Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина легендарният режисьор Питър Брук

IN MEMORIAM

Почина легендарният режисьор Питър Брук

За мнозина изумителната му постановка на "Сън в лятна нощ" - представление, гостувало и у нас, е повратна точка в историята на световния театър

Брук на церемонията по връчването на наградите „Принцеса де Астуриас“ 2019. Снимка: Getty Images

Британският режисьор Питър Брук почина на 97 години, съобщи БТА. Сред неговите епохални постижения са деветчасовият спектакъл "Махабхарата", умелото режисиране на Лорънс Оливие и Джон Гилгуд, поставянето на Шекспир, когато е едва на 20-годишна възраст, и още неизброими спектакли и публикации, съобщава вестник "Гардиън".

Брук предефинира начина, по който мислим за театъра. Той е сред най-влиятелните театрални режисьори на 20 век, преоткриващ изкуството, свеждайки го до най-основните и мощни елементи на драмата.

Embed from Getty Images

Почти мистична фигура, често споменавана наравно с Константин Станиславски, който направи революция с метода си за изграждането и пресъздаването на образи в актьорското майсторство, Брук продължи да работи и предизвиква публиката и в последните си години.

Embed from Getty Images

Най-известен със своя шедьовър от 1985 г. "Махабхарата" - деветчасова версия на хиндуиския епос, той живее в Париж от началото на 70-те години, където създава Международния център за театрални изследвания в стара музикална зала.

Embed from Getty Images

Брук прави своя професионален режисьорски дебют едва на 17 години и е определян като изключителен талант от самото начало.

"Мога да взема всяко празно място и да го нарека гола сцена. Човек минава през празно пространство, докато някой друг го гледа, и това е всичко, което е необходимо за едно театрално действие...", пише той.

За мнозина изумителната постановка на Брук "Сън в лятна нощ" - представление, гостувало и у нас, е повратна точка в историята на световния театър.

Embed from Getty Images Embed

Питър Брук вдъхновява актрисата Хелън Мирън да изостави процъфтяващата си кино кариера, за да се присъедини към неговата зараждаща се експериментална компания в Париж.

Сред филмите, които той режисира, са "Просешка опера" (1952) "Модерато Кантабиле" (1960) с Жан-Пол Белмондо и Жана Моро, "Повелителят на мухите" (1962), "Марат/Сад" (1967), който филмира по своя собствен спектакъл и заснема през 1964, "Срещи със забележителни хора" (1979) и "Махабхарата" (1989) по едноименния индийски епос.

Embed from Getty Images

Оттогава насам Брук създава различни театрални творби като например версия на "Мъжът, който сбърка своята жена с една шапка" (1994) на Оливър Сакс, "Дон Жуан" (1998) на Моцарт и опростена версия на "Хамлет" (2000).

Премиерата на "Тиерно Бокар", един от неговите последни спектакли, се състои в Европа през 2004, а в САЩ се играе за първи път през 2005 с партньорството на Колумбийския университет.

Embed from Getty Images

Творбите на Брук са повлияни от теориите за експерименталния театър на Йежи Гротовски, Бертолт Брехт, Всеволод Мейерхолд, от театъра на жестокостта на Антонен Арто и от мистика Георги Гурджиев.

Автор е на книгите "Празно пространство" ("Empty Space", 1969), "Подвижната точка" ("The Shifting Point", 1987) и "Отворената врата" ("The Open Door", 1995).

Embed from Getty Images

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Теодосий Спасов: Провокират ме различните сцени, обичам да се впускам в неща, които са нови за мен

"В момента има пренасищане с културни събития заради пандемията от КОВИД-19, която в последните години постави артистите в много тежко положение, но публиката не е разтегателна, тя е една и съща и се надявам това, което ѝ предлагаме, да я радва", споделя изключителният музикант

Актьорът Михаил Мутафов вече е "Почетен гражданин на Варна"

"Една такава награда е голяма отговорност“, казва актьорът, "тя не само носи радост, но и задължава. Човек трябва да я заслужи по някакъв начин и след това да бъде отговорен в това което работи занапред"

Илюстраторът Реймънд Бригс, автор на книгата "Снежният човек", почина на 88 години

Бригс се превръща в един от популярните автори-илюстратори във Великобритания през 70-те години на миналия век с книгите "Дядо Коледа“, "Дядо Коледа отива на почивка" и "Снежният човек"

Почина полската писателка Зофия Посмиш, оцеляла в концлагера Аушвиц

Посмиш бе сред бившите затворници, които посрещаха през 2006 г., родения в Германия, папа Бенедикт Шестнадесети в бившия лагер на смъртта Аушвиц

Високият нисък мъж Дъстин Хофман - на 85

Актьорът бил истински аутсайдер до дебюта си на 30

Неугасващата блондинка: Пет от най-великите превъплъщения на Мерилин Монро

Преди 60 години на 4 август най-съблазнителната платинено руса жена в историята на поп културата напуска трагично този свят