Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Обичаната детска писателка Бевърли Клиъри почина на 104 години

IN MEMORIAM

Обичаната детска писателка Бевърли Клиъри почина на 104 години

Библиотеката на Конгреса на САЩ обяви писателката за "Жива легенда" през 2000 година

19 април 1998 г. Бевърли Клиъри дава автографи на фестивала на книгите в Монтерей Калифорния (Снимка: АР/БТА)

Прочутата по цял свят американска детска писателка Бевърли Клиъри, разказала преживяванията от детството си в Орегон чрез образите на Рамона, Бийзъс и Хенри Хъгинс, почина на 104 години, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Издателство "ХарпърКолинс" съобщи, че писателката е починала в четвъртък в Кармел Вели, Калифорния, където живее от 60-те години на миналия век.

Бевърли Атли Бън Клиъри е родена на 12 април 1916 г. в Макминвил, Орегон, САЩ. Отраства във ферма в малкото градче Ямхил. Когато става на 6 г. семейството се мести в Портланд, Орегон. Под влияние на майка си и на началната учителка се влюбва в книгите.

Клиъри е библиотекар по образование и започва да пише книги, когато е около тридесетгодишна. Първата й книга "Хенри Хъгинс" е издадена през 1950 г. Децата по цял свят, включително и в България, се забавляват с приключенията на Хъгинс, Елън Тебитс, Отис Спофорд, Беатрис "Бийзъс" Куимби и по-малката й сестра Рамона. Всички те живеят на улица "Кликитат" - реално съществуваща улица в Портланд, щата Орегон, където самата Клиъри е живяла.

Колекция от книги на Бевърли Клири (Снимка: АР/БТА)

Рамона, която е най-известната героиня на писателката, се появява още в първата книга на писателката, макар и спомената мимоходом.

"Всички герои бяха сами деца в семейството, затова включих малката сестра на Бийзъс - Рамона и тя така и не си отиде. Появяваше се във всяка следваща книга", каза писателката в телефонно интервю от дома си за Асошиейтед прес през март 2016 г.

Самата Клиъри няма братя и сестри. "Бях много послушно дете, не че исках да съм такава. На възрастта на Рамона по онова време децата играеха навън. Играехме на дама, скачахме на въже и коленете ми винаги бяха ожулени", спомня си тя.

Колекция от книги на Бевърли Клири (Снимка: АР/БТА)

Рамона е главна героиня в осем книги на писателката - от "Бийзъс и Рамона" през 1955 г. до "Светът на Рамона" от 1999 г. През 1981 г. "Рамона и майка й" печели националната литературна награда на САЩ.

През последните години Клиърли не издаваше нови книги, защото почувствала, че е "важно писателите да знаят кога да спрат".

"Отървах се и от пишещата машина. Беше хубава, но мразя да печатам. Когато започнах да пиша, установих, че мисля повече за машинописа, отколкото за това какво искам да кажа, затова пишех на ръка", каза тя през март 2016 г.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Произведенията на писателката са преведени на над 15 езика и са издадени в над 90 милиона екземпляра по света.

Удостоена е с множество награди, като е получила наградата на Американската библиотечна организация за нейния цялостен принос в детската литература.

Рожденият ѝ ден - 12 април, е кръстен от почитателите ѝ "D.E.A.R. Day" (Drop Everything and Read - "Остави всичко и чети"), като на тази дата всяка година се организират програми, насърчаващи четенето и обичта към книгите.

През 2000 г. Библиотеката на Конгреса на САЩ я обяви за "Жива легенда".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Стефан Стоянов - малкият син на Радой Ралин: Баща ми отстояваше "човешката пропорция"

Радой е първият българин, на когото вестник “Таймс” отделя цяла страница през август 2004 г.

Предполагаемият нападател на Салман Рушди не може да види бележките на писателя преди процеса

Хади Матар пледира, че не е виновен за нападение и опит за убийство на писателя

Американският комик, носител на "Грами", Боб Нюхарт почина на 94-годишна възраст

Счетоводителят, превърнал се в актьор, почина в дома си в Лос Анджелис една година след 60-годишната си съпруга Вирджиния "Джини" Нюхарт, чиято кончина настъпи през април 2023 г.

Франсис Форд Копола и групата "Грейтфул дед" са сред отличените от центъра "Кенеди"

Отличията ще бъдат връчени на специална церемония на 8 декември в Центъра за сценични изкуства "Джон Ф. Кенеди" във Вашингтон