Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

КласикАрт и Георги Черкин представят "Виртуозни класически и филмови шедьоври"

КАМЕРНИ КОНЦЕРТИ

КласикАрт и Георги Черкин представят "Виртуозни класически и филмови шедьоври"

В концерта на 10 юни ще се включат и млади таланти, с които са подготвили уникална програма

КласикАрт, Георги Черкин и младите таланти Киара Николова и Боян Еленков по време на репетиции (Снимка: Личен архив на КласикАрт)

КласикАрт ни канят на своя камерен концерт "Виртуозни класически и филмови шедьоври" с Георги Черкин и с участието на млади таланти.

Купи билет

На 10 юни, събота, от 19.00 часа в камерна зала "България" музикантите ще изпълнят финалния концерт на своя успешен шести сезон с подкрепата на Софийска филхармония и National Music School Liubomir Pipkov (Национално музикално училище "Любомир Пипков"). Концертът е част и от 54 МФ Софийски музикални седмици.

Заедно с тези големи музиканти ще бъдат младите таланти от National Music School Liubomir Pipkov (Национално музикално училище "Любомир Пипков") - Киара Николова - цигулка и Боян Еленков - контрабас. Ментор е Георги Черкин, който покани да се включат и даровити деца, представени на предишен проект с КласикАрт - Сибила Петрова - виолончело (ученичка в класа по виолончело на Даниела Черпокова), Камен Величков - виола (ученик в класа по виола на Стефания Янкова ), Александър Маджаров - валдхорна (ученик в класа по валдхорна на  Красимир Костадинов) и Алина Михайлова - виолончело (ученичка в класа по виолончело на Даниела Черпокова).

Още

КласикАрт представя "Инструментално белканто" с музиката на Италия и Франция

КласикАрт представя "Инструментално белканто" с музиката на Италия и Франция

Талантливата балерина Йоана Христанова е поканена да се превъплати в "Лебеда " из "Карнавал на животните " от К.Сен Санс. Йоана е възпитаник на Балетно студио "Джулия" - създадено през 2013 г. от Джулия Ромеова - хореограф и режисьор. В студиото се правят авторски спектакли, децата участват в конкурси и фестивали в страната и чужбина, от които имат престижни награди.

Водени от своя професионализъм, отдаденост и вдъхновение от музиката, труд, дисциплина и оригинални идеи, КласикАрт заедно с българския пианист и композитор Георги Черкин отново са подготвили уникална програма: Моцарт, Чайковски, Сен Санс, К.Давидов, В. Ф. Веримст, Р. Шуман, Георги Златев-Черкин, Петя Тончева и филмова музика: теми от филмите "Хари Потър", "Междузвездни войни" и "Карибски пирати", а аранжиментите за ансамбъл и пиано са на Георги Черкин.

КласикАрт са в състав: Калина Христова - първа цигулка, Галина Любенова - втора цигулка, Евгения Бааджиева-Димова - виола, Кристиана Михайлова - виолончело, Явор Добрев - кларинет и Михаил Михайлов - валдхорна.

КласикАрт, Георги Черкин и младите таланти Киара Николова и Боян Еленков по време на репетиции (Снимка: Личен архив на КласикАрт)

Купи билет

Другата традиция в концертите на КласикАрт е даването на шанс и подкрепа на млади таланти. На този концерт прекрасен шанс да музицират на една от най-престижните камерни сцени заедно с КласикАрт и Георги Черкин ще имат възпитаници от НМУ "Любомир Пипков Киара Николова (цигулка ) - една изгряваща звезда, която ще има своя дебют с ансамбъл КласикАрт.

КласикАрт, Георги Черкин и младите таланти Киара Николова и Боян Еленков по време на репетиции (Снимка: Личен архив на КласикАрт)

Младата талантлива цигуларка ще изпълни "Севдана " от Георги Златев-Черкин, на рояла е брилятният Георги Черкин и струнен квинтет от КласикАрт.

Още

КласикАрт заедно с Венета Нейнска започват новия сезон с вълшебна програма от Брамс, Дворжак и Яначек

КласикАрт заедно с Венета Нейнска започват новия сезон с вълшебна програма от Брамс, Дворжак и Яначек

"Севдана" е една от най-емблематичните пиеси за цигулка и пиано на композитора Георги Златев-Черкин. Значението на името идва от "севда", което означава любов, любима, изгора. Произведението пресъздава неосъществени мечти и страсти, въплътени в нежна, задълбочена и меланхолична музика. По време на бомбардировките над София 1943-1944 година композиторът и неговото семейство по предложение на негов приятел са заминали да се скрият в село Трайково, близо до Лом. Занесли са и специално пиано в селската къща, където да може да твори и там е създадена пиесата.

За първи път е изпълнена от цигуларката Недялка Симеонова и пианистката Лиляна Байнова през 1944 година. От тогава до ден днешен "Севдана" се изпълнява с голям успех в цял свят, успявайки да трогне сърцата на хора от всички нации.

Боян Еленков (Снимка: Личен архив на КласикАрт)

Успешният и изключително талантлив контрабасист Боян Еленков също е сред поканените звездни таланти за концерта на 10 юни. Той ще изпълни виртуозна концертна пиеса от Виктор Фредерик-Веримст.

Киара и Боян приемат предизвикателството да се включат в "Chamber experience " камерно музициране с КласикАрт и Черкин с една пиеса от нашумялата и ставаща все по-известна българска композиторка Петя Тончева. Именно с нейното произведението "Па така ", за което композиторката казва:

"Темата се роди толкова спонтанно и естествено, че почти не се наложи да редактирам нещо от музикалния текст. Рядко използвам фолклорни мотиви , но този път бях категорична при "заигравката" с неравноделените размери. Съответно има и леко намигване към блус схемите, особено в партията на пианото. Целият процес на писане ми беше страшно забавен и увличащ. През главата ми препускаха картини - носии, лица, природа...

Купи билет

Основната идея е "задявката" като вид провокация между женското и мъжкото начало, но по- скоро в юношестката възраст, когато егото е много силно развито , а младостта е непокорна, буйна и лесно се сърди. И всичко това, обаче поднесено с леко синкопирана танцова стъпка. От друга страна, и в живота е така - заражда се нещо, тръгва да става, развива се и накрая понякога от глупост, самоувереност или просто от чист човешки инат, все ще се намери някой да каже : "Няма да е така, ами ще е Па така!"

Този израз е май малко от шопския диалект, но си личи как ни намигва егото на Шопа или по-скоро на българина в събирателен образ! ""- "Няма да е на твоето, на моето ще е !" Но, разбира се освен това първоначално "заяждане", което е концентрирано в тези две думички, всъщност може да се окаже, че всеки има нужда сам да се "нахъсва" за работа, сам да си дава кураж и сам да се амбицира, за да свърши каквото и да е!

Ние всички имаме нужда от приятели, които да ни подадат ръка и да ни подкрепят с добра дума, но в най- тежките и трудни моменти, човек сам трябва се издърпа от дупката, в която старателно се е окопал и сам да се провокира да стане, да се "хване за ръце", да каже "хоп" и да скочи. И не просто да се инатим първосигнално, защитавайки своето жизнено кредо , а да ковем характер , изграждайки се като личности. И да, да имаме смелост да защитим своята позиция, идея или мнение. Па така! - труд, постоянство и много любов! А това май е миродавано за всичко, с което сме се захванали през този толкова кратък и чудно хубав живот.

КласикАрт, Георги Черкин и Александър Маджаров по време на репетиции (Снимка: Личен архив на КласикАрт)

Георги Черкин и Алина Михайлова по време на репетиции (Снимка: Личен архив на КласикАрт)

Петя Тончева написва и специално за този концерт творба за КласикАрт и премиерата на "Прекалено лично" ще имате възможност да чуете на 10 юни.

Ето какво споделя кмпозиторката за "Прекалено лично":

"Съкровеният свят на човека не винаги изисква показност, а напротив търси убежище в премълачването на думи, чувства и състояния. Тази пиеса е опит за илюстративна музика, основана предимно на един почти нескончаем диалог между солиращите кларинет и валдхорна от една страна и струнния състав като контрапункт от друга.

Без излишен драматизъм пред слушателя се разкрива калейдоскоп от чувства, преживявания, елементи с танцувален характер и дори моменти на леко интимно съзерцание. Всички тези състояния човек може да изпита, когато е сам и когато не винаги иска да сподели какво чувства , какво го боли, притеснява, радва или вълнува.

Купи билет

Думите са прекалено директни и открити, докато музиката действа на нашата сетивност с други изразни средства. Изкуството е това, чрез което творецът може да заяви своята дълбочина и искреност с помощта на платното, мелодията, цветовете, танца. Всеки един от нас се нуждае от един такъв "прекалено личен" оазис, в който да си позволи да е изцяло честен , да се разкрие и съсподели с останалите - без думи, само възприятия, които да провокират публиката към откровеност, доверие и фантазия."

КласикАрт, Георги Черкин и младите таланти Киара Николова и Боян Еленков по време на репетиции (Снимка: Личен архив на КласикАрт)

Купи билет

Билети за концерта "Виртуозни класически и филмови шедьоври" на касата на Зала "България" и в мрежата на EVENTIM.

Още

Посрещнете пролетта с музиката на Чайковски, с КласикАрт, Георги Черкин и вълнуващи млади дарования

Посрещнете пролетта с музиката на Чайковски, с КласикАрт, Георги Черкин и вълнуващи млади дарования

Георги Черкин е роден в София в семейство с музикални традиции. Още на шест години започва да свири на пиано и година по-късно е приет в Националното музикално училище в София, където до завършването си учи при Антонина Бонева. През 1996 е приет на първо място в Националната музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров", където продължава обучението си при проф. Атанас Куртев.

През периода 1997-1999 специализира в престижната академия "Санта Чечилия" в Рим при един от най-реномираните преподаватели в Италия, Серджо Пертикароли, дипломирайки се с огромен успех.

Снимка: Личен архив на Георги Черкин

Изнасял е концерти в прочутите зали Palais des Beaux Arts в Брюксел, Auditorio в Рим, Convention Center в Окинава, Seoul Arts Center в Сеул, Musikhalle в Хамбург, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк и др., като през последните години е награждаван и с много награди за принос в развитието и популяризирането на културата в страната като "Кристална Лира", "Златен Век", "Златна муза", "Златно перо" и др.

Победител е на международните конкурси "Панчо Владигеров" 2003 в Шумен, Premio Sassari 1999 в Италия и "Млади музикални дарования" 1994 - София.

Снимка: Личен архив на Георги Черкин

Още

Летните концерти на Софийската филхармония в Квадрат 500 продължават с програма на "КласикАрт" и млади музикални таланти

Летните концерти на Софийската филхармония в Квадрат 500 продължават с програма на "КласикАрт" и млади музикални таланти

Репертоарът му включва над 25 виртуозни концерта за пиано и оркестър, изпълнени в над 100 симфонични концерта с оркестри като Софийската Филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Класик ФМ оркестър, Симфоничен оркестър "Билкент" в Анкара, Инчеонската Филхармония в Южна Корея, Национален радиооркестър на Румъния, Одеската Филхармония, Оркестър на Санта Чечилия в Рим и много други под диригентството на Емил Табаков, Милен Начев, Георги Димитров, Григор Паликаров, Максим Ешкенази, Хория Андреску, Овидиу Балан, Нанс Гъм, Джулиан Шу, Франческо ла Векя, Мигел Граса Мора и др.

През последните години Георги Черкин се занимава активно с композиране и оркестрация, като неговата основна концепция е да обогатява известни клавирни произведения със разнообразните палитри на симфоничния звук. Има завършени транскрипции за пиано и оркестър на "Лунната соната" от Бетовен, "Годишните времена" на Чайковски, "Вариации на тема от Паганини" от Брамс и много други, като основната идея е, че партията на пианото се запазва в оригинал, а оркестърът подчертава различните нюанси, като ги прави по-въздействащи за публиката.

Някои от тези произведения вече се изпълняват с голям успех в зали като "Гевандхаус" - Лайпциг, Камерна зала на Берлинската филхармония, "Тонхале" в Цюрих, "Дом на музиката" в Москва и много други.

Снимка: Личен архив на Киара Николова

Още

КласикАрт представят изискана, трудна и вълнуваща програма във "Фантазия"

КласикАрт представят изискана, трудна и вълнуваща програма във "Фантазия"

Киара Николова е родена в град София. Започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст. Приета е с отличие в Националното музикално училище "Любомир Пипков" София, в класа по цигулка на известния български педагог, г-жа Благородна Танева, където учи и до сега.

Лауреат е на призови награди от наши и международни конкурси, сред които: International Youth Music Competitions" 22 - Атланта, САЩ; Национален конкурс за млади изпълнители на българска музика - Бургас"22, London Classical Music competition" Fev.2022; VI Международен конкурс "Аяулы Астана" Казахстан "2021; International Music competition "Tiziano Rossetti" "21 Switzerland; 5th International Moscow Music Online-Competition "Dec 2021; "Sopravista Olimpic Art Games" Italy Dec"21; Imka International Music competition "Nov 2021 Sarajevo; Трети международен музикален конкурс за изпълнители "Трявна арт" и др.

Снимка: Личен архив на Киара Николова

Още

Пиршество на музика и поезия в Шедьоври от френската музика с КласикАрт и зведните им солисти

Пиршество на музика и поезия в Шедьоври от френската музика с КласикАрт и зведните им солисти

Киара Николова е концертмайстор на Юношеския оркестър в НМУ "Л. Пипков" София, с диригент Славил Димитров.

На 10-годишна възраст дебютира като солист на оркестър "Симфониета-София", с диригент Свилен Симеонов, в изпълнение на А. Вивалди - Концерт за цигулка и оркестър в Ла минор. На 14г. Киара е солист на Видинска филхармония с диригент Петър Димитров, в серия концерти във Видин, София и Кюстендил, в изпълнение на Ж. Масне - "Размишление" и Г. Златев -Черкин - "Севдана".

Киара Николова усъвършенства своите умения в майсторските класове на Ангелина Абаджиева, Благородна Танева, Димитър Буров, Евгений Шевкенов.

Купи билет

Участва в редица концертни изяви в София и страната, включително и в програмата на Международния фестивал "Софийски музикални седмици""2022, Младежки фестивал "Солинария" "2021 и "22, МФ "Варненско лято""2022, Фестивал "Сцени на Струма" "22 и др.

Снимка: Личен архив на Боян Еленков

Още

100 години Пиацола с КласикАрт и със специалното участие на млади таланти

100 години Пиацола с КласикАрт и със специалното участие на млади таланти

Боян Еленков е роден през 2008 г. В периода 2016 - 2020 г. е част от състава на Хора на софийските момчета (дир. Адриана Благоева), с който концертира в България, както и на различни международни сцени (Румъния, Сърбия, Унгария, Полша). От 2019 г. е приет в НМУ "Любомир Пипков" в София със специалност "Контрабас" в класа на Свобода Боздуганова.

През 2020 г. се включва в състава на Младежка филхармония "Пионер" (дир. Любомир Денев, син), с която участва в различни национални и международни изяви, сред които концерти в зала "България" (София), в Министерски съвет на Република България в Деня на народните будители (2022 г.), в Musikverein (Виена, Австрия) през лятото на 2022 г., в Minoritenkirche (Виена, Австрия) през април 2023 г.

През 2022 г. печели III място на състезание по солфеж в Националното музикално училище. Носител е на I награда от XV международен конкурс за изпълнение на немска и автрийска музика "Magic" в гр. Бургас през април, 2023 г.

Още

Елитен брас ансамбъл от Унгария гостува в края на пролетния "Европейски музикален фестивал"

Елитен брас ансамбъл от Унгария гостува в края на пролетния "Европейски музикален фестивал"

Още

A to JazZ обединява експерти и артисти с мисията за зелена трансформация на културните събития

A to JazZ обединява експерти и артисти с мисията за зелена трансформация на културните събития

Още

Английски Барок от династията на Тюдорите и след тях

Английски Барок от династията на Тюдорите и след тях

Още

Най-известната опера на Моцарт "Дон Жуан" със софийска премиера на 15 юни в Зала 1 на НДК

Най-известната опера на Моцарт "Дон Жуан" със софийска премиера на 15 юни в Зала 1 на НДК

Още

Иван Пенчев в Рожден ден на сцената с "Любов към цигулката"

Иван Пенчев в Рожден ден на сцената с "Любов към цигулката"

Още

Фестивал и академия Алегра продължават "Истински сериозно"

Фестивал и академия Алегра продължават "Истински сериозно"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Caliberty са специални гости на концерта на Брус Дикинсън в София

Легендарният изпълнител ще представи новия си солов албум The Mandrake Project на 16 юли на Арена София, Столичен Колодрум

Гала на българската култура и музика във Виена

Концертът е част от артистичната инициатива на Донка Ангъчева "Изкуството продължава да живее" и всички приходи от него ще бъдат дарени на фондация "Заедно в час", чиято мисия е осигуряване на ревен достъп до качествено образование за всяко дете в България

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

За първи път от 2005 г. насам "Ла Скала" ще има италиански директор

Mладият чешки пианист Матиаш Новак ще има концерт в София на 25 април

Ще звучат творби от Бедржих Сметана, Леош Яначек, Йозеф Сук и Антонин Дворжак

Живко Петров трио представи предпремиерно във Варна своя нов албум „Beyond the Flesh”

Публиката чу пиесите, посветени на градовете Лондон, Осло и Ню Йорк, както и един енергичен бис за финал