Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Реални събития, описани в Библията

ФАКТИ И ЗАГАДКИ НА АРХЕОЛОГИЯТА

Реални събития, описани в Библията

Много артефакти доказват истинността на свещената книга

Така описват родния дом на Иисус

Мнозина считат, че историите, описани в Библията, са измислени. Днес обаче, благодарение на откритията на археологията, съществуват доказателства, че много от тях са безспорна истина.

Ноевия ковчег

Така трябва да е изглеждал Ноевия ковчег

Още

Фаюмските портрети пазят образите на съвременници на Христос

Фаюмските портрети пазят образите на съвременници на Христос

 

През 2014 г. четирима студенти по физика от университета "Лестър" решили да проверят дали описанието на Ноевия ковчег отговаря конструктивно на научните параметри. Те тръгнали от описанието размерите на "ковчега" - 300 лакти по дължина, 50 в ширина и 30 по височина. Може ли такъв съд да плава, питали се изследователите? Един лакет се равнява приблизително на 48 сантиметра. Това означава че "ковчегът" е имал размери 145 метра дължина, 24 метра ширина и 14 метра височина. С подобни размери са съвременните неголеми товарни плавателни съдове.

Според Библията, Ноевия ковчег бил изработен от дърво "гофер". На нас не ни е познат този вид дърво. Студентите от "Лестър" предположили, че става въпрос за някакъв вид кипарис и взели в разчетите си именно кипариса, като материал на плавателния съд. Така направили извода, че празният Ноев ковчег би тежал приблизително 1,2 млн. килограма. Разчетите показали, че такъв товарен кораб може да пренесе по вода приблизително 51 млн. килограма товар. Според описанието в Библията, Ноевия ковчег е пренесъл по двойка от всеки жив вид на земята, т.е. приблизително 35 000 различни животни, като не се взимат предвид онези, които могат да плуват. Излиза, че описанието на Ноевия ковчег е напълно правдоподобно?!?

Коварната царица Йезавел

Йезавел била "хвърлена на кучетата"...

Нейното име се споменава често в библейските текстове. Става въпрос за жената на израилския цар Ахав. Тя била финикийка и поклонница на бог Ваал. Ето защо искала да обърне израилтяните към собствената си вяра. С тази цел била готова да убие всеки еврейски пророк. Йезавел почнала да слага печата на Ахав върху всеки документ, който би спомогнал за въвеждане на новата религия. Това не останало незабелязано, и когато чашата на търпението преляла, израилтяните хвърлили Йезавел "на кучетата".

Още

Потвърждават ли се свещените писания?

Потвърждават ли се свещените писания?

 

Истина ли е всичко това? - Историците вече са доказали, че в даден период от време на своето царуване, Йезавел наистина извоювала правото си да утвърждава закони, независимо от съпруга си. През 1964 г. в Израел е намерен каменен печат с изображението на двойна кобра, сокол и "крилат" слънчев диск. Съгласно Стария завет това се тълкува като символ на кралската власт. Много учени предполагат, че именно това е личният печат на Йезавел? И да, тя е имала властта, с която е описана в библейските текстове.

Еврейският първосвещеник Каиафа

Така е изглеждало, според описанията, родното място на първосвещеника Каиафа

Неговото име се споменава в Евангелията на Йоан, Матей и Лука като първосвещеник на иудеите. Именно Каиафа председателствал съда над Иисус и взел решението за неговото смъртно наказание. През 1990 година работници на строежа по разширението на пътя към Йерусалим, се натъкнали на дървена пещера, в която били открити 12 урни с кости. На една от тях бил съхранен надписът "Йосиф, син на Каиафа". В друга от урните били намерени костите на 60-годишен мъж - възрастта, на която се предполага, че е починал Каиафа. Археолози откриват и 43 бронзови монети, датиращи от 1 век. Все артефакти, които подсказват по красноречив начин, че Каиафа е бил реално съществуваща личност.

Силоамската купел

Резервоарът е бил използван за съхраняването на питейна вода?

В Евангелието на Йоан се разказва историята, как Иисус помогнал на един сляп човек да прогледне, като намазал очите му с глина, а после ги умил с вода от Силоамската купел. Този басейн е смятан за основния воден резервоар в Йерусалим. В Стария завет, обаче, се казва, че той е бил разрушен няколко века преди раждането на Иисус Христос?.. После го възстановили, но няма нито едно доказателство, че е съществувал в 1 век. Така или иначе, Силоамската купел е открита точно там, където описва местонахождението й апостол Йоан. През 2004 г. работници, които възстановяват повреда в канализацията, намират стълби, отвеждащи към басейн. Археолозите откриват там трапецовиден басейн с дълбочина 69 метра. Може да е бил използван за ритуали, за плуване, или като резервоар за вода за нуждите на местните жители?.. Това ли е Силоамската купел? - Според археолозите, да.

Домът, в който израства Иисус

Някои казват, че Иисус никога не е съществувал, но други знаят дори кога се е родил - около 4 век пр.н.е. Възпитавали го в еврейска вяра в Назарет. Археологът Кен Дарк твърди, че е открил дома, в който е живяло детето Иисус. За пръв път, през 1880 г. родният дом на Иисус е открит от монахини. Дарк тръгнал по техните следи. Откритите от него артефакти ясно говорят, че жилището е било обитавано от еврейско семейство. Във византийския период, обаче, то е било украсено с мозайки, а близо до него византийците построили църква, която била изгорена през 13-и век.

Стената на цар Соломон

Стената на цар Соломон

Още

Монета с автентичния образ на Христос?

Монета с автентичния образ на Христос?

 

В първата Книга на царете пише, че цар Соломон построил стена около Йерусалим. В началото на 2010 година известната еврейска археоложка Еилат Мазар обявява, че Стената е намерена, заедно с други отбранителни съоражения, датиращи от епохата на Соломон - а именно 10 в.пр.н.е. Стената е дълга около 70 метра и висока 6 метра. Екипът на Мазар открива и стражевата кула, издигната на Стената.

Медните рудници на Идумея

Добивът от медните рудници бил основно препитание за филистимците

Според Библията, цар Давид се сражавал с идумеяните. Някои учени считат, че конфликтът е преувеличен, защото Идумея и древният Израил /Иудея/не били достатъчно развити, за да съберат големи армии за война. През 1997 г., обаче, археолозите, изучаващи земите на старата Идумея /б.а. съвременната територия на Йордания/, открили доказателства за добре развита държава, чието население се издържало основно от добива на мед за военни цели. В района е имало много медни рудници. По възрастта на керамиката, открита в тях, се установява, че те са били използвани активно в периода на царуването на цар Соломон. Това прави напълно правдоподобни описанията на рудниците в Книгата Битие.

Стената на Неемия

Стената на Неемия

Още

Учени спорят истина ли е Христовото Възкресение

Учени спорят истина ли е Христовото Възкресение

 

Вече споменахме за Стената на Соломон около Йерусалим. През годините тя нееднократно е била престроявана. През 6 век пр.н.е. Вавилон завладява Иудея и евреите били изпратени в изгнание. След това Персия побеждава Вавилон и позволява на евреите да се завърнат в Йерусалим. В Книгата на Неемия се разказва как той мобилизирал евреите, за да възстановят Стената и вратата на Йерусалим за 52 дни. През 2007 година Еилат Мазар заявява, че нейният екип е открил широката 5 метра Стена на Неемия, където се предполага, че е бил дворецът на цар Давид.

Цитаделата на Витлеем

Цитаделата на Витлеем

По време на 20-годишните археологически разкопки в града на цар Давид, през 2014 г. археолозите откриват масивна крепост от 18-и век пр.н.е., която е изпълнявала охранителни функции. Стените й били дебели 7 метра, а вътре в нея имало укрепен проход.

Родното място на Голиат

Голиат

Археолози са открили в родното място на Голиат - между Ашкелон и Йерусалим, огромен човешки череп с белег от рана, вероятно от камък, изстрелян с прашка. По време на разкопките са намерени и други интересни артефакти, сред които се откроява 3-хилядолетен каменен олтар в отлично състояние, напомнящ на описания в Книга на царете. Олтарът има запазени два рога, а в библейските описания те са четири. Между Палестина и Газа в периода 9-10-и век пр.н.е., т.е. в епохата на Давид и Соломон, е живяла народност от филистимци. Много аспекти на тяхната култура съответстват на описаното в Библията.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Резервоарът е бил използван за съхраняването на питейна вода?

Така трябва да е изглеждал Ноевия ковчег

Йезавел била "хвърлена на кучетата"...

Така е изглеждало, според описанията, родното място на първосвещеника Каиафа

Стената на цар Соломон

Добивът от медните рудници бил основно препитание за филистимците

Стената на Неемия

Стената на Неемия

Цитаделата на Витлеем

Голиат

Календар

Препоръчваме ви

Пускат парфюми с аромати на седемте вида творчество за "Нощта на изкуствата" в Русия

"Уханията ще ви пренесат в местата, където се твори", коментира заместник-министъра на културата Максим Ксензов

Пътешествие: Хераклея Синтика, градът от който Александър Велики тръгва да завладява света

Хераклея Синтика е разположен на южния склон на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух.

Откриха най-древните скални рисунки във Великобритания

"Тези фрагменти от гравиран камък са невероятни доказателства за художествена изява в най-отдалечения край на Мадленската култура", заяви Шантал Конлър от университета в Нюкасъл

4 години ще продължи реставрацията на прочутия орган на "Нотр Дам"

Най-големият музикален инструмент във Франция е "гласът на катедралата" от 1733 г.

Андреа Бочели с изненадваща критика към мерките срещу пандемията

Тенорът призна, че е нарушавал правилата за карантината, "защото не смятах, че е правилно или здравославно да си стоя у дома на тази възраст"