Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Учени спорят истина ли е Христовото Възкресение

МИРОЗДАНИЕТО

Учени спорят истина ли е Христовото Възкресение

Дори скептиците не могат да го отрекат

През XIV век в Троа се появява плащаница, която сякаш носи негативния отпечатък на разпнат мъж, за когото се вярва, че е Иисус Христос. Днес тази плащаница се съхранява в катедралата „Св. Йоан Кръстител“ в Торино.

Откакто свят светува, по всеки важен въпрос винаги е имало вярващи, отрицатели, скептици и критици. Така и Христовото Възкресение, като основополагащ факт, върху който стъпва християнството и западноевропейската философия, си има своите критици и аналитици. Трябва да се отбележи, обаче, че везните накланят към признанието, че Възкресението Христово е факт. 

Историкът Джоузеф Камбъл, макар да произхожда от католическо семейство, преди години съобщава спокойно по американската телевизия, че Възкресението на Христос не е реално събитие. И други учени, около кръга "Jesus Seminar", се съгласяват с него. Тези скептици обаче, не привеждат никакви аргументи към мнението си. За разлика от тях, други търсят доказателства в историческите факти. Уилбър Смит, например, прави такава забележка: "Ако Христос е казал, че ще възкръсне на третия ден от смъртта си след разпятието, то това може да каже само глупец, или много уверен в думите си човек. Защото нито един от основателите на която и да било религия по света, не е казвал нещо подобно!.."

Иисус е стоял на Кръста 6 часа. В 3 след полунощ, произнася "Свърши се!" Това е Краят Му. Според Библията, внезапно небето потъмняло, станало земетресение. Пилат Понтийски поискал да се потвърди, че Иисус Христос е мъртъв. Римски войник пронизва мъртвото тяло, от раната излиза кръв и вода. Тялото на Иисус е свалено от Кръста и оставено в гробницата на Йосиф Аримафейски.

Според психолога проф. Тони Морланд учениците на Христос изпаднали в шок след смъртта Му. "Те вече не са били така уверени, казва той, че Иисус е Месията. "Иначе, как да си обяснят, че Бог може да допусне такава смърт за сина си?!", питали се апостолите, според Морланд.

Историкът Питер Стайнфелс, обаче, излиза със статия във в. "New York Times", в която описва, че само след три дни от смъртта на Христос, неговите изплашени ученици внезапно се сплотили и с риск за живота си, продължили да проповядват словото Му. Той се опитва да разтълкува написаното в Новия завет, като търси отговорите на няколко логични въпроса: Иисус Христос наистина ли е умрял на Кръста? Дали Възкресението не е било "заговор"? Да не би учениците на Христос да са имали халюцинации? Легенда ли е Възкръсването на Христос?

Статията предизвиква бурен интерес и изтъкнати изследователи дават интервюта - оформя се цяла дискусия по въпросите. Някои изразяват предположението, че да - Христос е умрял, но после се е съживил от влажния въздух в хладната гробница? Статия в сп. "Journal of the American Medical Association" опровергава тази версия като неправдоподобна от медицинска гледна точка. Намесват се и историци, които твърдят, че Христос наистина е бил промушен с копие, което е пронизало не само ребрата, но сърцето му, което "гарантира" неговата смърт. Трима древни историци са потвърдили смъртта на Христос: Лукиан, Йосиф Флавий и Тацит. От историческите данни научаваме, че много критици на Възкресението, са обвинявали учениците на Христос, че те са откраднали тялото му от гробницата. Историкът проф. Пол Майер обаче оборва това предположение по следния начин: "Но как това би било възможно, при денонощната стража от 12 римски войника пред гробницата?!"- На този въпрос не може да отговори дори скептикът Франк Морисън.

Гробът на Христос в момента е отворен за посетители

Защото историческите факти около погребението на Христос са следните: Според юдейските погребални обичаи тялото Му е загърнато в ленено платно, което е буквално импрегнирано с аромати. Гробът е изсечен в скала /Матей 27:60/, камък тежащ около 2 тона запушва гроба, а отвън го охраняват стражи /Марк 16:4/. И все пак, големият камък е бил отместен не само от входа, но и от цялата масивна гробница?!? Стражите, според някои, са избягали, според други сведения са заспали?.. Жените идват на гроба и го намират празен. Те изпадат в паника, връщат се и казват на мъжете. Петър и Йоан се затичват към гроба. Йоан стига пръв, не влиза вътре, но вижда празния гроб и захвърлената плащеница.

Снимка: Shutterstock

След това всички очевидци описват как Иисус се явява на своите ученици в плът и кръв. Морисън съвсем нелогично пък почва да разсъждава защо ли на това свръхестествено чудо е трябвало да присъстват жени? - Понеже по онова време жените не са имали никакви права. А в писанията ясно се казва, че жените първи се докоснали до възкръсналия Иисус, първи говорили с него и първи видяли пустата гробница. Тези разсъждения на скептика, разбира се, нищо не доказват.

Очевидците твърдят, че след смъртта Му, всички ученици на Христос го видяли при разни обстоятелства повече от 10 пъти. Апостол Павел казва, че Иисус се е появил пред повече от 500 негови последователи, голяма част от които били все още живи и можели да потвърдят това (I Коринтяни 15:3:8). С тези факти се съгласяват и изследователите на Библията - Гейслер и Турек, които са единодушни в следното: "Ако Възкресението не е истина, защо апостол Павел ще представя този списък от хора, които са били очевидци?! Той веднага би изгубил уважението на коринтяните, ако това беше лъжа!.."

Британският изследовател Майкъл Грин отбелязва: "Явяването на Христос е потвърдено така добре, както и други събития от древността. Няма никакво съмнение, че Възкресението е било!"

Съвременните скептици обаче привеждат нови примери за размисъл, като ни връщат към 11 септември и взривяването на кулите близнаци в Америка. "Хората ,които го направиха, доказаха, че има човеци, които са готови да умрат за една лъжа, в която са вярвали", казват те. Писателят Пол Литъл оборва подобни мисли само с няколко изречения: "Хората могат да отидат доброволно на смърт за нещо, което смятат за истина, а то да се окаже лъжа, но те няма да отидат на смърт за лъжа, която им е известна като такава". Добър аргумент. Поведението на учениците на Христос съответства на истинска вяра в това, че учителят им е жив.

Съвремието ни също ни дава някои уроци, които можем да съотнесем към Възкресението. Такъв оригинален подход има един политик. Когато уличават Чак Колсън, бившият приближен на американския президент Никсън в скандала Уотъргейт, той казва: "Много е трудно няколко човека да поддържат една и съща лъжа в продължение на дълго време". Това заключение би могло да се отнесе и към доказателствата, че учениците на Христос искрено са вярвали във Възкресението, иначе някои от тях биха се отказали да поддържат легендата, ако тя беше лъжа. Колсън доразвива тази мисъл така: "Аз зная, че Възкресението на Христос е факт. Това ми доказа, колкото и странно да е, Уотъргейт. Онези 12 човека, които свидетелстват, че са видели Христос възкръснал, и след това в продължение на 40 години нито веднъж не се отричат от думите си, а продължават да проповядват учението Му, ме кара да мисля, че всичко е истина. Всички тях са ги били, мъчили, замеряли с камъни, хвърляли са ги в затвори. Те не биха издържали всичко това, ако то не беше истина. В Уотъргейт бяха замесени 12 влиятелни световни личности, които не можаха да издържат и три седмици!.." Колкото и странно да изглежда сравнението, което прави Колсън, няма как да отречем, че то звучи убедително.

Психологът Хари Колинс, бивш президент на Асоциацията на психолозите християни, отговаря на въпроса на журналисти възможно ли е учениците на Христос да са получили някакви халюцинации, че Той им се е явил, така: "Халюцинациите са индивдиуално явление. По своята природа всяка халюцинация е присъща само на един човек. Групова халюцинация не съществува!"

Остава да отговорим на един последен въпрос: Възкресението на Христос легенда ли е? - Според учените легендите рядко получават развитие, когато има много очевидци, които да ги опровергаят. Експертът по история на Древен Рим и Древна Гърция - проф. Уайт отбелязва, че новината за Възкресението се е разпространила твърде бързо, което не е типично за легендите. "Освен това, казва той, легендите се развиват в резултат на устните традиции, а не се предават чрез исторически документи, които могат да се проверят. А Евангелието е било писано в продължение на три десетилетия след Възкресението на Христос". Английският учен Брук Фос Уестскот заключава: "Взимайки предвид всички доказателства, няма да е пресилено да се каже, че никое друго историческо събитие не е по-добре, или по-разностранно подкрепено от факти, от Възкресението на Христос".

И ако трябва да обобщим всичко казано, като изключим версиите за легенда и халюцинации, и при наличието на неопровержими доказателства за пустата гробница, в която е бил положен мъртъв Христос, и значителния брой очевидци на появата му след смъртта, то Възкресението явно е било. Дори скептикът Франк Морисън се разколебава в първоначалната си увереност, че Възкресение няма, и в книгата си "Кой повдигна камъкът?" излага коренно противоположни изводи. Морисън дори признава: "За мен самия бе неочаквано, че аз открих множество доказателства, които промениха мнението ми!.." В друга своя книга - "Книгата, която не искаше да бъде написана", този бивш скептик пише: "Преди приличах на човек, който върви през гората по уж познат път, и неочаквано той го извежда там, където никога не е предполагал, че може да бъде!.."

Когато един студент попитал историка проф. Макдауъл, защо не може да обори християнството, той му отвърнал: "Поради една много проста причина - неспособен съм да обясня едно събитие от историята — Възкресението на Исус Христос."

И много други скептици, след като внимателно проучват свидетелствата за Възкресението, признават, че то е наглед невероятен, но истинен факт. За нас, обикновените хора, е важно да осмислим нещо друго: Какво отношение към живота има този факт? - А именно, че Иисус Христос е победил смъртта? - Отговорът на този въпрос богословите откриват в Новия Завет, а миряните - в живота, който водят.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Инициативата "Отворени гардероби" събира средства за Здравния фонд на артистите в България

Събитието ще се проведе на 10 март като част от Софийския театрален салон

Най-известният украински скулптор Михаил Рева превръща отломки от войната в изкуство

В колекцията се откроява "Паметта на разпнатия" - кръст, съставен от гвоздеи, намерени в църкви, разрушени от руските нападения

Британският музей е обект на кампания за връщане на статуя от Великденския остров

Музеят притежава две статуи моаи, които са взети от чилийската територия Рапа Нуи или Великденския остров през 1868 г.

Познаваш ли ГЕРОИТЕ на 2023 г.?

Всеки може да номинира доброволец или журналист за Годишните награди за доброволчество на TimeHeroes

Два британски музея връщат временно златни и сребърни артефакти на Гана

Ценните предмети са били откраднати от британските военни по време на англо-ашантските войни през 1873-1874 г. и 1895-1896 г.

Изложба в Лондон пресъздава страданията на израелските заложници в Газа

Инсталацията "Глас от тунелите" е разположена в изоставена сграда в Източен Лондон и се основава на описанията на някои от освободените заложници