Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Послания от големия Златю Бояджиев

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХУДОЖНИКА

Послания от големия Златю Бояджиев

Изложбата е от 14 септември 2023 до 7 януари 2024 в Двореца

"Семеен портрет" (Източник: Национална галерия)

Още

120 години от рождението на Златю Бояджиев с "Мелнишки цикъл" в галерия "Средец"

120 години от рождението на Златю Бояджиев с "Мелнишки цикъл" в галерия "Средец"

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ представя ПОСЛАНИЯ - 120 години от рождението на Златю Бояджиев от 14 септември 2023 до 7 януари 2024

Под патронажа на г-н Румен Радев, президент на Република България и с финансовата подкрепа на Министерството на културата

Откриване на 14 септември, четвъртък, 18.00 часа
Двореца, пл. "Княз Александър I" 1

Национална галерия

"Керван с камила" (Източник: Национална галерия)

Селектираните произведения проследяват основните стилови и тематични линии в творчеството на художника до 1951, когато е поразен от тежък инсулт и получава парализа на дясната си половина, както и промените в живописния му изказ, след като отново започва да рисува, вече с лявата ръка.

Ако трябва да характеризираме с една дума забележителното с широкия си диапазон от теми, сюжети и пластически търсения изкуство на Златю Бояджиев, най-подходящата е послания. Трудно бихме могли да намерим картина, която да не излъчва съкровените внушения, извиращи от богатата душевност и житейска съдба на художника.

"Брезовски овчари" (Източник: Национална галерия)

"Приказка" (Източник: Национална галерия)

"Кукери" (Източник: Национална галерия)

Това е творчество на посланията за родолюбие и синовна привързаност, посланията за морал, чест и дълг, посланията за вечното и непреходното, посланията за волята на духа, за силата на характера и стремежа към уникалност.

Още

Инсулт парализира ръката, с която рисува Златю Бояджиев

Инсулт парализира ръката, с която рисува Златю Бояджиев

В 12 зали на два етажа в Двореца са представени живописни платна, подготвителните ескизи към три от емблематичните сред тях - "Сватба в Брезово" (1939), "Брезовски овчари" (1941) и "На нивата/След оран" (1942), документални материали и фотографии, предоставени от наследниците на художника и от архива на СБХ.

Включени са произведения от фондовете на Националната галерия, СГХГ, галериите в Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Ямбол, от наследниците на Златю Бояджиев, от Държавния културен институт към министъра на външните работи, ОББ и Литекс комерс и от частни колекции. В една от залите ще бъде прожектиран документалният филм "101 портрета" (2006) на БНТ - Пловдив.

Константин Кисимов (Източник: Национална галерия)

"Циганките" (Източник: Национална галерия)

Пространственият дизайн е на Кирил Асс и Надя Корбут, графичният дизайн - на "Идея дизайн студио". За посетителите на изложбата се предлага за първи път индивидуален аудиогид за 19 от експонираните картини с текстове на изкуствоведи от Националната галерия. Иновативният двуезичен продукт е разработен от "Наше наследство". Двуезичният каталог към изложбата ще бъде представен в навечерието на рождения ден на Златю Бояджиев - 22 октомври. В програмата на изложбата ще бъдат включени турове с кураторите и презентация на главния реставратор на галерията Милена Донкова за технологията на художника.

Още

Портрети от Златю Бояджиев показват в Двореца

Портрети от Златю Бояджиев показват в Двореца

 

Още

Необятната топлина и могъщество на Златю Бояджиев

Необятната топлина и могъщество на Златю Бояджиев

Още

Златю Бояджиев и Стоян Куцев във Виена

Златю Бояджиев и Стоян Куцев във Виена

Още

10-годишната пра-пра внучка на Златю Бояджиев с първа изложба

10-годишната пра-пра внучка на Златю Бояджиев с първа изложба

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.

Александър Кадиев: Човек трябва да се бори за нещата, които наистина са до него

Режисьорът Златомир Молдовански, актьорите Александър Кадиев и Мартина Тодорова пред БТА за формите на любовта и любовта като основна част в премиения спектакъл "Момчетата и градът"