Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коя е истинската принцеса Карабу?

НА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ РЕАЛНОСТТА И ИЗКУСТВОТО

Коя е истинската принцеса Карабу?

Историята на най-голямата авантюристка на XIX век, увековечена в картини и филми

Кадър от филма "Принцеса Карабу" /1994 г. /

През 1994 г. на екрана излезе завладяващата филмова история "Принцеса Карабу". Някои си мислеха, че филмът стъпва върху художествена измислица - добре написан сценарий, но истината е, че главната героиня на филма си има прототип - реално съществувало лице - най-голямата авантюристка в Европа през XIX век.

Още

Легендарна парижка куртизанка пее в опера на Офенбах

Легендарна парижка куртизанка пее в опера на Офенбах

Истинското й име е Мери Бейкър Уилкокс. Хитроумната девойка бързо преценила, че в Европа се засилва интереса към екзотичните страни. По примера на много авантюристи, които започнали да се представят за жители на далечни острови, за да се сдобият с внимание и да придобият влияние и средства, и Мери решила да си съчини история. Започнала да се представя за "принцеса Карабу".

"Пробвала" измислената си история с един наивен англичанин, когото водила за носа в продължение на три месеца. Той бил очарован от екзотичната й красота и "непознатия" език на който говорела Мери. Горкият човек изобщо не се съмнявал, че всичко това е измислица. Дори бил поласкан от вниманието, което му отдава странната млада дама.

Още

Последната индианка в Сиатъл - принцеса Анджелина

Последната индианка в Сиатъл - принцеса Анджелина

Историята се развива през април 1817 г. в Англия. В едно малко градче се появила странна девойка с европейски черти на лицето, но облечена с дрехи, типични за Изтока. Изглеждала бедна, но горда. Някакъв добър човек, който се впечатлил от хубостта и миловидното лице на Мери, я завел при съдия Самуел Уоръл, с молба да помогне на бедното момиче.

Мери мълчала и се правела, че не разбира какво й говорят. Слугата на съдията бил грък, но знаел няколко езика. На нито един от тях Мери не реагирала, че разбира какво й приказват.

Принцеса Карабу, худ. N. Branwhite

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Но за сметка на това чудесно знаела какви са целите й. Един ден в къщата на съдията почукал някакъв португалски моряк, който заявил, че разбира речта на девойката? Дори "превел" нейния разказ.

Според него неизвестната девойка била принцеса Карабу от остров Явасу в Индийския океан. Пирати взели в плен "принцесата", но при бреговете на Англия, тя успяла да им избяга. После сменила скъпите си дрехи с някаква бедна девойка на пазара, за да не бие на очи сред тълпата.

Принцеса Карабу, рисунка с молив, худ. Едуард Бард

Още

Коя наричат "Принцесата на пауните"

Коя наричат "Принцесата на пауните"

Такъв общо взето бил съчиненият роман на Мери, в образа на измислената от нея героиня принцеса Карабу. А португалският моряк-"преводач" добре си свършил работата, за да затвърди историята за "принцесата". Най-странното е, че всички повярвали в тази приказка за знатния произход на Мери. Дори започнали да се обръщат към нея с "Принцесо"...

В къщата на съдията, където останала да живее с прислуга, започнали да я посещават журналисти, пътешественици, местни богаташи. Всички те искали да се запознаят с атрактивната млада дама, която все повече се превръщала в английска знаменитост.

Мери се стараела да поддържа фалшивия си образ много дисциплинирано. За да изглежда истинска, плувала гола в реката, спяла на пода и с часове се молела на неизвестни богове със странни имена.

Факсимиле от бележки на Мери Уилкокс за писмеността на остров Явасу

Още

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Този "театър" продължил доста дълго време, но накрая бил разконспириран. Мери била разпозната от бившата си хазяйка - г-жа Нил, която безпощадно разкрила истината за "принцеса Карабу".

Г-жа Нил назовала истинското име на "принцесата" - Мери Бейкър Уилкокс, както и че някога Мери обичала да забавлява дъщерите й с някаква езикова смесица от испански, гръцки и цигански език. Така митът за принцеса Карабу гръмогласно бил безпощадно разрушен.

Кадър от филма "Принцеса Карабу" /1994 г. /

След като била разобличена в Англия, Мери избягала в Щатите, където отново се опитала да се въплъти в образа на принцеса Карабу, но безуспешно.

След доста изпитания Мери Уилкокс се върнала обратно в Англия, където се захванала със странна търговия - отглеждала пиявици и ги продавала на болниците за практикуваното по онова време лечение с пиявици.

Още

Ню Йорк, Ню Йорк - повече от век назад

Ню Йорк, Ню Йорк - повече от век назад

Историята на Мери е толкова завладяваща, че образът на принцеса Карабу вдъхновява художници, театрали и кинаджии и до днес. Един критик нарича живота на авантюристката "роман на една неосъществена гениална театралка".

Доста точно определение, като се има предвид факта, че Мери Уилкокс не само съчинява убедителна история, но и успешно се превъплътява в героинята на своя разказ с неподражаем актьорски талант.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Деца ли са авторите на четвърт от праисторическите рисунки?

Изследваните 180 образци на скални рисунки на 20 000 години - очертания на ръце, са направени с духане на пигмента през кухи кости или тръстика

Откриха пет гробници на над 4000 години в некропола Сакара до Кайро

"Гробниците, които са принадлежали на висши сановници, са добре запазени", заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири

Изключително ценен тракийски нагръдник ще бъде показан в НИМ

Безценната находка е открита от екип на д-р Георги Китов и Гаврил Лазов през 1995 г. при археологическото проучване на "Цвяткова могила", община Казанлък

В Англия откриха скулптура на пет хиляди години

Изработеният от варовик барабан се счита за най-важното произведение на праисторическото изкуство, открито във Великобритания в последните 100 години

Открит ли е "Индевър" на Джеймс Кук?

Археолози от Австралия и САЩ спорят за кораба на британския кралски картограф и откривател

"Индиана Джоунс на света на изкуството" върна рядка статуя 50 години след кражбата й

Нидерландският експерт Артур Бранд върна бронзова статуя от първи век на бог Дионис на директорката на Музея на Шатийон-сюр-Сен в Източна Франция