Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Това е шокиращо!": Писатели и знаменитости, ужасени от нападението над Салман Рушди

ЗА СВОБОДАТА НА МИСЪЛТА И СЛОВОТО

"Това е шокиращо!": Писатели и знаменитости, ужасени от нападението над Салман Рушди

"Невежеството е злото. И защото е Невежество, то не схваща, че с нож, куршум, или чадър не може да убие свободата, мисълта, духа... Салман Рушди ще живее", написа и Захари Карабашлиев

Салман Рушди (Снимка: Getty Images)

Писатели, знаменитости и политици реагираха с шок и ужас, след като Рушди беше атакуван и намушкан с нож в конферентна зала в град Шътокуа, щата Ню Йорк в петък, където планираше да изнесе лекция.

Още

Писателят Салман Рушди е бил намушкан с нож в Ню Йорк

Писателят Салман Рушди е бил намушкан с нож в Ню Йорк

Мястото, на което писателят, е трябвало да произнесе лекция, е известно с летните си литературни семинари и в миналото Рушди е чел лекции на няколко пъти там.

Салман Рушди е опериран, поставен е на апаратно дишане и вероятно ще загуби окото си. Той е и с прекъснати нерви на ръката и с поражения по черния дроб вследствие на нападението, съобщава импресариото му Андрю Уайли, цитиран от световните агенции.

Още

Салман Рушди е на апаратно дишане, нападателят симпатизирал на шиитски екстремисти (снимки)

Салман Рушди е на апаратно дишане, нападателят симпатизирал на шиитски екстремисти (снимки)

Полицията в щата Ню Йорк идентифицира самоличността на заподозрения за нападението, 24-годишен мъж от Ню Джърси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той се казва Хади Матар и е разполагал с пропуск за събитието, на което беше нападнат Рушди. Предполага се, че е действал сам, но въпреки това ще бъдат направени допълнителни проверки, за да е сигурно, че няма съучастници.

12 агуст 2022 г. Салман Рушди беше атакуван и намушкан с нож в конферентна зала в град Шътокуа, щата Ню Йорк (Снимка: АP/БТА)

12 агуст 2022 г. Полицията в щата Ню Йорк извежда заподозрения - 24-годишният Хади Матар от Ню Джърси (Снимка: АP/БТА)

Захари Карабашлиев изрази възмущението си във фейсбук: "Освен възмущението и тъгата след вчерашния атентат срещу Салман Рушди остават въпросите - докога, ние, свободните хора можем да толерираме агресията срещу нашите ценности, срещу нашите идеи и свободи?

Мисля си и за писателя Георги Марков, разбира се - убит в Лондон от същата омраза към словото, от същия тоталитарен бяс, който познаваме и от нацистка Германия и от СССР и комунистическия блок, а сега и от ислямския фундаментализъм.

Атентатите срещу "Шарли Ебдо", Политковская, Хлебников, Тео Ван Гог и други незаглушими иначе гласове не са ли достатъчни, за да събудят либералния свят?

Големите въпроси: докога можем да толерираме аятоласи, кагебейци, путиноиди, нацисти и всякакви тоталитарни метастази, които опитват да ни налагат собствените си идеологии - с нож, оръжие, самолети или атомни бомби?

Каква е нашата съпротива срещу тях? Трябва ли да сме толкова търпеливи? Не ги ли окуржаваме, ако сме така пасивни, както сме били досега? Не е ли по-лесно просто да ги победим, отколкото да чакаме те да станат по-добри? Ще се превърнем ли в ТЯХ, ако отвръщаме на злото с подобно?

Невежеството е злото. И защото е Невежество, то не схваща, че с нож, куршум, или чадър не може да убие свободата, мисълта, духа... Салман Рушди ще живее."

Георги Господинов във фейсбук страницата си написа: С нож можеш да убиеш човек, но не и писател, не и магьосник

"На първия си Бруклински фестивал го срещнах в стаята за участници минути преди да излезе за своето четене. Показваше фокуси на едно момченце на около 7-8, явно дете на жената, която чистеше наоколо. Момченцето го гледаше с ококорени очи, после поиска да узнае тайната на фокуса, а Салман Рушди му каза, аа, големите фокусници не си издават тайните. После му показа, разбира се.

Заговорих го, поисках да ги снимам с детето, ще потърся снимката. Попита ме какво представям, участието ми беше след неговото. Казах, че представям един роман, Физика на тъгата, и там има една кратка глава, в която той е герой.

(Истината е, че му подарих книгата с лека неловкост, защото там сцената с него е малко смешна.) Той се пошегва, че сега се чувства задължен и той да вкара нещо в следващата си книга, за да върне жеста. И излезе за четенето. Разбира се, че като го видиш няма как да не мислиш за заплахата, която тегне над него и как се справя. Изглеждаше абсолютно спокоен. Вероятно както и в тази петъчна вечер.

Тази история си припомних когато научих за атаката срещу него. Помислих си за онова момче, вече сигурно мъж на 17, което също е видяло новината за атакта срещу неговия магьосник. Отвратителен акт.

С нож можеш да убиеш човек, но не и писател, не и магьосник.

След месец и нещо, на 2 октомври ще представям Времеубежище на същия Бруклински фестивал, ще чакам вероятно в същата стая и много се надявам да видя Рушди, показващ фокуси на някое хлапе."

Стивън Кинг написа в Туитър: "Надявам се, че Салман Рушди е добре."

Иън Макюън разкритикува "ужасяващото нападение", като заяви, че то "представлява посегателство срещу свободата на мисълта и словото".

"Салман е вдъхновяващ защитник на преследваните писатели и журналисти по целия свят. Той е пламенен и щедър дух, човек с огромен талант и смелост и няма да бъде възпрян."

Дж. К. Роулинг също осъди "ужасяващата новина", като добави: "Чувствам се много зле в момента. Нека той да се оправи."

12 агуст 2022 г. Салман Рушди беше атакуван и намушкан с нож в конферентна зала в град Шътокуа, щата Ню Йорк (Снимка: АP/БТА)

Нийл Геймън написа: "Шокиран съм и разтревожен да видя, че моят приятел Салман Рушди е бил нападнат преди лекция. Той е добър, брилянтен човек и се надявам да е добре."

В интервю за "Гардиън" писателят Казуо Ишигуро споделя: "През всичките тези години той беше невероятно смел, като непрекъснато се излагаше на опасност в името на правото да мисли и говори свободно, въпреки опасностите, които никога не изчезваха. Надяваме се и се надяваме, че той ще се справи".

Сузане Носел, главен изпълнителен директор на писателската организация "Пен Америка" - застъпник за свободата на словото, излезе с изявление, в което казва:

"Пен Америка" се тресе от шок и ужас при вестта за бруталната, предумишлена атака срещу нашия бивш президент и верен съюзник Салман Рушди... Не можем да си представим подобен инцидент на насилствено публично нападение срещу писател на американска земя."

12 агуст 2022 г. Салман Рушди беше атакуван и намушкан с нож в конферентна зала в град Шътокуа, щата Ню Йорк (Снимка: АP/БТА)

И допълни: "Само часове преди атаката, в петък сутринта Салман ми изпрати имейл, за да помогна с настаняването на украински писатели, нуждаещи се от безопасно убежище, заради сериозните опасности, пред които са изправени.

Салман Рушди е бил на прицел заради думите си от десетилетия, но никога не е трепнал, нито се е разколебал. С неуморна енергия той се бе посветил в подпомагането на уязвимте и застрашените.

Още

Салман Рушди на 75, напук на смъртната присъда и наградата за главата му

Салман Рушди на 75, напук на смъртната присъда и наградата за главата му

В изявление за "Гардиън", носителят на Нобелова награда за литуратура Абдулразак Гурна каза:

Това е ужасяващо преследване на човек, който е писал за неща, които е разбрал. Преживявахме го векове наред и смятахме, че сме в безопасност, но сега разбираме, че не е така. Изглежда писателите не могат да говорят и са в опасност.

Нападението срещу писателя Салман Рушди, който беше намушкан с нож в шията и торса на подиума по време на лекция в щата Ню Йорк, е ужасяващо, заяви съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Всички се молим за бързото му възстановяване. Благодарни сме на добрите граждани и на служителите на полицията и бърза помощ, които успяха бързо да му помогнат", написа той в Туитър.

12 агуст 2022 г. Салман Рушди беше атакуван и намушкан с нож в конферентна зала в град Шътокуа, щата Ню Йорк (Снимка: АP/БТА)

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е потресен от агресията срещу родения в Индия британски писател Салман Рушди, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Потресен съм от това, че Салман Рушди бе намушкан, докато упражняваше едно право, което ние никога не трябва да преставаме да защитаваме", заяви Джонсън в Туитър, визирайки правото на свобода на словото. "Мисля за неговите близки. Надявам се, че всичко ще е наред", допълни той.

12 агуст 2022 г. Салман Рушди беше атакуван и намушкан с нож в конферентна зала в град Шътокуа, щата Ню Йорк (Снимка: АP/БТА)

Губернаторката на щата Ню Йорк Кети Хоукъл също каза, че в мислите си е със Салман Рушди и неговите близки след това ужасяващо деяние.

Сенаторът от Ню Йорк Чък Шумър определи нападението като шокиращо и потресаващо, като атака срещу свободата на словото и изрази надежда, че писателят бързо ще се възстанови.

Британската министърка на културата Надин Дориес каза, че атаката е ужасяваща, че е отвратително нападение срещу един литературен гигант, срещу един от най-големите защитници на свободата на словото. Тя допълни, че в мислите си е с писателя и близките му.

Нападението с нож срещу писателя Салман Рушди бе извършено над 33 години след фетвата срещу него, издадена от тогавашния ирански духовен водач аятолах Хомейни. В нея писателят бе осъден на мърт. Причината бе книгата му "Сатанински строфи", която бе набедена, че осмива Корана и пророка Мохамед, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Embed from Getty Images

Още

"Кишот" - предизвикателен постмодерен прочит на "Дон Кихот" от Салман Рушди (откъс)

"Кишот" - предизвикателен постмодерен прочит на "Дон Кихот" от Салман Рушди (откъс)

Всички мюсюлмани са призвани да откликнат на фетвата и да убият писателя, а също и издателите на книгата и всички, които са запознати с нейното съдържание, за да не обижда никой ислямските светини, гласи призивът на аятолаха, датиращ от 14 февруари 1989 г.

В резултат на това Рушди се укрива, ескортиран е от охранители. През първите шест месеца, последвали фетвата, сменя 56 жилища.

Embed from Getty Images

В породилия полемика роман "Сатаниски строфи" той разказва приключенията на двама индийци, оживели по чудо от терористичен акт срещу самолета им. Двамата пристигат живи и здрави на английски плаж и се смесват с мигрантите в Лондон в разгара на тачеристкия период.

Embed from Getty Images

Според самия Рушди романът му е за имигрантите, изгубили корените си, за това как се чувстват те зад граница.

"От всички иронии, най-тъжната е тази да си работил в продължение на пет години, за да дадеш глас на културата на имиграцията и да видиш книгата си изгорена, най-често дори, без да е прочетена, от същите тези хора, за които се говори в нея", казва Рушди.

Embed from Getty Images

Още

Салман Рушди, Етгар Керет и Селя Ахава - в програмата на Софийския международен литературен фестивал 2020

Салман Рушди, Етгар Керет и Селя Ахава - в програмата на Софийския международен литературен фестивал 2020

Още с излизането си през 1988 г. книгата "Сатанински строфи" поражда вълна от възмущение, която се разпространява в мюсюлманския свят, където за книгата се говори като за богохулство.

Втората глава е тази, която поражда скандал. В нея Рушди описва сцени, в които бегло осмян персонаж на име пророк Махунд, тормозен от Сатаната, проповядва вяра в други божества освен Аллах, преди да признае грешката си.

Още през октомври на 1988 г. индийският премиер Раджив Ганди забранява книгата, надявайки се да спечели гласовете на мюсюлманите на парламентарните избори в Индия.

Двайсетина страни последват примера му. През януари 1989 г. екземпляри на книгата са изгорени на площад в Брадфорд, в Северна Англия.

Embed from Getty Images

В САЩ публикуването на книгата също поражда страсти. Организирани са публични четения.

В Пакистан хиляди хора атакуват американския културен център в Исламабад и скандират: "Американски кучета", "Обесете Рушди". Полицията открива огън и жертвите са пет.

Embed from Getty Images

Още

Салман Рушди: Цензурата в Америка днес идва отляво, тя изстисква свободата като лимон

Салман Рушди: Цензурата в Америка днес идва отляво, тя изстисква свободата като лимон

Протестите продължават, а в Европа уреждането на "аферата Рушди" се смята за предварително условия за каквото и да е нормализиране на отношенията с режима в Иран. Лондон и Техеран скъсват дипломатически връзки в продължение на две години.

На 2 март 1989 г. 700 интелектуалци от целия свят изразяват подкрепа за Рушди и правото на свобода на словото.

Аятолах Хомейни умира през юни на същата година. А следващата година Рушди в опит да внесе успокоение публикува есе, в което обяснява какво е искал да каже с книгата си, но гневът не намалява.

Embed from Getty Images

През 1991 г. Рушди започва да се появява на публични места и тогава неговият японски преводач е намушкан до смърт, а италианският и норвеждият му преводач са нападнати.

Две години по-късно 37 души загиват в хотел в Турция при пожар, подпален от протестиращи срещу турския преводач на книгата, който оцелява в тази трагедия.

Embed from Getty Images

През 1998 г. иранското правителство на президента реформатор Мохамад Хатами се ангажира, че Иран няма да прилага фетвата.

Но през 2005 г. духовният лидер Хаменей потвържава, че убийството на Рушди си остава разрешено от исляма.

Embed from Getty Images

Рушди е обект на много опити за убийство. През 2007 г. той получава рицарско звание от британската кралица Елизабет Втора и това е определено от Иран като исмямофобски акт.

През 2016 г. няколко ирански медии добавят 600 000 долара към наградата за главата на писателя и тя нараства на над 3 милиона долара.

Embed from Getty Images

Рушди, който е роден в Индия, има британско гражданство, а от известно време живее в Ню Йорк, като поднови постепенно нормалния си живот. В книгите си той продължава да защитава сатирата.

Embed from Getty Images

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието

Съпругата на режисьора Франсис Форд Копола почина на 87 години

Елинор Копола си е отишла в петък в дома си в американския щат Калифорния, но причината за смъртта не се уточнява

JP3 - Живко Петров трио с премиера на "Beyond the Flesh"

На 13 април в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2024 триото ще представи композициите на Живко Петров от дебютния филм на Дими Стоянович "Плът"

Звездата от "Фантомът на операта" Надим Нааман: Тази роля беше голямата ми мечта

Британският актьор е в София за една от най-зрелищните постановки на Бродуей

С парите от Нобеловата си награда той създава музей

Шарл Гуно написва опера по творба на Фредерик Мистрал