Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нейчо Попов - клоун на Бога, изпратен на земята

БЪЛГАРСКИТЕ ЗВЕЗДИ

Нейчо Попов - клоун на Бога, изпратен на земята

Днес се навършват 50 години от кончината на големия български актьор

Нейчо Попов (Снимка: Сатиричен театър „Алеко Константинов“)

Още

Община Бургас обявява Нейчо Попов за почетен гражданин на именния му ден

Община Бургас обявява Нейчо Попов за почетен гражданин на именния му ден

Днес се навършват 50 години от кончината на големия български актьор Нейчо Попов. Той е роден на 13 юли 1924 г. в Бургас. През 1953 г. завършва актьорско майсторство в Държавното висше театрално училище при Кръстьо П. Мирски.

Започва професионалната си кариера на сцената на Държавния музикален театър "Стефан Македонски", където участва в оперите "Хубавата Елена", "Златната долина". От 1963 до 1965 г. специализира режисура в "Дойче театър", в Германия. Той е един от основателите на днешния Сатиричен театър "Алеко Константинов".

Стоянка Мутафова и Нейчо Попов в Тунис, последно лято заедно (Снимка: Личен архив)

През 2007 г. Мария Грубешлиева, негова доведена дъщеря, издава сборник със спомени за него, озаглавен "Клоун на Бога, изпратен на земята". "Нейчо ме отгледа. Макар, че не ми е баща, аз го обичах безумно", казва тя. "На мене той в много тежки моменти ми помага. И когато съм била студентка във ВИТИЗ, когато съм имала проблеми, винаги съм ходела да му се моля. Бях го превърнала в светец. Невероятно е, по някакъв начин - внушение ли, вътрешна сила ли, но нещата ми се оправяха", допълва Грубешлиева.

ЕДИН ОТ ОСНОВАТЕЛИТЕ НА САТИРАТА

През 1957 г. Нейчо Попов е един от основателите на Държавния сатиричен театър в София (днес - Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов"), където работи като актьор и режисьор до смъртта си.

Първата му роля в Сатирата е на другаря Моменталников в постановката "Баня" от Владимир Маяковски, която е и първата премиера на сцената на театъра, състояла се на 7 април 1957 г. Постановката е на Стефан Сърчаджиев, сценографията - на Хосе Санча.

ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ

Още

Откриват обща паметна плоча на Нейчо Попов, Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова

Откриват обща паметна плоча на Нейчо Попов, Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова

В "Баня" Нейчо Попов си партнира със Стоянка Мутафова, която е в ролята на мадам Мезалянсова. Чувствата между двамата пламват именно по време на това представление.

Стоянка Мутафова признава, че Нейчо Попов е голямата любов в живота й. Той е и третият съпруг на актрисата.

"Играехме в "Баня" на Маяковски". Излизахме с танц. А аз - с цигаре в ръка. Работниците го слагаха на поставка, а Нейчо всеки път взимаше кибрита и палеше цигарата ми. В началото не забелязах, че зад жеста му се крие нещо друго. Така, полека-лека, се увлякохме. Любовта ни стана много дълбока. Той беше женен, скандалът избухна страховито. Разведе се, голяма история. Хубаво беше, но за кратко. Малко ми се видя. Най-важното, Нейчо обичаше детето ми. Умираше за Муки. И тя за него. Той беше нейният баща. Имахме прекрасно семейство", разказва Мутафова.

Незабравимият Нейчо си отива едва на 49. На снимката е с Елена Райнова във филма "Бялата стая" (1968) на режисьора Методи Андонов

"Между нас нямаше нищо материално. На първо място стоеше любовта. Бяхме луди един за друг. Но се карахме - романтиката ни не беше захаросана. Като изключителен мъж и интелектуалец, Нейчо никога не допусна баналността - от първия миг до последния си дъх. Нито пък скуката. Нямаше как да си омръзнем. И старци да бяхме станали заедно, пак щяхме да сме влюбени. Нейчо е с две години и половина по-млад от мен. И все викаше: "Еди-кога си мен няма да ме има".

Отговарях му ядосано: "Стига си говорил глупости, аз съм по-дърта от теб. Ще си отида първа". А то какво стана - сърцето му не издържа, не беше добре. Но само страстта не е достатъчна. Без обич нищо не става. Трябва по еднакъв начин да се усещат нещата от живота. Не обръщахме внимание на бита", разказва Стоянка Мутафова.

"Мисля за него непрекъснато. Живея с мисълта за Нейчо. Някога смъртта му ме извади от релсите. Добре, че го имаше театърът - защото след смъртта на Нейчо работата ме спаси. Ако не играех, не искам да мисля какво щеше да стане. Ролите ме погълнаха изцяло".

Незабравимият дует на Стоянка Мутафова - Мезалиансова и Нейчо Попов - Моменталников в "Баня" на сцената на Сатиричния театър (1956)

РОЛИТЕ

Сред ролите на Нейчо Попов в театъра са Баян в "Дървеница" от Владимир Маяковски, Ржапек в "Свинските опашчици" от Ярослав Дитъл, Рафаеле в "Ах, тези привидения!" от Едуардо де Филипо, Хаджи Смион в "Чичовци" от Иван Вазов, Ернесто Рома в "Удържимият възход на Артуро Хи" от Бертолт Брехт, Авихол в "Старчето и стрелата" от Никола Русев.

Играл е и в "Импровизация" от Валери Петров и Радой Ралин. Последната роля на Нейчо Попов в Сатирата е Антон Иванович Сквозник-Дмухановски в "Ревизор" от Николай Гогол.

Режисьор е на постановките "Големанов" от Стефан Л. Костов, "Римска баня" от Станислав Стратиев, "Сватба за цяла Европа" от Григорий Горин, "Женитба" от Николай Гогол и др.

Нейчо Попов с Невена Коканова във филма "Мъже в командировка" (Източник: Личен архив)

Има десетки участия в хумористичните предавания на радиотеатъра и редакция "Хумор, сатира и забава" в Българското национално радио, в киното и в телевизията. Нейчо Попов, съвместно с Енчо Багаров, е автор и режисьор на естрадно-сатиричните спектакли "Баба, дядо, мама, татко и ние" и "Криво седи - право съди".

ПРИЗНАНИЕ

Още

Дъщерята на Стоянка Мутафова: Дни преди да си отиде, видях на лицето на Нейчо Попов маската на смъртта!

Дъщерята на Стоянка Мутафова: Дни преди да си отиде, видях на лицето на Нейчо Попов маската на смъртта!

Нейчо Попов е удостоен със званието "Заслужил артист" (1969).

През 1974 г. получава посмъртно втора награда за режисура за постановката на "Римска баня" от Станислав Стратиев на Петия национален преглед на българската драма и театър.

През 2020 г., 46 години след смъртта на Нейчо Попов, Община Бургас го удостоява със званието "Почетен гражданин" (посмъртно). Връчено е на 6 декември 2020 г., на Мария Грубешлиева.

Нейчо Попов във филма "Мъже в командировка" (Източник: Личен архив)

Нейчо Попов умира на 20 март 1974 г. на 49 години в Бургас, където поставя пиесата "Бернарда Алба".

На 13 юли 2020 г. в София кметът Йорданка Фандъкова открива обща паметна плоча на Нейчо Попов, Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова, която е поставена на улица "Люботрън" 96. Там тримата актьори са живели в една кооперация от 1965 г. до последните си дни.

Още

Стоянка Мутафова: След смъртта на Нейчо сложих кръст на сърцето си

Стоянка Мутафова: След смъртта на Нейчо сложих кръст на сърцето си

Още

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Още

Евгени Боянов: Стоянка Мутафова е без аналог, едва ли някога ще се роди такъв човек

Евгени Боянов: Стоянка Мутафова е без аналог, едва ли някога ще се роди такъв човек

Още

Последното интервю на Стоянка Мутафова пред Dir.bg: Кариерата е бошлаф работа, ако никой не те чака у дома

Последното интервю на Стоянка Мутафова пред Dir.bg: Кариерата е бошлаф работа, ако никой не те чака у дома

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието

Съпругата на режисьора Франсис Форд Копола почина на 87 години

Елинор Копола си е отишла в петък в дома си в американския щат Калифорния, но причината за смъртта не се уточнява

JP3 - Живко Петров трио с премиера на "Beyond the Flesh"

На 13 април в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2024 триото ще представи композициите на Живко Петров от дебютния филм на Дими Стоянович "Плът"

Звездата от "Фантомът на операта" Надим Нааман: Тази роля беше голямата ми мечта

Британският актьор е в София за една от най-зрелищните постановки на Бродуей

С парите от Нобеловата си награда той създава музей

Шарл Гуно написва опера по творба на Фредерик Мистрал