Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пепа Николова - чепатият бохем на българското кино

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

Пепа Николова - чепатият бохем на българското кино

На 22 септември 2006 година актрисата си отиде от този свят малко преди да навърши 60

Във филма "Понеделник сутрин", 1966 г. Реж. Ирина Акташева и Христо Писков (Снимка: Архив Impressio)

"Днес е празник, но за мен не е!!! Днес е най-тъжният ден в живота ми!!! Защото на днешната дата, преди 11 години те загубих, мила моя ПЕПА!!!! Няма ден, няма час, няма секунда, в която да не мисля за теб!!!!

Ужасно много ми липсваш! Липсва ми смехът ти, липсват ми прегрдките ти, липсва ми погалването по косите ми, когато заспивам! Липсва ми гушкането ти!!!!

Дъщеря й Алекс Сърчаджиева (Снимка: Архив Impressio)

Иде ми да крещя: Защооооооооооооо???? Защо те няма до мен и не мога да те гушна???? И знам какво ще ми кажеш: "Това е животът Александра! Едни се раждат, други си отиват! Но човек е жив докато говориш за него" .

Така е, мила моя ПЕПА!!! Аз всеки ден говоря за теб ...... и с теб!!!! Виждам те в очите на София и това е прекрасно!!!! Знам, че си до мен всеки миг и ме пазиш!!! Просто много искам да ти кажа колко мноооооогоооо те обичам и колко ми липсваш!!!!

И довечера ще отида на работа, ще изтрия сълзите си и колкото и да ми е трудно ще се усмихна пред камерата и ще кажа, Добър Вечер! Защото така си ме учила ти, мила моя ПЕПА!!!

С дъщеря си Александра Сърчаджиева (Снимка: Архив Impressio)

"Изтрий сълзите си, Александра, и се усмихни, защото хората не са длъжни да знаят болката ти!!!!"

Усмивката ми ще е за теб!!!! Защото те обичам!!! Защото знам, че си до мен!!! Защото си най- добрата майка!!!!! Защото си всичко за мен!!! Защото си ПЕПА!!!!!!!"

Това е покъртителната изповед в профила й във Фейсбук на актрисата Александра Сърчаджиева, дъщеря на незабравимата ни актриса Пепа Николова на 22 септември, денят, в който губи майка си преди 11 години.

Пепа Николова (Снимка: Архив Impressio)

Актрисата издъхва в "Пирогов" след като е оперирана от злокачестен меланом на хипофизата, но лекарите и приятелите на Пепа до последно криели страшната истина от Александра. Дори, когато майка й изпаднала в кома, от която така и не излиза. Младата актриса вярвала до последно, че Пепа ще преодолее болестта.

Неотклонно за Пепа в последите й дни се грижи актрисата Искра Радева, в чийто частен театър "Искри и сезони" Пепа изигра едни от последните си роли. В организацията на погребението взема лично участие културният министър по това време Стефан Данаилов.

Пътищата на двамата актьори се пресичат по време на снимките на култовия сериал "На всеки километър". В партизанската сага 18-годишната харманлийка Пепа Николова изигра ролята на циганката Джалма, която жертва живота си заради своя любим Бате Серго.

Със Стефан Данаилов в сериала "На всеки километър", 1966 г., реж. Любомир Шарланджиев и Неделчо Чернев (Снимка: Архив Impressio)

Тогава зрителите повярваха, че наистина е циганка. "И до ден днешен това ми е кантарът", казваше Пепа и обясняваше, че като репетира някоя роля, облича костюма и излиза навън, за да види дали ще я различат. Когато гастролирала в Ловеч с постановката на Иван Кондов "Табакера 18 карата", жена от публиката все питала "Ама таз артистка ли е или истинска?"

На младини Пепа е изключително красива. Всички я оприличават на италианската кинозвезда Жулиета Масина. Тя мечтае за кариерата на естрадна певица, приемат я в Консерваторията, а после не завършва ВИТИЗ. Още докато се снима в "На всеки километър", италиански моден гуру я кани за негов модел в Милано. Тя обаче отказва.

Още

Адама си отиде под акомпанимента на аржентинско танго

Адама си отиде под акомпанимента на аржентинско танго

Първата й голяма роля е във филма "Понеделник сутрин", който е смачкан от комунистическата цензура и 22 години не излиза на екран.

В този филм актрисата играе безработно "момиче с леко поведение" от провинциален град, което е скептично към всекиго и всичко.

Но се увлича по Йордан (Асен Кисимов), който е идеалист и активист и настоява тя да постъпи на работа в неговата "бригада за комунистически труд".

Във филма "Понеделник сутрин", 1966 г. Реж. Ирина Акташева и Христо Писков (Снимка: Архив Impressio)

Във филма "Понеделник сутрин", 1966 г. Реж. Ирина Акташева и Христо Писков (Снимка: Архив Impressio)

Във филма "Понеделник сутрин", 1966 г. Реж. Ирина Акташева и Христо Писков (Снимка: Архив Impressio)

Още

Каубоят Джоко Росич не преживя загубата на любимата си жена. И си тръгна.

Каубоят Джоко Росич не преживя загубата на любимата си жена. И си тръгна.

Въпреки че премиерата на филма е през октомври 1988 година, писателят Георги Марков го смята за един знаковите филми на инакомислието от втората половина на 60-те, в един от своите "Задочни репортажи за България".

Твърди се, че филмът е бил забранен лично по нареждане на Тодор Живков, дори се цитират негови думи: "У нас такива момичета няма!"

Споменаването му в произведение на убития през 1978 година Марков показва, че вероятно е бил прожектиран пред комисия, или пък писателят го е видял на неофициална или частна прожекция.

Във филма "Понеделник сутрин", 1966 г. Реж. Ирина Акташева и Христо Писков (Снимка: Архив Impressio)

Със Стефан Данаилов във филма "Понеделник сутрин", 1966 г. Реж. Ирина Акташева и Христо Писков (Снимка: Архив Impressio)

С Асен Кисимов във филма "Понеделник сутрин", 1966 г. Реж. Ирина Акташева и Христо Писков (Снимка: Архив Impressio)

С Асен Кисимов във филма "Понеделник сутрин", 1966 г. Реж. Ирина Акташева и Христо Писков (Снимка: Архив Impressio)

С близо четвърт век закъснение Пепа Николова получава награда за най-добра женска роля на Съюза на българските филмови дейци.

Още

Леда Тасева - името на изтънчената ексцентричност

Леда Тасева - името на изтънчената ексцентричност

В началото на 80-те започва любовният й роман с актьора Йосиф Сърчаджиев, бащата на Александра.

По думите на техни колеги връзката им била много силна и много красива.

След всяко представление виждали влюбените в барчето на Младежкия театър, в трупата на който режисьорът Вили Цанков кани младата непрофесионална актриса.

Във филма "Най-добрият човек, когото познавам", 1973 г., режисьор Любомир Шарланджиев (Снимка: Архив Impressio)

Във филма "Най-добрият човек, когото познавам", 1973 г., режисьор Любомир Шарланджиев (Снимка: Архив Impressio)

Във филма "Най-добрият човек, когото познавам", 1973 г., режисьор Любомир Шарланджиев (Снимка: Архив Impressio)

"Благодарна съм на Вили Цанков и винаги споменавам името му. Той ни преподаваше режисура в Консерваторията, хареса ме. Аз нали съм родена на 23 декември, все най-малкото, все години нямах навършени и изведнъж - хоп в Младежкия театър. Но както казват, за да се научи човек да плува, трябва да го хвърлят в най-дълбоката вода", изповяда Пепа Николова в интервю.

Когато след това постъпва в Сатиричния театъра, Пепа се сближава със своя колега Климент Денчев - Климбо, който след това емигрира в Канада. Двамата бохеми не си мерят приказките срещу властта и измислените величия в гилдията. Доносници обаче редовно осведомявали органите за поредните "изяви" на колегите си. Близки приятели на акрисата са и актьорите Славчо Пеев и Кирил Варийски, който също рано напусна този свят, покосен от инсулт.

Във филма "Покрив", 1978 г., реж. Иван Андонов

С Григор Вачков във филма "Покрив", 1978 г., реж. Иван Андонов

Пепа е родена на 23 декември 1946 година в Харманли.

Тя е тракийка, родът й е от селото на капитан Петко Войвода - Доган Хисар, което още на времето се обявило за република. Баща й Никола малък останал без майка и бил отгледан от роднините си. Живял близо 100 години, но до края си повтарял: "Не можах да запомня майка си, не знаех майчина ласка." Дядо си Киро Пепа почти не познавала, защото живеел при чичо й в Хасково. Появил се след години - висок, синеок, едър мъж. "Няма по-тъжни, по-нещастни и по-добри хора от бежанците", казваше Пепа Николова.

С Велко Кънев във филма "Светъл пример", 1976 г. реж. Иван Андонов

"Ако ми бяха оставили 5 квадрата в Беломорска Тракия да продавам маслини, сигурно щях да съм по-добре, отколкото като артистка в България", шегувала се Николова. Родителите на майка й също са бежанци, но от Еникьой - турска Тракия и като пристигнали тук, се заселили в Харманли. Родителите й я научили на библейските истини - да не лъже, да не краде, да не прави зло, защото има възмездие, да не се присмива на чужда болка.

Пепа Николова (Снимка: Иван Иванов - Дядо)

Болестта ни отне колоритната актриса малко преди да навърши 60. Тя не доживя да види внучката си София, за която Алекс Сърчаджиева споделя, че носи излъчването на баба си...

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Артър Пен - от часовникарското ателие до "Бони и Клайд"

Един от най-големите световни режисьори се ражда на 27 септември 1922 г. и си отива от този свят на 28 септември 2010 г. в Манхатън, 88 години по-късно

Емил Зола - неудобният

120 години от смъртта на големия писател

Писателката Цици Дангарембга е осъдена на шест месеца затвор в Зимбабве

"Свободата на изразяване и правото на свободен печат са все по-ограничени и криминализирани в тази страна", каза писателката и добави, "че хората в Зимбабве са третирани като поданици, а не като граждани"

Кирил Серебренников стана "Режисьор на годината" на немското списание Опернвелт

Всяка година от 1994 г. жури от 50 критици избира най-добрите в седем категории, включително "Режисьор на годината", "Постановка на годината", "Премиера на годината"

Скулптурният портрет на легендарния певец Петър Райчев заема достойно място в основаната от него Варненска опера

Събитието бележи поредната кулминация в програмата за 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна

Надежда Кутева е 39-ият носител на националната награда за живопис "Захарий Зограф"

Номинацията си Кутева получи заради изложбата "Небесни образи", която е представяна в София и Стара Загора