Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Обичаната детска писателка Бевърли Клиъри почина на 104 години

IN MEMORIAM

Обичаната детска писателка Бевърли Клиъри почина на 104 години

Библиотеката на Конгреса на САЩ обяви писателката за "Жива легенда" през 2000 година

19 април 1998 г. Бевърли Клиъри дава автографи на фестивала на книгите в Монтерей Калифорния (Снимка: АР/БТА)

Прочутата по цял свят американска детска писателка Бевърли Клиъри, разказала преживяванията от детството си в Орегон чрез образите на Рамона, Бийзъс и Хенри Хъгинс, почина на 104 години, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Издателство "ХарпърКолинс" съобщи, че писателката е починала в четвъртък в Кармел Вели, Калифорния, където живее от 60-те години на миналия век.

Бевърли Атли Бън Клиъри е родена на 12 април 1916 г. в Макминвил, Орегон, САЩ. Отраства във ферма в малкото градче Ямхил. Когато става на 6 г. семейството се мести в Портланд, Орегон. Под влияние на майка си и на началната учителка се влюбва в книгите.

Клиъри е библиотекар по образование и започва да пише книги, когато е около тридесетгодишна. Първата й книга "Хенри Хъгинс" е издадена през 1950 г. Децата по цял свят, включително и в България, се забавляват с приключенията на Хъгинс, Елън Тебитс, Отис Спофорд, Беатрис "Бийзъс" Куимби и по-малката й сестра Рамона. Всички те живеят на улица "Кликитат" - реално съществуваща улица в Портланд, щата Орегон, където самата Клиъри е живяла.

Колекция от книги на Бевърли Клири (Снимка: АР/БТА)

Рамона, която е най-известната героиня на писателката, се появява още в първата книга на писателката, макар и спомената мимоходом.

"Всички герои бяха сами деца в семейството, затова включих малката сестра на Бийзъс - Рамона и тя така и не си отиде. Появяваше се във всяка следваща книга", каза писателката в телефонно интервю от дома си за Асошиейтед прес през март 2016 г.

Самата Клиъри няма братя и сестри. "Бях много послушно дете, не че исках да съм такава. На възрастта на Рамона по онова време децата играеха навън. Играехме на дама, скачахме на въже и коленете ми винаги бяха ожулени", спомня си тя.

Колекция от книги на Бевърли Клири (Снимка: АР/БТА)

Рамона е главна героиня в осем книги на писателката - от "Бийзъс и Рамона" през 1955 г. до "Светът на Рамона" от 1999 г. През 1981 г. "Рамона и майка й" печели националната литературна награда на САЩ.

През последните години Клиърли не издаваше нови книги, защото почувствала, че е "важно писателите да знаят кога да спрат".

"Отървах се и от пишещата машина. Беше хубава, но мразя да печатам. Когато започнах да пиша, установих, че мисля повече за машинописа, отколкото за това какво искам да кажа, затова пишех на ръка", каза тя през март 2016 г.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Произведенията на писателката са преведени на над 15 езика и са издадени в над 90 милиона екземпляра по света.

Удостоена е с множество награди, като е получила наградата на Американската библиотечна организация за нейния цялостен принос в детската литература.

Рожденият ѝ ден - 12 април, е кръстен от почитателите ѝ "D.E.A.R. Day" (Drop Everything and Read - "Остави всичко и чети"), като на тази дата всяка година се организират програми, насърчаващи четенето и обичта към книгите.

През 2000 г. Библиотеката на Конгреса на САЩ я обяви за "Жива легенда".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Руският режисьор Виталий Мански: Горбачов не ми подари друго освен надежда

"Не изпитвам носталгия към брезичките в Русия" споделя режисьорът, който е гост на 25-ия София Филм Фест, за да представи документалния си филм "Горбачов. Рай"

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

То е човешка необходимост, тъй като е езикът на душата на човечеството, казва главният гост-диригент на Софийската филхармония

Изложбата "Вазов в София" се открива пред Народния театър

На 22 септември за втори път ще бъде връчена награда за духовен принос на името на народния поет

Калин Врачански - между "Никотиана" и Ирина

Актьорът винаги дава нещо свое на героя, но не може да се откъсне до такава степен от себе си, че да каже - не, това вече не съм аз, казва Калин Врачански дни преди премиерата на "Тютюн" на Варненска сцена

Легендата на българската операторска школа Иван Цонев на 90 (галерия)

Той заедно с Юлий Стоянов, Невена Тошева, Едуард Захариев и Оскар Кристанов създават модерната школа на съвременното българско документално кино

Оги Цолов: Музиката е велик дар от Бога

"Концертът ни в "Joy station" ще включва песни от цялото ни творчество", казва фронтменът на група "Фактор"