Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Текстове на 160 българи за Алеко Константинов ще бъдат представени в националните пресклубове на БТА

160 ГОДИНИ АЛЕКО

Текстове на 160 българи за Алеко Константинов ще бъдат представени в националните пресклубове на БТА

Събитията ще са част от инициативата "Алеко днес" по идея на доц. Йордан Ефтимов

Текстове за Алеко Константинов, състоящи се от по 160 думи, на 160 българи със значимо присъствие в обществения живот на България ще бъдат представени в националните пресклубове на БТА в страната (Снимки: БТА)

Още

Честит рожден ден, Алеко!

Честит рожден ден, Алеко!

Текстове за Алеко Константинов, състоящи се от по 160 думи, на 160 българи със значимо присъствие в обществения живот на България ще бъдат представени в националните пресклубове на БТА в страната. Това съобщи пред медии генералният директор на агенцията Кирил Вълчев.

Събитията ще са част от инициативата "Алеко днес" по идея на доц. Йордан Ефтимов. "Тези 160 думи на тези 160 българи ще бъдат представяни през цялата година във всички национални пресклубове на БТА в цялата страна.

В момента ние имаме в България 22 национални пресклуба в областни градове, два - в необластни градове - Казанлък и от онзи ден в Самоков, и този пресклуб в София. Тоест, 25 пресклуба, като се надяваме до края на годината към тях да се прибавят и останалите областни градове", каза Вълчев.

Текстове за Алеко Константинов, състоящи се от по 160 думи, на 160 българи със значимо присъствие в обществения живот на България ще бъдат представени в националните пресклубове на БТА в страната (Снимки: БТА)

По думите му във всеки от тези пресклубове по няколко човека, видни българи от съответния град и регион ще представят своите 160 думи за Алеко. В края на годината БТА ще издаде специален брой на възстановеното месечно списание "ЛИК", в който ще бъдат поместени всички текстове, допълни Кирил Вълчев.

"Голямата идея е да отбележим Алеко не само на рождения му ден, както много достойно го направиха в Свищов, включително и с литературния конкурс, а наистина да превърнем тази година в година на Алеко Константинов", каза още генералният директор на БТА.

"От поканените досега общественици и съвременни значими български културни и обществени дейци всички се отзоваха с голяма радост, без никакво уговаряне и повече въпроси, без да бъдат принуждавани по някаква причина. Сред тях са изследователи на творчеството на Алеко Константинов като писател, като сатирик. Сред тях са изследователи на идеите на Алеко Константинов в областта на правото и в най-различни други области", каза доц. Йордан Ефтимов.

Още

Изгубената България: Последните дни на Алеко Константинов

Изгубената България: Последните дни на Алеко Константинов

Според него идеята на инициативата е да се покаже, че не става дума просто за един значим български писател, а за една личност, която въпреки своя кратък живот се е включила с всички сили в най-различни сфери на обществения живот.

Йордан Евтимов (Снимки: БТА)

Кампанията има за цел да покаже днешната гледна точка към Алеко Константинов, каза директорът на дирекция "ЛИК" в БТА доц. Георги Лозанов. Ние ще направим един брой на "ЛИК" за Алеко Константинов, където освен тези 160 думи на 160 души, ще присъстват и хрониките, които са в архива на БТА, за да се проследи как се е трансформирал неговият прочит и неговият образ, допълни той.

Кампанията предизвика голяма радост у мен, защото съм човек, който е тясно свързан с културата и много държа на нея, това е мой голям профил, каза д-р Генчо Генчев, кмет на родния град на Алеко Константинов - Свищов.

Текстове за Алеко Константинов, състоящи се от по 160 думи, на 160 българи със значимо присъствие в обществения живот на България ще бъдат представени в националните пресклубове на БТА в страната, обяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев (Снимки: БТА)

На събитието, което се състоя в националния пресклуб на БТА в София, присъстваха още Михаил Вешим, Алек Попов, проф. Михаил Неделчев, проф. Алберт Бенбасат, Анна Ангелова, Кин Стоянов, Николай Гундеров и Мартин Заимов.

Алек Попов (Снимки: БТА)

"Аз съм тук и като главен редактор на "Стършел", и като фейлетонист. Като главен редактор на "Стършел" мога да кажа, че ние правим доста за паметта на Алеко с конкурса, който провеждаме с фондация "Алеко Константинов" и с общината в Свищов толкова години... И изобщо, вестникът се грижи да бъде жив духът на Алеко. А като фейлетонист аз самият имам грижата да опазвам по някакъв начин паметта на Алеко", коментира Михаил Вешим.

Хуморът и сатирата са всъщност нещо много сериозно, каза писателят Алек Попов. "Така ми се струва, че от известно време у нас като че ли усещането, чувството за самокритичност, за ирония, което някак си винаги е било присъщо на нашия национален характер, е силно отслабено, разколебано и определено е нещо, което не се насърчава", посочи той.

Михаил Вешим (Снимки: БТА)

Алеко Константинов трябва да бъде показан във всички измерения на своята личност, каза проф. Михаил Неделчев. По думите му проектът, свързан с инициативата "Алеко днес", е много важен.

"Въпросът е, когато се канят всички 160 представители на българската общественост, на българския интелектуален елит, да се поканят така и така да бъдат мотивирани, че да се покаже цялото богатство не само на творчеството, но и на личността на Алеко Константинов", коментира проф. Неделчев.

проф. Михаил Неделчев (Снимки: БТА)

Още

155 години от рождението на Алеко

155 години от рождението на Алеко

"Като преподавател аз съм се сблъсквал с отношението на младите хора към Алеко Константинов и към "Бай Ганьо", каза проф. Алберт Бенбасат. Трябва да привлечем повече млади хора към тази инициатива и да сближим Алеко Константинов с младото поколение, коментира той. "Казвам това неслучайно, защото днешните ученици не разбират "Бай Ганьо". На тях този герой не им е близък, абсолютно чужд им е и отдалечен някак си", допълни проф. Бенбасат.

"Мисля си, че проблемът не е само в това как се изучава Алеко Константинов в училище, ами кога се препрочита. Защото е важно в други периоди от възрастта да се връщаме към текстовете на Алеко. И си мисля, че сега, преди предстоящите избори, е чудесен момент. Не за да се отвратим от системата, ами точно обратното - за да бъдем провокирани към нещо друго", коментира журналистката Анна Ангелова.

"Стана така, че писах дипломна работа за Алеко Константинов и докато се подготвях за тази дипломна работа, на практика прочетох спомените на съвременниците на Алеко. И докато ги четях, събрах в тази книжка "Гражданинът щастливец" като мемоарен колаж. Опитах се да направя даже не една книга за живота на Алеко, а един сценарий за игрален филм", разказа журналистът и писател Кин Стоянов. Той допълни, че ще положи усилие да издаде отново тази книга.

Кин Стоянов (Снимки: БТА)

За съжаление хуморът като че ли е малко изгонен от театралните зали и те все повече приличат на ритуални зали, близки до тези в "Орландовци", каза режисьорът Николай Гундеров.

"Преди две седмици получих наградата "Алеко Константинов" за сатирична комедия. И да ви кажа, много се замислих върху това с какво я свързвам. Една седмица по-късно един приятел ми каза: "Чакай сега, не се радвай толкова на тази награда, защото има още един конкурс за къс разказ "Алеко Константинов".

Малко по-късно разбрах, че има и две туристически дружества, които се казват "Алеко Константинов", разказа Гундеров. По думите му това мултиплициране на името на Алеко Константинов е много интересно и важно.

"Това разделение, в което сме ние, не само българите, а целият свят - ляво-дясно, е относително скорошно. То не е единственото възможно политическо разделение. Днес има едно друго, в което Алеко има много съществена роля", каза Мартин Заимов, като засегна темата за участието на писателя в Демократическата партия.

Мартин Заимов (Снимки: БТА)

Още

Алеко. Смях над мрачни страници

Алеко. Смях над мрачни страници

Още

"Алея на книгата" в компанията на Алеко Константинов

"Алея на книгата" в компанията на Алеко Константинов

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е вдъхновил германския проект за Венецианското биенале

Миналото е опасно време. Но е и време, което, ако го забравим, се връща, каза писателят Георги Господинов

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев

Хитлер лично забранил издаването на книгите му

125 години от рождението на автора на "Двойната Лотхен" и "Хвърчащата класна стая"

Цветана Манева бе удостоена с отличието "Златен век" с огърлие

То й бе връчено от министъра на културата Кръстю Кръстев в края на спектакъла "Честит рожден ден, Цветана" в Младежкия театър "Николай Бинев"

Лежи в затвора за карикатура

145 години от смъртта на френския художник Оноре Домие