XV международен конкурс за изпълнение на немска и автрийска музика "Magic" в гр. Бургас през април, 2023 г.

Още

Елитен брас ансамбъл от Унгария гостува в края на пролетния "Европейски музикален фестивал"

Елитен брас ансамбъл от Унгария гостува в края на пролетния "Европейски музикален фестивал"

Още

A to JazZ обединява експерти и артисти с мисията за зелена трансформация на културните събития

A to JazZ обединява експерти и артисти с мисията за зелена трансформация на културните събития

Още

Английски Барок от династията на Тюдорите и след тях

Английски Барок от династията на Тюдорите и след тях

Още

Най-известната опера на Моцарт "Дон Жуан" със софийска премиера на 15 юни в Зала 1 на НДК

Най-известната опера на Моцарт "Дон Жуан" със софийска премиера на 15 юни в Зала 1 на НДК

Още

Иван Пенчев в Рожден ден на сцената с "Любов към цигулката"

Иван Пенчев в Рожден ден на сцената с "Любов към цигулката"

Още

Фестивал и академия Алегра продължават "Истински сериозно"

Фестивал и академия Алегра продължават "Истински сериозно"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Софийската опера открива новия си сезон тази вечер на крепостта Цари Мали град

Режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната крепост, за да оживи на открито "Рилският пустинник", произведение, посветено на подвига на възвисен човек и покровител на държавата ни, светецът Йоан Рилски

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман

Людмил Ангелов посвещава рецитала си в "Европейски музикален фестивал" на своя учител Константин Станкович

Забележителният български пианист Людмил Ангелов ще вземе участие в тазгодишния "Европейски музикален фестивал" с клавирния рецитал "Фантазии и сонати", който ще се състои на 2 октомври т.г. от 19:30 ч. в зала "България"

„Новините в джаза“ начело с Михаил Йосифов с концерти в Русе, Велико Търново и Стара Загора

И трите събития ще са на закрито от 19ч. В Русе ще ги видим в Зала Европа, Доходно здание, във Велико Търново врати отваря Театрален салон на Народно читалище "Надежда 1869", а в Стара Загора - Регионална библиотека "Захарий Княжески"

Българска музика във всеки концерт от новия сезон на Радиосимфониците

Откриването на новия сезон на Симфоничния оркестър на БНР е на 6 октомври, петък, от 19.00 ч. в зала "България"

Любо Киров пее три поредни вечери в зала 1 на НДК

По думите им така кулминацията на турнето му, посетено от над 12 000 души, ще бъде в три последователни вечери в София пред още 10 000 души