Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ивайло Знеполски представя "Преподреждането на обществото. Страници от социалната история на комунизма"

СМИСЪЛ И ДУМИ

Ивайло Знеполски представя "Преподреждането на обществото. Страници от социалната история на комунизма"

В събитието ще се включат Захари Карабашлиев, Георги Господинов, проф. Веселин Методиев, проф. Христо Тодоров и Ленко Ленков

Проф. Ивайло Знеполски (Снимка: Личен архив)

За последните 15 години от създаването си Институтът за изследване на близкото минало издаде като част от своята поредица "Минало несвършено" повече от 40 труда, посветени на недалечното българско минало с акцент върху комунистическия му период.

Основателят на Института проф. Ивайло Знеполски - отпразнува своя 80-годишен юбилей през 2021 г., а в негова чест на пазара излезе и най-новата книга от знаковата поредица - научният сборник "Преподреждането на обществото. Страници от социалната история на комунизма в България".

"Преподреждането на обществото" (с автори: ​​Райна Гаврилова, Даниел Вачков, Даниела Колева, Мартин Иванов, Момчил Методиев, Михаил Груев, Петя Славова, Пламен Дойнов, Иван Еленков и Петя Кабакчиева и редактор Михаил Груев) е книга, осъществена в рамките на по-широк проект, иницииран и ръководен от проф. Ивайло Знеполски, озаглавен "Преосмисляне на комунистическото минало". Този внушителен по обем том се обляга върху богати документални и архивни свидетелства, за да очертае важни и неразработени посоки в знанието за комунистическото минало на България.

"На събитието довечера, от една страна, празнуваме книгата "Подреждането на обществото", която излезе съвсем наскоро от издателство "Сиела". От друга страна, това е един повод отново да празнуваме фигурата на Ивайло Знеполски - културолог, семиотик, социолог, философ, политик. С него можеш да говориш на каквито и да е теми - от Аристотел до Тарантино. Това негово многообразие го прави един от най-значимите съвременни български интелектуалци" това каза пред БТА писателят и издател Захари Карабашлиев по повод премиерата на сборника "Подреждането на обществото. Страници от социалната история на комунизма в България".

Още

Ивайло Знеполски: Изкуството да живееш с идеите

Ивайло Знеполски: Изкуството да живееш с идеите

Официалната премиера на изданието ще се състои на 6 юни 2022 г. от 18:30 ч. в Огледалната зала на Ректората, Софийски университет. Събитието е съвместно организирано от Институт за изследване на близкото минало, Нов български университет и Софийски университет "Св. Климент Охридски" и издателство "Сиела". Сборникът ще бъде представен от българския историк и политик проф. Веселин Методиев, философа и преподавател проф. Христо Тодоров, писателя Георги Господинов и програмния директор на "Гражданско общество и демократични институции" във фондация "Америка за България" Ленко Ленков, а модератор на събитието ще бъде писателят Захари Карабашлиев.

На представянето проф. Ивайло Знеполски ще отбележи и своя 80-годишен юбилей.

Още

 Софийският университет организира конференция за социалните науки, посветена на 80-годишнината на проф. Ивайло Знеполски

Софийският университет организира конференция за социалните науки, посветена на 80-годишнината на проф. Ивайло Знеполски

 "Преподреждането на обществото" е книга, която се обляга върху богати документални и архивни свидетелства, за да очертае важни и неразработени посоки в знанието за комунистическото минало на България. През 1944 г. "новата" власт идва с амбицията за революционно преобръщане на обществената подредба в името на социалната справедливост и всеобщото благоденствие.

Този утопичен идеал е здраво стегнат в идеологическия модел и властовите практики на "най-правилния" съветски пример, а българското общество и различните негови групи преминават през разнообразни фази на принудена и направлявана промяна. Какво се случва със селянина и неговия жизнен свят след колективизацията, се пита Райна Гаврилова?

Даниел Вачков разглежда работното място като лост за концентриран натиск в изграждането на "социалистическия труженик", а Даниела Колева проследява "остаряването" на революционния комунистически плам и превръщането му в оправдание за нови социални неравенства и привилегии през статуса на "активния борец".

Още

"Да кажеш почти същото" - тайните на превода от Умберто Еко (откъс)

"Да кажеш почти същото" - тайните на превода от Умберто Еко

В крайната периферия на "най-справедливия строй" остават "бившите хора" на Мартин Иванов и  "изменниците" на Момчил Методиев, както и "проститутките и хомосексуалните", изследвани от Михаил Груев. Петя Славова и Пламен Дойнов разглеждат статута на т.нар. "свободни професии" - адвокати, архитекти и писатели в несвободната социална реалност на НРБ. В последната част от сборника са студиите на Иван Еленков и Петя Кабакчиева, които се усъмняват в способността на подривния и постоянно нагаждащия се "соц-човек" да изгражда устойчиви социални идентичности и обществена кохезия.

Изданието се посвещава на 80-годишния юбилей на уважавания проф. Ивайло Знеполски. Томът съвпада и с петнадесетата годишнина на основания от него Институт за изследване на близкото минало, който през годините става пълнокръвна среда за диалог, спорове, открития и нови идеи. Може би няма друг български учен, който да бъде по-подходящ от него за подобно посвещение.

Още

Детските приказки на Умберто Еко излизат за първи път у нас

Детските приказки на Умберто Еко излизат за първи път у нас

Още

"Хроники на едно течно общество" от Умберто Еко - удоволствие за ума (ОТКЪС)

"Хроники на едно течно общество" от Умберто Еко - удоволствие за ума (ОТКЪС)

Още

"Как се пътува със сьомга" - ще разберете от Умберто Еко

"Как се пътува със сьомга" - ще разберете от Умберто Еко

Още

Една година от кончината на големия приятел на България Умберто Еко

Една година от кончината на големия приятел на България Умберто Еко

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Кои са местата в София, вдъхновявали българските писатели?

Четвъртият сезон на "Литературни маршрути" продължава през юли със "Зелена литературна разходка из Курубаглар" (днешен Лозенец) и с маршрут за проф. Иван Шишманов и неговия род и с маршрут, посветен на пет български писателки

Биографията на Зеленски излиза на български

Френски журналисти описват живота на актьора, който стана президент на Украйна

Ингмар Бергман: Изкуството (не само киното) ми се струва безсмислено (откъс)

Преди броени дни излезе новият сборник "Статии, есета, лекции" на легендата на световното кино Ингмар Бергман

"Повелителката на книгите" от Карън Хокинс - за вълшебството да откриеш правилната книга в точния момент (откъс)

Книгите живеят, дишат и говорят в стоплящия сърцето роман от американската писателка

Азем Делиу: Свободата не създава изкуство, но изкуството създава свобода

Младият косовски писател ще представи българското издание на романа си "Записки на Червея Смолински"

Украинският автор Сергий Жадан ще получи Наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата

"Благодаря на германските издатели и книгоразпространители за тазгодишната Награда за мир. Много е важно Украйна да присъства в германското информационно пространство" сподели Жадан