Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мит ли е Светия Граал?

ТАЙНИ И ЗАГАДКИ

Мит ли е Светия Граал?

Над 200 пъти до днес е обявявано "откриването" му

Мозайка с изображение на Тайната вечеря. Фото: cdn.theatlantic.com

Какво е Светия Граал, или Свещения Граал, както още го наричат? - Прието е да смятаме, че той е чаша /потир/ - съдът с кръвта на Иисус, символизиращ християнството. Съдим за реалното съществуване на Светия Граал от библейските думи: "И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички;защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове. И казвам ви, че отсега нататък няма да пия от тоя лозов плод до оня ден, когато с вас ще го пия нов в царството на Отца Си".Векове наред Свещения Граал е една от най-митичните реликви.

Над 200 пъти до днес се съобщава за "откриването" му. Много от тези сензационни новини са се оказвали нищо повече от блъф. Съществуват и много слухове за похитяването на Граала от рицарите-тамплиери, както и за попълзновенията на Хитлер към Свещената чаша. Престолът на Ватикана е признал досега единствено Чашата, съхранявана в Катедралния събор "Св. Мария" във Валенсия. Защо е този огромен интерес? - Според легендата, на онзи, който пие от Граала, се опрощават греховете му и портите му към Рая се отварят за вечен живот...

Чашата в катедралния събор във Валенсия

Кога за пръв път се заговаря за чудотворната сила на Граала? - Малко преди събитието, известно като Сватбата в Кана, Иисус извършва първото чудо, превръщайки водата във вино. Това се случва преди Разпятието му на Голгота.

Чашата от Леон, Испания. Фото: ancient-code.com

Преди време испански историци съобщиха, че в базиликата "Св. Исидор" в гр. Леон са открили средновековна чаша за причастие, която според тях е Свещения Граал. Покрай новината се вдигна много шум, но в крайна сметка тази версия премина в списъка с предишните мистификации с Граала.

Интересът към Свещената чаша безспорно бе засилен и от книгата "Шифърът на Леонардо" на Дан Браун, и филмът след нея.

Според най-популярното, което ни е известно за Граала, чашата е стояла до Иисус по време на Тайната вечеря. Така е изобразявана и в платната на много художници.

Още

Фаюмските портрети пазят образите на съвременници на Христос

Фаюмските портрети пазят образите на съвременници на Христос

Според библейските представи в тази чаша била събрана кръвта на Иисус Христос преди Разпятието от Йосиф Аримафейски.

Когато затварят Йосиф в тъмница, именно Граала го спасявал от гладна смърт в продължение на 42 години, твърди библейското предание.

След помилването на Йосиф, чашата била пренесена в Британия, твърдят хроники.

Илюстрация на Светия Граал. Фото: dev-cdn.watch.aetnd.com

След смъртта на Йосиф, е трябвало някой от неговите приемници да съхранява Граала. Така се появили т.нар. "рицари на Светия Граал". Според легендата, всички които се докосвали до Граала, получавали изцеление, младост и опрощаване на греховете.

Още

Кой посегна на Божията майка и Сина с чук?

Кой посегна на Божията майка и Сина с чук?

Учените, които изследват библейските текстове, хроники и митове, се питат обаче, защо Светия Граал е бил съхраняван именно в Британия?

Много английски митове разказват за "чародействата на Мерлин, който донесъл със себе си чаша, която знае всички знания за света"?

Местните жители на Уелс пък разказвали за богинята Серидвен, която държала "познанието и мъдростта на света"?

Тези и други свидетелства затвърждават представите, че Граала е бил съхраняван в Британия, но остава без отговор въпросът Защо?..

 

Илюстрация на манускпита "Светия Граал" на Мишел Ганте, 1470 г. Фото: ancient-code.com

В хрониките на Уилям Малмберийски е открит манускрипт Grand Saint Graal. На едно място в тях се казва, че ученик на един от апостолите се сдобил с Граала в Британия.

В друг писмен източник, разказващ за преместването на християнските реликви на Британските острови, пък пише че Граала е бил преместен в Британия не в библейски времена, а през XII век.

Колекционери на свещени реликви постоянно са ощетявали католическите храмове по един или друг начин, като се сдобивали с предмети, или части от тях, и после ги обявявали за "свещени".

Много от тях спекулирали, че притежават части от Кръста, гвоздеи от него, трънения венец на Иисус и др. реликви. Не смеели да се похвалят единствено с това, че притежават Светия Граал!..

"Светия Граал", худ. Данте Габриел Росети. Фото: ru.wikipedia.org

 

Още

Реални събития, описани в Библията

Реални събития, описани в Библията

В днешно време съществува "конкуренция" между няколко "претендента" за Светия Граал.

Най-известният между тях е Антиохийския потир, намерен през 1910 г., който обаче неотдавна учени опровергаха като реален претендент за "титлата".

Защото се доказа, че потирът е бил изработен не по-рано от VI век н.е.

Антиохийския потир. Фото: forum.artinvestment.ru

Друга реликва, претендираща да бъде Граала, е признатият от Ватикана потир от църквата "Св. Мария" във Валенсия. За сега той е фаворитът на Рим.

Трябва да се отбележи един интересен факт: че в последно време споровете на учените около Светия Граал започват да взимат коренно различен курс - че той не бил чаша, а "понятие"?!?

Още

Евангелия, които няма да прочетете в Библията

Евангелия, които няма да прочетете в Библията

В една от по-новите версии на учените, Граала е оприличен на чудотворен камък, а в друга е... сребърно блюдо.

Има и хипотеза, че кръвта Господна всъщност олицетворявала Дева Мария?

Каква е истината? - Загадката със Свещения Граал вероятно още много векове ще вълнува християнския свят.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Мексико си върна 34 археологически артефакта от Германия

Сред артефактите са предмети от различни времеви периоди и култури - антропоморфни глинени фигури, каменна маска на цивилизацията олмек от периода 1200-600 г. преди новата ера, трикрак глинен съд на маите от 1000-1520 г.

Художник рисува пандемията в Перу

Персонажите на Хименес показват "жестоката несправедливост на перуанския живот", казва Виктор Вич, професор по културология в Папския католически университет на Перу, който е автор на пролога за книгата на художника

Откриването на Големия египетски музей ще бъде събитие с мащаба на парада на мумиите

Сред експонатите ще бъдат над 5000 артефакта от гробницата на фараона Тутанкамон, които ще бъдат показани на едно място за първи път от откриването им преди столетие

Археолози откриха неандерталски останки в пещери близо до Рим

При разкопките са намерени и животински останки, сред които на турове - изчезнали едри рогати бозайници

Носна кърпа и кичур коса на Наполеон се продават на търг край Париж

Освен тези реликви от Св.Елена, аукционна къща "Осенат", известна с търговете на предмети, свързани с монархията и империята, предлага и други вещи и картини

Канадка подобри рекорда за най-ниска изпята нота

Певица от Британска Колумбия подобри световния рекорд на Гинес, като изпя нотата С1 - най-ниската нота "до" на стандартно пиано