Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ние не се четем едни други. Ние се одумваме: 90 години от рождението на Александър Фол

ПАМЕТ

Ние не се четем едни други. Ние се одумваме: 90 години от рождението на Александър Фол

"Духът е унизен тогава, когато не може да се съпостави с друг дух, а трябва да се съпостави със силата на мускулите" казва приживе големият учен

Стопкадър от поредицата „БНТ представя“ за Александър Фол

"Ние не се четем едни други. Ние се одумваме. Духът е унизен тогава, когато не може да се съпостави с друг дух. А трябва да се съпостави със силата на мускулите", пише Александър Фол. Отдаден на мисълта, науката и знанието, посвещава живота си на тях и на това да предава нататък знанията по история. А днес отбелязваме 90-годишнината от неговото рождение.

Още

Ивайло Знеполски: Изкуството да живееш с идеите

Ивайло Знеполски: Изкуството да живееш с идеите

РАБОТИ КАТО АВТОМОНТЬОР

Проф. Александър Фол е роден на 3 юли 1933 г. в София в семейството на писателя, драматург и режисьор Николай Фол и писателката Вера Бояджиева-Фол. След завършване на средното си образование в София през 1951 г. работи като автомонтьор в "Завод 12". Шест години по-късно, през 1957 г., завършва специалност "История" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а през 1959 г. - "Класическа филология" в същия университет. Специализирал е в Училището за висши хуманитарни науки в Париж (Франция) и в Германския археологически институт.

Проф. Александър Фол работи в областта на историята и културата на Югоизточна Европа в древността, индоевропеистиката и тракологията, история на старогръцката и тракийската култура. Той е сред пионерите и новаторите в българската историография със своите изследвания върху политическата история и взаимодействията на културата на палеобалканските общности и техните отношения с елинския полисен свят.

Още

Ивайло Знеполски представя "Преподреждането на обществото. Страници от социалната история на комунизма"

Ивайло Знеполски представя "Преподреждането на обществото. Страници от социалната история на комунизма"

40 ГОДИНИ ПРЕПОДАВА СТАРА ИСТОРИЯ

В продължение на 40 години проф. Александър Фол преподава стара история и тракология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1959 г. той започва работа като асистент в Катедрата по стара и средновековна обща история на тогавашния Философско-историческия факултет на университета. Тринадесет години по-късно, през 1972 г., той е избран за старши научен сътрудник и доцент, а от 1975 г. е професор.

През 1972 г. проф. Александър Фол основава Института по тракология при Българската академия на науките, чийто директор е до 1992 г. На 3 юли 2003 г. той е обявен за почетен член на института, който от 3 април 2006 г. носи неговото име. (На 25 юни 2007 г. институтът е преобразуван в Център по тракология "Проф. Александър Фол", а на 1 юли 2010 г. е обединен с Института по балканистика и преобразуван в Институт за балканистика с център по тракология "Проф. Александър Фол" при БАН.)

През 1972 г. проф. Александър Фол инициира в София първия Международен конгрес по тракология. Впоследствие с неговото активно сътрудничество са организирани международни конгреси в Букурещ (Румъния), Виена (Австрия), Ротердам (Нидерландия), Москва (Русия), Констанца (Румъния) и др. През 1980 г. на третия Международен конгрес по тракология във Виена (Австрия) проф. Александър Фол учредява Международния съвет за индоевропейски и траколожки изследвания. Той е негов генерален секретар от 1988 г. до смъртта си през 2006 г.

Още

 Софийският университет организира конференция за социалните науки, посветена на 80-годишнината на проф. Ивайло Знеполски

Софийският университет организира конференция за социалните науки, посветена на 80-годишнината на проф. Ивайло Знеполски

ОСНОВАТЕЛ НА КАТЕДРАТА ПО СТАРА ИСТОРИЯ И ТРАКОЛОГИЯ

През 1979 г. проф. Александър Фол основава Катедрата по стара история и тракология в Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и до 1987 г. е неин ръководител. В продължение на осем години, от 1991 г., е професор по антична култура във Философския факултет на висшето учебно заведение. От 1999 г. проф. Александър Фол е професор по стара история и тракология в Нов български университет, а през 2003 г. е удостоен с титлата "почетен професор".

Проф. Александър Фол е бил гост-лектор в университети във Великобритания, САЩ, Русия, Германия, Япония, Гърция, Швеция, Италия, Унгария, Франция, Нидерландия. Проф. Александър Фол е бил почетен професор и член-кореспондент на Германския археологически институт, на Югославската академия на науките и изкуствата, на Европейското общество за култура "Медичи", на Американския биографичен институт - Рейли, на германската академия "Лайбниц", основана през 1700 г., и други.

Още

"Четене и живот" на Цветан Тодоров - за първи път на български

"Четене и живот" на Цветан Тодоров - за първи път на български

НАД 370 НАУЧНИ ТРУДА

Проф. Александър Фол е автор на над 370 научни монографии, студии, статии и доклади на национални и международни конгреси и симпозиуми. Публикувал е 13 монографии върху тракийската политическа и социална история, религия и култура. Александър Фол е автор и на девет приказки за деца, в които разказва за историята на траките и за тракийския орфизъм, на хумористичната книга "Думи и образи" (1995), на есеистичната книга "Човекът във видовете време" (1998) и др. Трудовете му включват "Тракийско военно изкуство" (1969), "Демографска и социална структура на древна Тракия (I хил. пр. н. е.)" (1970), "Политическа история на траките. Краят на второто хилядолетие до края на пети век пр. н. е." (1972), "Тракия и Балканите през ранноелинистическата епоха" (1975), "Тракийският орфизъм" (1986), "Политика и култура в древна Тракия" (1990), "Тракийският Дионис. Част първа: Загрей" (1991), "Слово и дела в Древна Тракия" (1993) и "Тракийският Дионис. Книга втора: Сабазий" (1994), "Химните на Орфей" (1995), "Тракийският Дионис. Книга трета: Назоваване и вяра" (2002) и "Орфика магика" (2004). Последната му книга "Орфика магика 2" остава недовършена.

Още

"Триумфът на твореца" - последната книга на философа Цветан Тодоров (откъс)

"Триумфът на твореца" - последната книга на философа Цветан Тодоров (откъс)

ПОЛИТИКАТА

Проф. Александър Фол е член на Българската комунистическа партия (БКП) от 1966 г. На 4 април 1981 г. е избран за член на Централния комитет на БКП, какъвто е до 8 декември 1989 г. От юни 1974 г. е заместник-председател на Комитета за изкуство и култура, а от април 1977 г. до декември 1979 г. е негов първи заместник-председател. В този период, на 10 октомври 1977 г. благодарения на застъпничеството му е открита Националната гимназия за древни езици и култури "Свeти Константин Кирил Философ". От 7 юни 1981 г. до 1986 г., той е депутат в Осмото Народно събрание, а от декември 1979 г. до 21 март 1986 г. проф. Александър Фол е министър на народната просвета.

Още

Цветан Тодоров: У всекиго от нас се крие по един варварин

Цветан Тодоров: У всекиго от нас се крие по един варварин

ОТЛИЧИЯТА

Проф. Александър Фол е носител на редица отличия, включително на орден "Народна република България" първа степен за заслуги в областта на науката и образованието и по повод неговата 50-годишнина (1 юли 1983), на орден "13 века България" (8 септември 1984), на орден "Стара планина" първа степен за изключителния му принос към българската култура и по повод неговата 70-годишнина (1 септември 2003). Кавалер на Ордена за изкуства и науки на Франция (1998). Кавалер на ордена на Франция "Офицер на науката и културата" (2001). На 27 юли 2006 г. Община Казанлък учредява на негово име награда за проучване и популяризиране на тракийското културно наследство на територията на общината.

През 1992 г. проф. Александър Фол е определен от Международния биографичен център в Кембридж за мъж на 1991/1992 година. Отличието се дава за индивидуални постижения към международната общност. Американският биографичен институт го включва в сборника си "Пет хиляди личности на света", който излиза от 1967 г.

Проф. Александър Фол умира на 1 март 2006 г. на 72-годишна възраст.

Още

На 100 години си отиде Анжел Вагенщайн

На 100 години си отиде Анжел Вагенщайн

Още

Илияна Йотова връчи на Анжел Вагенщайн почетния плакет на вицепрезидента

Илияна Йотова връчи на Анжел Вагенщайн почетния плакет на вицепрезидента

Още

Анжел Вагенщайн на 100

Анжел Вагенщайн на 100

Още

Анжел Вагенщайн със специалната награда на Столична община за цялостен принос в културата

Анжел Вагенщайн със специалната награда на Столична община за цялостен принос в културата

Коментирай 8

Календар

Препоръчваме ви

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.

Александър Кадиев: Човек трябва да се бори за нещата, които наистина са до него

Режисьорът Златомир Молдовански, актьорите Александър Кадиев и Мартина Тодорова пред БТА за формите на любовта и любовта като основна част в премиения спектакъл "Момчетата и градът"