Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Президентът Росен Плевнелиев връчи на актрисата Елеонора Иванова Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2023

МЛАДИ ТАЛАНТИ

Президентът Росен Плевнелиев връчи на актрисата Елеонора Иванова Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2023

Кинорежисьорът Мартина Троанска грабна НАГРАДАТА ЗА КИНО 355

Създателят на Фондация "Стоян Камбарев" Деси Тенекеджиева заедно с президента Росен Плевнелиев, съпругата му Деси Банова и актрисата Елеонора Иванова - Нори - носител на Наградата за полет в изкуството (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Прекрасната Елеонора Иванова - Нори е първата актриса, която печели Наградата за Полет в изкуството. Тя е големият победител от 14-тата Официална Церемония по връчването на култовите вече, награди на Фондация "Стоян Камбарев".

Нори спечели Наградата за Полет в Изкуството, както и прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов заедно с паричен приз от 3 000 лв.

Създателят на Фондация "Стоян Камбарев" и продуцент на Церемонията - Деси Тенекеджиева посреща президента Росен Плевнелиев и съпругата му Деси Банова (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Наградите й бяха връчени от Почетния член на Фондация "Стоян Камбарев" Президентът Росен Плевнелиев и очарователната му съпруга Деси Банова, чиято приказка започна точно на Церемонията преди 6 години, където се запознаха.

Президентът се обърна към всички в залата с много топли и мъдри думи:

Президентът Росен Плевнелиев (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Президентът Росен Плевнелиев и съпругата Деси Банова връчват на актрисата Елеонора Иванова - Нори Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2023 (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

"Нека си обещаем, че няма да допуснем най-голямата трагедия за една нация - кризата на духовността. А рецептата е много проста и тя се дава от Деси Тенекеджиева и Фондация "Стоян Камбарев!"

"Ще бъда кратка. Благодаря за този шанс. Смятам да го грабна!", сподели почти през сълзи развълнуваната Елеонора Иванова.

Акрисата Елонора Иванова - Нори благодари за Наградата за полет в изкуството на фондацията (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Церемонията започна с емоционално видео-обръщение на Почетния Председател на Фондацията Президентът Петър Стоянов:

"Горд съм, че съм един от основателите на Фондация Стоян Камбарев, защото Фондацията не просто помага, тя вече променя съдбите на тези млади хора!"

Младият кино-режисьор Мартина Троанска грабна другия голям приз на Фондацията - НАГРАДАТА ЗА КИНО 355.

Нейната 5 минутна лента "Голям" й донесе красивата статуетка и 10 000 лв. за следващата й режисьорска работа, след като спечели вота на публиката, който бе преброен от членове на екипа на Фондацията пред независими свидетели.

Снимки от звездната вечер можете да разгледате в нашата галерия - ТУК

Деси Тенекеджиева връчва статуетката за НАГРАДА ЗА КИНО 355 на почетния председател на Международното жури - легендарният Освалдо Де Сантис преди той да каже победителя (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Почетният председател на Международното жури на НАГРАДА ЗА КИНО 355 - Освалдо Де Сантис връчи НАГРАДА ЗА КИНО 355 на Мартина Троанска (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Деси Тенекеджиева и почетният председател на Международното жури на НАГРАДА ЗА КИНО 355 - Освалдо Де Сантис, който връчи НАГРАДА ЗА КИНО 355 на Мартина Троанска (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Почетният председател на Международното жури на НАГРАДА ЗА КИНО 355 легендарният Освалдо Де Сантис, 33 години президент на Twenty Century Fox Италия, а сега главен консултант на Paramaunt Pictures, работил върху филми като "Титаник", "Аватар", "Междузвездни Войни", "Ледена епоха" и много други кино шедьоври, долетя от Рим за Церемонията и връчи престижната награда на младата Мартина, чийто филм докосна емоционално най-много зрители в залата и спечели 121 гласа.

Младият кино-режисьор Мартина Троанска с екипа на филма й "Голям", Деси Тенекеджиева и легендарният Освалдо Де Сантис (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Кинорежисьорът Мартина Троанска грабна НАГРАДАТА ЗА КИНО 355 (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Младият кино-режисьор Мартина Троанска с екипа на филма й "Голям", Деси Тенекеджиева и легендарният Освалдо Де Сантис (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Гостите на церемонията гласуваха на живо, след като изгледаха премиерно и трите филма-финалисти. Борбата за първото място бе оспорвана. Лентите на другите двама финалисти в кино-конкурса също спечелиха верни фенове като "Мимезис" на Румен Русев и "Да убиеш два пъти" на Виктория Павлова получиха съответно 105 и 22 гласа.

Кинорежисьорът Румен Русев с наградата на Goldfinch entertainment (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

За да даде Специална Награда на своя фаворит, от Лондон пристигна хитовият британски режисьор Бен Чарлз Едуардс от Goldfinch entertainment, една от най-големите независими продуцентски, финансови и дистрибуторски филмови компании в Европа, носител на Бафта и Оскар за късометражен филм тази година.

Техният избор бе петминутната лента на Румен Русев - "Мимезис" и възможност за креативно менторство по следващия сценарий на младия кинорежисьор, както и финансов бонус от 1000 евро.

Деси Тенекеджиева, Румен Русев и британският режисьор Бен Чарлз Едуардс от Goldfinch entertainment (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Деси Тенекеджиева, Румен Русев и британският режисьор Бен Чарлз Едуардс от Goldfinch entertainment (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Кинорежисьорът Румен Русев с получи наградата на Goldfinch entertainment от британския режисьор Бен Чарлз Едуардс (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Трудът на младите филм-мейкъри беше оценен и от НВ Принц Кофи Уилямс - един от създателите на Super Nova Art Foundation - английският клон на Фондацията, мениджъра на легендарната група Блу - Пол Бейлей, както и филмовият експерт от Рим г-жа Ива Иванова.

Младите таланти получиха и годишен абонамент за най-голямата онлайн платформа за български филми gledam.bg от актьора Алек Алексиев, който обяви, че всички млади таланти ще бъдат официални гости на София Филм фест и на кино-литературен фестивал CineLibri.

Директорът на Националния филмов център Петър Тодоров заедно с актьора Алекс Алексиев и финалистите за Наградата за Кино 355 - Мартина Троанска, Румен Русев и Виктория Павлова (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

От името на Деси Тенекеджиева и нейната продуцентска компания NOVA Film, изпълнителният продуцент на петминутните ленти Елени Декидис връчи по 1000 лв. като символична първа инвестиция за бъдещите филми на младите режисьори, а директорът на Националния филмов център Петър Тодоров покани и трите филма да бъдат част от програмата на фестивала за българско кино Златна Роза, тази година.

Елени Декидис, Стоян Недин и финалистите на НАГРАДА ЗА КИНО 355 - Мартина Троанска, Румен Русев и Виктория Павлова (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Инвеститорът и предприемач Стоян Недин от Витоша Венчър Партнерс покани младите кинорежисьори да работят в екипите на следващите международни продукции на Black Sea Film - новата компания на Деси Тенекеджиева, в която те са партньори.

Много награди и изненади имаше за всички осем герои на вечерта - тримата финалисти- кинаджии и петимата номинирани за Наградата за Полет в Изкуството - ювелирни бижута с черни диаманти от SSG, подаръци от Технополис, списания EVA и Grazia, албум и книга на певицата Елица Тодорова, специална дентална грижа от клиника ALLDENTAL, вина от Катаржина, шоколадови изкушения МЕRCI, ядки Rois и др. Всеки от тях получи и 1 000 лева паричен бонус.

Десетки звезди уважиха годишния официален празник на Фондация "Стоян Камбарев". Видни личности от политическия, обществения и културния ни живот и много чуждестранни гости от филмовия и музикалния свят уважиха най-чаканите и престижни награди за млади творци в България, които всяка година се превръщат в културен и социален феномен.

Водещият на церемонията Ники Кънчев (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Цялата Гала се дирижираше елегантно от незаменимия вече водещ на Церемонията емблематичният радио-глас, ТВ водещ и отдаден приятел на Фондацията - Ники Кънчев.

Ники Кънчев и Деси Тенекеджиева (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Специално, за да подкрепи младите пристигна звездата на британския поп Лий Райън, който напълно безвъзмездно подари прекрасно акустично изпълнение на един от най-големите хитове на бой-бандата Blue, чийто водещ вокалист е, но този път на сцената до него бе младият български китарист Момчил Косев.

Лий Райън и Момчил Косев (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Лий Райън и Момчил Косев (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Лий Райън и Момчил Косев (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Пазителката на българските традиции в музиката Елица Тодорова и нейните тъпанджии - близнаците Пищолски откриха вечерта по много атрактивен начин, а по-късно Гласът на България изящната Жаклин Таракчи разчувства публиката с невероятното си изпълнение и сподели, че една от първите големи сцени, на които е стъпвала е точно тази на Наградите на Фондацията преди 6 години, когато беше малко дете.

Елица Тодорова и близнаците Пищолски (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Жаклин Таракчи (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Продуцентът на Церемонията и вдъхновител на Фондация "Стоян Камбарев" Деси Тенекеджиева и нейният екип, създадоха фантастичен и емоционален спектакъл, в който всеки един от младите творци излезе победител, защото спечели много специални награди под формата на реализация и подкрепа за бъдещи арт проекти - филми, спектакли, изложби, концерти.

Това е и най-важната мисия на Фондацията, която не раздава само статуетки и чекове, а продуцира конкретни творчески проекти на всяко едно от откритията си и по този начин дава мощен тласък на професионалната им кариера. Ето и наградите за останалите номинирани артисти:

Всички номинирани за Наградата за Полет в Изкуството: единственият български бандонеонист Стоян Караиванов, изящната поетеса-добротворец Лилия Йовнова, художникът Думисани Карамански, младата надежда на българското кино Елеонора Иванова и любимецът на Дисни Петър Байков (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Даровитият художник Думисани Карамански заслужи няколко специални приза. Той бе удостоен от дългогодишния генерален партньор на Фондацията - УниКредит Булбанк със Специална им награда, а именно да реализира самостоятелна изложба в пространството за съвременно изкуство Уникредит студио. Наградата му бе връчена от г-н Борислав Бангеев - главен директор Корпоративно банкиране на банката.

Борислав Бангеев - главен директор Корпоративно банкиране на УниКредит Булбанк връчва специална награда на Думисани Карамански (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Деси Тенекеджиева, Думисани Карамански и Борислав Бангеев - главен директор Корпоративно банкиране на УниКредит Булбанк (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

В началото на вечерта, плакетът за победител в категория "Визуално изкуство" Думисани получи от Емил Кайкамджозов - изпълнителен директор на лидера в морския транспорт "Бон Марин", един от основните партньори на Фондацията.

Спазвайки традицията, известният колекционер и меценат Николай Неделчев ще подкрепо осъществяването на избран арт проектна художника с 3000 лв. Изненадата за откупка на негова картина за големия Благотворителен Бал в Лондон, под патронажа на княз Кирил, в края на тази година, бе поднесена на Думисани от звездата Койна Русева.

Победителят в категория "Визуално изкуство" Думисани Карамански получи специални призове от Емил Кайкамджозов - изпълнителен директор на лидера в морския транспорт "Бон Марин" и актрисата Койна Русева (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Младата актриса Елеонора Иванова - Нори получи Специалната награда на Столична Община, връчена й лично от кмета на града Йорданка Фандъкова, а именно, финансова подкрепа за неин собствен арт проект.

Актрисата Елеонора Иванова - Нори със специални призове, връчени от кмета на София Йорданка Фандъкова и кастинг директора Марк Самърс (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Нори бе удостоена с приза за Победител в категория "Актьорско майсторство" от известния кастинг директор Марк Самърс, който я зарадва с шанса да менажира международната й кариера, обещавайки й бляскаво бъдеще в световното кино.

Актрисата Елеонора Иванова - Нори със специални призове, връчени от актрисата Снежина Петрова и кастинг директора Марк Самърс (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Една от любимите актриси на Стоян Камбарев, Снежина Петрова покани младата си колежка да участва в BG PLAYBACK театрален фест- уъркшоп и спектакли в НБУ - традиционен партньор на Фондацията от години.

Следващият герой на вечерта Стоян Караиванов бе удостоен с плакет за победител в категория "Музика" и номинацията за Полет в Изкуството, връчени му от очарователната Нели Беширова - собственик и изпълнителен директор на дългогодишния партньор на Фондацията - енергийния лидер Риск Инженеринг и диригентът - явление маестро Йордан Камджалов, който покани младия си колега да работят заедно в традиционните вече съвместни Коледни концерти във Варна с Деси Тенекеджиева и музикалните таланти на Фондацията, за който билетите свършват за броени дни.

Победителят в категория "Музика" бандонеонистът Стоян Караиванов със специални призове връчени от маестро Йордан Камджалов и Нели Беширова - собственик и изпълнителен директор на Риск Инженеринг (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Тонрежисьорът и композитор Мария Михайлова от Студио My Sound също имаше изненада за Стоян, а именно професионален запис и курс по музикално продуцентство с гости от САЩ. Новият творчески ръководител на най-реномирания Камерен оркестър у нас Софийски Солисти Константин Добройков, в продължение на дългогодишната практика и партньорство с Фондацията, покани Караиванов да бъде солист на техен концерт.

Победителят в категория "Музика" бандонеонистът Стоян Караиванов със специални призове връчени от маестро Йордан Камджалов, Нели Беширова - собственик и изпълнителен директор на Риск Инженеринг и тонрежисьора и композитор Мария Михайлова (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Последната изненада за младия талант, дойде от Рим. Директорът на Културния институт в италианската столица, Жана Яковлева покани Стоян и част от неговия оркестър да изнесат концерт там. Веднага след това младият бандонеонист и неговия квартет Либертанго - пианиста Виктория Боянова, контрабасиста Емил Гунев и цигуларя Александър Зайранов взривиха сцената с емоционално изпълненине на Пиацола.

Стоян Караиванов и квартет Либертанго (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Талантът с крехка душа и остро перо Лилия Йовнова бе удостоена с Награда като победител в категория "Поезия".

Със специалния приз я изненада ПР и маркетинг експертът на Фондация "Стоян Камбарев" Ива Екимова, която излезе на сцената с Йосиф Камбарев - Член на УС на Фондацията и син на незабравимия Стоян Камбарев. Те обявиха, че Лили получава пълна маркетингова и ПР подкрепа за премиерата на следващата си книга. Освен финансовия стимул от 1000 лв., Йосиф Камбарев предизвика Лили с предложението да бъде изпратена на професионален курс или уоркшоп по драматургия или филмов сценарий в чужбина.

Лилия Йовнова бе удостоена с Награда като победител в категория „Поезия“ от ПР и маркетинг експертът на Фондация "Стоян Камбарев" Ива Екимова и Йосиф Камбарев - Член на УС на Фондацията и син на незабравимия Стоян Камбарев (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Георги Лозанов, Лили Йонова и Кремена Димитрова (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Любимецът на "Дисни" Петър Байков предизвикаха бурни аплодисменти в залата, като победител в категория "Дублаж". Специалната си Награда той получи от директора на дирекция "Култура" към Столична Община Биляна Генова, а именно финансова подкрепа за реализация на арт проект.

Преди това, Наградите и номинацията му за Полет в Изкуството бяха връчени от емблематичния български глас и популярна актриса Гергана Стоянова и мецената, колекционер и верен приятел на Фондацията, Николай Неделчев, а Михаела Савова, съосновател и изпълнителен директор на "LеаderClass" покани Петър Байков в актьорския онлайн клас на Димитър Маринов. Същата награда бе предоставена и на Елеонора Иванова.

Победителят в категория "Дублаж" Петър Байков получи специални награди от Николай Неделчев, Биляна Генова, Михаела Славова и Гергана Стоянова (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Минути по-късно Койна Русева поднесе разтърсващ текст на поета Елин Рахнев, посветен на Стоян Камбарев.

Койна Русева (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Създателят на Фондация "Стоян Камбарев" и продуцент на Церемонията - Деси Тенекеджиева (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

"Изключително се вълнувам всеки път, когато заставам пред вас, защото това не са обикновени награди. Това са награди за дух, за полет, носещи името на една изключителна личност - Стоян Камбарев.

И той продължава да живее чрез всеки един от вас, млади приятели. Не спирайте да разказвате своите истории!

Бъдете изключителни, различни, абсолютно извънредни! Обърнете болката, тъгата и самотата в изкуство, красота и любов! Това е пътят, но не забравяйте, че равният път е много опасен. На него се заспива. По-добре падайте, за да разберете кога летите!"-

с тези силно емоционални думи се обърна към героите на вечерта на финала създателят на Фондация Камбарев и продуцент на Церемонията - Деси Тенекеджиева.

Създателят на Фондация "Стоян Камбарев" и продуцент на Церемонията - Деси Тенекеджиева (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Създателят на Фондация "Стоян Камбарев" и продуцент на Церемонията - Деси Тенекеджиева (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Кино звездата ексклузивно представи на публиката, заедно с кино режисьора Бен Чарлз Едуардс работен трейлър на филма, който продуцира THE WHEELS OF HEAVEN, в който ключовите роли имат легендарната холивудска звезда Мики Рурк, култовите британци Гари Стреч и Джеф Бел, самата Деси, но най-важното е, че главните роли са поверени на младите Димитър Николов и Елеонора Иванова - и двамата вече Носители на Голямата Награда за Полет в Изкуството!

Ето това е нещото, което отличава тези награди от всички други. Те дават уникален шанс и променят съдбите на младите и талантливи открития.

Всички номинирани за Наградата за Полет в Изкуството: единственият български бандонеонист Стоян Караиванов, изящната поетеса-добротворец Лилия Йовнова, художникът Думисани Карамански, младата надежда на българското кино Елеонора Иванова и любимецът на Дисни Петър Байков (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Президентът Росен Плевнелиев и съпругата Деси Банова връчват на актрисата Елеонора Иванова - Нори Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2023 (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Всички заедно на сцената на финала на церемонията (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" се осъществява с официалната подкрепата на Столична Община и на Министерството на Културата, с генералното партньорство на УниКредит Булбанк, РИСК Инженеринг, БОН МАРИН, Разсадник НАНОВСКИ и приятелството на IDEAcomm, Косанин Парк, Технополис, Гранд Хотел Астория, BLACK Sea Film, Magic Shop, BUFO, Ars Digital studio, VIP Security, MERCI, винарска изба Катаржинa Естейт, Перно Рикар България, ядки Rois, Red Devil, изворна вода RILANA, SSG, счетоводна къща РАН-Е, Bridal Fashion и ALLDENTAL.

Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

Абонирайте се и последвайте Фондация "Стоян Камбарев":
Website | YouTube | Instagram | Facebook

Още

Мулти-талантът Петър Байков с номинация за Наградата за Полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2023

Мулти-талантът Петър Байков с номинация за Наградата за Полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2023

Още

Поетесата-воин Лилия Йовнова с номинация за наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2023

Поетесата-воин Лилия Йовнова с номинация за наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2023

Още

Кой е необикновеният, винаги усмихнат художник Думисани Карамански?

Кой е необикновеният, винаги усмихнат художник Думисани Карамански?

Още

Първият български бандонеонист Стоян Караиванов с номинация за Полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2023

Първият български бандонеонист Стоян Караиванов с номинация за Полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2023

Още

Вижте номинираните млади таланти за Наградата за Полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2023

Вижте номинираните млади таланти за Наградата за Полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2023

Още

Двама Президенти и Кмет ще аплодират младите таланти и световната поп звезда Лий Райън на Церемонията на Фондация "Стоян Камбарев"

Двама Президенти и Кмет ще аплодират младите таланти и световната поп звезда Лий Райън на Церемонията на Фондация "Стоян Камбарев"

Още

Гари Стреч е новият член в журито на награда за кино 355 на Фондация „Стоян Камбарев“

Гари Стреч е новият член в журито на награда за кино 355 на Фондация „Стоян Камбарев“

Още

Вижте бъдещите Фелини, Спилбърг и София Копола - финалисти на НАГРАДА ЗА КИНО 355 тази година

Вижте бъдещите Фелини, Спилбърг и София Копола - финалисти на НАГРАДА ЗА КИНО 355 тази година

Коментирай 25

Календар

Препоръчваме ви

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е вдъхновил германския проект за Венецианското биенале

Миналото е опасно време. Но е и време, което, ако го забравим, се връща, каза писателят Георги Господинов

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев

Хитлер лично забранил издаването на книгите му

125 години от рождението на автора на "Двойната Лотхен" и "Хвърчащата класна стая"

Цветана Манева бе удостоена с отличието "Златен век" с огърлие

То й бе връчено от министъра на културата Кръстю Кръстев в края на спектакъла "Честит рожден ден, Цветана" в Младежкия театър "Николай Бинев"

Лежи в затвора за карикатура

145 години от смъртта на френския художник Оноре Домие