Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Чия е гробницата при Амфиполис? - На Александър Македонски, или на любимеца му Хефестион?

ТАЙНИ И ЗАГАДКИ НА АРХЕОЛОГИЯТА

Чия е гробницата при Амфиполис? - На Александър Македонски, или на любимеца му Хефестион?

Там са костите и на други хора - кои са те?

Двата сфинкса на входа на гробницата

Един от най-известните пълководци на древния свят, безспорно е Александър Македонски, наричан още Александър Велики. Недалече от гръцкия град Амфиполис стои мраморен лъв на 24 века. Археологическите разкопки в хълма Каста наблизо,още през 2012 г. разкриват уникална находка от IV век пр.н.е. - най-голямата гробница в историята на древна Елада. Откритието е официално оповестено през 2014 г., но и до днес археолозите и учените не са категорични, че това е гробницата на Александър Македонски. Съществуват много любопитни версии по този въпрос. Най-дръзката от тях е, че там е погребан много близкият до пълководеца негов воин, съратник и... любовник /?/ Хефестион.

Статуята на входа на Амфиполис

Още

Най-голямата археологическа находка в света - Златото на Бактрия

Най-голямата археологическа находка в света - Златото на Бактрия

При разкопките на хълма Каста са открити три подземни помещения, на входа към които стоят два крилати сфинкса, които видимо някога са били украсени в ярки цветове. На входа на прохода към второто помещение пък има две статуи на девойки в дълги туники. Целият под на това помещение е покрит с цветни мозайки, изобразяващи Аид /др.назв. Плутон/ - древногръцкия бог на подземното царство.

Богът на подземното царство Аид /Плутон/ и Цербер

Според мита той похитява богинята Персифона на колесницата си, но това не остава незабелязано от "крилатия" бог Хермес.

Мозайката, открита в едното от помещенията в гробницата

В третото помещение е скрит дървен, богато инкрустиран гроб, където е било положено тялото на велик човек. Все още няма категоричен отговор дали това е гробът на Александър Македонски.

Бюст на Александър Македонски

Още

Френски археолози 4 години крили уникална находка

Френски археолози 4 години крили уникална находка

Намереният скелет принадлежи на човек със среден ръст, бледа кожа и кестенява, или рижава коса. Това напълно съответства на описанието на визията на великия пълководец. Според известното до днес, той е бил "синеок блондин".

Изображение на катафалката на Александър Македонски, според историческите хроники

ДНК анализът обаче ще докаже дали възрастта на погребания също е в съответствие с известното от историята - Александър Велики умира на 32 години.

Теориите за личността на скелета са много. Някои експерти предполагат, че тленните останки може да са на сина, на брата на пълководеца, или на любимеца му Хефестион? За съжаление иманяри са откраднали ценни артефакти, които са можели да помогнат при разрешаването на тази загадка. Кой е покойникът, за когото е била издигната тази впечатляваща могила с обиколка от около 500 метра?

Ракурс към 500-метровата стена около хълма Каста

Археоложката Катерина Перистери - ръководител на разкопките, вече съобщи, че нейната хипотеза все повече се потвърждава. А тя е, че гробът е на Хефестион - един от най-смелите войни на Александър Македонски, и според някои източници - негов интимен любим. Версията е потвърдена от монограм върху рисунка с инициалите на прославения Хефестион.

Инициалите на Хефестион

Още

Най-зловещите "трофеи" на археологията

Най-зловещите "трофеи" на археологията

Историците са склонни да се съгласят с Перистери, защото древногръцкият историк Плутарх е оставил сведения, че Александър Велики е страдал много заради смъртта на приятеля си, починал неочаквано от болест - най-вероятно от коремен тиф, през 324 пр. Хр. в Екбатан /Хамадан, Персия/, на територията на днешен Западен Иран. Плутарх казва, че по нареждане на Александър Велики в цялата империя са били издигнати паметници и олтари в чест на Хефестион, но защо Хефестион да е погребан вАмфиполис, ако е умрял в Персия?...

Самата Катерина Перистери се придържа към сведенията от Плутарх и твърди, че откритата на хълма Каста гробница може да е едно от тези култови места, поръчани от Александър Македонски в памет на Хефестион. Само че загадката остава, защото в гробницата са открити костите на още петима души - на трима мъже, една възрастна жена и едно бебе. Кои са те?

Реставрация на статуите, открити в гробницата

Освен това, някои други хроники влизат в противоречие с казаното от Плутарх - в тях пише, че Александър Македонски е погребал Хефестион във Вавилон, а не в Амфиполис.

3D реконструкция на гробницата

Още

Дракони в Долината на тракийските царе

Дракони в Долината на тракийските царе

Геофизици продължават работата под хълма Каста с нови изследвания. С помощта на скенери се проучва дали там има още подземни помещения, освен откритите досега. Защото и до момента се намирали нови и нови части от статуи, железни и бронзови гвоздеи, стъклени украшения. Може би някоя малка брънка, парченце древност, ще нареди пъзела на загадката, чия е гробницата под хълма Каста!...

Схема на местата, където се провеждат разкопките

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Археолози откриха съдове с останки от 5000-годишно вино в древноегипетския град Абидос

Част от съдовете са напълно непокътнати и все още запечатани. Те съдържат добре запазени от останки от вино

Уникален скитски скиптър на 2500 години откриха археолозите в Солницата край Провадия

Праисторическият солодобивен и градски център е просъществувал от 5600 до 4350 година пр. Хр. и там се е развивало най-ранното специализирано производство на сол в Европа

Британската полиция арестува втори заподозрян за отсеченото дърво от филма "Робин Худ: Принцът на разбойниците"

Яворът се открояване в пейзажа край Адриановата крепост, която е на около 2000 години

Гримове от римската епоха са открити в древния град Айзаной в Западна Турция

Айзаной е известен със своя добре запазен храм на Зевс, който е включен в предварителния списък на световното наследство на ЮНЕСКО през 2012 г.

Средновековна кула в центъра на Прага ще бъде продадена

Индржишката кула беше обявена за продажба в края на миналата година. Според архиепископията кулата няма значение за вярващите и е най-вече туристическа забележителност. Първоначално обявената цена е била 75 млн. крони

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст