Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Чия е гробницата при Амфиполис? - На Александър Македонски, или на любимеца му Хефестион?

ТАЙНИ И ЗАГАДКИ НА АРХЕОЛОГИЯТА

Чия е гробницата при Амфиполис? - На Александър Македонски, или на любимеца му Хефестион?

Там са костите и на други хора - кои са те?

Двата сфинкса на входа на гробницата

Един от най-известните пълководци на древния свят, безспорно е Александър Македонски, наричан още Александър Велики. Недалече от гръцкия град Амфиполис стои мраморен лъв на 24 века. Археологическите разкопки в хълма Каста наблизо,още през 2012 г. разкриват уникална находка от IV век пр.н.е. - най-голямата гробница в историята на древна Елада. Откритието е официално оповестено през 2014 г., но и до днес археолозите и учените не са категорични, че това е гробницата на Александър Македонски. Съществуват много любопитни версии по този въпрос. Най-дръзката от тях е, че там е погребан много близкият до пълководеца негов воин, съратник и... любовник /?/ Хефестион.

Статуята на входа на Амфиполис

Още

Най-голямата археологическа находка в света - Златото на Бактрия

Най-голямата археологическа находка в света - Златото на Бактрия

При разкопките на хълма Каста са открити три подземни помещения, на входа към които стоят два крилати сфинкса, които видимо някога са били украсени в ярки цветове. На входа на прохода към второто помещение пък има две статуи на девойки в дълги туники. Целият под на това помещение е покрит с цветни мозайки, изобразяващи Аид /др.назв. Плутон/ - древногръцкия бог на подземното царство.

Богът на подземното царство Аид /Плутон/ и Цербер

Според мита той похитява богинята Персифона на колесницата си, но това не остава незабелязано от "крилатия" бог Хермес.

Мозайката, открита в едното от помещенията в гробницата

В третото помещение е скрит дървен, богато инкрустиран гроб, където е било положено тялото на велик човек. Все още няма категоричен отговор дали това е гробът на Александър Македонски.

Бюст на Александър Македонски

Още

Френски археолози 4 години крили уникална находка

Френски археолози 4 години крили уникална находка

Намереният скелет принадлежи на човек със среден ръст, бледа кожа и кестенява, или рижава коса. Това напълно съответства на описанието на визията на великия пълководец. Според известното до днес, той е бил "синеок блондин".

Изображение на катафалката на Александър Македонски, според историческите хроники

ДНК анализът обаче ще докаже дали възрастта на погребания също е в съответствие с известното от историята - Александър Велики умира на 32 години.

Теориите за личността на скелета са много. Някои експерти предполагат, че тленните останки може да са на сина, на брата на пълководеца, или на любимеца му Хефестион? За съжаление иманяри са откраднали ценни артефакти, които са можели да помогнат при разрешаването на тази загадка. Кой е покойникът, за когото е била издигната тази впечатляваща могила с обиколка от около 500 метра?

Ракурс към 500-метровата стена около хълма Каста

Археоложката Катерина Перистери - ръководител на разкопките, вече съобщи, че нейната хипотеза все повече се потвърждава. А тя е, че гробът е на Хефестион - един от най-смелите войни на Александър Македонски, и според някои източници - негов интимен любим. Версията е потвърдена от монограм върху рисунка с инициалите на прославения Хефестион.

Инициалите на Хефестион

Още

Най-зловещите "трофеи" на археологията

Най-зловещите "трофеи" на археологията

Историците са склонни да се съгласят с Перистери, защото древногръцкият историк Плутарх е оставил сведения, че Александър Велики е страдал много заради смъртта на приятеля си, починал неочаквано от болест - най-вероятно от коремен тиф, през 324 пр. Хр. в Екбатан /Хамадан, Персия/, на територията на днешен Западен Иран. Плутарх казва, че по нареждане на Александър Велики в цялата империя са били издигнати паметници и олтари в чест на Хефестион, но защо Хефестион да е погребан вАмфиполис, ако е умрял в Персия?...

Самата Катерина Перистери се придържа към сведенията от Плутарх и твърди, че откритата на хълма Каста гробница може да е едно от тези култови места, поръчани от Александър Македонски в памет на Хефестион. Само че загадката остава, защото в гробницата са открити костите на още петима души - на трима мъже, една възрастна жена и едно бебе. Кои са те?

Реставрация на статуите, открити в гробницата

Освен това, някои други хроники влизат в противоречие с казаното от Плутарх - в тях пише, че Александър Македонски е погребал Хефестион във Вавилон, а не в Амфиполис.

3D реконструкция на гробницата

Още

Дракони в Долината на тракийските царе

Дракони в Долината на тракийските царе

Геофизици продължават работата под хълма Каста с нови изследвания. С помощта на скенери се проучва дали там има още подземни помещения, освен откритите досега. Защото и до момента се намирали нови и нови части от статуи, железни и бронзови гвоздеи, стъклени украшения. Може би някоя малка брънка, парченце древност, ще нареди пъзела на загадката, чия е гробницата под хълма Каста!...

Схема на местата, където се провеждат разкопките

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Хамам на 800 години беше изненадващо открит в бар в Севиля

При ремонтни дейности собствениците на локала се натъкнали на перфектно запазена турска баня от 12-ти век със стени, покрити с красиви картини

Част от личната колекция на Кристо беше продадена на търг за 8 млн. евро

Най-голям интерес предизвикаха рисунките за "Чадърите" - проект за Япония и САЩ от 1991 г.

Колекция от Музея на шпионажа на КГБ в Ню Йорк бе разпродадена на търг

Най-скъпият предмет е дамска чанта с вградена скрита камера, продадена а за 32 000 долара

Стоунхендж е изграден първо в Уелс

Предполага се, че монолитете първоначално са използвани за още по-стар монумент там

Карнавалът в Баранкиля тази година ще бъде виртуален

Карнавалът е най-важният фолклорен празник в Колумбия и е един от най-големите карнавали в света, включен в списъка на нематериалното световно културно наследство на ЮНЕСКО

Уникален ръкопис с бележки на Наполеон ще търси купувач срещу 1 милион евро

Ценният артефакт отразяващ най-голямата и славна негова военна победа при Аустерлиц, ще е изложен за първи път в Париж в галерията "Изкуства и автографи" от 27 до 30 януари