Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Потвърждават ли се свещените писания?

РАЗКРИТИЯ

Потвърждават ли се свещените писания?

"Проговарят" новооткрити артефакти и древни религиозни светилища

Портите на Лахиш

Още в древни времена, хората са вярвали в богове, имали са религиозни традиции. С времето някои от тях са се видоизменяли, а други направо са изчезвали под напора на едно или друго историческо събитие. Изучаването на древните светилища и артефакти, дава възможност на археолозите да потвърдят, или отрекат някои факти, за които се споменава в свещените писания.В последните две години са откритимного интересни находки.

През 1820 г. една библиотекарка от британския университет "Рединг", случайно открива страница от книгата с литургии "Sarum Ordinal" /др. "Sarum Pye"/, отпечатана от създателя на първата печатна машина в Англия - Уилям Какстон през 1476 г. Тя била издадена на латински, а авторството й се приписва на един епископ от XI век. Представлява нещо като ръководство за свещениците, какви библейски текстове трябва да четат и какво облекло трябва да носят по време на един, или друг религиозен празник. Страницата, за която говорим, е била откъсната и преседява цели 300 години, като отметка между страниците на друга книга. След като е открита от библиотекарката, минават още 200 години, докато се разбере кой е оригиналът, към който принадлежи тази страница. Е, днес вече това е известно, и дава възможност на историците да съпоставят някои свои знания, с написаното върху 5 века "укривалия" се ценен лист.

Страницата от "Sarum Ordinal"

Израелският град Пкиин, датира от 2000 години. По време на една реконструкция на синагога в града, е намерен камък, приличащ на постамент, с два надписа на иврит. Според археолозите, камъкът е бил изрязан по времето на Римската империя. Предполага се, че надписите съдържат имената на дарители на синагогата от онези далечни времена.

Каменният постамент, открит в Пкиин

Непалска легенда гласи, че Буда се е родил под дърво в Лумбини - древното наименование на Непал, някъде между 623 г. пр.н.е. и 400 г. пр. н.е. По онова време Лумбини представлявал едно от най-свещените религиозни места в света. В днешен Непал наскоро бе открито при разкопки светилище на Майя-Деви. Археолозите не можели да повярват, че кирпиченото светилище се крепи толкова години върху дървени основи?!? Глиненият му под бил буквално изтрит от нозете на поклонници, а в центъра има следи, че някога там наистина е имало дърво. Дали пък то не е свещеното дърво бодхигара, под което се е родил Буда?..

Ранен будистки храм в Лумбини

През тази година започнаха активни археологически разкопки в древния римски град Кесария, на територията на Израел. Според една версия, през I век пр.н.е. цар Ирод построил там храм, в чест на император Октавиан Август. При днешните разкопки е открита неголяма перлена плочка, с изрязан върху нея шестосвещник. Според археолозите, плочката е може би част от кутийка, в която са съхранявали Свитъка Тора - ръкописният текст на Петокнижието на Мойсей. Тора има основополагащо значение за еврейската религия. Що се отнася до резбата върху перлената плочка, то учените са единодушни, че тя е на 1500 години, от времето на римско-византийската епоха. За историците е важно доказателство, че по онова време в Кесария е имало еврейско население.

Перлената плочка от Кесария

Митра е тайнствен индоирански бог, чиито последователи се отнасяли дружелюбно към християните от западния свят, но той е един от най-малко познатите богове. Знае се само, че поклонниците му му отдавали почит в подземни светилища. През миналата година едно такова светилище бе открито в Корсика. Вътре в него са били намерени маслени лампи, керамики и мраморни плочи с изображението на бог Митра, по време на жертвоприношение с бик.

Светилището в Корсика

Много египтолози още в миналото предполагаха от фрески в древните гробници, за съществуването на т.нар. "градини на мъртвите". И ето че доказателството бе намерено наскоро - в некропола Дра Абу ел- Нега в Луксор. Около входа на гроб на 4 000 години, е открита правоъгълна структура, 3 х 2 метра, висока половин метър, която вътре е разделена на клетки, с площ от 30 кв. см всяка. Уникалната погребална "градина", според учените, датирала от времето на обединението на двете царства на Египет.

Погребалната градина в Луксор

При разкопки в древния град Кастело в Испания, са намерени парчета стъкло от IV век, с изображения върху повърхността. Според археолозите, вероятно става въпрос за отломки от т.нар. патена - стъклено блюдо, използвано по време на църковните литургии. Най-шокиращото е, че на едно от парченцата се вижда образът на Иисус, облечен в римска тога, а до него - лицата на апостолите Петър и Павел, с ниско подстригани коси. Според историци, тази находка може да "пренапише" историята на религията в Испания, защото задава въпроса, доколко римската култура е повлияла на ранното християнско изкуство.

Иисус, Павел и Петър ли са това?

Един експерт по древните микви /еврейски ритуални вани/ - Стюарт Милър, промени представите за евреите емигранти в САЩ. По-рано се считаше, че в Америка те се отказвали от религиозните си традиции. Милър обаче открил в Кънектикът, в мазето на една миква, традиционна каменна вана, с каквато са си служили древните евреи.

Миквата, открита в Кънектикът

Според Еврейската Библия, цар Езекия мразел лъжеидолопоклонничеството. Той уж бил унищожил всичко, свързано с "безбожните убеждения" на баща си. Преди няколко години, обаче, при разкопки в древния град Лахиш, са открити градски порти с размери 24,5 х 24,5 метра, и височина 4 метра. Според Библията, мястото около градските порти било важен социален център, където отмарял елитът на града, но също така се ползвали и като светилище. Това доста променя старото схващане за отношението на цар Езекия към поклонничеството на масите?..

Както е известно, някога римляните наказвали провинилите се, като ги разпъвали на кръст. До ден-днешен, обаче, не е намерено нито едно доказателство от вида на разпятие!?! И ето че едва наскоро археолози от Музея на Израел намерили скелет на млад евреин, с достатъчно доказателства, че преди 2000 години този човек е бил разпънат! Железен гвоздей бил дълбоко впит в петната кост /калканеуса/. По ръцете не били открити такива следи, което говори, че вероятно те са били привързани към стълба /разпятието/.

Петната кост - доказателство за разпятие

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Страницата от "Sarum Ordinal"

Каменният постамент, открит в Пкиин

Ранен будистки храм в Лумбини

Перлената плочка от Кесария

Светилището в Корсика

Погребалната градина в Луксор

Иисус, Павел и Петър ли са това?

Миквата, открита в Кънектикът

Петната кост - доказателство за разпятие

Календар

Препоръчваме ви

Кралският монетен двор пуска колекционерска монета с лика на Прасчо

През есента се появиха първите две - с образите на Мечо Пух и Кристофър Робин, от класическото произведение на А. А. Милн

Дните на японската култура продължават с онлайн демонстрации на традиционни изкуства

Събитието ще бъде достъпно на официалната Фейсбук страница на "Чадо Урасенке"

Създадоха виртуален музей на найлоновите торбички

"Те разкриват изключително много за начина ни на живот през последните 60 години по отношение на консуматорството и социалната ни история", разказва за идеята си художничката Катрина Кобейн

Пускат парфюми с аромати на седемте вида творчество за "Нощта на изкуствата" в Русия

"Уханията ще ви пренесат в местата, където се твори", коментира заместник-министъра на културата Максим Ксензов

"Ацтеките" гостуват във Виена (галерия)

За първи път посетителите имат възможността да се запознаят с преколумбийската цивилизация в цялостния й културен контекст

Активисти искат да спрат продажбата на "Тайната вечеря" на Анди Уорхол

Според авторите на писмото "има нередности и конфликт на интереси"