Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коя е истинската принцеса Карабу?

НА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ РЕАЛНОСТТА И ИЗКУСТВОТО

Коя е истинската принцеса Карабу?

Историята на най-голямата авантюристка на XIX век, увековечена в картини и филми

Кадър от филма "Принцеса Карабу" /1994 г. /

През 1994 г. на екрана излезе завладяващата филмова история "Принцеса Карабу". Някои си мислеха, че филмът стъпва върху художествена измислица - добре написан сценарий, но истината е, че главната героиня на филма си има прототип - реално съществувало лице - най-голямата авантюристка в Европа през XIX век.

Още

Легендарна парижка куртизанка пее в опера на Офенбах

Легендарна парижка куртизанка пее в опера на Офенбах

Истинското й име е Мери Бейкър Уилкокс. Хитроумната девойка бързо преценила, че в Европа се засилва интереса към екзотичните страни. По примера на много авантюристи, които започнали да се представят за жители на далечни острови, за да се сдобият с внимание и да придобият влияние и средства, и Мери решила да си съчини история. Започнала да се представя за "принцеса Карабу".

"Пробвала" измислената си история с един наивен англичанин, когото водила за носа в продължение на три месеца. Той бил очарован от екзотичната й красота и "непознатия" език на който говорела Мери. Горкият човек изобщо не се съмнявал, че всичко това е измислица. Дори бил поласкан от вниманието, което му отдава странната млада дама.

Още

Последната индианка в Сиатъл - принцеса Анджелина

Последната индианка в Сиатъл - принцеса Анджелина

Историята се развива през април 1817 г. в Англия. В едно малко градче се появила странна девойка с европейски черти на лицето, но облечена с дрехи, типични за Изтока. Изглеждала бедна, но горда. Някакъв добър човек, който се впечатлил от хубостта и миловидното лице на Мери, я завел при съдия Самуел Уоръл, с молба да помогне на бедното момиче.

Мери мълчала и се правела, че не разбира какво й говорят. Слугата на съдията бил грък, но знаел няколко езика. На нито един от тях Мери не реагирала, че разбира какво й приказват.

Принцеса Карабу, худ. N. Branwhite

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Но за сметка на това чудесно знаела какви са целите й. Един ден в къщата на съдията почукал някакъв португалски моряк, който заявил, че разбира речта на девойката? Дори "превел" нейния разказ.

Според него неизвестната девойка била принцеса Карабу от остров Явасу в Индийския океан. Пирати взели в плен "принцесата", но при бреговете на Англия, тя успяла да им избяга. После сменила скъпите си дрехи с някаква бедна девойка на пазара, за да не бие на очи сред тълпата.

Принцеса Карабу, рисунка с молив, худ. Едуард Бард

Още

Коя наричат "Принцесата на пауните"

Коя наричат "Принцесата на пауните"

Такъв общо взето бил съчиненият роман на Мери, в образа на измислената от нея героиня принцеса Карабу. А португалският моряк-"преводач" добре си свършил работата, за да затвърди историята за "принцесата". Най-странното е, че всички повярвали в тази приказка за знатния произход на Мери. Дори започнали да се обръщат към нея с "Принцесо"...

В къщата на съдията, където останала да живее с прислуга, започнали да я посещават журналисти, пътешественици, местни богаташи. Всички те искали да се запознаят с атрактивната млада дама, която все повече се превръщала в английска знаменитост.

Мери се стараела да поддържа фалшивия си образ много дисциплинирано. За да изглежда истинска, плувала гола в реката, спяла на пода и с часове се молела на неизвестни богове със странни имена.

Факсимиле от бележки на Мери Уилкокс за писмеността на остров Явасу

Още

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Този "театър" продължил доста дълго време, но накрая бил разконспириран. Мери била разпозната от бившата си хазяйка - г-жа Нил, която безпощадно разкрила истината за "принцеса Карабу".

Г-жа Нил назовала истинското име на "принцесата" - Мери Бейкър Уилкокс, както и че някога Мери обичала да забавлява дъщерите й с някаква езикова смесица от испански, гръцки и цигански език. Така митът за принцеса Карабу гръмогласно бил безпощадно разрушен.

Кадър от филма "Принцеса Карабу" /1994 г. /

След като била разобличена в Англия, Мери избягала в Щатите, където отново се опитала да се въплъти в образа на принцеса Карабу, но безуспешно.

След доста изпитания Мери Уилкокс се върнала обратно в Англия, където се захванала със странна търговия - отглеждала пиявици и ги продавала на болниците за практикуваното по онова време лечение с пиявици.

Още

Ню Йорк, Ню Йорк - повече от век назад

Ню Йорк, Ню Йорк - повече от век назад

Историята на Мери е толкова завладяваща, че образът на принцеса Карабу вдъхновява художници, театрали и кинаджии и до днес. Един критик нарича живота на авантюристката "роман на една неосъществена гениална театралка".

Доста точно определение, като се има предвид факта, че Мери Уилкокс не само съчинява убедителна история, но и успешно се превъплътява в героинята на своя разказ с неподражаем актьорски талант.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Болярски златни наушници с перли и скъпоценни камъни са открити в Южния сектор на Трапезица

Интересното е, че те, заедно със златен пръстен от същия период, са били открити в тайници на жилища, обитавани през 15 век, което е било изненадващо за екипа

САЩ връщат глинена плочка с "Епоса на Гилгамеш" на Ирак

Близо 17 000 археологически находки отпреди близо 4000 години ще се завърнат в страната

Археологическа находка може да пренапише историята на Мюнхен

Ако предположенията на учените са верни, това ще означава, че Мюнхен като град се е появил поне 60-70 години преди смятаното досега - 1210 г.

Саудитски скулптор издълба Корана върху 30 мраморни плочи

Хусбан бин Ахмад ал Анизи се надява работата му да бъде оценена и вписана в Книгата на рекорди на Гинес

Шапка на Наполеон се предлага на търг през септември

Смята се, че императорът е носил шапката през 1807 г. по време на победния ход на френската армия срещу руската армия и при подписването на Тилзитския мир, разделил континентална Европа на зони на влияние на Франция и Русия

Откриха най-стария римски лагер, използван от 10 000 войници, изпратени да завладеят Северозападна Иберия

Лагерът Ломба-ду-Мору е заемал площ от 20 хектара и според предварителна оценка конструкцията е построена около II век пр. н. е.