Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Потвърждават ли се свещените писания?

РАЗКРИТИЯ

Потвърждават ли се свещените писания?

"Проговарят" новооткрити артефакти и древни религиозни светилища

Портите на Лахиш

Още в древни времена, хората са вярвали в богове, имали са религиозни традиции. С времето някои от тях са се видоизменяли, а други направо са изчезвали под напора на едно или друго историческо събитие. Изучаването на древните светилища и артефакти, дава възможност на археолозите да потвърдят, или отрекат някои факти, за които се споменава в свещените писания.В последните две години са откритимного интересни находки.

През 1820 г. една библиотекарка от британския университет "Рединг", случайно открива страница от книгата с литургии "Sarum Ordinal" /др. "Sarum Pye"/, отпечатана от създателя на първата печатна машина в Англия - Уилям Какстон през 1476 г. Тя била издадена на латински, а авторството й се приписва на един епископ от XI век. Представлява нещо като ръководство за свещениците, какви библейски текстове трябва да четат и какво облекло трябва да носят по време на един, или друг религиозен празник. Страницата, за която говорим, е била откъсната и преседява цели 300 години, като отметка между страниците на друга книга. След като е открита от библиотекарката, минават още 200 години, докато се разбере кой е оригиналът, към който принадлежи тази страница. Е, днес вече това е известно, и дава възможност на историците да съпоставят някои свои знания, с написаното върху 5 века "укривалия" се ценен лист.

Страницата от "Sarum Ordinal"

Израелският град Пкиин, датира от 2000 години. По време на една реконструкция на синагога в града, е намерен камък, приличащ на постамент, с два надписа на иврит. Според археолозите, камъкът е бил изрязан по времето на Римската империя. Предполага се, че надписите съдържат имената на дарители на синагогата от онези далечни времена.

Каменният постамент, открит в Пкиин

Непалска легенда гласи, че Буда се е родил под дърво в Лумбини - древното наименование на Непал, някъде между 623 г. пр.н.е. и 400 г. пр. н.е. По онова време Лумбини представлявал едно от най-свещените религиозни места в света. В днешен Непал наскоро бе открито при разкопки светилище на Майя-Деви. Археолозите не можели да повярват, че кирпиченото светилище се крепи толкова години върху дървени основи?!? Глиненият му под бил буквално изтрит от нозете на поклонници, а в центъра има следи, че някога там наистина е имало дърво. Дали пък то не е свещеното дърво бодхигара, под което се е родил Буда?..

Ранен будистки храм в Лумбини

През тази година започнаха активни археологически разкопки в древния римски град Кесария, на територията на Израел. Според една версия, през I век пр.н.е. цар Ирод построил там храм, в чест на император Октавиан Август. При днешните разкопки е открита неголяма перлена плочка, с изрязан върху нея шестосвещник. Според археолозите, плочката е може би част от кутийка, в която са съхранявали Свитъка Тора - ръкописният текст на Петокнижието на Мойсей. Тора има основополагащо значение за еврейската религия. Що се отнася до резбата върху перлената плочка, то учените са единодушни, че тя е на 1500 години, от времето на римско-византийската епоха. За историците е важно доказателство, че по онова време в Кесария е имало еврейско население.

Перлената плочка от Кесария

Митра е тайнствен индоирански бог, чиито последователи се отнасяли дружелюбно към християните от западния свят, но той е един от най-малко познатите богове. Знае се само, че поклонниците му му отдавали почит в подземни светилища. През миналата година едно такова светилище бе открито в Корсика. Вътре в него са били намерени маслени лампи, керамики и мраморни плочи с изображението на бог Митра, по време на жертвоприношение с бик.

Светилището в Корсика

Много египтолози още в миналото предполагаха от фрески в древните гробници, за съществуването на т.нар. "градини на мъртвите". И ето че доказателството бе намерено наскоро - в некропола Дра Абу ел- Нега в Луксор. Около входа на гроб на 4 000 години, е открита правоъгълна структура, 3 х 2 метра, висока половин метър, която вътре е разделена на клетки, с площ от 30 кв. см всяка. Уникалната погребална "градина", според учените, датирала от времето на обединението на двете царства на Египет.

Погребалната градина в Луксор

При разкопки в древния град Кастело в Испания, са намерени парчета стъкло от IV век, с изображения върху повърхността. Според археолозите, вероятно става въпрос за отломки от т.нар. патена - стъклено блюдо, използвано по време на църковните литургии. Най-шокиращото е, че на едно от парченцата се вижда образът на Иисус, облечен в римска тога, а до него - лицата на апостолите Петър и Павел, с ниско подстригани коси. Според историци, тази находка може да "пренапише" историята на религията в Испания, защото задава въпроса, доколко римската култура е повлияла на ранното християнско изкуство.

Иисус, Павел и Петър ли са това?

Един експерт по древните микви /еврейски ритуални вани/ - Стюарт Милър, промени представите за евреите емигранти в САЩ. По-рано се считаше, че в Америка те се отказвали от религиозните си традиции. Милър обаче открил в Кънектикът, в мазето на една миква, традиционна каменна вана, с каквато са си служили древните евреи.

Миквата, открита в Кънектикът

Според Еврейската Библия, цар Езекия мразел лъжеидолопоклонничеството. Той уж бил унищожил всичко, свързано с "безбожните убеждения" на баща си. Преди няколко години, обаче, при разкопки в древния град Лахиш, са открити градски порти с размери 24,5 х 24,5 метра, и височина 4 метра. Според Библията, мястото около градските порти било важен социален център, където отмарял елитът на града, но също така се ползвали и като светилище. Това доста променя старото схващане за отношението на цар Езекия към поклонничеството на масите?..

Както е известно, някога римляните наказвали провинилите се, като ги разпъвали на кръст. До ден-днешен, обаче, не е намерено нито едно доказателство от вида на разпятие!?! И ето че едва наскоро археолози от Музея на Израел намерили скелет на млад евреин, с достатъчно доказателства, че преди 2000 години този човек е бил разпънат! Железен гвоздей бил дълбоко впит в петната кост /калканеуса/. По ръцете не били открити такива следи, което говори, че вероятно те са били привързани към стълба /разпятието/.

Петната кост - доказателство за разпятие

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Нови открития в Помпей хвърлят светлина върху живота на хората от средната класа

Останки от купи, отворен сандък, легло и други вещи са намерени в сграда, открита преди време, обявиха от управата на археологическия парк

Археолози започват проучвания на антично селище край Левски и на Никополската крепост

"Надяваме се на добри резултати през този сезон и нашите проучвания да помогнат на общините по места да кандидатстват с проекти и да получат финансиране за опазване, реставрация и консервация на недвижимите културни ценности", каза Владимир Найденов, ръководител отдел "Археология" в РИМ в Плевен

Университетите в Оксфорд и Кеймбридж могат да върнат на Бенин откраднати артефакти

Исковете на Нигерия за реституция датират от средата на 20 век и се засилват през последните години

Впечатляващата изложба "Мощта на символите" от древен Египет завладява Бургас това лято

Над 150 експоната от дърво със златно покритие, статуетки от камък, алабастър и стъкло, изработени в Египет, могат да бъдат видяни до 11 септември в Държавната опера в града

Средновековни печати, монети и олтар от 2 век след Христа са открити при разкопки в крепостта "Акве Калиде"

Олтарът е с надпис на латински език и информира, че е издигнат в знак на благодарност към нимфите с посвещение от римски офицер

ТПС: Разкрита е ритуална баня, използвана от елита на Ерусалим в навечерието на разрушаването на Втория храм

Разкопките започнаха през февруари 2021 г., за да осигурят достъп за хора с увреждания между Стария град на Ерусалим и Западната стена