Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Днес празнуваме Международния ден на джаза

МУЗИКА И МАГИЯ

Днес празнуваме Международния ден на джаза

Някои лингвисти смятат, че думата е фонетична контракция от израза на възхищение "Jesus, some ass!", който се съкращава до Jazz

Пианистът и композитор Хърби Хенкок е инициатор на Международния ден на джаза (Снимка: АП/ Валентин Флоро)

Днес, 30 април, се отбелязва Международният ден на джаза, но малцина знаят откъде идва името на този вид музика, като споровете за произхода на думата продължават и до днес.

Според една от най-интересните хипотези думата е производна на английската ass (жаргон за "задни части").

Още

Джаз легендата Дюк Елингтън дарил свой концерт на Съветската армия

Джаз легендата Дюк Елингтън дарил свой концерт на Съветската армия

Този вид музика възниква в бардаците на Ню Орлиънс - места, определено свързани с леки жени, леещ се алкохол и упадъчни ритми в началото на миналия век.

Някои лингвисти смятат, че думата е фонетична контракция от израза на възхищение "Jesus, some ass!", който се съкращава до Jazz!

Постепенно експресивното словосъчетание за одобрение се прехвърлило от женските задни части към горещи парчета музика, изпълнявани на живо в тези заведения, и така възникнало наименованието на жанра.

Музикалните историци Джефри Уорд и Кен Бърнс в книгата си "Джаз: История на музиката на Америка" (2000 г.) предлагат друга версия за произхода, която свързва "джаз" с първата част на думата "жасмин". Французите донасят със себе си в Ню Орлиънс парфюмерийната индустрия, а маслото от жасмин било популярен аромат в квартала на червените фенери, където работещите момичета се приближавали до потенциален клиент и го питали: "Тази вечер мислиш ли си за "джаз", младежо?"

Макар и "зачената в грях", музиката на чернокожите музиканти от Юга бързо излиза извън пределите на Съединените щати и добива световна популярност - дотам, че се избира ден от годината, специално посветен на нея.

Още

Ибрахим Маалуф, Рода Скот и Нора Джоунс са в афиша на френския фестивал "Джаз във Виен"

Ибрахим Маалуф, Рода Скот и Нора Джоунс са в афиша на френския фестивал "Джаз във Виен"

Решението на ЮНЕСКО

Решението за учредяване на този ден е взето на Генералната конференция на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) през 2011 г. Предложението е внесено от световноизвестния джаз пианист и композитор Хърби Хенкок. Целта на деня е да се разпространят знания за ролята на джаза като "обединяваща сила, която насърчава мира и разбирателство между хората".

Според ЮНЕСКО джазът спомага за намаляване на напрежението между различните социални групи, укрепва социалната роля на младежта, а също така насърчава творческото себеизразяване и импровизацията. Денят се провежда за първи път през 2012 г. и оттогава се чества ежегодно.

Джазът е движение в музиката, възникнало от смесица от африкански и европейски музикални традиции. Смята се, че е възникнал в края на 19-и и началото на 20-и век в Ню Орлиънс, който в миналото е бил един от най-големите центрове за търговия с роби.

Още

Грегори Прива беше обявен за най-добър френски джаз музикант на 2023 г.

Грегори Прива беше обявен за най-добър френски джаз музикант на 2023 г.

За хората, дошли от различни страни и говорещи различни езици, джазът се е превърнал в универсално средство за комуникация и себеизразяване. До началото на 20-и век съчетава различни музикални стилове и жанрове - фолклор и рагтайм, госпъл и блус, менестрелско шоу и духови композиции.

Отличителни черти на джаза са импровизацията и свободният ритъм. Знаменателна дата в историята на джаза е 26 февруари 1917 г., когато Original Dixieland Jazz Band от Ню Орлиънс записва първата джаз плоча. Това е огромен успех; смята се, че след него джазът придобива популярност в САЩ, а след това и в целия свят.

Поради липсата на строги канони на изпълнение и широчината на разпространение се формират различни стилове: куул джаз, прогресив джаз, хард боп, соул джаз, джаз фюжън и др.

Сред най-известните джаз изпълнители са Луис Армстронг, Ела Фицджералд, Бени Гудман, Пол Дезмънд, Майлс Дейвис, Глен Милър, Нина Симон, Франк Синатра, Дюк Елингтън.

Вечните джаз композиции, които остават популярни и днес, включват Summertime на Джордж Гершуин (1935), Feeling Good на Антъни Нюли и Лесли Брикус (1965), изпълнена от Нина Симон, и What a Wonderful World от Боб Тийл и Джордж Вайс (1967), записана от Луис Армстронг.

Още

Филмовата музика на Милчо Левиев оживява в концерта „Отклонение“

Филмовата музика на Милчо Левиев оживява в концерта „Отклонение“

Джазът у нас

За родоначалник на българския джаз се смята роденият в Харманли Асен Овчаров. През 1942 г. той създава първия класически джазов оркестър в България и на Балканите. Солист цигулар в него е Сашо Сладура, а вокалистка е Леа Иванова.

След войната джазът в България е забранен от властите като "упадъчна музика", а хората, които се занимават с джаз, са репресирани. Асен Овчаров е арестуван и въдворен в лагера в Белене. Леа Иванова е въдворена в лагера в Ножарово, а Сашо Сладура - в Ловеч, където е убит през 1961 г.

Първият български джазов състав с международно признание е легендарният квартет "Джаз-Фокус 65", който през 1967 г. печели наградата на критиката на фестивала в Монтрьо, Швейцария. През 1968 г. квартетът (в състав Милчо Левиев, Симеон Щерев, Петър Славов и Любомир Мицов) записва и албум отвъд Желязната завеса, в ГФР.

"Бели, зелени и червени" е един от най-активните български джазови състави от 1970-те години, а комбо съставите на Симеон Щерев и Константин Носов свирят в най-добрите традиции на световния джаз въпреки ограниченията на властите.

Джазът у нас в по-ново време свързваме с имена като Милчо Левиев, Вили Казасян с Биг бенда на БНР, певците Камелия Тодорова, Васил Петров, музикантите Живко Петров, Ангел Заберски-син, Христо Йоцов, Михаил Йосифов и др.

Още

Лакис Тзимкас и Антони Дончев представят албум с неиздавани творби на маестро Милчо Левиев

Лакис Тзимкас и Антони Дончев представят албум с неиздавани творби на маестро Милчо Левиев

Честванията тази година

Както и през предходните години, организатори на Световния ден на джаза са ЮНЕСКО и американският Джаз институт "Хърби Хенкок" (бивш "Телониъс Мънк"). Тази година мароканският град Танжер е избран за празнична столица ("Глобален град-домакин") от ЮНЕСКО.

Честванията ще завършат с концерт на звезди в Двореца на изкуствата и културата в Танжер, в който ще участват джаз музиканти от различни страни - Хърби Хенкок (посланик на добра воля на ЮНЕСКО), Маркъс Милър, Мелъди Гардот, Абдела Ел Гурд (Мароко), вокалистката Клаудия Акуня (Чили) и др. Водещ ще бъде актьорът Джеръми Айрънс, а концертът ще се излъчва на живо в социалните мрежи.

Още

Антонио Санчес и Тана Алекса: Джазът е свобода

Антонио Санчес и Тана Алекса: Джазът е свобода

Още

Испанският пианист Даниел Гарсия: Джазът ми помогна да изразя себе си и другите чрез музиката

Испанският пианист Даниел Гарсия: Джазът ми помогна да изразя себе си и другите чрез музиката

Още

Роберто Фонсека взриви зала "България" с кубински и български мелодии

Роберто Фонсека взриви зала "България" с кубински и български мелодии

Още

Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club: Винаги нося парче от Куба там, където свиря

Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club: Винаги нося парче от Куба там, където свиря

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Бляскавата постановка "Страната на усмивките" - част от Европейския музикален фестивал

Забележителната сценична творба е с участие на български и китайски студенти от Националната музикална академия

Кирил Манолов и Националният филхармоничен хор пеят в памет на Константин Илиев

Световнопризнатият български баритон Кирил Манолов е специален гост на концерта на Националния филхармоничен хор на 21 май в зала "България"

Класически подарък в духа на празника на духовността

Може де зарадвате себе си или близък човек, с когото споделяте общ интерес и необходимост от качествени музикални събития, с каквито е изпълнен календарът на юбилейното издание на фестивал "Алегра"

Контрасти с Радиосимфониците, Томас Аунер и Гергей Мадараш в чест на 85-годишнината на акад. Георги Минчев

В програмата са включени контрастни и най-популярни творби от творчеството на трима видни композитори - "Контрасти" от академика Георги Минчев, Симфония №4 "Италианска" от Феликс Менделсон и Първи концерт за виолончело от Камий Сен-Санс

Белгийският виртуозен тромпетист Ерун Бервартс гостува в София

Белгийският виртуоз Ерун Бервартс - известен както на класическата, така и на джаз сцената ще представи на 16 май изключително красивия Концерт за тромпет от Херберт Вили

Концертът на Йонас Кауфман се отлага за есента поради заболяване на тенора

Събитието трябваше да се състои утре, 12 май, в зала 1 на НДК, като билетите бяха почти напълно разпродадени