Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сексуалните традиции в изкуството на древните цивилизации

ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Сексуалните традиции в изкуството на древните цивилизации

Някои от тях били просто забавления, а други - религиозни ритуали

По-консервативните съвременни хора смятат, че днешното общество доста се е разпуснало по отношение на нравите и сексуалната си култура. Изкуството на древните, обаче, напълно ги опровергава. Нашите предци са ни оставили артефакти, някои от които биха засрамили и най-дръзките ни сексуални фантазии.

Изображение върху антична амфора, Национален археологически музей в Неапол

Още

Чия е гробницата при Амфиполис? - На Александър Македонски, или на любимеца му Хефестион?

Чия е гробницата при Амфиполис? - На Александър Македонски, или на любимеца му Хефестион?

Мъжеложството присъства в изображенията на античното изкуство на Гърция върху много и различни предмети: амфори, колони, малка пластика. В повечето от тях то не изглежда отблъскващо, а по-скоро внушава усещането за романтична любов. Особено любопитни са артефактите, открити в Храма на Хермес и Афродита от V век пр.н.е.

Плътската любов била считана за много важна за съхраняването на жизнената сила Ци при древните даоси. Философията се корени в схващането, че всичко е проникнато от нея, и че тя работи чрез непрекъснатата смяна на Ин и Ян - на положителната и отрицателната енергия. Всъщност, може да се предположи, че са считали любовта за балансьор за тези две сили, като по този начин се достига както физическа, така и духовна хармония.

Илюстрация за контрол над изразходването на жизнената енергия Ци

Още

В грамадна пещера в Китай живее цяло село от 100 човека

В грамадна пещера в Китай живее цяло село от 100 човека

В даосицма, когато Ци докосва човешкото тяло, води до Цзин - същността на Живота. Привържениците на тази философия, обаче, поставяли ограничение на прекаления разход на "материал" и съветвали мъжете да се въздържат от еякулация по време на секс.

Фелациото било богоугодно занятие при древните египтяни. За пръв път се споменава за него в мита за бог Озирис, който бил убит от брат си, разчленен и разпръснат по целия свят. Тогава съпругата /и сестра/ на Озирис - Изида, тръгнала да събира парчетата на своя любим, за да го възкреси. За съжаление, обаче, не могла да открие неговия мъжки член!?! Затова изработила такъв от глина и чрез него именно вдъхнала живот на Озирис.

Този мит е ясен намек, че древните египтяни са считали, че животът се съдържа именно в онези части на тялото, предназначени за секс. В Египет не смятали за нещо срамно и неприлично фелациото, и за това свидетелстват множеството изображения, на които оралното удоволствие дори е акцентирано с червена боя.

Изображения върху артефакти в Храма на Хермес и Афродита /5 в. пр. н. е./

Още

Археолози подновяват проучванията под пясъците на Сахара

Археолози подновяват проучванията под пясъците на Сахара

За разлика от древните египтяни, римляните били против оралния секс. Нещо повече, те се отнасяли с отвращение към хората, за които се разчувало, че предпочитат този вид секс и използват за удовлетворяване на този вид страст своите роби. За сметка на това, считали че богоугодна е мастурбацията и дори са увековечили това в статуята на мастурбиращия фараон в Луксор, на брега на Нил.

Древните египтяни почитали бог Ра. Според митовете той бил роден от яйце и веднага след като се родил, чрез мастурбация посял семето, от което била създадена Вселената. Бог Ра дал власт на фараоните да управляват света и те били считани от останалите простосмъртни за негови представители на земята.

Скулптури на западния бряг на река Нил в Луксор

 

Още

Защо египетските статуи са без носове?

Защо египетските статуи са без носове?

В знак на почит, фараоните ежегодно изпълнявали ритуал, при който фараонът, също като бог Ра, отивал на брега на Нил и мастурбирал гол пред очите на поданиците си. Нещо като възстановка на създаването на света. След фараона, и останалите присъстващи на ритуала се отдавали на мастурбация, в чест на бог Ра.

Древните обичали и да си правят закачки със своята сексуалност, като за целта изработвали статуетки, подобни на сувенири, или играчки. Открити са такива артефакти с големи "мъжки достойнства", за които учените твърдят, че са на 26 000 години. Дървените и каменните секс играчки станали особено популярни по време на Пелопонеската война в Древна Гърция. Според някои съвременни психолози, някои от тези предмети били използвани като... вибратори.

Фалоимитатори, изложени в Националния археологически музей в Неапол

"Фалоимитаторите", както ги наричат, явно не са били само играчки за шеги, но са служели и за по-"практични" цели", смятат те.

Още

Корейският секс парк на остров Джеджу бил създаден с образователна цел

Корейският секс парк на остров Джеджу бил създаден с образователна цел

Най-важното е да се отбележи, че древните гърци и римляни възприемали еднополовата любов като нещо естествено, така че  съвременната дума "хомосексуалност" изобщо не би означавала нещо осъдително в техните очи.

Много е любопитна традицията на маите, които считали за своя длъжност да удовлетворяват сексуалните желания на децата си, преди да ги задомят. Това било особено характерно за висшата каста. Маите смятали, че отговорност на родителите е не само да обезпечат финансово децата си, но и да им дадат сексуална култура, а за времето, докато не са сключили брак, дори да удовлетворяват сексуалните им пориви.

Копие на фреска от храм на маите в Четумал, Мексико

Още

Шокиращите еротични скулптури на Кхаджурахо

Шокиращите еротични скулптури на Кхаджурахо

Маите имали и още един странен обичай - да създават добрачни съюзи между синовете на богати и бедни семейства, като партньори. След достигане на половата зрялост на синовете си, по-богатите маи им намирали някои красиви юноши от бедни семейства за сексуални партньори, за да се забавляват, докато се задомят. 

Хомосексуалните отношения били съвсем официално узаконени. Но виж, изнасилването, се наказвало строго.

Вляво - илюстрация в Книга на мъртвите, вдясно - арома лампа със сексуално изображение

Още

Египтологът Жан Франсоа Шамполион бил дете-чудо

Египтологът Жан Франсоа Шамполион бил дете-чудо

Философът Херодот разказва за един ритуал при асирийците, при който очевидно става въпрос за практикуването на проституция. Само че той не казва, че това занятие е било забранено, а тъкмо напротив - в Древна Асирия било... задължително за неомъжените жени. Вероятно това идва от култа на асирийците към богинята Афродита /Иштар/.

Те смятали, че за да получи милост и закрила от богинята, всяка жена трябва да прави секс в храма й с непознат мъж. Така всяка жена в Асирия, независимо богата, или бедна, била длъжна поне веднъж в живота си да се отдаде по този начин на непознат в храма на Афродита.

Храмът на Афродита в Куклии

Скотоложството било смятано едновременно и за развлечение, и за ритуал. Сексът с животни е древен, колкото света. За това свидетелстват артефакти на 25 000 години.

Запазени са изображения на лъвица, която целува гола жена и мъж в половата област. Рисунка на секс на мъж с магаре от 7-и век пр.н.е. е открита на стена в пещера в Италия.

Скулптурна композиция, 470 г. пр. н. е. , Национален археологически музей в Неапол

За разлика от древните римляни, които използвали животни за сексуални игри и удовлетворение, гърците практикували зоофилията по религиозни причини.

Те смятали, че вакханалните им забавления с животни се харесват на богинята Афродита, и я молели за плодородие чрез тях.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Археолози откриха огледала на близо 2000 години

Археолози откриха огледала на близо 2000 години

Още

Археолози откриха пещерен тунел в града на маите Чичен Ица

Археолози откриха пещерен тунел в града на маите Чичен Ица

Още

Френски археолози 4 години крили уникална находка

Френски археолози 4 години крили уникална находка

Още

Археолози откриха и глава на статуя в Хераклея Синтика

Археолози откриха и глава на статуя в Хераклея Синтика

Коментирай 9

Календар

Препоръчваме ви

В Помпей откриха фрески, вдъхновени от Троянската война

Изобразени са Елена и Парис, цар Менелай, пророчицата Касандра и бог Аполон

Древният град Севтополис се възражда в макет в археокомплекса "Долината на тракийските царе"

"Наред с финото майсторство на траките, макетът в новоизградения археологически комплекс демонстрира и техните строителни умения", казва директорът на местния Исторически музей "Искра" д-р Момчил Маринов

Красиво изрисувана гробница ни пренася във всекидневието на древните египтяни преди 4300 години

Изследванията показват, че мастабата в некропола Дахшур датира от края на Петата или началото на Шестата династия от Старото царство

Недоволство предизвикаха фалшиво звучащи камбани на мюнхенския механичен часовник

Часовникът с фигури в естествен размер на Мариенплац има 43 камбани и музиката от него се разнася няколко пъти на ден

Крадци задигнаха бижута и скулптури за над един милион евро от вила в Италия

Бандитите са изнесли експонатите от изложба с творби на италианския скулптор и златар Умберто Мастрояни малко преди прибирането им

Китай разработи робот за защита на културни паметници

Учени от космическата програма на Пекин са използвали робот, първоначално предназначен за орбитални мисии, за защита на артефакти от древни гробници и пещери