Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина актрисата Моника Вити

IN MEMORIAM

Почина актрисата Моника Вити

Тя беше една от най-големите звезди на италианското кино през 60-те и 70-те години

Снимка: Getty Images

Италианската актриса Моника Вити, една от кино иконите на италианското кино, е починала днес на 90-годишна възраст. Това съобщи съпругът ѝ Роберто Русо.

От няколко години тя беше болна, а от филмовия бизнес се оттегли през 2001 г.

Родената в Рим през 1931 г. Вити е една от най-големите звезди на "Commedia all'italiana" заедно с Алберто Сорди, Марчело Мастрояни, Виторио Гасман и Нино Манфреди.

Истинското й име е Мария Луиза Чечарели. Псевдонимът Вити избира от фамилията на майка си - Витиля. Израснала е в Сицилия, където баща й работи. През 1953 г. Вити завършва Националната академия за драматично изкуство в Рим.

Заедно с останалите красавици на италианското кино Джина Лолобриджида и София Лорен, тя е една от най-успешните актриси на 60-те години. По това време участва в шедьоврите на режисьора Микеланджело Антониони. През 1960 г. Антониони поставя Вити пред камерата за "L'Avventura" ("Приключението"). Вити играе жена, която докато търси най-добрата си приятелка, започва афера с нейния годеник. След това снима "Нощта" (1961), "Затъмнението" (1962), "Червената пустиня" (1964), удостоен със "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция същата година.

Още

Моника Вити, загадъчната блондинка в капсулата на Антониони

Моника Вити, загадъчната блондинка в капсулата на Антониони

Това е първият от четирите филма с Антониони, който разказва кино истории за изолация, отчуждение, моралния разпад на времето и съзнанието на обществото.

През 1974 г. Вити отново застава в светлината на прожекторите в сюрреалистичната гротеска на Луис Бунюел "Призракът на свободата". 

На Берлинале през 1984 г. Вити е наградена със Сребърна мечка за ролята си в брачната драма "Флирт". Филмът е режисиран от нейния съпруг Роберто Русо.

Снимала е с Марио Моничели, Дино Ризи, Алберто Сорди, Еторе Скола. Вити експериментира и в режисурата. През 1990 г. снима единствения си филм по собствен сценарий "Тайният скандал", в който изпълнява и роля.

През 1995 г. тя получава и Златен лъв на Венецианския филмов фестивал за цялостно постижение във филмовото изкуство. 

Още

Карло Понти и София Лорен - половин век любов

Карло Понти и София Лорен - половин век любов

Още

София Лорен: Не мога да живея без любов. Нито без молитва

София Лорен: Не мога да живея без любов. Нито без молитва

Още

Фей - забранената любов на Мастрояни

Фей - забранената любов на Мастрояни

Още

Забриски пойнт - мистичната местност, която Антониони превърна в символ (ВИДЕО)

Забриски пойнт - мистичната местност, която Антониони превърна в символ (ВИДЕО)

 

 

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Веселин Плачков е временно изпълняващ длъжността директор на Общинския театър в Казанлък

Актьорът каза, че заема предложената му позиция в Казанлък с желанието да надгражда постигнатото, че актьорската професия трябва да се упражнява с достойнство, с мисъл и с публика, която има желанието да гледа

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

"Иновативността и авторството, което предлага съвременният танц е нещото, от което съвременният човек има нужда, казват тримата създатели на фестивала "Антистатик" Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев

Легендата на балета Марис Лиепа през обектива на фотографа Иван Григоров

33 години от смъртта на артиста, балетен педагог и киноактьор

Актьорът Христо Петков: "Бягство" е филм за свободата

"Аз много си обичам професията именно заради моментите на тотален контрол. Това да знаеш, че всичко зависи от теб и ти решаваш как и кога да продължиш", споделя той